Bună seara,
O metodă cu muuuult mai simplă de obţinere a cloratului de potasiu (KClO3) este metoda industrială, care poate fi aplicată şi în laborator, astfel:
A. Varianta 1
- reacţia de dublu schimb dintre hipocloritul de calciu (denumit şi clorură de var) şi clorura de potasiu în mediu apos, la temperatura mediului ambiant, urmată de ridicarea temperaturii la 70-80C:
Ca(ClO)2 + 2 KCl -----> CaCl2 + 2 KClO apoi: 3 KClO -----> KClO3 + 2KCl (la 50C)
Sau se poate ridica mai întâi temperatura soluţiei de clorură de var la 70-80C pentru a obţine cloratul de calciu [Ca(ClO3)2•2H2O] care apoi prin reacţie de dublu schimb cu clorura de potasiu se obţine cloratul de potasiu:
Ca(ClO3)2•2H2O + 2 KCl -----> CaCl2•2H2O + 2 KClO3
B. Varianta 2
- reacţia de dublu schimb dintre hipocloritul de sodiu şi clorura de potasiu în mediu apos, la temperatura mediului ambiant urmată de ridicarea temperaturii la 50C:
NaClO + KCl -----> NaCl + KClO apoi: 3 KClO -----> KClO3 + 2KCl (la 50C)
Evident este bine de ştiut curba de solubilitate a cloratului de potasiu, care este dată în g%:
- la 0 Celsius avem 3,21 g;
- la 20 C avem 6,96g;
- la 80 C avem 27,4g;
- la 100 C avem 35,9g;
- la 104,2C avem 37,6g. La această temperatură fierbe soluţia saturată de clorat de potasiu.
Multă baftă!!!!!! (şi ATENŢIE la manipulare!!! Există riscul intoxicării cu clor! Prima senzaţie este de sufocare + lăcrimare. A doua senzaţie este de a nu mai simţi extremităţile membrelor, ca la administrarea de anestezice. Oricum nu recomand să se efectueze NICIODATĂ experienţe chimice de unul singur. ÎNTOTDEAUNA este necesar „un copilot”...... Reactiile chimice sa fie executate sub nisa prevazuta cu ventilatie sau mai bine afara!!!!)