In calitate de responsabil cu webhosting-ul, adica administrarea serverului care gazduieste fisierele site-ului Fizica Particulelor, tin sa imi fac cunoscuta parerea in legatura cu un aspect destul de controversat in lumea informatica : copyright.
In termeni legali, copyright-ul est dreptul de a face copii, modifica, folosi si reditrubui continut artistic fie el imprimat pe hartie, inregistrat pe casete video sau in format electronic, pe calculator, internet, email, etc.
Nu dupa mult timp dupa ce am dat drumul la minunatul podcast pe care echipa fizica particulelor l-a facut, am sesizat pe fundal melodii de la Jean Michel Jarre. Dupa o scurta discutie cu Adi, am dedus ca aceste melodii au fost folosite fara a cere permisiunea caselor de discuri care detin drepturile de autor (copyright).
Controversa e urmatoarea : de ce ar plati Fizica Particulelor drepturi de autor pentru melodiile de pe podcast unor case de productii multimilionare avand in vedere ca Fizica Particulelor este o organizatie non-profit ? In ziua de azi mai toata lumea are pe calculator fisiere mp3 piratate si in Romania o gramada de firme incalca drepturile de autor fara a fi sanctionate. De asemenea, Adi sugereaza ca ar fi o anumita limita a bunului simt legal, prin care nimeni nu ar ataca Fizica Particulelor pentru melodiile folosite fara permisiuni pentru ca scopul nostru este bun si nu urmarim sa facem profit.
Desi in anumite aspecte sunt de acord cu Adi, legea nu este asa. In anul 2 de universitate, la cursul de multimedia, am facut un site web futurist in care am folosit fragmente din melodii de Jarre. Profesorul a fost incantat de rezultat si a publicat proiectul pe site-ul web al universitatii. La scurt timp, universitatea a fost somata de casa de discuri care detine drepturile de autor (nu mai stiu care e) si a scos proiectul de pe site. Asta s-a intamplat in Franta in 2002, dar lucrurile ar fi putut fi mai grave.
Ceea ce recomand eu este sa folosim melodii care sunt sub o liceenta Creative Commons (CC). Asta ne permite sa folosim melodia cu foarte putine restrictii, in functie de liceenta CC folosita. Puteti gasi o descriere a liceentelor CC la adresa urmatoare :
http://creativecommons.org/about/licenses/.
De unde gasim muzica sub liceenta CC pe care sa o folosim in podcast-uri ? Sunt o gramada de site-uri care publica o melodie CC pe zi; linkuri pot fi gasite aici:
http://wiki.creativecommons.org/Music_PodcastsDupa 5 minute si cateva clickuri pe site-ul precedent, am dat peste un album de muzica ambientala interesanta (
http://www.dispersoul.com/releases.html#dispersoul_1). Melodia Bodydyon - Waiting for Tomorrow mi-a placut in mod particular.
In concluzie, va incurajez sa folosim continut legal pe site-ul Fizica Particulelor si sa transmitem acest mesaj si aceasta atitudine mai departe comunitatii. Legal nu inseamna neaparat OpenSource pentru o organizatie non-profit. Am vazut ca exista liceente ca de exemplu Creative Commons care permite utilizarea continutului cu foarte putine restrictii. O alta solutie este sa cerem detinatorului de drepturi permisiunea de a folosi continutul in contextul pe care il avem. Pentru servere Fizica Particulelor folosim programme Microsoft pe care le-am obtinut gratuit sub acordul MSDN Academic Alliance.