Desigur ca durerea este un produs al creierului, ca de altfel si celelalte perceptii senzitive sau senzoriale , cum ar fi vazul, auzul, caldura etc. Atunci cand un stimul dureros, cum ar fi o lovitura, atinge de exemplu pielea, sunt stimulati si receptorii pt durere care transforma stimulul mecanic in curent electric pe care il trimit la creier in o zona corespunzatoare portiunii de piele afectate. De exemplu zona din creier pt mana este diferita de cea pt picior sau pt dinti. In cazul dintilor, durerea apare prin stimularea nervilor ce inerveaza dintii de catre infectie, sau carii , cald , rece.
In piele, exista de exemplu receptori care sunt stimulati doar de caldura, si receptori care sunt stimulati doar de rece. Si desigur, senzatia de rece sau de cald nu este interpretata ca durere. Totusi, daca stimulii de rece sau de cald sunt foarte foarte puternici, senzatia va fi de durere iar receptorii pt cald sau rece vor fi receptori durerosi. Deci demarcatia nu e foarte clara.
In creier exista apoi o gramada de conexiuni intre diferite structuri cum ar fi talamusul, hipocampul , conexiuni cu rol in integrarea durerii. De remarcat ca aceste structuri , cum ar fi . hipocampul, sunt printre cele mai vechi dpdv al dezvoltarii evolutive, deci sunt cam printre primele care au aparut atunci cand a aparut creierul.