Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Liftul, noul mijloc de transport in spaţiu  (Citit de 4605 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

raresb

  • Vizitator
Liftul, noul mijloc de transport in spaţiu
« : Iunie 07, 2010, 12:38:47 p.m. »
Oamenii de ştiinţă japonezi vor să construiască un lift care să ducă pasagerii la 100.000 de km în spaţiuCablurile care vor sustine liftul vor avea o lungime de 35.400 de kilometrii, conform Times. Materialele, care vor fi folosite pentru fabricarea acestora, trebuie sa fie usoare si puternice. Conform proiectului, liftul va fi ancorat in pamant si va urca printre nori, la o eventuala statie ce orbiteaza in jurul Pamantului. Liftul este proiectat sa indeplineasca si alte functii decat cea de transport. Inventia va fi dotata cu generatoare solare, energia rezultata fiind folosita pe Pamant. Cu ajutorul liftului vor putea fi indepartate si reziduurile nucleare, care vor fi aruncate in spatiu.  Compania japoneza va cheltui 5 miliarde de dolari pentru realizarea proiectului futurist. Proiectul pare inspirat din Star Trek si multi oameni de stiinta sunt sceptici cu privire la finalizarea acestuia. Cel mai mare obstacol, in opinia cercetatorilor, il va reprezenta materialul din care trebuie construite cablurile liftului. Conform cercetatorilor, cablurile trebuie sa fie de 180 de ori mai rezistente ca otelul si de patru ori mai puternice decat orice fibra de carbon produsa pana acum. "Ne gandim sa folosim tehnologia pe care o utilizam in cazul trenurilor noastre rapide, pentru a propulsa liftul in spatiu", a declarat profesorul Aoki, participant la proiect. Japonezii vor dezvalui termenul limita al proiectului intr-o conferinta internationala, care va fi sustinuta in noiembrie. 

Sursa:Ziare.com

Offline cristi

  • Junior
  • **
  • Mesaje postate: 260
  • Popularitate: +9/-0
Re: Liftul, noul mijloc de transport in spaţiu
« Răspuns #1 : Iunie 07, 2010, 01:18:24 p.m. »
vezi si aici mai multe detalii:
http://www.stiinta.info/news/643/103/
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

raresb

  • Vizitator
Re: Liftul, noul mijloc de transport in spaţiu
« Răspuns #2 : Iunie 08, 2010, 09:16:35 p.m. »
Mă întreb dacă chiar au să reuşească japonezii să-l construiască. Adică, cablurile trebuie să fie foarte lungi, şi în acelaşi timp şi foarte uşoare dar şi foarte rezistente. Am văzut odată o emisiune pe Discovery, unde un om a găsit o idee cu laser, şi cu forţa centrifugă dar nu mai ştiu sigur. Va dura cel puţin 7-10 ani ca să termine proiectul, cablul din nanotuburi de carbon fiind foarte greu de produs.

P.S: Scuze de cacofonii  ;D

DJAnoniM

  • Vizitator
Re: Liftul, noul mijloc de transport in spaţiu
« Răspuns #3 : Ianuarie 19, 2011, 12:33:25 a.m. »
=)))))))))))) mama ce dementi sunt astia ... va dati seama ce lift fac aia ? ca trebuie sa fie ermetic , presurizat etc ... nu-i usor ...