Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Problema chimie: amestec de CO si CO2 barbotat in CA(OH)2

Creat de justakid, Mai 21, 2010, 10:29:23 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

justakid

Buna ziua, m-ati putea ajuta cu o problema la chimie? Este de la etapa locala din 2006. Am incercat sa o rezolv dar imi da altfel decat la raspunsuri, si nu sunt sigura de felul in care am gandit-o (plus ca numerele de la raspunsuri sunt ceva mai frumoase :D ).

Un amestec gazos echimolar de CO si CO2 este barbotat intr-o sol. limpede de Ca(OH)2. Stiind ca masa sol. creste cu 88g, calculeaza:
a)masa amestecului gazos
b)masa sol. de Ca(OH)2 cu concentratia procentuala 2% consumata in react.
c)nr. de ioni Ca+2 din precipitatul obtinut
d)compozitia in procente masice a amestecului gazos initial si compozitia procentuala masica a precipitatului obtinut in final

Eu am rezolvat-o (sau mai bine zis, am incercat sa o rezolv...) asa:

1) CO + CA(OH)2 -> nu react.

     44g                                     18g
2) CO2+Ca(OH)2 -> CaCO3 + H2O
       xg                                     88-mCO

3) msf (masa sol. finale) = msi (masa sol. initiale) + 88
4) msf = msi + mH2O ce rezulta din react. 2) + mCO (care a fost barbotat in sol.)

3) + 4) => mCO = 88 - mH2O

x = (3872-44mCO)/18

nCO = nCO2, nCO = m/M = mCO/28, nCO2 = [(3872-44mCO)/18]/44 => mCO/28=[(3872-44mCO)/18]/44 => dupa calcule mCO = 53,56g CO

Si dupa am calculat pt. a), da' nu cred ca e bine.

M-am mai gandit si ca nu stim cantitati avem, ca daca CO2-ul e in exces, react. o parte cu Ca(OH)2, iar restul ar putea reactiona cu apa si sa formeaza acid carbonic etc.

Putin ajutor? ;D








chimistul

Salut!

CitatUn amestec gazos echimolar de CO si CO2 este barbotat intr-o sol. limpede de Ca(OH)2. Stiind ca masa sol. creste cu 88g,

Cum am mai spus si in alta parte trebuie doar sa citesti cu atentie problema si sa o imparti pe bucatele si sa ai cunostintele de baza bine stiute:

- amestec echimolar- deja poti stabili o relatie intre nr moli CO2 si nr moli CO
- barbotat in solutie de apa de var - ce fenomene se intampla acolo?
- masa solutiei creste cu 88 g - daca stii ce se intampla in solutie stii si ce reprezinta cele 88 grame

Bafta!

justakid

Si cum ai (fi) vazut daca ai (fi) citit ce am scris, stiu ce-i aia echimolar... (nCO2 = nCO). Si CO2 react. cu Ca(OH)2 formand CaCO3 si H2O, si asta stiu (dupa cum am scris). Deci intrebarea e, ce se intampla cu CO-ul? Barbotarea e introducerea unui gaz intr-un lichid... deci ar trebui sa se afle in solutie, da' asta am facut si eu si nu merge, deci presupun ca nu e asa, nu? Asa ca, repet, ce se intampla cu CO-ul? Sau daca-l barbotezi in solutie nu se adauga masa lui...? Ca definitia barbotarii care se preda si se gaseste in carti nu prea mentioneaza asta, nu...?

chimistul

Salut!

Barbotarea este procesul fizic prin care se introduce un gaz sau un amestec de gaze sub presiune intr-un lichid. nu e neaparat sa ramana in lichid. cand suflii aer cu paiul intr-un pahar cu apa se numeste barbotare. asta nu inseamna ca aerul ramane in apa.

Si nu va mai agitati degeaba ca nu face nimeni critica. Ma bucur ca stii ce e ala amestec echimolecular, etc, etc. Daca vei analiza putin problema vei ajunge la concluzia ca CO2 reactioneaza cu Ca(OH)2 si CO nu reactioneaza. Deci nici nu ramane in solutie. Ce ramane in solutie e CO2 si masa lui e 88 grame. De aici rezulta ca nici nu trebuie sa scrii  vreo reactie chimica si ai rezolvat punctele a c si d. 88 g ---->2 moli CO2 amestec echimolecular--------> 2 moli CO------>masa CO, procente, etc. Bafta!

Adi

Chimistul, apreciez raspunsurile tale pe forum si ma bucur ca vin noi oameni si noi intrebari de chimie. Incepe sa se dezvolte sectiunea de chimie a forumului.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

justakid

Citat din: chimistul din Mai 21, 2010, 09:14:47 PM
Salut!

Barbotarea este procesul fizic prin care se introduce un gaz sau un amestec de gaze sub presiune intr-un lichid. nu e neaparat sa ramana in lichid. cand suflii aer cu paiul intr-un pahar cu apa se numeste barbotare. asta nu inseamna ca aerul ramane in apa.

Ms, am reusit. :)

chimistul

Sa speram ca se va dezvolta si se va discuta la un alt nivel! Sper!

Justakid incearca pe viitor sa sesizezi nuantele mai bine. Fiind un amestec de doua gaze era evident ca iti da o problema prin care iti da indicii despre masa unuia ( masa solutiei creste cu 88 g) si o relatie intre masa gazului absorbit si a celuilat neabsorbit ( amestec echimolecular). Daca se absorbeau ambele nu era deloc fun! spor! 

valentinboboc

Eu stiu sigur sa va zic o chestie CO este absorbit in NaOH si rezulta un compus organic numit formiat de sodiu(H-COONa),dar nu sunt foarte sigur daca CO este absotbit si in Ca(OH)2.Daca ar fi ti-ar da (H-COO)2Ca. Succes!