Toata lumea care crede in creationism sau in Dumnezeu, crede ca acesta a facut Universul si tot el a creeat omul. Pe de alta parte, noi suntem niste lucruri foarte complexe. Iar orice lucru complex are nevoie de explicatie aparte, adica vrem sa vedem de ce este asa de complex. O definitie matematica a complexitatii si care implica teoria probabilitatilor este ca un lucru este cu atat mai complex cu cat partile sale constituiente sunt aranjate in asa fel incat sa fie putin probabil sa fi aparut asa din pura intamplare. De ex, un avion cred ca e de acord toata lumea ca este foarte complex. Daca il dezasamblam si il punem in calea unui uragan, este putin probabil ca acel uragan sa il reasambleze din pura intamplare. Iar fiintele vii sunt de miliarde de ori mai complexe decat un avion, probabil cele mai complexe lucruri din univers.
Orice zeu sau entitate superioara capabila sa faca ceva asa de complex, trebuie sa fie la randul sau foarte foarte complex, cel putin la fel de complex. Si se pune automat intrebarea : cine a creat acel zeu? Caci dupa cum am vazut, este putin probabil sa fi aparut asa , din pura intamplare. Iar acest lucru nu ne face decat sa ne dam cu un pas inapoi, nicidecum sa ne explicam complexitatea. Si de aceea cred ca nu are sens sa invocam interventia unei fiinte superioare. Nu neaparat ca nu ar exista sau ca nu ar putea sa existe. Dar este mai putin probabil sa existe.
APoi singura in masura sa explice complexitatea adaptativa , in materie de viata, este teoria evolutiei. Nu exista altceva mai bun.
Apoi in permanenta vedem rezultatele sale. Cainii au fost obtinuti din lupi in ultimele mii de ani. Este o diferenta uimitoare intre un pechinez si un lup , sau un caine lup. Daca omul a putut face asa ceva in cateva mii de ani, de ce natura nu ar putea face in miliarde de ani?