Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre Peak Oil

Creat de Adi, Martie 29, 2009, 09:42:18 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Peak Oil este definit ca momentul cand productia globala de petrol ajunge la valoarea maxima, dupa care urmeaza o scadere de la an la an. Se estimeaza ca Peak Oil a avut deja loc prin 2007-2008 si ca deja in urmatorii 10 ani maxim societatea umana asa cum o stim in prezent se va prabusi. Intrebarea atunci se pune cum putem supravietui noi, ca indivizi. Multi sunt sceptici. Si eu am fost. Si inca sunt. Totusi, am citit astazi cateva bune acest site. Exista mai multe similare pe internet. Explica multe aspecte legate de criza energiei ce va veni cat de curand. Haideti sa le citim si sa le comentam.

Pasul 1: http://lifeaftertheoilcrash.net/
Pasul 2: http://lifeaftertheoilcrash.net/SecondPage.html
Pasul 3: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Prepare.html

Mi se pare o chestiune de viata si de moarte. Nu pentru maine. Dar pentru urmatorii 10 ani.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Fara legatura cu Peak Oil, dar legat tot de a fi informat pentru a evita capcanele pe care societatea ni le pun pe termen lung, iata un articol despre ... dobanzi. Despre faptul ca in SUA (dar deja in ultimii ani si in Romania) se ofera credite foarte usor, la dobanda mare, incat sfarsesti prin a plati un produs de 3-4 ori mai mult decat costa initial. In plus cumparam produse de care nu avem neaparata nevoie. Sau produse de care avem nevoie, dar la preturi mult mai mari, cu beneficii doar cu putin mai mari. Ideea de baza ca dobanda reprezinta bani pe care ii pierdem degeaba. Si sunt pentru multi oameni o parte considerabila a venitului lor luna. Ideal este sa platesti cu bani pe care ii ai, sau daca chiar trebuie sa iei credit atunci cand cumperi o casa sau o masina, sa iti cumperi doar cat iti permiti si iti trebuie si nu mai mult. In a doua parte, articolul ofera strategii de cum sa scapi cat mai repede de datorii, pentru ca doar dupa ce nu ai nici o datorie esti cu adevarat bogat si toti banii care ii castigi raman pentru tine (si familia ta). Un articol foarte amplu si foarte bun, pe care il citii tot si pe care vi-l recomand.

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/OriginalArticles/DebtSlavery.html

Desigur, sugestii si comentarii sunt binevenite. Personal sunt fara datorii, datorita faptului ca am studiat facultatea in Franta, iar nu in America. Deci oricat am injurat eu Franta cand am vazut ce scoala se face in America, iata ca totusi Franta asta socialista mi-a permis sa o parasesc cu 1 dolar in buzunar, dar nici o datorie. Si e lucru mare ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Articolul de mai sus facea parte din articolele cu sfaturi pentru a fi pregatit pentru Peak Oil. Din aceeasi serie, iata altul care pune intrebarea: daca odata cu peak oil, dolarul se va prabusi si va fi doar hartie cu care nu ai ce face, in ce sa investim? In paranteza fie spus, odata cu peak oil se va prabusi intregul sistem financiar, deci toate monedele, in diferite grade. O optiune ar fi in aur. Aurul isi mentine valoarea mereu. Problema in SUA este ca (si nu stiam asta pana acum), in marea criza din 1933, guvernul american a confiscat tot aurul avut de oameni, mai putin monelede de colectie (numismatica). Lumea se teme ca va face la fel si acum, dupa ce dolarul se va prabusi. Atunci, in ce sa investesti? Raspunsul este ca nu in bucati de aur (bullion), caci guvernul are lista cumparatorilor si stie sa vina sa iti ia, ci sa cumperi monede de aur vechi de 20 de franci din Franta si Elvetia, caci pentru ele guvernul nu stie, mai mult, intra 5 la un "ounce" de aur (nu stiu exact cate grame inseamna), ceea ce face sa poti cumpara si produse mai ieftine decat tipica moneda americana de aur care are un "ounce" la moneda.

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2006/FTWGold.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

Cu riscul de a parea infantila, se pare ca revenim la legendarii galbeni, la vremurile in care se masura averea in ceva palpabil, in aur si argint, nu ca acum, cand avem in portofel niste hartii sau chiar mai rau, cand banii sunt niste cifre intr-un cont.

Si ca o completare, spunea Einstein o data: Cel mai greu iin aceasta lume este sa intelegi impozitul pe venit.

b12mihai

Asa ceva se poate pune ca a fost si in Anglia la inceput de secol XX cand era in plina epoca a carbunelui. Tocmai citesc acum o carte a lui Paul Roberts intitulata "Sfarsitul petrolului" in care face o intreaga politica energetica.

Greu de spus daca a avut loc Peak Oil sau nu din simplul considerent ca multe tari tin secrete rezervele pe care le detin. Insa un lucru e sigur: petrolul se va consuma!
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Tarile si companiile au interes sa minta spunand ca au mai mult petrol decat au in realitate, iar nu invers. Deci petrolul real este sigur mai putin decat cel declarat, iar nu invers. Asta pentru ca pretul actiunilor companiei variaza cu rezervele de petrol declarate, iar nu cu profitul din acel trimiestru. Citeste articolele oferite.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Intre timp, tot de la categoria "Cum sa supravietuiesti" dupa Peak Oil, cand intreaga economie se va prabusi si cei mai multi vor muri la propriu, iata un articol amplu in trei parti despre ce putem invata din caderea Uniunii Sovietice pentru a supravietui acum cand va pica SUA si indirect intreaga lume.

Partea I: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2008/OrlovLessonsPartOne.html

Partea II: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2008/OrlovLessonsPartTwo.html

Partea III: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2008/OrlovLessonsPartThree.html

Concluzia: sa ai un loc la tara, cu gradina, sa iti cumperi din timp unelele si o serie de produse care se vor cauta apoi, pentru ca sa faci schimb cu ele pentru alte lucruri ale vecinilor. Sa fii intr-o comunitate de prieteni, vecini, sa produci cat mai mult din mancarea necesara si sa faci schimb pentru restul. Lucruri care se vor cauta si nu se vor gasi dupa ce va pica civilizatia: lame de ras, prezervative, sapun, sampon, etc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am petrecut apoi timp cautand dupa panouri solare pe net, sa imi fac o idee. Ma gandesc sa instalez unul micut la tara la vara, pentru a il testa. Am gasit unul de 60 de W la 320 de dolari. Apoi am gasit un site in care un tip si l-a construit singur din celule solare cumparate de pe ebay din cele ce erau reconditionate si i-a iesit 105 dolari, de trei ori mai ieftin. Ar putea fi un exercitiu grozav si un proiect pentru elevi de liceu, ca sa nu mai vorbim ca poate ajuta la supravietuire la propriu peste cativa ani.

http://www.mdpub.com/SolarPanel/index.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Reportaj la TVR. In 2020, Rusia estimeaza ca zona Polului Nord va deveni principala sa sursa de hidrocarburi (traducere: ce are acum pe doua continente se va termina). Solutia: trimite acolo armata, submarine, zona trece sub controlul direct al serviciilor lor secrete. Batalia pentru resurse se ascute si stirile trec pe langa oamenii fara sa ii ingrijoreze.

http://www.tvr.ro/articol.php?id=60206
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Eu am o propunere .
Hai sa constituim un grup de evaluare a posibilelor solutii alternative ca ceva cat de cat ar cam exista .
Cum ar fi sa pui centrale solare in Sahara sau centralele alea subcritice .
Hai sa gandim cum sa gasim solutii sa fie viabile si economic chiar de ar fi sa militam pentru o eventuala "stare de necesitate" . Si cat mai repede sa ramana petrol pentru aplicatiile neenergetice in care nu-l putem inlocui .

Adi

Nu cred ca noi putem gasi solutia atunci cand mii de experti si companii bogate petroliere nu le gasesc. Companiile petroliere detin fabricantii de celule solare, deci au interes ca sa vanda panouri solare, numai ca nu are loc o crestere neasteptata. Plus ca timpul trece. Mai sunt 1-3 ani poate. Asa ca trebuie sa ne concentram pe supravietuirea noastra, ca indivizi. Acum studiezi cum e cu panourile solare. Se pare ca trebuie sa cumperi un covertisor, o baterie si un invertor.

Si-a pus cineva un panou solar? Vrea sa povesteasca?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Conex de criza economica ce va veni iar odata cu Peak Oil, iata 18 sfaturi ce ar trebui sa le invatam din actuala criza financiara, oferite de Solvabil.ro.

http://www.solvabil.ro/18-lucruri-pe-care-le-am-invatat-din-criza
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

CitatTarile si companiile au interes sa minta spunand ca au mai mult petrol decat au in realitate, iar nu invers. Deci petrolul real este sigur mai putin decat cel declarat, iar nu invers.

Companiile au tot interesul sa minta astfel incat lor sa le iasa profitul, dar nu si tarile...Tari ca Rusia sau Norvegia chiar nu au nici un interes sa declare mai multe resurse sau exact cele pe care le au, din multe considerente politice. Eu, unul, asa vad situatia. Poate ca ma insel.

Uite, si cand a fost cu procesul acela dintre Romania si Ucraina de la Haga pentru platforma continentala ia uite cum au iesit la iveala cateva milioane de metri cubi de petrol...deodata din Marea Neagra....care asigurau stabilitate pentru 20 de ani Romaniei...

Ideea e ca oricum petrolul se consuma si trebuie sa facem mai putina politica si mai putina economie si sa vedem ce inlocuitori pentru petrol gasim. Si inainte de asta trebuie gasite toate bazinele petrolifere exploatabile si impartite frateste intre cei care se implica, nu cu razboaie (care implica consum de resurse incredibil de ambele parti).
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Gothik, nu inteleg punctul tau. Tarile au interes sa minta sa zica ca au mai multe resurse decat au, sau ca au mai putine resurse decat au? Dar companiile? Eu cred ca si tarile si companiile au interes sa zica ca au mai mult decat au.

Si nu stiu daca stii, dar petrolul din Marea Nordului s-a terminat. Mai are doar Norvegia putin. Mexic, al treilea exportator de petrol, devine importantor net in anii astia care vin. La fel si Rusia!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

#14
Tarile spuneam ca au interes sa zica ca au mai putine resurse decat in realitate. Nu inseamna ca si companiile petroliere procedeaza la fel (pe ele le intereseaza strict profitul si succesul economic).

Nu stiam ca petrolul din Marea Nordului s-a terminat, sincer sa fiu. Stiam, insa, ca Mexic se confrunta cu o criza de resurse de petrol si ca treptat va deveni importator.

Am atasat un grafic care l-am facut pentru un proiect despre consumul de resurse si alternative la resurse ca petrol, carbune, gaze naturale, pe baza unor informatii corecte verificate in mai multe surse. Dupa cum se poate observa, numai Orientul Mijlociu mai are rezerve consistente. Sunt curios daca asa e si in realitate.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.