Hai sa incerc sa raspund si eu la problema asta pentru ca mi se pare interesanta si calitativ am ajuns la concluzii opuse fata de Daiana.
Adica esti de acord cu mine ?

Am facut si calcule, dar mie greu sa le scriu aici si oricum ideea rezolvarii este clara daca facem un desen.
Am atasat un fisier JPG in care am facut un desen pentru problema de pe acest topic.
Chiar e indicat sa faci un desen si un rationament calitativ, inainte sa te lansezi la calcule complicate (cantitative). Cel putin asta e ideea in prezentarea acestor "experimente mintale"

Dupa cum vedeti am desenat un cerc pt statia inelara cu centrul in O. Consider ca viteza tangentiala a statiei inelare este V0. Personajul nostru se afla initial in punctul A, de unde isi imprima o viteza Vs catre centrul statiei.
E bine ca ai si desenat, pentru ca daca nu, as fi sarit ca ars la fraza "viteza tangentiala a statiei este V0", deoarece nu ai indicat (textual) care puncte au viteza respectiva. Dar, cum se intelege din desen ca te referi la "podea", atunci sunt de acord.

Acum trebuie sa notam ceva. Omul nu se afla in nici un camp gravitational. Odata sarit de pe statia orbitala, nu mai are nici un contact cu ea. Deci viteza lui dupa saritura va fi suma vectoriala a celor doua viteze (V0 si Vs) care duce la o viteza rezultanta Vr (vezi figura). Deci el se va misca rectiliniu si uniform fata de punctul O pana intalneste din nou statia orbitala (daca este norocos
in punctul B.
Aceasta observatie este
esentiala pentru a intelege "capcana" problemei. Doar ca as preciza ca nu putem spune ca "nu se afla in nici un camp gravitational", deoarece asta suna prea ... "absolut". El nu e in camp fata de un observator exterior in repaus fata de centrul statiei dar, pentru personajul nostru, daca nu stie ca e pe o statie orbitala in rotatie, el ar putea calcula proprietatile "campului gravitational" (artificial), dat fiind ca obiectele par "sa cada spre podea" cand sunt lasate liber, chiar daca traiectoriile nu sunt tocmai cele dintr-un camp gravitational uniform (cum e considerat la suprafata Pamantului).
Deja calitativ se poate intui ca personajul nostru va atinge din nou podeaua statiei intr-un punct mai in fata decat daca nu ar fi sarit. Daca nu ar fi sarit ar fi urmat traiectoria A->B pe arcul de cerc si cu viteza V0. Daca sare, traiectoria lui este segmentul AB care este mai scurt decat arcul AB si in plus, are o viteza mai mare pentru ca Vr > V0.
Da, pe desen se vede foarte bine aceasta concluzie, si sunt complet de acord cu ea: Personajul va "cadea" in fata punctului din care a sarit, fata de sensul de rotatie.
Eu am facut alt rationament calitativ, ceva mai "complicat", dar care duce la acelasi rezultat:
Sa ne imaginam ca alaturi locul din care sare personajul, se afla o dunga pe perete, "verticala" (adica ce coincide cu o raza). Dat fiind ca dunga este de fapt o raza, nu toate punctele ei se deplaseaza cu aceeasi viteza tangentiala, cele mai indepartate de centru avand o viteza mai mare decat cele mai apropiate.
Ca atare, capatul de pe podea al dungii are exact viteza tangentiala a podelei (v0 = wR, unde w e viteza ungiulara si R raza podelei), iar celealte puncte, cu cat mergem spre centrul statiei, au viteze din ce in ce mai mici, v(r) = wr, cu r< R, deci cu v(r) < v0.
Acum, cand personajul sare (cu viteza "verticala"), el are axact viteza tangentiala a podelei. (Nu ma intereseaza deloc viteza sa pe verticala, deoarece eu voi compara doar miscari tangentiale). Pe masura ce "urca" (spre centrul statiei) in timpul sariturii, el are in dreptul sau puncte de pe dunga de pe perete, care au viteze tangentiale din ce in ce mai mici, dar viteza sa tangentiala e mereu v0 pentru ca nu e nimic ce sa i-o afecteze dupa ce s-a desprins de pe podea (neglijam frecarea cu aerul). Ca atare, deduc faptul ca in timp ce este "in aer", personajul ia avans fata de punctele de la inaltimea respectiva (fata de podea) ale dungii de pe perete, si asta e valabil si cand "urca" (partea din traiectorie in care se indeparteaza de podea) dar si cand "coboara" (a doua jumatate de traiectorie), ca atare, o data ce a sarit, el se afla tot mai in fata liniei de pe perete, in sensul de rotatie al statiei, ca atare nu poate sa cada decat "in fata" punctului din care a sarit.

Sunt deschis la critici si/sau intrebari. Daca vreti si formulele, va rog sa fiti intelegatori cu mine pt ca n-am foarte mult timp. Dar le pot pune in cateva zile daca e musai.
Stii cum se spune: "Daca-i musai, cu placere!"

Stai linistit, daca nu ai timp de scris formule nu e grav, eu de exemplu, dupa ce am inteles notatiile folosite de DAiana am obtinut exact aceeasi formula cu cea propusa de ea in documentul atasat la un mesaj, doar cu semnul schimbat. Deci formula exista, eu astept doar sa confirme DAiana daca semnul ei e din calcule (cantitativ) sau din intuitie (calitativ).
e-
PS: Ionut, daca ai si tu asemenea probleme ce pot fi studiate calitativ, asteptam propuneri noi de experimente mintale
