Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Big Bang  (Citit de 37770 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2154
 • Popularitate: +20/-173
Re: Big Bang
« Răspuns #90 : Februarie 12, 2021, 12:21:02 p.m. »
Solo:
a)  cred ca e preferabil sa continuam discutia dintre tine si Puiu -o problema de eistemologie la sectiunea de Filozofie a stiintei pe un fir reat de electron in 2012 dar care din pacate a murit tot atunci;Il putem redeschide si acolo sa rezumi tu discutia ta cu Puiu cu concluziile pe care le-ai putea trage azi si daca sunt in stare pot sa intervin si eu. Coordonatele firului sunt : titlul "Despre adevarul absolut in stiinta" la  https://forum.scientia.ro/index.php/topic,3996.0.html

b) Un alt fir potrivit este redeschis de curand de mine, dar este mult mai vechi initiat in 2008 tot de electron la https://forum.scientia.ro/index.php/topic,181.45.html cu titlul "Elemente de epistemologie "

c) In ceea ce priveste continuarea unei discutii pornind de la intrebarea dnei Ivanescu care se pare ca a fost multumita cu ce a obtinut atunci, daca crezi ca se mai poate spune ceva, fie creezi un fir nou  la  "Critici ale paradigmei actuale in stiinta", fie preiei unul existent si inchis mai de demult  acolo sau la alta sectiune care s-ar preta la o continuare cu acest topic sau eventual continuam aici disutia unde ai semnalat  intrebarea u Big Bangul fiind in topic aproape orice problema ce se poate conexa cu crearea materiei, cu cuantica, cu relativitatea si or mai fi destule domenii conexe si deci destul de in topic. :)

Online princehansolo

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 265
 • Popularitate: +2/-0
Re: Big Bang
« Răspuns #91 : Februarie 13, 2021, 12:04:29 p.m. »
In legatura cu https://forum.scientia.ro/index.php/topic,4910.msg65129.html#msg65129 (ANALIZA 7 ). De unde s-a ajuns la concluzia ca radiatia cosmica de fond corespunde unei temperaturi de 3 K? Atmosfera Pamantului are temperatura mai mare de 3 K. Nu este ecranata temperatura de 3K de una mai mare? Apropo de ecranare: atmosfera Pamantului este transparenta pentru orice fel de radiatie electromagnetica? Eu stiam ca are ferestre de transparenta.
« Ultima Modificare: Februarie 13, 2021, 02:06:07 p.m. de princehansolo »
Toate-s vechi și noi sunt toate

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2154
 • Popularitate: +20/-173
Re: Big Bang
« Răspuns #92 : Februarie 14, 2021, 12:36:06 p.m. »
Raspunsul meu imediat ce citesc acest mesaj al tau este : nu stiu.
Dar daca acest subiect interesant nu a fost abordat in textele sintetizate de mine sau in ce am scris eu ulterior si nu cred ca as fi abordat problema si apoi sa o uit  Recunosc ca nu mi-am pus-o pentruca nefiind fizician nu stiam argumentele date de tine in intrebare(ecranare, ferestre de transparenta).
Am cautat imediat pe google la "radiatia cosmica de fond' la  https://ro.wikipedia.org/wiki/Radia%C8%9Bie_cosmic%C4%83_de_fond
sau https://www.physlink.com/Education/AskExperts/ae525.cfm sau https://arstechnica.com/science/2013/03/squeezing-more-information-out-of-the-cosmic-microwave-background/ , https://arstechnica.com/science/2013/03/squeezing-more-information-out-of-the-cosmic-microwave-background/ , https://www.esa.int/Space_in_Member_States/Romania/Planck_dezvaluie_un_Univers_aproape_perfectsi nu am gasit pusa acesta problema dar al treilea link din 2013 poate ar trebui urmarit pana azi din punct de vedere a evolutiei problemelor ridicate O sa mai caut, dar asta cred ca trebuie sa o faci tu mai in detaliu si daca nu gasesti nimic (eu cred ca totusi ce spui tu nu a fost o problema caci nu putea sa fie nebagata in seama de atatia oamei de stiinta importanti si sa treaca neobservata Poti chiar deschide un fir cu acst topic si oricum daca nu reusesti sa o lamuresti tu si eventual cu un marunt ajutor si de la mine, poti sa folosesti https://www.scientia.ro/qa/ forum-blog abia acum vazut si  care este   foarte  bun dar expeditiv, fiind deci o deosebire intre el si forumul nostru, dar poate ca acolo a ramas nivelul ridicat al interlocutorilor iar aici si dupa disparitia lui electron pare ca se alege praful(sa fie clar eu nu mm negat niciodata calitatile deosebite ale lui electron printre care insa nici caracterul si nici o anume generozitate stiintifica nu se regasec, dar gata nu o sa mai fac nici-o referire decat doar daca voi putea sa fiu laudativ, ca nu vreau sa plece de aici, cum cred ca din cauza lui in trecut multi de valoare au prasit foumul.
Ceva despre ecranare: https://www.jurnalistii.ro/cosmos-voyager-2-radiatii-informatii/

Ce am dat aici sunt linkuri  cu care am pierdut cateva ore. Mai mult nu cred ca reusesc sa fac si o sa explic zilele astea de ce primul meu raspuns care ti se pare poate surprinzator este:  Nu stiu.

PS.  Daca in toate linkurile date gasesti elemente ce contrazic cele scrise de mine in Hibele...te rog mult sa semnalezi, tu fiind mai la curent acum cu acestea
« Ultima Modificare: Februarie 14, 2021, 06:39:59 p.m. de atanasu »

Online princehansolo

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 265
 • Popularitate: +2/-0
Re: Big Bang
« Răspuns #93 : Februarie 14, 2021, 06:16:27 p.m. »
Am cautat in Wikipedia si am gasit: https://en.wikipedia.org/wiki/Wilkinson_Microwave_Anisotropy_Probe#Main_result: "Measured is the temperature obtained from a Planck's law interpretation of the microwave background". Cine doreste mai mult, https://en.wikipedia.org/wiki/Planck%27s_law si https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation

Pe scurt, temperatura este transformarea conform legii Planck a microundelor masurate din radiatia de fond cosmica. De fapt sunt masurate microunde in GigaHertzi si transformate conform legii Planck in temperatura... Nu-i o temperatura reala. Cred ca cea mai corecta exprimare ar fi: temperatura radiatiei de fond este de 3 K.

Multam oricum, Atanasu. Si eu mi-am piedut ore bune pana m-am lamurit.

PS. Imi pregatisem o alta intrebare: daca-i asa de rece radiatia asta, inseamna ca putem raci corpurile pana la 3 K daca le radiem cu microunde de 25 GHz? Dar am fost dezamagit cand am vazut ca nu-i decat o transformare matematica...
« Ultima Modificare: Februarie 14, 2021, 06:23:13 p.m. de princehansolo »
Toate-s vechi și noi sunt toate

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2154
 • Popularitate: +20/-173
Re: Big Bang
« Răspuns #94 : Februarie 14, 2021, 06:43:19 p.m. »
Multumes si eu dar chestia asta cum ca nu-i o temperatura reala ma cam surprinde. poate o poti explicita cat de cat. Adica cand si cum avem temperaturi reale si cand doar umbra unor temperaturi?

Online princehansolo

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 265
 • Popularitate: +2/-0
Re: Big Bang (erori de limbaj si de intelegere)
« Răspuns #95 : Februarie 15, 2021, 10:50:37 a.m. »
Il citez pe valangjed:
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop. Cazul de fata (temperatura cosmosului) mi se pare un exemplu de abuzare a limbajului.

Multumes si eu dar chestia asta cum ca nu-i o temperatura reala ma cam surprinde. poate o poti explicita cat de cat. Adica cand si cum avem temperaturi reale si cand doar umbra unor temperaturi?
Nu stiu alte exemple in care temperaturile reale si temperaturile matematice se amesteca. Am dat mai sus exemplul de pe WIkipedia cu radiatia corpului negru:  https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation.

Pot sa dau alte exemple de exprimare interpretabile:
- masa fotonilor: E=mc2 si E=hv, de unde unii trag concluzia ca masa fotonului este hv/c2 (https://ro.wikipedia.org/wiki/Foton. Se stie ca fotonii nu au masa.
- masa bosonului Higgs: bosonul Higgs a fost detectat ca o variatie de energie in detectori, nu ca o masa (masurata in subunitati ale kilogramului).
- liniile campului magnetic: nu exista,liniile fiind de fapt doar aranjarea piliturii de fier in campul magnetic (https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5456.msg72116.html#msg72116). In functie de granulatia piliturii, acestea au alta forma: https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5456.msg72108.html#msg72108
Toate-s vechi și noi sunt toate

Offline valangjed

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1107
 • Popularitate: +62/-19
Re: Big Bang
« Răspuns #96 : Februarie 15, 2021, 05:45:27 p.m. »
Citatul nu imi apartine, este preluat de la Werner Heisenberg.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Online princehansolo

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 265
 • Popularitate: +2/-0
Re: Big Bang
« Răspuns #97 : Februarie 18, 2021, 09:27:13 p.m. »
Atanasu,

Am gasit astazi pe cutia de becuri noi din comert temperatura de 3000 K (de 9 W consum, echivalent cu 75 W incandescent, 810 lumeni). Si mi-am adus aminte ca se mai foloseste temperatura culorilor la calibrarea monitoarelor de calculatoare pentru a fi corespondente cu tipografiile (Photoshopul vechi permitea asta).
« Ultima Modificare: Februarie 18, 2021, 11:16:15 p.m. de princehansolo »
Toate-s vechi și noi sunt toate