Forumul Scientia

Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate => Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie => Subiect creat de: Scientia din Septembrie 06, 2012, 03:35:11 p.m.

Titlu: ADN-ul junk. 1/5 din gene reglează cele 2% din genele creatoare de proteine
Scris de: Scientia din Septembrie 06, 2012, 03:35:11 p.m.
Din seria: "Ne-ar plăcea să scriem despre, dar nu avem timp...".

Un articol de substanţă publicat curând în TheGuardian: http://www.guardian.co.uk/science/2012/sep/05/genes-genome-junk-dna-encode (http://www.guardian.co.uk/science/2012/sep/05/genes-genome-junk-dna-encode), în care se vorbeşte despre rezultatele unui studiu recent privind ADN-ul. Iată ce se spune în primul paragraf:

"Lungi secvenţe de ADN, anterior catalogate drept "junk", sunt, în fapt, cruciale pentru funcţionarea genomului nostru. Este cea mai importantă modificare a modului în care cercetătorii înţeleg funcţionarea ADN-ului de la secvenţierea genomului uman în anul 2000, când s-a descoperit că organismul nostru este construit din mai puţine gene decât ne-am fi aşteptat".

Iar mai jos, în articol:
"Vreme de ani de zile genele dintre cele 20 de mii de gene care creează proteine (deci circa 98% din genom) au fost numite ADN "junk". Această concepţie va trece rapid în cărţile de istorie a ştiinţei".