Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mesaje Recente

#11
Foarte interesant: https://www.g4media.ro/timpul-trecea-de-cinci-ori-mai-incet-in-universul-timpuriu-la-un-miliard-de-ani-de-la-nasterea-sa-studiu-varsta-universului-este-aproximata-in-prezent-la-138-miliarde-de-ani.html  /G4 media/3.07.2023,

Adica:
<b>Timpul pare să treacă de cinci ori mai lent în Universul timpuriu,</b> potrivit unui studiu ştiinţific, care foloseşte pentru prima data obiecte cosmice foarte strălucitoare, quasarii, pentru a confirma acest fenomen ciudat, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Teoria relativităţii propusă de Albert Einstein susţine că, din cauza expansiunii Universului, ,,ar trebui să observăm că Universul îndepărtat creşte lent", explică pentru AFP Geraint Lewis, astrofizician la Universitatea din Sydney şi primul autor al studiului publicat luni în Nature Astronomy.
Cercetătorii au folosit observarea stelelor care îşi încheie viaţa în explozii, supernove, pentru a arăta că <b>timpul părea să treacă de două ori mai încet când Universul avea jumătate din vârsta sa actuală,</b> care este estimată la 13,8 miliarde de ani.
Noul studiu foloseşte quasarii, care sunt incomparabil mai strălucitori, pentru a merge înapoi cu <b>un miliard de ani după naşterea Universului. Timpul pare să curgă de cinci ori mai lent acolo,</b> potrivit studiului.
,,Totul pare să funcţioneze cu încetinitorul" pentru observatorul actual, potrivit profesorului Lewis, dar ,,dacă v-aş putea transporta printr-o magie ar dura acum zece miliarde de ani să ajungeţi lângă unul dintre aceşti quasari şi să vă uitaţi la cronometru, totul vi s-ar părea normal", a explicat el. ,,O secundă ar fi o secundă", a adăugat el.

Pentru a măsura fenomenul, numit dilatare cosmologică a timpului, profesorul Lewis şi statisticianul de la Universitatea din Auckland, din Noua Zeelandă, Brendon Brewer, au analizat date de la 190 de quasari, colectate pe parcursul a 20 de ani.
Quasarurii, nuclee galactice cu o gaura neagră supermasivă în centru, sunt cunoscute a fi cele mai strălucitoare şi mai energice obiecte din cosmos. Ceea ce le face ,,balize foarte utile pentru cartografierea Universului", afirmă prof. Lewis.
Dificultatea a fost de a le face ceasuri cosmice la fel de uşor de utilizat ca şi supernovele. Acestea din urmă oferă un semnal unic, dar fiabil în timp.
Pentru quasari cercetătorii şi-au atins obiectivele datorită unui număr mare de date şi progreselor recente în înţelegerea statistică a evenimentelor aleatorii.
În acest caz, cercetătorii au reuşit să interpreteze şocuri multiple care apar atunci când gaura neagră a quasarului absoarbe materie.

,,Am descoperit acest spectacol de artificii şi am arătat că şi quasarii pot fi folosiţi ca indicatori de timp pentru primele zile ale Universului", a spus el. Şi astfel s-a demonstrat că ,,Einstein are din nou dreptate".

Încercările anterioare de a folosi quasarii pentru a măsura teoria dilataţiei cosmologice a timpului au eşuat, ducând la ,,sugestii ciudate", cum ar fi aceea că quasarii nu erau obiecte atât de îndepărtate cum s-a observat. Noul studiu arată că aceste obiecte cosmice respectă de asemenea legile Universului.

-Nota mea : Asta  inseama ca ce  vedem azi ca un miliard  de ani ar insemna pe atuci 200 milioane  ani? Personal incep sa cred ca scara timpului si scara spatiului nu au relevanta prin exactitate ci doar prin ordonare in sensul de mai recnt sau mai aproape

PS Si inca ceva: Expansiunea universului ar fi doar un miraj
În realitate, susține fizicianul elvețian Lambriser, ,ceea ce au catalogat oamenii de știință ca fiind expasiunea universului este, în fapt, evoluția masei protonilor și a electronilor de-a lungul timpului. Cum ar veni, în tabloul oferit de Lambriser, constanta Lambda oscilează tocmai pentru că masa particulelor oscilează. Astfel, toate problemele legate de ea dispar dacă privești lucrurile din această perspectivă.
Așa cum au recunoscut și alți oameni de știință, abordarea lui Lambriser este una atipică. Practic, el se întoarce la ideea lui Einstein despre universul static, expusă acum mai bine de un secol. Însă, cumva, explicația lui oferă răspunsuri la multe necunoscute din domeniul cosmologiei. Cel mai mare neajuns însă este acela că afirmațiile sale nu pot fi probate deocamdată și, cel puțin până când vom avea tehnologia care să ne poată permite astfel de observații, ele rămân doar la stadiul de ipoteză.

#12
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de princehansolo - Aprilie 10, 2024, 08:53:21 PM
Citat din: atanasu din Aprilie 10, 2024, 07:28:08 PMAsa ca sa ma amuz si eu : https://fr.wikipedia.org/wiki/Analyse_dimensionnelle
atanasu, gluma ta nu se pune, că vine din Occidentul ăla...
#13
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de atanasu - Aprilie 10, 2024, 07:28:08 PM
#14
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de calahan - Aprilie 10, 2024, 03:12:25 PM
princehansolo
Dupa cum spui dumneata, postarea mea ti se pare de tot rasul. Si postarea dumitale, pare izvorata dintro respingere hotarata a teoriei care demonstreaza identitatea dimensionala masa-sarcina, fiindca este ceva ce nu poti sa intelegi din toate demonstratiile. Imi pare ca te incadrezi in randul savantilor nostri care resping apriori tot ce nu vine din occident. Numai ce vine din occident are valoare. Ia de pilda metafizica relativista a gravitatiei, care nu explica nici translatia substantei, nici inertia substantei sau metafizica quarcilor, care inventeaza tot soiul de bozoni, care sa explice inexplicabilul. Si care sustine miscarea fizica fara suport material.
#15
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de princehansolo - Aprilie 10, 2024, 10:09:05 AM
Citat din: calahan din Aprilie 09, 2024, 04:51:45 PMVolumul  V  este element geometric, care nu produce niciun efect fizic si deci este metafizic. Si de la identitate dimensionala masa-sarcina rezulta ca densitatea masei este frecventa la patrat. (ro=f2).
calahan
nu pot să mă supăr pe o glumă de 1 Aprilie. Este prea savuroasă gluma ta :) :) :)
#16
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de calahan - Aprilie 09, 2024, 04:51:45 PM
princehansolo
Pai mie mi s-a parut usor de inteles, ca daca electronul se comporta ca o unda care se roteste in atom cu viteza data de constanta de structura fina alfa=Vo/C=1/137 (rezulta ca Vo=C/137 (m/s)) , care este interpretata ca indicele de refractie al mediului atomic, de foarte mare densitate energetica. La fel in cazul nucleoniulor, daca au dimensiunea pe jumatate din dimensiunea electronului, inseamna ca sistemul de unde stationare de foarte mare amplitudine, se propaga pe cercul de raza nucleonului cu viteza pe jumatate din cea a electronului. Adica C/2.137=C/274 (m/s). Despre msa trebuia sa mentionez ca masa este data de produsul V.ro. Volumul  V  este element geometric, care nu produce niciun efect fizic si deci este metafizic. Si de la identitate dimensionala masa-sarcina rezulta ca densitatea masei este frecventa la patrat. (ro=f2).  Si daca inductia magnetica B este frecventa f, rezulta ca densitatea masei este patratul inductiei magnetice (ro=B2). Relatia aceasta este data si pe site-ul "magnetic reconection" pe randul al 7-lea de formule.
#17
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de princehansolo - Aprilie 09, 2024, 12:14:09 PM
Calahan, dumneata vii cu niște cifre care nu știu de unde le-ai luat. Virgil a explicat ce-i cu 137. Nu știu de unde este 274. Poate vii cu explicații.

Nu știu de ce accepți unele măsuri și mărimi date de alții, dar critici hotărât pe cei de pe forum care fac același lucru (folosesc datele și rezultatele experiențelor altora).

Iar privind modelul planetar al atomului - eu nu sunt de acord cu el. Dar nu am nici o teorie care să înlocuiască acest model. Deci semiundele și motoarele comprimate în electron sau neutron - nu le cred.
#18
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de calahan - Aprilie 09, 2024, 08:10:43 AM
princehansolo
Dupa raspunsul dumitale am impresia ca nu prea cunosti legile fizicii si confunzi identitatea dimensionala masa-sarcina cu egalitatea unitatilor de masura. Incerc sa te lamuresc, care este deosebirea intre sarcina si masa. Sarcina elementara este constituita dintro singura unda de mare amplitudine, formata din doua semiunde diametral opuse, care se rotesc pe cercul de raza electronului cu viteza C/137 (m/s), generand in jur un camp electric pulsatoriu cu frecventa de 1020 (Hz), camp care pastreaza in permanenta acelasi sens fata de axa de rotatie. Pe cand masa neutronului este data de contributia a 3680 de curenti radiali alternativi, corespunzand la 1840 de unde de foarte mare amplitudine. Prin rotatia lor, pe cercul de raza neutronului, cu viteza C/274 (m/s) si la turatia de 1020 (rot/s) genereaza in jur un camp electric alternativ cu frecventa de 1023 (Hz). Campul electric alternativ face ca neutronul sa apara neutru electric intrun camp electric constant.
#19
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de princehansolo - Aprilie 08, 2024, 03:47:04 PM
Citat din: calahan din Aprilie 08, 2024, 01:47:51 PMPoti sa imi dai exemple de formule care consideri ca nu au corespondent fizic? Si nu este vorba de egalitatea masa-sarcina. Ci este vorba de identitatea dimensionala masa-sarcina,...
Calahan, ești tare de tot :) :) :)
Păcăleala de 1 Aprilie văd că ține mai mult de o zi. Cred că-i faci să râdă și pe alți cititori ai forumului.

Deci masa și sarcina sunt diferite, dar se măsoară cu aceeași unitate de măsură. Am înțeles bine?
#20
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de calahan - Aprilie 08, 2024, 01:47:51 PM
princehansolo
Formulele folosite de mine sunt exact legile electromagnetismului. Poti sa imi dai exemple de formule care consideri ca nu au corespondent fizic? Si nu este vorba de egalitatea masa-sarcina. Ci este vorba de identitatea dimensionala masa-sarcina, care rezulta din faptul ca si masa si sarcina, desi sunt structuri dinamice diferite, produc in spatiul din jur acelasi efect fizic de acceleratie. Integrarea efectului fizic, produs de sursele de miscare, pe suprafata inchisa din jurul sursei, face sarcina sau masa. Masa si sarcina sunt considerate surse de miscare in univrsul fizic.