Forumul Scientia

Rezolvare de probleme / teme pentru acasă => Fizică => Subiect creat de: tokyo din Octombrie 14, 2015, 08:18:21 a.m.

Titlu: Diferenta dintre intensitate si tensiune
Scris de: tokyo din Octombrie 14, 2015, 08:18:21 a.m.
Care este diferenta dintre intensitate si tensiune?  ???

WIKIPEDIA:
Citat
Intensitatea curentului electric, desemnată uneori în limbajul curent prin anglicismul "amperaj", sau numită eliptic curent electric, este o mărime fizică scalară ce caracterizează global curentul electric.
Tensiunea electrică între două puncte ale unui circuit electric este diferența de potențial între cele două puncte și este proporțională cu energia necesară deplasării de la un punct la celălalt a unei sarcini electrice.
R=U/I
...

Definitiile pe care le-am invatat nu sunt prea clare. As vrea o explicatie mai usor de inteles sau o analogie. La ce va ganditi voi cand auziti intensitate sau tensiune?
Titlu: Răspuns: Diferenta dintre intensitate si tensiune
Scris de: valangjed din Octombrie 14, 2015, 11:24:26 a.m.
Una din cele mai cunoscute analogii este aceea dintre un conductor parcurs de curent electric si o teava pe care curge un lichid.Debitul este analog intensitatii curentului electric, tensiunea este analoga diferentei de presiune intre doua puncte de-a lungul tevii iar rezistenta electrica este analoga vascozitatii lichidului.
Titlu: Răspuns: Diferenta dintre intensitate si tensiune
Scris de: puriu din Octombrie 14, 2015, 11:59:37 a.m.
Curentul electric reprezinta cantitatea de sarcina electrica ce trece la un moment dat printr-o sectiune de conductor sau vid. Tensiunea electrica reprezinta diferenta de potential electric ce exista la un moment dat intre doua puncte din spatiu. Daca ne referim la un circuit electric prin care trece un curent intre doua puncte cu potential diferit, raportul dintre tensiune si curent reprezinta rezistenta electrica a circuitului, iar produsul dintre curent si tensiune la un moment dat reprezinta puterea electrica produsa sau consumata in circuit intre cele doua puncte.
Analogia cu un circuit de lichid este foarte potrivita. Curent - debit, tensiune - diferenta de presiune, rezistenta electrica - rezistenta hidraulica, etc.