Forumul Scientia

Chimie, biologie, medicină şi antropologie => Chimie organică => Subiect creat de: night! din Noiembrie 21, 2008, 02:29:42 a.m.

Titlu: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: night! din Noiembrie 21, 2008, 02:29:42 a.m.
chestii simple, ce le poate face oricine acasa fara sa aiba nevoie de substante speciale.

O data de exemplu am incercat otet + creta si mi`a dat o chestie ca un precipitat alb ce pluteste, in timp ce creta s`a depus pe fundul paharului. Stie cineva sa`mi zica ce am obtinut de fapt ? Se poate face ceva cu substanta obtinuta ?
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: iulia din Noiembrie 21, 2008, 03:52:59 p.m.
Avand in vedere cat de impure sunt atat creta cat si otetul respectiv e greu de zis ce ai obtinut. in sticlele cu otet din comert nu e otet pur: contine si antioxidanti de exemplu. daca vrei otet pur iti trebuie acid acetic glacial. La tine pur si simplu s-a dizolvat o parte din creta in unul din componentii otetului si cealalta parte (majoritatea) s-a dus la fund (ca are densitatea mai mare).
Nu prea ai ce experimente de organica sa faci acasa. nici macar oxidari nu prea poti sa faci ca (de ex.) KMnO4 e precursor si deci supus unei legi. De la farmacie nu o sa iti dea solid, poate doar o solutie diluata (se da pentru panaritii etc.). Mai bine vorbesti cu un prof sa lucrezi intr-un laborator. Nu are cum sa te refuze daca vede ca esti interesat/a.
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: night! din Noiembrie 21, 2008, 04:52:50 p.m.
Luand legatura azi cu profa de chimie am aflat ce am facut defapt :
                                                               
CaCO3 + 2 Ch3-COOH -> Ca(Ch3COO)2 + CO2 + H2O, acel precipitat fiind dupa spusele ei acetat de calciu.
Tind sa o cred pentru ca reactia mea a fost efervescenta si cu degajare de CO2.

Revin cu 2 intrebari :
1) din Ca(Ch3COO)2 se poate obtine ceva ? ( ex extragerea calciului sau mai stiu eu ce )
2) cu naftalina se poate face vreun experiment in casa ?

sigur exista si experimente ce se pot face in casa si nu incalca legea si nici nu provoaca mutarea peretilor casei :)

Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: iulia din Noiembrie 21, 2008, 07:03:26 p.m.
1) asa e, daca a fost efervescenta. in primul post nu ai zis si deci am crezut ca s-a intamplat altceva. sincer nu-mi vine nimic in minte acum, cauta si tu prin carti
2) e bine sa tii cont de faptul ca naftalina e aromatica deci foarte stabila si deci tot ce poti sa faci cu ea implica incalzire/catalizatori. fa-ti rost de Organicum
Alte exemple de precursori: HCl, H2SO4, H2O2 si multe alte substante care par inofensive
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: Adi din Noiembrie 21, 2008, 07:52:30 p.m.
Iulia, iata ca pana la urma au venit si intrebari despre chimie ... :) Apreciez mult raspunsurile tale si intrebarile lui Night!
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: night! din Noiembrie 22, 2008, 01:14:50 a.m.
Mie mi se pare ciudat pentru ca suntem inconjurati de sute de substante chimice...si totusi se stiu putine. La  scoala fac reactia cu H2SO4 cu CH3-CH2-Ch3 si nu stiu ce substante....invatam la chimie despre substantele astea, dar nu prea ai cum sa le procuri, cum sa le faci.
Alte reactii pe care le`ai putea face, chiar tu acasa...asta nu te invata nimeni.

Nu cred ca nu te poti juca acasa, fara sa renovezi dupa casa si fara sa ai nevoie de substante interzise prin lege sau greu de procurat.
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: Adi din Noiembrie 22, 2008, 01:40:31 a.m.
Cred ca in loc de "nu se stiu" vrei sa spui ca nu stii tu  :)

E bine ca incepi sa te informezi. Se pare ca usor iti dezvolti o pasiune pentru chimie. Poate vrei sa iti cumperi un astfel de kit de chimie, costa cam 80 de dolari si iti da substante, iti spune cum se combina, ce sa mai, este un kit pedagogic.

http://www.discoverthis.com/chemistry.html

Poti cauta si mai departe pe google dupa "chemistry kit"
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: silvi din Noiembrie 24, 2008, 05:49:44 p.m.
pei poti face acasa reactiile dintre carbonati(bicarbonat de sodiu, praf de copt, bicarbonat de amoniu) si acizi (acetic - otet 9%, citric - sare de lamaie) asta in solutie...
mai poti descompune apa oxigenata (in prezenta de SiO2 (continut in nisip) sau MnO2 (care este un praf negru si il obtii desfacand o baterie Zn-C) acestia actioneaza ca catalizatori) si vei obtine oxigen
mai poti face reactia dintre tinctura de iod si amidon (faina)..

si mai sunt multe...

voi mai revenii...
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: bn din Ianuarie 05, 2009, 04:16:01 p.m.
In principiu reactia ta ar fi fost asa cum ti-a explicat profesoara de chimie daca foloseai marmura in loc de creta. Creta este de fapt un amestec de substante continand pulbere de carbonat de calciu si unul sau mai multi lianti (in unele cazuri contine si glicerina iar creta colorata are fireste si coloranti), de obicei se foloseste silicatul de sodiu (sticla solubila) pe post de liant. Otetul nu contine antioxidanti (deoarece acidul acetic este produsul final al oxidarii biochimice al etanolului nu prea mai are la ce sa se oxideze in continuare, mai ales in solutie diluata - aprox 5%) insa contine toate minunile rezultate din fermentarea vinului...
Eu ti-as recomanda sa cauti niste carti de chimie experimentala, unele contin retete diverse si sfaturi practice referitor la ce si de unde poate fi procurat.

Referitor la naftalina trebuie sa te asiguri ca nu este altceva, de cele mai multe ori poti cumpara p-diclorbenzen ca bile antimolii iar vanzatoarea de la chimicale o sa te asigure ca este naftalina...
Daca ai intr-adevar naftalina poti sa o purifici prin sublimare sau prin recristalizare din alcool etilic (poti sa folosesti alcool rafinat) dupa care poti sa o sulfonezi (daca ai de unde sa faci rost de acid sulfuric concentrat) sau sa o nitrezi (cu acid azotic concentrat si acid sulfuric concentrat), daca gasesti permanganat de potasiu poti sa faci anhidrida ftalica, din acizii naftilsulfonici poti sa faci naftoli prin topire alcalina, din alfa-nitronaftalina poti sa faci alfa-naftilamina prin reducere cu Fe, Al, Zn si HCl sau ce acid tare gasesti etc.
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: Adi din Ianuarie 07, 2009, 03:07:00 p.m.
bn, bine ai venit pe forumul nostru! Iata ca usor usor se dezvolta si sectiunea de chimie a forumului nostru de stiinta. La mai mare!
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: chimistul din Ianuarie 12, 2009, 10:11:53 a.m.
Citat
Otetul nu contine antioxidanti (deoarece acidul acetic este produsul final al oxidarii biochimice al etanolului nu prea mai are la ce sa se oxideze

Sunt curios daca in sangele uman vei gasi otet. Eu nu stiu sa fie. Sau daca il elimini prin urina sau fecale. Nu cred.Inseamna ca nu este capat de linie si se mai oxideaza in ficat la aldehida acetica (miros de mere verzi si verde miros specific celor care consuma bauturi alcoolice) si mai apoi la co2 si h2o.Pe scurt:


alcool etilic  ----> acid acetic -------->aldehida acetica--------->co2+h2o
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: bn din Ianuarie 13, 2009, 10:29:50 a.m.
hai sa scriem niste reactii:

CH3-CH2-OH + |O| ----> CH3-CH=O + H2O oxidarea etanolului la etanal (sa-i zicem acetaldehida...)

CH3-CH=O + |O| ----> CH3-COOH +H2O oxidarea acetaldehidei la acid etanoic (sa-i zicem acetic...)

am specificat ca este vorba de oxidare fermentativa nu despre metabolizare daca vorbeam de metabolizarea oxidarea s-ar fi putut produce chiar si pana la CO2 si apa. Ma tem insa ca in organismul uman acidul acetic exista in sucul celular si serveste la obtinerea coenzimei A esentiala in metabolizarea lipidelor si a glucidelor
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: chimistul din Ianuarie 17, 2009, 03:43:40 p.m.
Citat
oxidare fermentativa nu despre metabolizare

Citat
deoarece acidul acetic este produsul final al oxidarii biochimice al etanolului

Oxidarea fermentativa se efecueaza de catre microorganisme deci este rezultatul metabolizarii alcoolului etilic.
Oxidare fermentativa= metabolism.  Faci o grava confuzie cu reactiile de mai sus. Eu zic sa mai pui mana si sa mai studiezi metabolismul. Si da se poate inlatura/adauga un rest carboxil direct unei molecule organice de catre enzime. Un link pt tine:

http://en.wikipedia.org/wiki/Carboxy-lyases

Eu ma tem ca in sucul celular nu exista otet. Restul de acetat provine din descompunerea piruvatului si acest rest este preluat de coenzima A si transferat in ciclul lui Krebs (sau ciclul acidului citric) unde formeaza citrat care mai departe este transformat in mai multe substante din aceste transformari rezultand molecule de apa si CO2 precum si GTP si ATP care reprezinta de fapt sursa de energie a organismului. GTP este folosit exclusiv in ribozomi unde  are loc formarea proteinelor.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Citric_acid_cycle_with_aconitate_2.svg

Legat de existenta oxigenului atomic in organism crede-ma ca nu ti-ai dori. Pt aceasta exista catalaza o enzima acre evita acest lucru. Oxigenul atomic este o specie foarte reactiva care afecteaza ADN-ul, proteinele etc,. PRin urmare e de dorit sa nu avem sau adac avem sa fie inlaturat cat mai eficient. 
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: 1Q-D3XT3R din Iulie 09, 2009, 04:12:53 p.m.
Ai putea face un experiment chiar klumea ...iti trebuie putina imaginatie ;) .... Ai nevoie de :- Apa - Bicarbonat de sodiu -Sare de lamaie (acid citric aproape pur) -Shampon -Sapun lichid sau Gel Spumant ...
Pune intr-un pahar cativa ml de apa si 3-4 lingurtie de bicarbonat . Cand solutia devine supra saturata , toarna cativa ml de shampon ,sapun lichid , si ce crezi tu ca mai face spuma . Amesteici usor pana devin omogene fara sa agitzi solutia . Intr-un alt pahar pregateste 50-100 ml apa in care ai dizolvat sare de lamaie pana cand solutia e saturata . Pasul urmator este sa torni foarte repde solutia de sare de lamaie in celalat pahar ...  ;) ...va iesi multa spuma ;) SUCCES !
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: Adi din Iulie 09, 2009, 05:11:54 p.m.
Ma bucur sa vad ca te implici pe forum, 1Q!
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: chimistul din Iulie 20, 2009, 04:54:28 p.m.
Unul si mai simplu. Pune sare in bere si sapun deasupra si gata clabucii. ::)
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: mircea_p din Iulie 20, 2009, 05:38:31 p.m.
Daca pui sapun in apa nu obtii clabuci oricum?
Daca pui sare si bere se fac mult mai multi? Sau poate fara sa agiti amestecul?
Altfel de ce sa strici berea?
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: chimistul din Iulie 21, 2009, 11:16:18 a.m.
e vorba de solubilitate. sarea e mai solubila decat CO2 si il inlocuieste. daca vrei un efect si mai bun pune solutie de saramura. viteza de solubilizare e si mai mare ca la solid. si vezi ce iese. da chiar asa nu merita sa strici berea. incearca cu apa minerala si zahar. sau solutie de zahar. e si mai si ;D
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: mircea_p din Iulie 21, 2009, 04:09:21 p.m.
Asta am observat chiar si fara sapun. Cand pui zahar in bauturi gazoase se degaja gazul dizolvat.
Da si mai puternic este efectul daca pui ness (de exemplu in Pepsi) - face spuma de da pe afara. Nu stiii daca efectul e legat tot de solubilitate? Sau are ceva de-a face cu porozitaaea granulelor de ness?
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: 1Q-D3XT3R din Iulie 22, 2009, 11:30:18 a.m.
In cazul apa minerala + zahar,sare,nisip ...etc...  I-am putea numi "catalizatori" ...Acidul carbonic este un acid foarte slab si instabil ... E de ajuns sa pui un obiect acolo si se descompune .... La fel se intampla si cu peroxidul de hidrogen dar acesta este putin mai stabil ca si acidu carbonic ...Dar ma gandesc si la chestia ca zaharul este mai solubil in apa decat CO2 ...dar in cazul nisipului atunci ? care nu este solubil ... deci eu cred ca i putem numi catalizatori :D.....
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: chimistul din Iulie 24, 2009, 08:17:48 p.m.
Citat
La fel se intampla si cu peroxidul de hidrogen

Eu stiu ca e o reactie lenta de tot.

Citat
deci eu cred ca i putem numi catalizatori

si ce catalizeaza?
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: 1Q-D3XT3R din Iulie 25, 2009, 12:30:15 p.m.
Descompunere peroxidului de hidrogen nu e de loc lenta !!!!  E foarte "violenta" dar nu se degaja caldura .... Depinde de concentratia de peroxid , apa oxigenata are 3 % si daca pui  dioxid de mangan (pasta aia neagra din baterii zinc-carbon) iese O2 si este foarte vizibila ....  http://www.youtube.com/watch?v=xutLDLT_Bd4 uite aici un link .. solutia aia e foarte concentrata !
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: chimistul din August 06, 2009, 01:07:12 p.m.
Salut

Citat
Descompunere peroxidului de hidrogen nu e de loc lenta !!!!

Asa o fi de aia se poate pastra mult si bine in farmacii? Ca reactia de descompunere e rapida, nu?

Dioxidul de mangan actioneaza ca si un catalizator si mareste viteza de reactie de multe ori. De aceea e "violenta" reactia.
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: 1Q-D3XT3R din August 06, 2009, 03:14:36 p.m.
Cand am zis ca "descompunerea peroxidului de hidrogen nu este deloc lenta" ma gandeam si la dioxidu de mangan bagat in ea....
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: ChemicalBrother din Noiembrie 21, 2009, 03:58:06 p.m.
Experiment
ingrediente: piatra vanata - CuSO4
bicarbonat de amoniu: NH4HCO3
rugina :FeO(OH)+...important e sa contina ioni de Fe
eprubeta+sursa de foc (aragaz pentru cei de acasa)
Mod de lucru. Durata experiment: 5-10 min
se prepara o sulutie concetrata de CuSO4 se toarna in eprubeta si se incalzeste la flacara (faceti un manson de hartie!). In momentul in care fierbe se adauga NH4HCO3. In scurt timp se inchide culoarea solutiei, se mai tine pe flacara scurt timp. Adaugati rugina si observati colorarea in verzui la solutiei din eprubeta.

Explicatii: Incalzirea bicarbonatului de amoniu determina descompuneea lui in amoniac , dioxid e carbon si apa. Amoniacul reactioneaza cu solutia de sulfat de cupru formand o combinatie complexa [Cu(NH3)4]2+ de culoare mai inchisa decat simpla solutie de piatra vanata. Adaugarea ionului de Fe continut in rugina determina formarea altei combinatii complexe pe baza de Fe!
---------------------------------------------------------------------------------


va continua
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: andardx din Decembrie 19, 2009, 09:35:45 a.m.
In cazul apa minerala + zahar,sare,nisip ...etc...  I-am putea numi "catalizatori" ...Acidul carbonic este un acid foarte slab si instabil ... E de ajuns sa pui un obiect acolo si se descompune .... La fel se intampla si cu peroxidul de hidrogen dar acesta este putin mai stabil ca si acidu carbonic ...Dar ma gandesc si la chestia ca zaharul este mai solubil in apa decat CO2 ...dar in cazul nisipului atunci ? care nu este solubil ... deci eu cred ca i putem numi catalizatori :D.....
afirmatiile tale sint bizare :o
aceia nu sint catalizatori, un catalizator participa la o reactie chimica, ceea ce nu e cazul aici.
aici e vorba de niste centri activi, pe care reactia se desfasoara cu preferinta. acesti centri activi sint orice discontinuitati de material, cristale, zgirieturi...
deci, aici are loc o degajare de CO2 preferentiala pe granulele de nisip. e ceea ce se intimpla daca intr-un pahar cu sifon pui un cub de gheata.
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: mercur din Decembrie 19, 2009, 12:40:30 p.m.
Uite aici un clip despre cum poti sa faci o racheta cu faina...
http://www.youtube.com/watch?v=iIkk0D2tUU8
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: mercur din Decembrie 19, 2009, 12:42:21 p.m.
Totusi nu te sfatuiesc sa faci asta in casa!
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: 1Q-D3XT3R din Ianuarie 03, 2010, 12:19:42 a.m.
Mi mi sa parcut ca e bomba si nu racheta   ;D ...Pun pariu ca contine nitrat de potasiu ..  ;)
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: radhoo din Februarie 01, 2010, 11:16:46 a.m.
Uite aici un clip despre cum poti sa faci o racheta cu faina...
http://www.youtube.com/watch?v=iIkk0D2tUU8
da e faina ... amestecata cu azotat/clorat de potasiu (care conteaza de fapt) .  in loc de faina se poate folosi zahar, lactoza, amidon, etc.
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: radhoo din Februarie 01, 2010, 11:23:49 a.m.
Experiment
ingrediente: piatra vanata - CuSO4
bicarbonat de amoniu: NH4HCO3
rugina :FeO(OH)+...important e sa contina ioni de Fe
eprubeta+sursa de foc (aragaz pentru cei de acasa)
Mod de lucru. Durata experiment: 5-10 min
se prepara o sulutie concetrata de CuSO4 se toarna in eprubeta si se incalzeste la flacara (faceti un manson de hartie!). In momentul in care fierbe se adauga NH4HCO3. In scurt timp se inchide culoarea solutiei, se mai tine pe flacara scurt timp. Adaugati rugina si observati colorarea in verzui la solutiei din eprubeta.

Explicatii: Incalzirea bicarbonatului de amoniu determina descompuneea lui in amoniac , dioxid e carbon si apa. Amoniacul reactioneaza cu solutia de sulfat de cupru formand o combinatie complexa [Cu(NH3)4]2+ de culoare mai inchisa decat simpla solutie de piatra vanata. Adaugarea ionului de Fe continut in rugina determina formarea altei combinatii complexe pe baza de Fe!
---------------------------------------------------------------------------------


va continua

acesta e un experiment frumos, care poate fi usor modificat.

dupa formarea complexului Cu(NH3)4 (de culoare albastru indigo), se barboteaza acetilena pana la formarea unui precipitat brun, care se separa prin filtrare si se usuca cu atentie.
precipitatul este acetilura de cupru Cu2C2.
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: 1Q-D3XT3R din Februarie 03, 2010, 10:52:40 p.m.
Cu(NH3)4 Asta e reactivul Schivtzer , dizolva celuloza ..... ,am incercat si eu chesti asta dar nu prea a functionat ....adica s-a format ceva precipitat brun dar nu prea a explodat:D ....Cu un alt complex al cuprului ar reactiona mai bine acetilena ... Acetilura de argint e mai k`lumea ... ;) scoate un sunet foarte tare cand este incalzita "Poook" :))
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: radhoo din Februarie 03, 2010, 11:30:07 p.m.
da asa e, dar azotatul de argint e cam scump.

mie acetilura de cupru mi-a facut poc, desi nu la fel ca cea de argint.

cred ca ai gresit ceva la separarea precipitatului si ti s-a format si oxid de cupru (se poate vedea dupa culoare - daca merge inspre negru)
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: 1Q-D3XT3R din Februarie 08, 2010, 10:43:10 p.m.
Ai idee unde as putea gasit nitrat de argint ??? Mi s-a spus ca ar trebui sa gasesc prin farmaci , se folosea la negi dupa cate am inteles, dar nu se mai foloseste asa ceva da multi ani .... :(
Titlu: Re: Experimente ce se pot face acasa
Scris de: radhoo din Februarie 08, 2010, 11:08:40 p.m.
il vrei pt acetilura?