Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Acceleratoare de particule şi detectoare de particule => Subiect creat de: [RHF]{NC}The Eagle din Ianuarie 20, 2008, 07:21:51 p.m.

Titlu: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Ianuarie 20, 2008, 07:21:51 p.m.
Am cautat pe net niste documentatii in plus despre acceleratoare de particule etc si am dat peste un user al unui site care a participat la o conferinta despre LHC
Citat
I was in Paris tonight for a conference on High Energy Physics. About the search on the Boson of Higgs and the upcoming opening of the LHC in 2008. (the biggest particule accelerator in the world.)
Uitati pozele facute de el cu comentariile aferenta:
LHC poze+descrieri (http://flickr.com/photos/photonquantique/1448951181/in/photostream/)
Sper sa va placa la fel de mult ca si mie
Titlu: Re: Poze si descrieri despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 20, 2008, 08:33:51 p.m.
Frumoasa poza. Undeva pe site la CERN era si animatia acestei poze. Mersi mult, Eagle.
Titlu: Re: Poze si descrieri despre LHC
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Ianuarie 20, 2008, 10:57:03 p.m.
Mai are si alte poze si descrieri pe acolo.Maybe you should check them out
Spor!
Titlu: Re: Poze si descrieri despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 21, 2008, 02:49:46 a.m.
Da, ai dreptate, sunt si altele. Le vazui acum si sunt foarte frumoase. Mersi mult!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: admin din August 08, 2008, 07:09:23 a.m.
LHC, mai rece decat spatiul cosmic

Iata un articol destul de bine scris in Cotidianul despre acceleratorul LHC, care este mai rece decat spatiul cosmic indepartat ... Acceleratorul este racit chiar zilele acestea pentru a fi gata de primele coliziuni proton - proton in august, dupa aproape 2 decenii de design si constructie. Am facut si eu cateva comentarii la articol.

http://www.cotidianul.ro/un_loc_mai_rece_decat_universul-52261.html
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: admin din August 08, 2008, 07:11:01 a.m.
CERN-ul a fixat data primelor coliziuni la acceleratorul LHC: 10 septembrie 2008. Declaratia oficiala de presa se gaseste aici.
http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2008/PR06.08E.html (http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2008/PR06.08E.html)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din August 08, 2008, 05:29:57 p.m.
Cotidianul a preluat stirea, cu citate multe din traducerea mea, a pus link catre articolul nostru, apoi am pus si eu un comentariu explicatii despre programul LHC-ului, invitand cititorii sa ne puna intrebari aici pe forum. Sper sa avem multe multe intrebari.

http://www.cotidianul.ro/cel_mai_mare_accelerator_de_particule_ia_startul_intr_o_luna-54466.html

Eu am scris asa:
Este o stire intr-adevar minunata pentru cei care de cativa ani buni urmaresc constructia acceleratorului LHC, care iata, este acum foarte aproape de a avea primele coliziuni.

Programul de cercetare va cauta sa descopere:

1. Bozonul Higgs, sau particula lui Dumnezeu, particula prezisa de mecanismul care explica de ce materia are masa (adica de ce particulele elementare au masa, care explica de ce noi avem un anumit numar de kilograme)

2. Materia intunecata care exista in Univers de cinci ori mai numearoasa decat materia obisnuita formata din atomi, de fapt din ce particule elementare este formata?

3. De ce a disparut antimateria din Univers?

4. Exista dimensiuni suplimentare ale spatiului, asa cum prezic anumite teorii, precum teoria corzilor?

5. Exista noi particule elementare?

6. Exista noi interactii elementare intre aceste particule?

Orice intrebari aveti despre fizica particulelor, acest domeniu fascinant al celor mai mici caramizi ale Universului, va asteptam la www.scientia.ro/forum si noi (un grup de cativa doctoranzi in domeniu), vom incerca sa va raspundem.

Incepe aventura LHC-ului! Stiati ca pentru constructia acestui accelerator de cercetatori din intreaga lume s-a inventat World Wide Web-ul?

Adrian Buzatu, doctorand in fizica particulelor la universitatea McGill
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din August 09, 2008, 12:00:42 p.m.
Chiar e interesant de aflat de ce a disparut antimateria din univers .
Despre "particula lui Dumnezeu" ce sa zic ... Poate exista poate nu .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din August 09, 2008, 06:47:43 p.m.
Ziua au publicat si ei un articol, am comentat acolo, si chiar sunt mai multe comentarii.
http://www.ziua.net/news.php?data=2008-08-08&id=10729

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din August 09, 2008, 07:09:58 p.m.
Mediafax au publicat si ei stirea. Iata si un filmulet care prezinta cercetarile de la LHC in stil rap.

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/cel-mai-mare-accelerator-de-particule-din-lume-in-functiune-din-10-septembrie-galerie-foto.html?7627;2874457 (http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/cel-mai-mare-accelerator-de-particule-din-lume-in-functiune-din-10-septembrie-galerie-foto.html?7627;2874457)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din August 12, 2008, 07:59:50 p.m.
Mai multe ziare au anuntat intre timp stirea. Tot intre timp, testele au inceput la LHC. Primii protoni au fost injectati, apoi au fost trecuti cu succes de la un modul de accelerare la altul. Testele continua. La fizicaparticulelor.ro va vom tine la curent cu toate testele.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din August 27, 2008, 07:13:19 a.m.
Inca doua saptamani pana la lansarea LHC-ului. Cristi Presura a scris un articol care povesteste despre LHC.

http://www.stiinta.info/news/486/
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: raul din Septembrie 01, 2008, 06:03:45 p.m.
iata un nou articol despre LHC: http://www.realitatea.net/experimentul-menit-sa-descopere-secretele-big-bang-ului-ar-putea-duce-la-sfarsitul-lumii_340582.html
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: raul din Septembrie 01, 2008, 06:04:50 p.m.
de fapt subiectul nu e nou deloc, dar.................
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 01, 2008, 06:08:45 p.m.
Intr-adevar, apare mereu stirea asta senzationala cum ca ar veni sfarsitul lumii. Uite, eu am strans in topicul asta (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=399.msg6352#msg6352) patru pagini de articole ce au aparut deja in presa romaneasca si internationala. E groaznic ca apare inca si acum, cand mai sunt 10 zile pana la startul LHC! Oare oamenii astia chiar cred ca vine sfarsitul lumii? Trebuie neaparat combatut la emisiunea Cronica Scepticului!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 03, 2008, 03:38:48 a.m.
Un articol nou despre LHC, de pe World-Science (http://www.world-science.net/othernews/080821_collider).
Titlu: Big Bang apocaliptic
Scris de: Sagoth-sabathan din Septembrie 03, 2008, 01:25:52 p.m.
In urma cu cateva minute,am vazut pe Realitatea Tv o stire care m-a lasat...pe ganduri.Dupa spusele reporterului,experimentul va avea loc peste o saptamana si ar  putea inseamna sfarsitul.Energiile enorme de care au nevoie,ar forma gauri negre care ne-ar distruge si oamenii de stiinta vor sa amane experimentul pe ultima suta de metrii.

<M1: am mutat aici acest mesaj, deoarece se pare ca Sagoth nu a vazut acest topic.>
Titlu: Re: Big Bang apocaliptic
Scris de: Adi din Septembrie 03, 2008, 05:52:25 p.m.
In urma cu cateva minute,am vazut pe Realitatea Tv o stire care m-a lasat...pe ganduri.Dupa spusele reporterului,experimentul va avea loc peste o saptamana si ar  putea inseamna sfarsitul.Energiile enorme de care au nevoie,ar forma gauri negre care ne-ar distruge si oamenii de stiinta vor sa amane experimentul pe ultima suta de metrii.

<M1: am mutat aici acest mesaj, deoarece se pare ca Sagoth nu a vazut acest topic.>

Buna Sagoth-sabathan! Intr-adevar, acceleratorul LHC va fi lansat cu primele coliziuni de particule pe 10 septembrie. Insa nu prezinta absolut nici un risc. Realitatea s-a comportat ca si Libertatea, citand un tabloid britanic (Daily Mirror), pretinzand ca cercetatorii sunt pe jar ca poate s-ar produce o gaura neagra ce ar manca Pamantul, cand de fapt cel ce afirma asta este un cercetator in chimie, care nu are nici o treaba cu fizica particulelor. Pe de alta parte, fizicienii asigura ca nu e nici un risc. Exista o sansa foarte mica sa se produca gauri negre microscopice, adica mai mici ca un atom, cu o masa foarte mica, care in o fractiune de secunda dispar (emitand lumina). Sansa este asa de mica sa se produca! Cercetatorii isi doresc din tot sufletul sa se produca aceasta, ar fi prima manifestare a unui efect gravitational cuantic ce s-ar putea observa!

Realitatea a scris aceasta stire si pe site-ul lor. Are peste 18.500 de vizualizari si peste 85 de comentarii (in afara de comentarii la comentarii). Eu personal am demontat tot articolul, apoi am raspuns cu peste 20 de comentarii in care am explicat pas cu pas. Iata aici pe siteul Realitatea articolul si comentariile mele (http://www.realitatea.net/experimentul-menit-sa-descopere-secretele-big-bang-ului-ar-putea-duce-la-sfarsitul-lumii_340582.html). Iata aici unde am demontat eu articolul acesta din Realitatea (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=399.msg6352#msg6352). Citeste-le atent, sa intelegi situatia.

Iata aici pe forum, avem un topic ce are deja 5 pagini cu privire la stirea asta cum ca o gaura neagra de la LHC ar putea distruge Pamantul si pe noi cu el. Mai multi care nu au ce face au aruncat stirea asta pe piata, mai de mult. Iata aici discutia (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=399.0).
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 07, 2008, 12:17:23 a.m.
Voi demonstra aici ca coliziunile de protoni si protoni de la LHC sunt la fel de energetice ca ciocnirea a 10 furnici. In comentarii la Realitatea am scris ca este echivalenta cu ciocnirea a doar doua furnici (cum stiam de la Tevatron), iar un cititor atent m-a atentionat ca este vorba de energii mult mai mari! Am recalculat si avea intr-adevar dreptate, energiile erau mai mari, in loc de ciocnire a doua furnici, e vorba de energia a cate 5 perechi de furnici. Ca ordin de marime, e cam la fel. Tot energii mici sunt. Voi prezenta aici rapid calculul.

Calcule

LHC: Un proton cu energia de 7 TeV se ciocneste cu un alt proton din sens opus cu energia tot de 1 TeV. (Atentie, masa unui proton este de 0.001 TeV, deci fiecare proton este accelerat foarte mult, pana are o energie totala de 7000 de ori mai mare decat masa sa de repaus!). Asadar, suma energiilor (14 TeV) sunt disponibile in centrul de masa pentru a se crea particule. 14 TeV este energia ciocnirii. Sa transformam in Jouli, unitatea din SI pentru energie. Cum 1 eV este 1.6 * 10 ^-19 J, atunci 14 TeV inseamna 2*10^-6 J, iar in cuvinte, 2 milionimi de Joule.

Un singur proton in miscare are energia de 1 milionime de Joul.

Furnici: O furnica tipica are masa de 0.004 grame (4*10^-6 kg), are o viteza tipica de un centimetru pe secunda, (0.01 m/s) si energia cinetica este 1/2*m*v^2, adica 1/2 * 4*10^-6 kg * (10^-2 m/s)^2, adica 2 * 10^-10 J. Este nevoie deci 5.000 de furnici tipici in miscare pentru a crea energia unui proton. Dar furnicile sunt tare mici de felul lor.

Dar haideti sa incercam atunci cu niste insecte tot mici, dar mai marisoare, niste libelule, de ex. Atunci o sa dea ca coliziunea unei perechi de protoni la LHC va fi la fel de energetica si coliziunea a doua libelule ce merg cu viteza.


La comentarii la articol am raspuns asa, punand link la articolul acesta:

Energia unui singur proton este de 7 TeV (1 milionime de Joule) si energia unei coliziuni frontale intre doi protoni este 14 TeV (2 milionimi de Joule). 1 milionime de Joule este energia cinetica a 5 mii de furnici micute (masa 0.004 grame si viteza 1 cm/s). Dar cand se ciocneste o furnica cu alta furnica, la viteza asta, furnicile nu se distrug una pe alta, cum s-ar distruge doua masini. Doar o mica fractiune din energie ar duce la deformari plastice si la degajare de caldura. Dar oricum, daca nu luam furnici, ci o insecta de 1 gram (o libelula, de ex), care merge la 1 cm/s, atunci energia ei cinetica este deja o zecime de Joule. Dar libelulele zboara mai repede, chiar 10 cm/s sa zicem, in care caz vom obtine o energie cinetica de 10 milionimi de Joule, de zece ori mai mare ca energia unui proton. Asadar, poate am gresit zicand "furnici", dar afirmatia ramane adevarata ca ordin de marime cu "insecte" in general. Ciocnirile de la LHC sunt echivalente cu ciocnirile a doua insecte din punct de vedere energetic. Astept cu interes si calculele tale si te invit sa continuam discutia la noi pe forum, unde am prezentat si calculul meu detaliat. http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=83.msg6573#msg6573
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 07, 2008, 12:39:28 a.m.
Cursa intre Tevatron si LHC pentru descoperirea bozonului Higgs este surprinsa in un nou film, Atom Smashers, ce va aparea in toamna aceasta. Iata aici mai multe informatii.

Principalul scop al experimentelor de la LHC este sa raspunda definitiv la intrebarea aceasta veche deja de 44 de ani: exista sau nu bozonul Higgs? Bozonul Higgs este singura particula inca nedescoperita, dar prezisa de teoria actuala a fizicii particulelor. Ea exista doar daca teoria noastra asupra originii masei particulelor este corecta. Daca LHC va descoperi bozonul Higgs, va fi odescoperire f. importanta. Daca va descoperi ca bozonul Higgs nu exista, va fi cea mai mare descoperire a secolului, caci inseamna ca teoria noastra care a trecut toate testele experimentale din ultimii 30 de ani, este totusi gresita. Teoreticienii vor trebui sa gaseasca o teorie cu totul noua, ce sa explice totusi observatiile experimentale deja confirmate si sa prezisa altfel de ce particulele elementare au masa. Dar nu doar LHC cauta sa raspunda la aceasta intrebare. Si acceleratorul Tevatron, in prezent cel mai puternic din lume, lupta de zor in aceasta competitie. Cursa dintre cele doua acceleratoare este prezentata in acest film, Atom Smashers, ce va aparea in toamna asta. Este mai mult decat un film documentar, are personaje, oameni de stiinta reali, ce sunt urmariti in viata lor, nu doar stiintifica. Se suprinde astfel pasiunea lor pentru viata, pentru munca lor, se arata cum cercetatorii traiesc in lume, nu rupti de ea.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 07, 2008, 03:44:47 a.m.
Pagina BBC foarte buna (http://www.bbc.co.uk/radio4/bigbang/), cu interviuri video cu oameni de stiinta despre importanta programului de cercetare de la LHC.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 07, 2008, 03:47:54 a.m.
Altul (http://crishu.wordpress.com/2008/09/03/vine-sfarsitul-lumii/) care promoveaza aberatia.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 07, 2008, 04:11:29 a.m.
Lansarea LHC-ului va putea fi vizionata live pe internet, aici.

http://webcast.cern.ch/upcoming.py
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: teodora85 din Septembrie 07, 2008, 04:13:04 a.m.
Altul (http://crishu.wordpress.com/2008/09/03/vine-sfarsitul-lumii/) care promoveaza aberatia.
Da, chiar ca aberatie.

Citat din: articolul dat de Adi
Experimentul Big Bang risca sa duca la formarea de gauri negre ce ar putea distruge planeta, avertizeaza oamenii de stiinta.
Pai daca oamenii de stiinta chiar s-ar teme de asa ceva, nu ne-ar avertiza pe noi, ar opri chiar ei experimentul ::). Incep sa cred ca cei care scriu articole din astea au gasit o metoda rapida si eficienta de a face trafic. Adi, e de laudat initiativa ta de a incerca sa ii lamuresti pe toti, punand mereu comentarii pe site-uri ;).
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 07, 2008, 04:32:18 a.m.
Multumesc pentru apreciere si incurajari, Teodora. Speram ca sa oferim o sursa de informatie celor care citesc doar acele ziare si nu ar avea astfel surse de informare independente.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Crishu din Septembrie 08, 2008, 01:11:03 a.m.
Scuzati ca am putut scrie un asemenea articol la mine pe blog despre posibila crearea a unor gauri negre.
ABERATII? Sub articol mi-am spus punctul de vedere , adica am facut haz de necaz :)) . Si am descoperit si ca anumiti romani sunt implicati. Macar ai citit ceea ce am scris eu acolo sau te-ai uitat asa in mare?
By http://crishu.wordpress.com
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2008, 03:01:11 a.m.
Scuzati ca am putut scrie un asemenea articol la mine pe blog despre posibila crearea a unor gauri negre.
ABERATII? Sub articol mi-am spus punctul de vedere , adica am facut haz de necaz :)) . Si am descoperit si ca anumiti romani sunt implicati. Macar ai citit ceea ce am scris eu acolo sau te-ai uitat asa in mare?
By http://crishu.wordpress.com

Buna Crishu, multumesc pentru clarificarea ta. Articolul la care m-am referit este acesta (http://crishu.wordpress.com/2008/09/03/vine-sfarsitul-lumii/). E drept ca nu am citit atent ce scriai, ci m-am uitat in mare. Dar nici nu era nevoie sa citesc tot. Titlul tau scrie clar "Vine sfarsitul lumii". Afirmatie ce tu ai facut-o. Apoi primele doua randuri la tine zic asa: "- Experimentul Big Bang risca sa duca la formarea de gauri negre ce ar putea distruge planeta, avertizeaza oamenii de stiinta.". Pai afirmatia este falsa.
1. Nu e experimentul Big Bang, ci experimentele de la LHC.
2. Nu sunt gauri negre (din alea din spatiu, la care se gandeste lumea, daca zici doar "gauri negre"), ci gauri negre microscopice, mai mici ca un atom.
3. Nu vor putea distruge planeta, ele dispar de cum apar.
4. Nu avertizeaza oamenii de stiinta ca ar putea distruge planeta, ci unii care nu au ce face si nu au treaba cu stiinta.

Dupa ce am citit asta, tu crezi ca mai merita sa citesc restul articolului?

Dar uite ca l-am citit acum. Si constat ca continua pe acelasi stil de aberatii. Mai mult, constat ca ai dat copy paste cuvant cu cuvant din articolul din Ziua (http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-09-01&id=12054).

La sfarsit zici ca esti ironic? Tu zici ca ai 14 ani si nu vrei sa mori.

Deci pe viitor. Nu prelua texte fara sa citezi sursa. Apoi clarifica. Uite ce zice Ziua, sunt niste aberatii, eu in schimb voi fi ironic mai jos si apoi zici ce vrei.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2008, 11:42:38 a.m.
Da, oameni buni, am trait sa o vedem si pe aceasta. Si televiziunea nationala, platita din banii nostri, promoveaza apocalipsa, dar nu spune nimic despre programul de cercetare, nu spune ca Romania nu este membra CERN, ca suntem ultima tara est europeana din UE care inca nu e membra CERN, nu spun, domle, dar spun de apocalipsa!

http://tvr.ro/articol.php?id=45888&c=87
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2008, 11:44:47 a.m.
Singurul articol bun despre LHC este cel de la Hotnews, care a promovat experimentul stiintifc, iar nu apocalipsa. Sunt si o multime de comentarii pertinente, de la cercetatori, dar si de la public avizat.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4257959-cel-mai-asteptat-experiment-stiintific-secolului-acceleratorul-particule-care-recrea-conditiile-dupa-big-bang.htm
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Crishu din Septembrie 08, 2008, 03:03:45 p.m.
Poi tinand cont ca acest articol mi-a adus peste 1000 de vizitatori intr-o singura zi si am avut cel mai vizionat blog de pe wordpress timp de 5 ore , nu prea imi pasa ce scrie in el.
Ca vine sfarsitul lumii, ca nu vine , nu sunt curios. Macar m-am distrat pana acuma si nu stau ore in sir in fata calculatorului sau studiind fizica. Deci si prin urmare nu mai face presupuneri asupra varstei mele. Vezi-ti frate de ale tale. Nu imi dau cu presupusu asupra varstei tale. Ceea ce pot vedea este ca tu esti un simplu tocilar care nu are activitate.
Bafta ;)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Septembrie 08, 2008, 04:10:43 p.m.
Poi tinand cont ca acest articol mi-a adus peste 1000 de vizitatori intr-o singura zi si am avut cel mai vizionat blog de pe wordpress timp de 5 ore , nu prea imi pasa ce scrie in el.

Domnule "Crishu", la nivel stiintific, este o rusine aceasta atitudine a ta (si a ziarelor care dezinformeaza in acelasi mod). In intimitatea ta poti fi mandru de aceasta "realizarea", dar valoarea ta reala e clara pentru cei care iau stiinta in serios. Celora ca tine le cad victime mai ales cei care nu stiu sa se informeze (si cred ca tot ce scrie pe blogul unui anonim are valoare), si din pacate e multa lume in aceasta situatie.

Acesta e un forum de popularizare a stiintei, si rolul nostru este, printre altele, sa demascam pe diletantii ca tine. Lauda-te  cu ignoranta ta si in continuare, sunt sigur ca multi (alti ignoranti) te vor aprecia.

Sa-ti fie de bine.  ::)

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2008, 07:08:17 p.m.
Hotnews.ro nu se dezice si publica inca un articol despre LHC, in care promoveaza video-ul pe stil de rap in care LHC-ul este descris. Felicitari, Hotnews.ro!

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4267253-video-acceleratorul-particule-explicat-ritm-rap-citiva-cercetatori-geniali.htm
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2008, 07:11:19 p.m.
Poi tinand cont ca acest articol mi-a adus peste 1000 de vizitatori intr-o singura zi si am avut cel mai vizionat blog de pe wordpress timp de 5 ore , nu prea imi pasa ce scrie in el.
Ca vine sfarsitul lumii, ca nu vine , nu sunt curios. Macar m-am distrat pana acuma si nu stau ore in sir in fata calculatorului sau studiind fizica. Deci si prin urmare nu mai face presupuneri asupra varstei mele. Vezi-ti frate de ale tale. Nu imi dau cu presupusu asupra varstei tale. Ceea ce pot vedea este ca tu esti un simplu tocilar care nu are activitate.
Bafta ;)

Aha, te contrazici. Acum e clar ca ai scris aberatii fara macar sa te intereseze daca sunt aberatii. Doar de dragul de a face trafic. Atunci cu atat mai mult meriti sa fii demascat si pus pe lista rusinii a celor care au promovat ideea ca vine Sfarsitul Lumii de la LHC.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2008, 08:52:35 p.m.
La articolu din  Realitatea]http://www.realitatea.net/experimentul-menit-sa-descopere-secretele-big-bang-ului-ar-putea-duce-la-sfarsitul-lumii---au-mai-ramas-doua-zile--vezi-imagini-live_340582.html#commentForm] Realitatea (http://www.realitatea.net/experimentul-menit-sa-descopere-secretele-big-bang-ului-ar-putea-duce-la-sfarsitul-lumii---au-mai-ramas-doua-zile--vezi-imagini-live_340582.html#commentForm), am primit si aceste doua comentarii interesanta, iata cum le-am raspuns. Cred ca rezuma situatia din Romania in general.


189. Fu prapastie? genune? Fu noian întins de apa?
Astazi, ora 15:10
Domnule Adrian, observ ca sunteti foarte activ pe forum. V-a angajat careva purtator de cuvant? Apreciez dorinta d-voastra de a explica experimentul, de a induce o stare de liniste si de a va etala cunostintele, insa consider ca problema nu este atat de simpla cum se doreste a fi privita. Scopul si rezultatele reale ale experimentului e posibil sa nu le stim, sau e posibil sa le traim pe pielea noastra ... Oamenii se cred invincibili si mai grav e ca unii mici chiar se cred mari. Daca prima gaura neagra il absoarbe pe D-l Adrian, cine ne mai explica fenomenul? Lumea stie ceea ce trebuie sa fie stiut, nu ceea ce este adevarat.
Raspunsuri:
189.1. Adrian Buzatu
Astazi, ora 20:00
Apreciez comentariul dvs. Din pacate, nu m-a angajat nimeni. Mi-a rapit din timpul meu de cercetare, la propriu, cam cateva zile bune in ultima saptamana, pentru a clarifica pentru poporul acesta articolele alarmiste in mod inutil de catre presa de scandal. As fi dorit ca cercetatorii romani de la Magurele care lucreaza si ei la experimentele de la CERN sa iasa public cu o declaratie de presa, sa preseze televiziunile si ziarele sa le ia interviu, as fi preferat ca presa romaneasca sa vada cum scriu colegii lor seriosi de la BBC, dar nu a fost asa. Am raspunsul punctual aproape la fiecare comentariu serios in parte. Desigu, nu voi putea continua mult asa. O sa incerc sa fac o sinteza de genul "Intrebari frecvente" si apoi o sa o public pe aceea, pentru a fi disponibila poporului roman. Ma surprinde ca desi explic iar si iar, unii par sa nu le citeasca. Pe de alta parte, am primit multe semnale pozitive, de la oameni ce apreciaza explicatiile si acum inteleg mai bine, ceea ce imi arata ca munca mea benevola din ultimele zile, de a clarifica situatia despre LHC, nu a fost in zadar. Adrian Buzatu, doctorand in fizica particulelor la universitatea McGill, Montreal, Canada, coordonator al echipei de voluntari FizicaParticulelor.ro si StiintaAzi.ro, care va ofera texte de popularizarea a stiintei, precum cele despre Large Hadron Collider. Aveti dreptul sa intelegeti mai bine, nu incetati sa fiti sceptici si sa va puneti intrebari. Va asteptam mereu cu drag pe forumul de stiinta StiintaAzi.ro/Forum.
| Raspunde la comentariu
188. Dan T.
Astazi, ora 15:06
Imi pare rau, poate ca sunt prea acid in comentariu dar nu am cum sa nu observ o problema de atitudine in comentariile de pana acum. Ce-mi place la romani e ca reusesc sa-si dea cu parerea in orice domeniu si mai mult sa se si considere experti sau sa denigreze pe cei care incearca sa aduca argumente logice si sprijinite stiintific in favoarea desfasurarii experimentului. Ce face Adrian Buzatu este laudabil, desi cam inutil cu asemenea audienta. Veniti cu citate din Apocalipsa, Nostradamus si alte surse din Libertatea Online si aruncati noroi in fata unui om care incearca sa va faca sa va ganditi si la altceva decat manele si cat a costat celularul lui Mutu. Nu sunt expert in domeniul fizicii cuantice sau a ciocnirii particulelor nucleare; tot ce mai imi aduc aminte sunt franturi din fizica de liceu. Cu toate acestea cred ca e mai sanatos sa te documentezi intai asupra unui lucru, sa incerci sa-l intelegi si numai dupa aceea sa-ti formezi o opinie. Altfel riscul este de-a da cu bata-n balta mai tare decat se pot ciocni zece milioane de miliarde de protoni.
Raspunsuri:
188.1. Adrian Buzatu
Astazi, ora 20:48
Multumesc pentru apreciere, domnule Dan T. E intr-adevar ca nu toti inteleg ce explic, dar sunt deja multi care au inteles si care au apreciat. Am luat-o ca pe un compliment ca domnul de la mesajul de deasupra acestuia se intreba daca nu cumva am fost platit de cineva. Ei, mai vazusi, sa dea cineva in Romania bani ca sa clarifici articolele din presa, cand cercetatorii de la Magurele nu au fost in stare sa iasa ei public sa dezminta aceste zvonuri si sa foloseasca valva creata in jurul lansarii LHC-ului pentru a afla romanii de existenta lor si de ce e important ce studiaza ei acolo la Magurele ... Nu, eu am facut benevol, am luat din timpul meu si am explicat. Insa e exprienta buna, stiu care sunt intrebarile cheie pe care si le pun oameni, care sunt nelamuririle cele mai des intalnite, o sa imi fie utile daca vreodata o sa scriu o carte de popularizarea fizicii particulelor, ceea ce nu e exclus. Cu respect, Adrian Buzatu, StiintaAzi.ro/Forum
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Crishu din Septembrie 08, 2008, 11:18:57 p.m.
Fizica sincer nu ma atrage dar am pus acel post la mine pe blog pentru a-mi informa cititorii.
NU IMI PLACE FIZICA si am aflat de site-ul vostru datorita faptului ca imi apar site-urile de unde este accesat blogul. Mie imi place web-designul si ma limitez la acest lucru. Sincer oricat de destepti ati fi voi , si oricat de pasionati de fizica si stiu ca puteti explica fenomenele care se produc in experimentul respectiv dar la orice ora se poate produce ceva neasteptat. Gaurile negre oricand pot produce ceva neasteptat.
In orice caz puteai sa imi dai un comment acolo si puteai preciza ce este adevarat si ce nu cu privire la acel post. Sunt de acord cu voi cand spuneti ca mass-media dezinformeaza lumea dar PRECIZATI. Degeaba spuneti voi pe forum pe propriul site. Prezentati calcule si tot ce aveti la presa si poate cineva o sa va ia in serios si astfel o sa va faceti si voi o reclama la acest site care dupa parerea mea este potrivit pentru oameni carora le place stiinta.

Bafta ;)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2008, 11:36:32 p.m.
Buna Chrisu, ma bucur ca acum discuti frumos. Eu am petrecut ultimele zile comentand detaliat articolul din Realitatea (http://www.realitatea.net/experimentul-menit-sa-descopere-secretele-big-bang-ului-ar-putea-duce-la-sfarsitul-lumii---au-mai-ramas-trei-zile_340582.html), din EvZ si aici pe forum si am gasit atatea siteuri care au preluat stirea fara discernamant, incat le-am adunat la noi pe forum, ca o marturie (snapshot, sa ii zicem) a presei romanesti din iulie 2008, inaintea de lansarea LHC-ului. Uite, intr-adevar, ne-am bucura daca blogul tau ar putea promova portalul nostru de stiri de stiinta, StiintaAzi.ro si forumul sau, StiintaAzi.ro/Forum, precum si portalul FizicaParticulelor.ro. Eu o sa pun un comentariu la tine pe forum chiar acum. Sper sa putem colabora. Pe langa stiinta, si noi avem nevoie de voluntari, promovare, webdesign si alte chestii.

Am scris comentariul asta, care acum asteapta sa fie accepat de tine.

Salut! Sunt student chiar in fizica particulelor, la universitatea McGill, Montreal, Canada. Fiind din domeniu, vreau sa va asigur ca nu exista nici un risc de la LHC. Presa romaneasca dornica de scandal a preluat stiri tip tabloid, afirmand ca cercetatorii spun ca vine sfarsitul lumii, dar de fapt e vorba de ce zice un singur om, care o fi el cercetator, dar in biologie! In schimb, zece mii de cercetatori din domeniu care stiu ce au construit nu sunt amintiti decat in treacat in presa noastra. Si uite asa oamenii panicheaza. Dar daca doriti sa aflati cu adevarat despre LHC, va invit sa dati pe google dupa “Large Hadron Collider Introducere” si sa vizitati portalurile noastre StiintaAzi.ro, FizicaParticulelor.ro. Daca puneti intrebari la noi pe forum, StiintaAzi.ro/Forum, va vom raspunde prompt. Avem o echipa de voluntari gata sa va ajute sa traiti fascinatia pentru stiinta.

Cu respect,
Adrian Buzatu, docotrand in fizica particulelor, univ McGill, Montreal, Canada
StiintaAzi.ro, FizicaParticulelor.ro

Poti acum sa publici la tine pe blog si articolul meu?, desigur citand sursa articolului, cu link catre articolul din siteul nostru?

Mersi mult,
Adi
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Nica_Cristian din Septembrie 09, 2008, 12:56:49 a.m.
Buna ziua la toti, in primul rand sunt foarte fericit ca am gasit acest forum unde am aflat singurul adevar, in al doilea rand eu am pe o prietena care lucreaza in domeniul de 'news writer' la un ziar important si as vrea sa va zic sau probabil stiti deja despre mass-media ca ei fac din tantar un armasar...deci amplifica stirile cu mult pentru ca unii oameni care nu au nici un habar de fizica sa le citeasca articolele 'inspaimantatoare'. In al treilea rand vreau sa ii multumesc lui adi pentru ca duce 'o lupta continua' incercand sa le explice acestor oameni care scriu niste aberatii mai mari ca ei.Eu unul sunt foarte curios si in acelasi timp emotionat pentru ca prin acest experiment va raspunde la cea mai mare intrebare care ne framanta pe toti (bine, aproape toti), si nu'numai. Eu sunt webdesigner de meserie dar intotdeuna mi-au placut descoperirile si cercetarile mai ales din domeniul fizicii.Iar in incheiere as vrea sa va pun o intrebare, la ce ora este maine dimineata "first beam" ? Va multumesc
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Crishu din Septembrie 09, 2008, 12:58:21 a.m.
http://crishu.wordpress.com/2008/09/09/lh/

Am postat cele spuse de tine facand referire si la site-urile tale.
Bafta la invatat deoarece chiar vad ca te pasioneaza . ;)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2008, 01:07:36 a.m.
Buna ziua la toti, in primul rand sunt foarte fericit ca am gasit acest forum unde am aflat singurul adevar, in al doilea rand eu am pe o prietena care lucreaza in domeniul de 'news writer' la un ziar important si as vrea sa va zic sau probabil stiti deja despre mass-media ca ei fac din tantar un armasar...deci amplifica stirile cu mult pentru ca unii oameni care nu au nici un habar de fizica sa le citeasca articolele 'inspaimantatoare'. In al treilea rand vreau sa ii multumesc lui adi pentru ca duce 'o lupta continua' incercand sa le explice acestor oameni care scriu niste aberatii mai mari ca ei.Eu unul sunt foarte curios si in acelasi timp emotionat pentru ca prin acest experiment va raspunde la cea mai mare intrebare care ne framanta pe toti (bine, aproape toti), si nu'numai. Eu sunt webdesigner de meserie dar intotdeuna mi-au placut descoperirile si cercetarile mai ales din domeniul fizicii.Iar in incheiere as vrea sa va pun o intrebare, la ce ora este maine dimineata "first beam" ? Va multumesc

Salut Nica_Constantin! Bine ai venit pe forumul nostru. Odata cu nebunia declansata de acest LHC, ma bucur sa constat ca mai multi oameni au descoperit forumul nostru de stiinta. Este un forum deja solid, cu subiecte variate dezvoltate. Multumesc si pentru incurajarea in lupta continua pentru lamurirea oamenilor cu privire la LHC. Intr-adevar, presa tinde sa faca din tantar armasar, numai ca in strainatate exista si trusturi de presa serioase, precum BBC.

"First beam" va fi miercuri si se va transmite in direct aici (http://webcast.cern.ch/). Mai multe informatii aici (http://lhc-first-beam.web.cern.ch/lhc-first-beam/Welcome.html).
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2008, 01:09:01 a.m.
http://crishu.wordpress.com/2008/09/09/lh/

Am postat cele spuse de tine facand referire si la site-urile tale.
Bafta la invatat deoarece chiar vad ca te pasioneaza . ;)

Multumesc mult, Chrisu. Ma bucur ca apreciezi pasiunea noastra pentru stiinta si ai postat articolul meu. Sper ca vor ajuta oamenii sa inteleaga mai bine. As avea o mica rugaminte, de a transforma textul catre siteul sursa in link, astfel incat mai multi oameni sa fie tentati sa mearga si pe el, unde vor descoperi si mai multe lucruri interesante din stiinta. Urez o colaborare frumoasa in continuare.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2008, 04:20:29 a.m.
BBC pregateste trei zile de documentare si transmisiuni de la CERN. Un adevarat maraton.

http://www.bbc.co.uk/radio4/bigbang/programmes.shtml
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: raul din Septembrie 09, 2008, 01:07:06 p.m.
a aparut srirea si pe antena 3.
http://www.antena3.ro/index.php?left_choose=ext&id=53794&ext=1&done=1#com
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Nica_Cristian din Septembrie 09, 2008, 04:08:35 p.m.
mai am si eu o nelamurire care am vazut-o intr-un comentariu pe site-ul antena3, care e faza cu
l philadelphia ? ce esec ?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2008, 05:48:25 p.m.
a aparut srirea si pe antena 3.
http://www.antena3.ro/index.php?left_choose=ext&id=53794&ext=1&done=1#com

Foarte bine scrisa stirea. In sfarsit afla o intreaga tara ca Romania nu e inca membra CERN, singura tara din UE si din Estul Europei care nu e membra CERN. Si Bulgaria ne-a luat-o inainte, inca din 1999!

E bine si ca spun si cati romani lucreaza la exerimentele de la CERN. Si sunt deja vreo 70, dar Romania nu este inca membra CERN.

Inteleg ca Realitatea TV transmite chiar acum live de la CERN, ia interviuri la cercetatori romani si tot asa. Maine se pare ca transmit si ei live.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: vonwombat din Septembrie 09, 2008, 11:19:48 p.m.
Salut, m-am inregistrat pe forumul vostru intr-un final desi admit ca fizica nu e tocmai punctul mei forte. Am intrat mai mult din dorinta de a intalni niste persoane cu capul pe umeri intr-o tara care urla ca maine vine sfarsitul lumii. Noroc ca am prins adresa forumului dintr-un comentariu al domnului Adrian Buzatu de pe realitatea.
Lasand la o parte faptul ca oricum jurnalistii romani dau in general dovada de un neprofesionalism vecin cu cretinismul, mi se pare ca de cand cu mediatizarea LHC-ului paranoia si goana dupa rating au atins cote nemaiintalnite pana acum. Evenimentul Zilei numeste gaurile negre "zone de antimaterie", TVR titreaza elegant "Un nou Big Ben"(metionez ca dupa ce am citit asta am petrecut 5 minute pe scaun razand), Antena 3 vorbeste despre experimentul LHD, iar ProTV ne ofera parerea Mariei Carneci si a lui Florin de la HI-Q cu privire la ciocnirea ce urmeaza. Intuil sa mentionez ca majoritatea presei romanesti prezinta apocaliptic evenimentele de maine, fara a tine cont ca cele mai luminate minti ale planetei ne asigura ca riscurile sunt practic nule. N-am stat sa urmaresc tot ce s-a discutat in media, dar sunt curios daca vreuna din televiziunile astea a intervievat macar un fizician. Inteleg ca Maria Carneci, Florin de la HI-Q si un oarecare senator de la PC sunt adevarate somitati in fizica cuantica, dar atata timp cat nu tuturor le trece prin cap fara ajutor extern sa citeasca parearea unui fizician si nu a unui biochimist in legatura cu un experiment de fizica, m-as fi asteptat ca macar o televiziune romaneasca sau macar un ziar sa aiba initiativa de a prezenta lucrurile intr-o maniera corecta. Ce urmeaza? "Nicolae Guta despre bozonul Higgs"? "Florin Salam explica teoria stringurilor"? "Irinel Columbeanu si antimateria"?
Si mai deranjant mi se pare atitudinea persoanelor care comenteaza respectivele articole. E drept, nu mi-am pus niciodata sperante prea mari in inteligenta semenilor mei, dar am ajuns la concluzia ca pana acum am fost de fapt optimist. Ca sa nu fiu nedrept, recunosc ca multi au fost dezinformati de presa, si ii inteleg pe cei care isi fac grij, dar totusi sunt dispusi la dialog, analiza si ratiune. Chiar azi am linistit trei persoane explicandu-le cat de bine am putut ca se afla in siguranta. Problema e cu cei care sub nicio forma nu vor sa auda de explicatii logice preferand sa credea televiziunile manelistice din Romania si un biochimist anonim in defavoarea catorva mii de fizicieni. Conform parerii unora, cercetatorii ar trebui crucificati, inghitit de gauri nerge, experimentul ar trebuie oprit, LHC-ul distrus, savantii exilati in Siberia etc. Astia sunt prima categorie, care din diverse motive, de multe ori neprecizate, se opun experimentului. In cazul lor, e de vina dezinformarea si lipsa cunostintelor, precum si evident, prostia, pentru ca e lesne de inteles ca un om inteligent, indiferent cat de dezinformat ar fi, nu ar face asemnea comentarii. Urmeaza cei care nu pricep cum ne ajuta fizica particulelor sau stiinta in general. Desi li s-a explicat ca fara stiinta am fi trait in colibe, am fi mers cu caruta, si nu am mai avea cum sa stocam pretioasele noastre manele in format digital, ei tot nu pricep la ce ajuta cercetarea fundamentala si au impresia ca toata tehnologia de care ne bucuram azi a aparut din neant, fara o baza teoretica pe care sa se dezvolte. Dupa apar cei care propun intrebuintari mai bune pentru "suma imensa" cheltuita pe LHC, cum ar fi combaterea bolilor, ecologizarea planetei sau ajutorarea tarilor din lumea a III-a. Probabil ca le-a scapat din vedere ca daca noi am fi murit de pneumonii si am fi mers cu carutele, nu ar mai avea cine sa-i ajute pe aia din lumea III-a nici macar cu putinul care le este oferit la momentul de fata, sau ca tehnologiile dezoltate de fizica au aplicatii si in medicina, ca de exemplu tomografia cu emisie de pozitroni. In final sunt religiosii, care nu pricep ca stiinta si religia nu au de ce sa se excluda reciproc, si au impresia ca oamenii de siinta vor sa devina dumnezei sau sa infirme existenta divinitatii. E evident o viziune limitata si radicala, din moment ce fiecare are dreptul sa-si urmeze propriile convingeri si daca unii cred ca Dumnezeu e explicatia pentru tot nu inseamna ca altii nu au voie sa creada altceva.
Nu stiu daca e cel mai potrivit topic pentru mesajul meu, dar chiar ma saturasem de reactiile din ultimele zile din presa romaneasca si avem nevoie de un loc unde sa-mi spun parerea fara sa fiu considerat agent al satanei sau alte asemenea.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Thracian din Septembrie 09, 2008, 11:22:29 p.m.
Dumnezeu stie ce se va intampla.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 12:09:15 a.m.
mai am si eu o nelamurire care am vazut-o intr-un comentariu pe site-ul antena3, care e faza cu
l philadelphia ? ce esec ?

Experimentul Philadelphia este acel experiment despre care se zice (repet, se zice) ca cercetatorii/armata SUA ar fi incercat sa teleporteze (si ar fi si reusit) o nava de razboi din un port in altul. La o cautare pe google, vei gasi multe informatii pe tema asta. Eu unul sunt sceptic. Poate ca or fi incercat sa faca teleportare, aia se poate, dar sigur nu le-a reusit.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Nica_Cristian din Septembrie 10, 2008, 12:46:24 a.m.
da adi am citit si eu acum pe wikipedia despre experimentul din Philadelphia Naval Shipyard si este, zic eu cam desprins dintr-o carte de sf :) totusi nu cred ca este adevarat asa ceva si americanii sunt cam 'invidiosi' pe proiectul acesta LHC :)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 12:53:06 a.m.
da adi am citit si eu acum pe wikipedia despre experimentul din Philadelphia Naval Shipyard si este, zic eu cam desprins dintr-o carte de sf :) totusi nu cred ca este adevarat asa ceva si americanii sunt cam 'invidiosi' pe proiectul acesta LHC :)

Trebuie sa intelegi un lucru. LHC nu e un proiect european. E drept ca a gazduit la CERN, dar a fost conceput, construit si platit de intreaga lume. Este primul proiect cu adevarat international. Americanii ba chiar au suportat o parte grea din costuri. Iar profesionalismul lor si experienta de la acceleratorul Fermilab a ajutat la accelerarea protonior. Cercetatorii americani vor lucra si ei la experimentele de la LHC. Intreaga comunitate internatinala este bucuroasa ca LHC exista. La laboratoarele americane de fizica particulelor, Fermilab, SLAC si altele, exista maine transmisiuni in direct, interviuri, festivitati, explicatii catre public, interviuri.

Sper ca am clarificat un stereotip des intalnit.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Nica_Cristian din Septembrie 10, 2008, 02:17:14 a.m.
da, scuze dar auzisem si eu de pe un website la un comentariu faza cu invidia :( oricum azi de imi pun telefonul sa ma trezeasca la 7:30 sa ma uit si eu live ca sunt foarte cuios chiar daca este doar un test :D
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 08:11:14 a.m.
E bine ca te uiti, dar nu se stie daca vor circula un fascicul de protoni astazi, poate le va iesi peste cateva zile. Dar azi vor vorbi cercetatori de la CERN. Si noi avem la noi la universitate, la McGill, cand deja in tara e seara. Dar primele coliziuni vor fi abia in octombrie.
Titlu: nelamuriri LHC
Scris de: dany din Septembrie 10, 2008, 11:30:06 a.m.
Hello,

Am ajuns pe acest forum din dorinta de a-mi clarifica unele nelamuriri in ceea ce priveste LHC. Mentionez de la bun inceput ca nu sunt un as in fizica.
1. Se stie care va fi energia totala pe care o va degaja LHC? Inteleg ca nu va fi doar o ciocnire intre 2 particule, ci vor fi milioane de particule care se vor ciocni.
2. Care este intr-adevar posibilitatea sa se formeze gauri negre? Am citit pe BBC de teoria lui Hawking (gaurile negre emit energie), dar care este posibilitatea ca aceasta teorie sa fie gresita? Care ar fi consecintele daca aceasta teorie ar fi gresita? Poate LHC sa o ia razna daca teoria lui Hawking este gresita?
3. Care este de fapt teoria acelui chimist german care contesta experimentul si pe ce se bazeaza afirmatiile lui, cum ca LHC ar duce la formarea unei gauri negre gigant? Are macar vreun argument solid? Eu am cautat dar nu am gasit.

Mersi anticipat de raspuns.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Septembrie 10, 2008, 11:51:11 a.m.
Cum poate sa emita o gaura neagra energie-materie cand sub orizontul evenimentelor viteza de evadare e mai mare decat viteza luminii si nimic nu o depaseste ?
Sunteti sigur ca se evapora gauricile alea negre mai mici decat un atom ?
Ca avem o suta de miliarde de ciocniri din cate am inteles eu deci o suta de miliarde de posibile gaurici .
Daca nu se evapora si se unesc intre ele .....
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Septembrie 10, 2008, 11:56:31 a.m.
Citat
1. Se stie care va fi energia totala pe care o va degaja LHC? Inteleg ca nu va fi doar o ciocnire intre 2 particule, ci vor fi milioane de particule care se vor ciocni.
14TeV*1,6*10^-19*100 de miliarde de ciocniri = 224KJ in nu stiu cat timp au loc toate ciocnirile
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: nano2k din Septembrie 10, 2008, 12:21:16 p.m.
da adi am citit si eu acum pe wikipedia despre experimentul din Philadelphia Naval Shipyard si este, zic eu cam desprins dintr-o carte de sf :) totusi nu cred ca este adevarat asa ceva si americanii sunt cam 'invidiosi' pe proiectul acesta LHC :)

Trebuie sa intelegi un lucru. LHC nu e un proiect european. E drept ca a gazduit la CERN, dar a fost conceput, construit si platit de intreaga lume. Este primul proiect cu adevarat international. Americanii ba chiar au suportat o parte grea din costuri. Iar profesionalismul lor si experienta de la acceleratorul Fermilab a ajutat la accelerarea protonior. Cercetatorii americani vor lucra si ei la experimentele de la LHC. Intreaga comunitate internatinala este bucuroasa ca LHC exista. La laboratoarele americane de fizica particulelor, Fermilab, SLAC si altele, exista maine transmisiuni in direct, interviuri, festivitati, explicatii catre public, interviuri.

Sper ca am clarificat un stereotip des intalnit.

Noutati? Unde se pot vedea imagini live de la CERN?
Putem sti in timp cat de cat real ce se petrece acolo?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Crishu din Septembrie 10, 2008, 03:17:31 p.m.
stiintaazi.ro                   153   
stiintaazi.ro                   61   
fizicaparticulelor.ro   38   
Cam atatea persoane au accesat de pe blogul meu link-urile spre site-urile voastre. Lumea se pare ca este foarte preocupata de acest fenomen, fenomen care in opinia multor persoane poate aduce sfarsitul lumii. De asemenea articolul care l-am preluat de pe acest site scris de Adi , doar azi mi-a adus 4000 de vizitatori pe blog , pana la aceasta ora.
Multi nu stiu ce sa creada deoarece mass-media din cate vad dezinformeaza la greu. Intreaba persoane care nu au capacitatea necesara de a raspunde intrebarilor care ii framanta pe oameni. Foarte multe persoane vorbesc in necunostinta de cauza. Iar acest lucru nu se intampla doar in Romania , ci se intampla prin aproape toata lumea, foarte putine publicatii prezentand adevarul despre acest experiment. Asadar daca mai doriti sa publicati alte lucruri pentru a linisti lumea despre acest experiment va stau la dispozitie ;)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 05:27:47 p.m.
stiintaazi.ro                   153   
stiintaazi.ro                   61   
fizicaparticulelor.ro   38   
Cam atatea persoane au accesat de pe blogul meu link-urile spre site-urile voastre. Lumea se pare ca este foarte preocupata de acest fenomen, fenomen care in opinia multor persoane poate aduce sfarsitul lumii. De asemenea articolul care l-am preluat de pe acest site scris de Adi , doar azi mi-a adus 4000 de vizitatori pe blog , pana la aceasta ora.
Multi nu stiu ce sa creada deoarece mass-media din cate vad dezinformeaza la greu. Intreaba persoane care nu au capacitatea necesara de a raspunde intrebarilor care ii framanta pe oameni. Foarte multe persoane vorbesc in necunostinta de cauza. Iar acest lucru nu se intampla doar in Romania , ci se intampla prin aproape toata lumea, foarte putine publicatii prezentand adevarul despre acest experiment. Asadar daca mai doriti sa publicati alte lucruri pentru a linisti lumea despre acest experiment va stau la dispozitie ;)

Ma bucur Chrisu, ca ne promovam reciproc. Si eu cand caut pe google dupa "LHC" vad articolul meu ca apare, dar pe site la tine. Deci iti face tie trafic. De asemenea, si tu ne aduci oameni inapoi la noi. Ma bucur ca am ajutat cativa oameni sa isi clarifice notiunile.
Titlu: Re: nelamuriri LHC
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 05:42:13 p.m.
Bine ai venit la noi pe forum! Te ajutam cat putem cu explicatii, sa intelegi mai bine despre LHC.

Hello,

Am ajuns pe acest forum din dorinta de a-mi clarifica unele nelamuriri in ceea ce priveste LHC. Mentionez de la bun inceput ca nu sunt un as in fizica.
1. Se stie care va fi energia totala pe care o va degaja LHC? Inteleg ca nu va fi doar o ciocnire intre 2 particule, ci vor fi milioane de particule care se vor ciocni.

Stii lucruri bune, dar trebuie clarificate. Ai un fasicul de un miliard de protoni (poate un pic mai mult) care se ciocneste cu un alt fascicul de protoni. Fiecare proton are o energie de 7 TeV, adica o milionime de Joule, adica energia cinetica a unei libelule in zbor. Deci fiecare fascicul este cam cat 100 de Joule, adica energia de cadere a unei mase de un kg pe inaltimea de 10 m. Nu e mult. Insa cand se ciocnesc aceste fasicule, cum ele sunt formate mai ales din spatiu gol, iar protonii sunt foarte mici, practic doar 20 de protoni se ciconesc cu alti 20 de protoni si doar atat. Iar fiecrae coliziune proton-proton este ca ciocnirea a doua libelule.

2. Care este intr-adevar posibilitatea sa se formeze gauri negre?

Sansa este foarte mica sa se produca gauri negre in cadrul teorie actuale. Dar daca in schimb exista cumva dimensiuni suplimentare ale spatiului (!) atunci probabilitea creste ca gauri negre microscopice sa fie produse la LHC. Cercetatorii se roaga ca aceasta sa se intampla, caci descoperirea de dimensiuni suplimentare si descoperirea unui fenomen cuantic al gravitatiei, cum sunt aceste gauri negre, ar fi descoperiri revolutionare pentru intelegerea Universului nostru. Insa trebuie sa intelegi ca chiar daca se vor produce gauri negre, nu e pericol, caci ele dispar imediat ce sunt produse.

Am citit pe BBC de teoria lui Hawking (gaurile negre emit energie), dar care este posibilitatea ca aceasta teorie sa fie gresita?

Pare ca emit ele energie, dar nu emit ele energie. Despre ce este vorba, din energia vidului apar mereu perechi de particula si antiparticula. Daca o astfel de pereche apare langa orizontul gaurii negre si una din particule e absorbita de gaura neagra, apare ca si cum o particula (celalata, libera) ar fi emisa de gaura neagra. Dar pentru a produce aceste particule, gaura neagra da din energia sa vidului. Deci prin acest fenomen, gaura neagra pierde energie si deci masa. Se numeste radiatia Hawking. E posibil ca teoria sa fie gresita, dar sugestiid in multe directii vin s sugereze ca e buna. Dar trebuie inteles ca chiar si daca aceasta este gresita, tot nu e nici un pericol. Pentru ca Natura are coliziuni in atmosfera de milioane de ori mai puternice decat la LHC, ceea ce inseamna ca daca gauri negre se produc si teoria e gresita, inseamna ca gauri negre se produc si sunt stabile in atmosfera si ... inseamna ca sunt inofensive, devreme ce natura creeaza zilnic gauri negre folosind energii de milioane de ori mai energetice decat la LHC si noi suntem inca aici.

Care ar fi consecintele daca aceasta teorie ar fi gresita? Poate LHC sa o ia razna daca teoria lui Hawking este gresita?

Cred ca am raspuns mai sus. Apoi trebuie inteles ca daca vor descoperi gauri negre microscopice, cercetatorii vor fi foarte fericiti. Dar si ei stiu ca sansa ca acestea sa se produca este atat de mica, incat este practic zero. LHC-ul a fost contruit in principal pentru a raspunde la alte intrebari. Asadar, LHC-ul nu o ia razna daca teoria lui Hawking este gresita. Nici omenirea nu e in pericol, nici programul de cercetare de la LHC nu e afectat.

3. Care este de fapt teoria acelui chimist german care contesta experimentul si pe ce se bazeaza afirmatiile lui, cum ca LHC ar duce la formarea unei gauri negre gigant? Are macar vreun argument solid? Eu am cautat dar nu am gasit.

Nu are nici un experiment, doar gauri negre nu au fost studiate in laborator. El zice asa: daca cumva teoria Hawking e gresita si gaurile negre nu dispar, atunci ele absorb materie si ne papa. Dar e chimist, nu intelege fenomenele fizic. Totusi, presa il asculta pe el, desi zeci de mii de cercetatori in fizica particulelor il contrazic. De ce? Pentru ca presa cauta senzational. Trebuie inteles ca chiar daca gaurile negre ar fi stabile, nu ar putea sa faca nimic rau, pentru ca ele nu ar atrage materie decat gravitational, ori forta gravitationala este de 10 la puterea 40 de ori mai slaba decat forta electrica care mentine electronii si atomii in materie, asadar gaura neagra nu va putea urni alta materie sa cada in ea.

Astea cu gaurile negre sunt o mare aberatie, presa a luat si nu a verificat deloc ...

Mersi anticipat de raspuns.
[/quote]
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Andrei-Mihai din Septembrie 10, 2008, 06:11:05 p.m.
Salutare,
Azi cand au injectat primele doua fascicule,unul in sensul acelor de ceasornic si unul invers (au si reusit o trecere prin tot inelul in mai putin de o ora) se spunea ca fascicolul de protoni se opreste in anumite puncte(sectoare) pentru a se efectua diferite reglaje. Adica,fascicolul a facut cei 27 de km in 60 de minute. Intrebarea mea este: CUm opreau efectiv fascicolul,intr-un anumit punct? Practic,acei protoni se opreau intr-un punct,cu ajutorul magnetilor,si apoi plecau mai departe prin LHC? SI ideea este ca fascicolul nu mergea mai departe si nici nu era aruncat afara in momentele in care "era oprit", pentru ca avea diferite ecrane de detectie prin care fascicolul a trecut treptat in decursul acelei ore...
Multumesc anticipat!

Andrei
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 06:30:31 p.m.
Salutare,
Azi cand au injectat primele doua fascicule,unul in sensul acelor de ceasornic si unul invers (au si reusit o trecere prin tot inelul in mai putin de o ora) se spunea ca fascicolul de protoni se opreste in anumite puncte(sectoare) pentru a se efectua diferite reglaje. Adica,fascicolul a facut cei 27 de km in 60 de minute. Intrebarea mea este: CUm opreau efectiv fascicolul,intr-un anumit punct? Practic,acei protoni se opreau intr-un punct,cu ajutorul magnetilor,si apoi plecau mai departe prin LHC? SI ideea este ca fascicolul nu mergea mai departe si nici nu era aruncat afara in momentele in care "era oprit", pentru ca avea diferite ecrane de detectie prin care fascicolul a trecut treptat in decursul acelei ore...
Multumesc anticipat!

Andrei

Buna Mihai, in principiu, din ce stiu de la Fermilab, unde lucrez eu, atunci cand vrei sa scapi de intregul fasicul de protoni, activezi un camp magnetic care deviaza fasicolul in pamant, unde este de fapt un material care absoarbe protonii. Ma gandesc ca e ceva similar la LHC, dar eu nu am urmarit exact ce a avut loc ieri, caci eu dormeam, ca e noapte in Canada, dar acum merg la scoala unde vom afla precis ce a avut loc azi si voi comenta.

Bine ai venit pe forum!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: andreea_c din Septembrie 10, 2008, 10:08:48 p.m.
Buna!
O intrebare am si eu: cum masoara faptul ca intradevar s-au format gauri negre, daca sunt mai mici decat un atom?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 11, 2008, 12:01:47 a.m.
Buna!
O intrebare am si eu: cum masoara faptul ca intradevar s-au format gauri negre, daca sunt mai mici decat un atom?

Buna Andreea, bine ai venit pe forum. Daca se vor forma gauri negre microscopice, ele vor exploda imediat si atunci vor emita lumina si particule in toate directiile, fara sa fie mai multe in o directie decat in alta. Vei vedea particule care merg in toate directiile. Nimic altceva nu ar produce asa urme in detector. Deci daca le vor vedea, fizicienii vor sti ca vor fi observat o gaura neagra microscopica. Dar trebuie mentionat ca sansa ca ele sa fie produse e foarte mica (de exemplu, trebuie sa existe dimensiuni suplimentare ale spatiului!) si ca dacar s-ar produce, nu ar prezenta nici un pericol, pentru ca ar disparea imediat, plus o suma de alte motive.

Sper ca te-a ajutat raspunsul meu.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ne_pofazz din Septembrie 11, 2008, 12:10:02 a.m.
Doar completez:

Multe particule nu se observa direct, doar se aduna produsele, si calculeaza energia sursei si prin deducere afla ce particula a fost ;)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 11, 2008, 01:49:29 a.m.
Corect, este adevarat pentru majoritatea particulelor subatomice. Le observam direct produsii de dezintegrare, facem calcule si deducem din ce particule s-au dezintegrat.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: andreea_c din Septembrie 11, 2008, 07:51:55 p.m.

Buna!
O intrebare am si eu: cum masoara faptul ca intradevar s-au format gauri negre, daca sunt mai mici decat un atom?

Buna Andreea, bine ai venit pe forum. Daca se vor forma gauri negre microscopice, ele vor exploda imediat si atunci vor emita lumina si particule in toate directiile, fara sa fie mai multe in o directie decat in alta. Vei vedea particule care merg in toate directiile. Nimic altceva nu ar produce asa urme in detector. Deci daca le vor vedea, fizicienii vor sti ca vor fi observat o gaura neagra microscopica. Dar trebuie mentionat ca sansa ca ele sa fie produse e foarte mica (de exemplu, trebuie sa existe dimensiuni suplimentare ale spatiului!) si ca dacar s-ar produce, nu ar prezenta nici un pericol, pentru ca ar disparea imediat, plus o suma de alte motive.

Sper ca te-a ajutat raspunsul meu.
multumesc mult pt raspuns Adi, am inteles acum.
este foarte interesant forumul, imi pare rau ca nu prea am timp, dar cand gasesc cateva minute libere il explorez cu mare placere :)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Septembrie 11, 2008, 08:16:26 p.m.
teoriile sunt teorii
habar nu aveti ce se va intampla
sa speram ca nu gauri negre ci doar particule noi
pentru Adi sa speram ca bosonul Higgs
http://www.youtube.com/watch?v=IUO8ATPFmro (http://www.youtube.com/watch?v=IUO8ATPFmro)
prima parte
http://www.youtube.com/watch?v=6Dg4h4mZxIY&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=6Dg4h4mZxIY&feature=related)
a doua parte
http://www.youtube.com/watch?v=wsuaPYvBbzo&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=wsuaPYvBbzo&feature=related)
a treia parte
si functionarea animata
http://www.youtube.com/watch?v=qQNpucos9wc (http://www.youtube.com/watch?v=qQNpucos9wc)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Septembrie 11, 2008, 11:06:55 p.m.
un articol cu acces liber aparut in Nature despre LHC:

Particle physics: The race to break the standard model (http://www.nature.com/news/2008/080910/full/455156a.html)
10 September 2008 | Nature  455, 156-159 (2008)

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 12, 2008, 02:40:22 a.m.
Andreea, ma bucur ca explicatile mele te-au ajutat sa intelegi lucrurile mai bine. Multumim pentru linkuri, HarapAlb. Am dat si eu un mic interviu la Hotnews despre cum e viata la Fermilab si cum se vede competitia amiabila, dar acerba, pentru bozonul Higgs.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4320528-lhc-competitie-tevatron-europa-statele-unite-bat-pentru-obtinerea-particulei-lui-dumnezeu.htm
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Septembrie 12, 2008, 02:35:54 p.m.
Adi sunt ceva sanse ca experimentele de la LHC sa contribuie la descoperirea unei noi surse de energie ?
Ca daca nu prefer sa se creeze o gaura neagra care sa inghita pamantul .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 12, 2008, 04:36:10 p.m.
Adi sunt ceva sanse ca experimentele de la LHC sa contribuie la descoperirea unei noi surse de energie ?
Ca daca nu prefer sa se creeze o gaura neagra care sa inghita pamantul .

Nu, LHC nu cauta surse noi de energie. Dar poate gasi noi legi ale Universului, care in 100 de ani sa duca la noi surse de energie. E posibil.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Septembrie 12, 2008, 06:20:08 p.m.
Imi cer scuze pentru limbaj dar voiam sa spun ca multi dintre noi vom experimenta in cativa ani o saracie acerba si parca Gandy ( sper ca am scris bine ) zicea ceva de saracie ca e o crima parca .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 12, 2008, 07:00:30 p.m.
Imi cer scuze pentru limbaj dar voiam sa spun ca multi dintre noi vom experimenta in cativa ani o saracie acerba si parca Gandy ( sper ca am scris bine ) zicea ceva de saracie ca e o crima parca .

Nu are nimic. Pai tocmai cercetarea ne va ajuta sa scapam de saracie, numai facand cercetare avem sansa sa descoperim ceva nou. Poate ai dori sa se bage bani acum masiv in cercetarea pentru fuziune sau pentru energie solara, ei bine, e nevoie de cercetare pe toate planurile. Si si tu poti face cercetare, daca vrei sa contribui.

Legat de saracie, te-ai gandit cum vei scapa tu personal de saracie? Gandeste-te sa fii cat mai bun la mai multe lucruri, incat sa iti poti gasi de lucru chiar si cand va fi saracie. Dar nu va fi chiar asa de rau, ponderea in energii alternative tot creste ...
Titlu: Salut tuturor!
Scris de: Akhenaten din Septembrie 14, 2008, 03:00:01 p.m.
Ma bucur ca exista acest forum care incearca prin spectrul specialistilor sa lamureasca problemele mai intim de inteles din fizica cuantica! In raport cu voi, probabil ca sunt la nivelul unui profan, nu am cunostinte extraordinar de solide, dar mi-am alocat timp sa citesc articolele de baza de pe site-ul fizica particulelor, inerent apar intrebari, necunoscute, voi incerca sa pun cateva intrebari, imi cer scuze anticipat pentru maniera neprofesionista de a exprima intrebarile!

1. O curiozitate personala este, modalitatea in care au reusit sa izoleze protonii din nucleu pentru fluxurile necesare ciocnirilor.
2. De asemenea, gravitonul nu este un punct de atractie? Din cate cunosc si am sesizat in modelul standard, gravitonul este purtatorul interactiei gravitationale, dar nu a fost observat experimental.

Multumesc anticipat!
Titlu: Re: Salut tuturor!
Scris de: Adi din Septembrie 14, 2008, 06:24:33 p.m.
Ma bucur ca exista acest forum care incearca prin spectrul specialistilor sa lamureasca problemele mai intim de inteles din fizica cuantica! In raport cu voi, probabil ca sunt la nivelul unui profan, nu am cunostinte extraordinar de solide, dar mi-am alocat timp sa citesc articolele de baza de pe site-ul fizica particulelor, inerent apar intrebari, necunoscute, voi incerca sa pun cateva intrebari, imi cer scuze anticipat pentru maniera neprofesionista de a exprima intrebarile!

Salut, bine ai venit pe forumul nostru! Suntem aici tocmai pentru a ajuta pe altii sa inteleaga mai bine aceste lucruri fascinante, precum este universul subatomic. Explicam si noi atat cat putem.

1. O curiozitate personala este, modalitatea in care au reusit sa izoleze protonii din nucleu pentru fluxurile necesare ciocnirilor.

Foarte buna intrebare. Au luat o butelie cu atomi de hidrogen. Atomul de hidrogen e format din un proton si un electron. Au indepartat apoi electronul, adica au ionizat atomul si a ramas ionul de hidrogen, care este tocmai protonul. Astfel, protoni sunt usor de obtinut, nu e nici o problema. Uite aici un film (http://cdsweb.cern.ch/record/1125472/) care arata detaliat cum se extrag protonii si apoi cum ii accelereaza.

2. De asemenea, gravitonul nu este un punct de atractie? Din cate cunosc si am sesizat in modelul standard, gravitonul este purtatorul interactiei gravitationale, dar nu a fost observat experimental.

Gravitonul este particula (ipotetica, inca nu a fost observata experimental) care ar media forta gravitationala, tot asa cum fotonul mediaza forta electromagnetica. Nu este asadar un punct, este o particula. La nivel subatomic, forta gravitationala este foarte slaba, si practic nu isi face simtita prezenta. De aceea, Modelul Standard nu descrie si gravitatia, ci numai celelalte trei forte (electromagnetica, tare si slaba).


Multumesc anticipat!

Cu mare placere. Sper sa te ajute sa intelegi mai bine si sa revii cu noi intrebari si sa spui si prietenilor tai de siteul si forumul acesta.
Titlu: Multumesc pentru raspunsuri Adi!
Scris de: Akhenaten din Septembrie 16, 2008, 10:11:07 p.m.
Raspunsurile au fost mai mult decat limpezi, m-au lamurit pe deplin! Un alt fenomen care mi-a creat blocade in a-l percepe este principiul de incertitudine al lui Werner Heisenberg, informatia care a strabatut stratul ratiunii mele este ca nu poti determina cu exactitate atat pozitia cat si viteza unei particule, cu cat se determina mai exact viteza cu atat mai inexacta va fi determinarea pozitiei si viceversa, totodata, dintr-o sursa de pe internet se demonstra prin utilizarea principiului de incertitudine ca o particula se poate afla in doua locuri in acelasi timp! Este o idee care m-a fascinat!

1. Prima intrebare ar fi, cat de mare ar fi posibilitatea ca particulele in sine, sa fie constituite pur energetic, manifestandu-se  prin vibratii ce genereaza iluzia materiei, astfel timpul, spatiu sa se reduca la abstractiuni? In consecinta cat de veridic este termenul materie, atata timp cat 99,99% dintr-un atom reprezinta spatiu gol!!!
2. Iar a doua intrebare se refera la constanta lui Planck. Care sunt propietatile care genereaza imposibilitatea strabaterii barierei celor 10 la -43 sec de la formarea Big Bang-ului? Legile materiei nu mai functionau dincolo de aceasta bariera, si explorand, cam ce forte guvernau in stadiul embrionar al Universului?
 
Imi cer scuze pentru formularea neprofesionista, si multumesc anticipat pentru efortul de a mi se raspunde!

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ne_pofazz din Septembrie 17, 2008, 01:10:07 a.m.
Sa asteptam raspunsurile lui Adi, dar intre-timp voi incerca sa raspund si eu.

1. Pai de exemplu teoria corzilor descrie niste corzi "infinit" de mici (din punct de vedere experimental probabil intedectabile).Vibratia lor, la frecvente diferite (implicit energii diferite) ele apar ca particule diferite.
Asadar distinctia dintre particule este pur energetica, presupusele corzi sunt identice.Este doar un exemplu, nu stiu daca iti raspunde la intrebare.
2.Pai "atat de devreme" toata materia era in forma de plasma cuark-gluon, iar cele patru forte (gravitatia, electromagnetismul, interactia slaba si cea tare) probabil nu se puteau distinge una de cealalta. De la acest punct se rupe filmul.
Nu se stie ce a fost inainte.Si teoria relativitatii ajunge intr-o infundatura.
Titlu: Re: Multumesc pentru raspunsuri Adi!
Scris de: Adi din Septembrie 17, 2008, 02:25:52 a.m.
Raspunsurile au fost mai mult decat limpezi, m-au lamurit pe deplin!

Cu mare placere. Ma bucur ca am putut fi de ajutor.


 Un alt fenomen care mi-a creat blocade in a-l percepe este principiul de incertitudine al lui Werner Heisenberg, informatia care a strabatut stratul ratiunii mele este ca nu poti determina cu exactitate atat pozitia cat si viteza unei particule, cu cat se determina mai exact viteza cu atat mai inexacta va fi determinarea pozitiei si viceversa.

Ai inteles perfect. Ca o completare, se refera la pozitia si viteza pe aceeasi coordonata. Dar de exemplu poti masura pozitia x si viteza vy cu o precizie infinita in acelasi timp. Principiul lui Heisenberg se refera la x si vx sau y si vy sau z si vz.

totodata, dintr-o sursa de pe internet se demonstra prin utilizarea principiului de incertitudine ca o particula se poate afla in doua locuri in acelasi timp! Este o idee care m-a fascinat!

Au incercat sa demonstreze, dar nu au reusit. Desigur, ca idee filosofica este bine sa te fascineze. In cuantica, nu exista nici particula, nici unda, ci cuanta, iar cuanta este in un singur loc la un anume timp, dar nu se poate estima unde va fi, ci se va estima o probabilitate. Probabilitatea va fi estimata precis (este vorba de o lege determinista), care deci masoara foarte precis ... probabilitati. Cu cat vei studia mai mult mecanica cuantica, cu atat vei intelege mai bine notiunile. Ia ani si ani de meditatie si studiu pentru a intelege si mai bine. Notiunile cuantice sunt intr-adevar contraintuitive.

1. Prima intrebare ar fi, cat de mare ar fi posibilitatea ca particulele in sine, sa fie constituite pur energetic, manifestandu-se  prin vibratii ce genereaza iluzia materiei, astfel timpul, spatiu sa se reduca la abstractiuni? In consecinta cat de veridic este termenul materie, atata timp cat 99,99% dintr-un atom reprezinta spatiu gol!!!

Intrebarea ta tine de filosofie. Ce inseamna ca o particula e construita pur energetic? Stim ca energia de repaus a unei particule este echivalenta fizic cu masa sa. Dar daca o particula ar fi doar energie, nu vad cum ar putea fi particula caracterizata si de alte numere (numere cuantice, le zice) precum sarcina electrica, spinul, sarcina de culoare, numarul leptonic, numarul barionic si asa mai departe ...

2. Iar a doua intrebare se refera la constanta lui Planck. Care sunt propietatile care genereaza imposibilitatea strabaterii barierei celor 10 la -43 sec de la formarea Big Bang-ului?

Valoarea 10 la -43 secunde a fost gasita dupa un calcul cu unitati de marime. Deci este o valoarea aproximativa. Cum calculezi asta? Gaseste o marime de timp care sa fie egala cu viteza luminii la puterea a ori constanta lui Planck la puterea b ori constanta gravitationala la puterea c, gaseste a, b, c, apoi pune valorile acestor constante si o sa ai cam 10 la -43 secunde.Legile materiei nu mai functionau dincolo de aceasta bariera, si explorand, cam ce forte guvernau in stadiul embrionar al Universului?

Da, in sensul ca legile ce le stim noi acum nu erau valabile atunci. Trebuie alte legi care sa descrie acele fenomene. Mai ales, la acea scara a energiilor graviatia era la fel de intensa ca alte forte, atunci gravitatia era cuantica (si noi nu avem inca o teorie cuantica a gravitatiei). Dupa ce vom avea o teorie cuantica a gravitatiei (problema fundamentala a fizicii), atunci vom avea putea estima mai bine Big Bang-ul si interiorul gaurilor negre.

Dupa acest moment, putem vorbi de Univers, de expansiunea lui, de legile fizicii. Atunci erau particulele elementare si cele 4 forte elementare si de acolo a evoluat Universul. Avem post detaliat de la acest punct incolo.


Imi cer scuze pentru formularea neprofesionista, si multumesc anticipat pentru efortul de a mi se raspunde!

Cu mare placere, sper sa te ajute explicatiile mele. Vezi si pe Wikipedia despre Planck Scale (http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_scale).
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 17, 2008, 02:32:12 a.m.
Sa asteptam raspunsurile lui Adi, dar intre-timp voi incerca sa raspund si eu.

Ma bucur cand raspunzi si tu si altcineva.

1. Pai de exemplu teoria corzilor descrie niste corzi "infinit" de mici (din punct de vedere experimental probabil intedectabile).

Corzile au lungime, nu sunt infinit de mici. Asta este punctul cheie, cu care rezolva multe probleme ale teoriei particulelor care considera ca particulele sunt puncte, deci infinit de mici. Ei bine, langa particule infinit de mici, cand te apropii de ele infinitezimal, obtii campuri electrice sau gravitationale infinite. Ei bine, cu corzile au valori foarte mici, dar finite, campurile vor avea valori foarte mari, dar finite. Si astfel se rezolva o serie de probleme despre infinituri care apar prezise de teorie. Pentru ca infiniturile nu sunt fizice. Nu exista nimic infinit in natura, pana si Universul e finit.

Vibratia lor, la frecvente diferite (implicit energii diferite) ele apar ca particule diferite.

Foarte bine spus. Pentru clarificare, trebuie adaugat ca apar ca particule diferite pentru ca au mase diferite. O anumita frecventa de vibratie a corzii inseamna o anumita energie a corzii, deci o anumita masa a corzii. Ori o anumita masa inseamna un anumit tip de particula. Deci toate particulele ar putea fi explicate prin un singur tip de obiect (coarda), dar care vibrand diferit, geneaza tipurile principale de particule.

Asadar distinctia dintre particule este pur energetica, presupusele corzi sunt identice.Este doar un exemplu, nu stiu daca iti raspunde la intrebare.

Distinctia intre paticule nu este doar pur energetica (dupa masa), dar mai ales dupa numerele cuantice (sarcina electrica, spin, sarcina de culoare, sarcina slaba, numar leptonic, numar barionic, etc).

2.Pai "atat de devreme" toata materia era in forma de plasma cuark-gluon, iar cele patru forte (gravitatia, electromagnetismul, interactia slaba si cea tare) probabil nu se puteau distinge una de cealalta. De la acest punct se rupe filmul.

Ce descrii tu este valabil dupa 10^-43 secunde. Cu teoriile actuale nu putem descrie ce s-a intamplat inainte, in sensul asta se rupe filmul.

Nu se stie ce a fost inainte.Si teoria relativitatii ajunge intr-o infundatura.

Si teoria relativitatii si teoria cuantica, amandoua ajung la infundatura. Trebuie o teorie care sa unifice cele doua teorii. Numai asa vom putea intelege ce s-a intamplat inainte de 10 la -43 secunde. Cel mai bun candidat despre o astfel de teoria a totului este teoria corzilor, dar si ea este departe de a fi completa si de a fi testata experimental.

Sper ca ajuta explicatiile mele.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 17, 2008, 04:05:20 p.m.
    La momentul imediat dupa momentul 0 (Big Bang sa ce o fi fost) inca nu existau cuarci daca nu ma insel. Primele momente ale Big-Bang-ului au fost dominate de energie adica, daca vreti, fotoni, gluoni ... gravitoni si cine stie ce alte oratanii :) .  Materia, adica cuarcii si leptonii fundamentali au aparut tot foarte devreme dar ceva mai tarziu totusi. De fapt asta vedem si in ciocnirile nucleare la energii inalte. Mediul nuclear format in aceste ciocniri este puternic dominat de gluoni. Cuarcii joaca un rol mai putin important in primele momente ale ciocnirii.
    Deci e mai corect sa spunem ca la inceput a fost o supa de gluoni ce s-a transformat apoi intr-o ciorba de leptoni, cuarci, fotoni si gluoni. :) Scuze pentru limbajul pastelat daca deranjeaza.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 17, 2008, 04:15:54 p.m.
Aha, da, are sens ce spui, la energii inalte supa e mai mult de gluoni, cand se mai raceste devine supa de gluoni si cuarci, iar cand se raceste si mai mult deja nu mai e supa, ci cuarcii si gluonii se strang si formeaza particule subatomice, iar cand supa se raceste si mai mult din particulele subatomice mai raman doar neutroni si protoni, apoi cand se raceste si mai mult mai raman doar ioni atomici ... Am inteles bine?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 17, 2008, 04:43:53 p.m.
Aha, da, are sens ce spui, la energii inalte supa e mai mult de gluoni, cand se mai raceste devine supa de gluoni si cuarci, iar cand se raceste si mai mult deja nu mai e supa, ci cuarcii si gluonii se strang si formeaza particule subatomice, iar cand supa se raceste si mai mult din particulele subatomice mai raman doar neutroni si protoni, apoi cand se raceste si mai mult mai raman doar ioni atomici ... Am inteles bine?
    Calitativ da. Totusi inafara de atomi au mai ramas si ceva fotoni (vezi radiatia relicta sau radiatia cosmica de fond) plus o gramada de neutrini care strabat Universul de la un cap la altul si o gramada de chestii pe care nu stim sa le explicam (vezi materia si energia intunecata).
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 17, 2008, 05:16:21 p.m.
Da, total de acord. E mai clar asa. Eu ma referisem doar la ce se formase din gluoni si cuarci, dar ai dreptate, in atomi aveam si electronii, asa ca e bine sa avem imaginea completa adaugand ca in univers mai sunt fotoni, neutrino, apoi alte chestii inca necunoscute precum materia intunecata si energia intunecata. Multumesc pentru compeltare.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 17, 2008, 05:41:02 p.m.
      Cred ca as putea da si un motiv, pe intelesul tuturor, pentru care Universul la varste fragede ar fi fost dominat de gluoni in detrimentul cuarcilor. Gluonii, pentru cine nu stie, sunt bozonii de schimb pentru interactia tare (nucleara). Acesti gluoni au o proprietate care ii face diferiti de ceilalti bozoni de schimb ai altor interactii. Aceasta proprietate este ca, desi fara masa, ei au sarcina de culoare nenula si de fapt aceasta sarcina este dubla fata de sarcina carata de un cuarc. Asta face posibil ca gluonii sa interctioneze cu alti gluoni. Fotonii nu au sarcina electrica si nu pot face asta decat printr-un mecanism indirect si extrem de improbabil (vezi topicurile despre particule elementare unde HarapAlb a descris acest proces) iar bozonii Z0 si W+/- nu au numar leptonic nenul.
   Ceea ce se intampla de fapt intr-un mediu nuclear dens este ca gluonii initiali se apuca si interactioneaza intre ei de foarte multe ori dand nastere la si mai multi gluoni care in cele din urma ocupa tot spatiul (spatiul fazelor pentru experti).
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 17, 2008, 06:06:55 p.m.
Excelenta explicatie, Ionut, am inteles si eu mai bine. Multumesc foarte mult.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Septembrie 17, 2008, 06:10:01 p.m.
Acesti gluoni au o proprietate care ii face diferiti de ceilalti bozoni de schimb ai altor interactii. Aceasta proprietate este ca, desi fara masa, ei au sarcina de culoare nenula si de fapt aceasta sarcina este dubla fata de sarcina carata de un cuarc. Asta face posibil ca gluonii sa interctioneze cu alti gluoni. Fotonii nu au sarcina electrica si nu pot face asta decat printr-un mecanism indirect si extrem de improbabil (vezi topicurile despre particule elementare unde HarapAlb a descris acest proces) iar bozonii Z0 si W+/- nu au numar leptonic nenul.

 Si din cauza asta nu se poate aplica metoda perturbativa (ca in cazul electrodinamicii cuantice, unde fotonul mediaza interactiunile) pentru calculul marimilor.
Titlu: Ma bucur ca sunteti atat de prompti!
Scris de: Akhenaten din Septembrie 19, 2008, 08:28:36 p.m.
      De curand am recitit trei carti scrise de Stephen Hawking, cu siguranta nu trebuie sa le mai enumar, in mod sigur le cunoasteti. Am mentionat in post-ul anterior Principiul de Incertitudine, deoarece Hawking pe langa alte aspecte ii atribuie un rol solid in explicarea anumitor fenomene si implicatii ce initial, afirm cu franchete m-au depasit, dar doar perseverenta ma va determina sa inteleg subtilitatile.
      Un prim fenomen spulberat si care a dominat o buna parte din istoria fizicii este determinismul, si anume un univers perfect mulat pe determinism. Acest principiu aduce o savoare interesanta la nivel subatomic, mecanica cuantica neprezicand un singur rezultat clar pentru o observatie, ci prezice mai multe rezultate diferite posibile, generand cea mai probabila varianta, intamplarea postandu-se pe unul dintre paliere cele mai importante ale fizicii cuantice.
      Implicatiile Principiului de Incertitudine sunt cel putin pentru mine destul de socante, nu numai Hawking a batut moneda pe acesta, dar am vizionat documentare in care oameni de stiinta afirmau vadit ca legile mecanicii cuantice sunt foarte diferite raportate la cele cu care suntem obisnuiti, aceasta sugerand ca fiecare din posibilitatile unui fenomen de a se intampla...se vor intampla, dar  vor avea loc in universuri diferite! Pe acest palier imi doream sa dezvoltati o discutie, venind cu cele mai adanci si proaspete aplicatii referitoare la acest principiu.
      In legatura cu sugestia ce am inglobat-o in prima intrebare, si anume, daca nu cumva ''materia'', asa cum o vizualizam noi este in fapt o mixtura compusa din energie, se regaseste in presupusa teorie a stringurilor, pe care sunt convins ca ati disecat-o si sunteti mai mult decat familiarizati cu ea. Evident stringurile reprezinta un construct teoretic, iar teoria stringurilor este menita sa unifice cele 4 forte. Si totusi daca aceasta teorie va fi demonstrata, asa cum multe teorii au fost mai intai elaborate teoretic si ulterior observate, precum existenta gaurile negre, majoritatea particulelor din modelul standard etc., atunci va trebui sa ne revizuim conceptia noastra despre materie....deoarece se presupune ca stringurile sunt compusi energetici!
     
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 20, 2008, 12:29:58 a.m.
Intr-adevar, legile mecanicii cuantice sunt complet diferite de legile mecanicii clasice. Sunt chiar neintuitive. Pentru ca intuitia noastra a fost generata de evolutia biologica necesara supravietuirii. Adica intuitiv noi credem ca o masa este ceva solid, dar in realitate o masa este formata mai mult din goluri (atomul este mai mult gol decat plin). De aceea intuitia ne inseala de multe ori.

Este minunat ca incepi sa studiezi principiul de incertitudine. El a aratat de exemplu ca electronul nu poate fi componeta a nucleului (asa se credea la inceput, mai ales ca se intampla cateodata ca unele nuclee emit electroni).

Pe forum s-a discutat deja in multe locuri despre mecanica cuantica. Iata aici un topic foarte interesante de urmarit de la inceput pana la sfarsit. http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=600.75 Adresati apoi intrebari in board-ul dedicat fizicii materialelor si mecanicii cuantice. Vom incerca sa va raspundem prompt.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 20, 2008, 09:18:17 p.m.
StiintaAzi.ro a lansat un concurs despre LHC pentru liceeni. Termenul limita este pe 30 septembrie 2008.

Publicul a ales numele lor preferat pentru LHC: Halo

Acceleratorul LHC a fost oprit pentru cel putin doua luni din cauza unui "quench". Acest articol explica simplu ce s-a intamplat.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 21, 2008, 10:30:45 a.m.
S-ar putea sa fie un qlench , nu stiu eu ca si simplu cetatean . Dar in mod sigur nu poti avea incredere in presa care are nobilul rol de a ne (de)forma parerile de opinie si ca atare vorbeste de una singura . Cu mintea mea putina de inginer , stiind f. bine cat de puse la punct sunt instalatiile alea , ma gandesc ca in iti ia cam doua luni ca sa fabrici din nou o instalatie in regim de urgenta , in ipoteza f. probabila ca ea a "cazut" intr-o gaurice . Doua luni de "reparatii" la o instalatie nou-nouta denota o defectare majora "nemarturisita/musamalizata/cusutacuataalba" si nicidecum una banala . Dar aceasta e parerea unui oarecare din Romania .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 21, 2008, 03:19:08 p.m.
Adevarul a scris un articol destul de amplu despre LHC. Pare sa fii atins toate punctele, sa clarifice ca nu e nici un pericol de la gauri negre. Nu l-am citit insa pe tot si atent. (link (http://www.adevarul.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=371905&pagina=1))
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 21, 2008, 03:22:02 p.m.
S-ar putea sa fie un qlench , nu stiu eu ca si simplu cetatean . Dar in mod sigur nu poti avea incredere in presa care are nobilul rol de a ne (de)forma parerile de opinie si ca atare vorbeste de una singura . Cu mintea mea putina de inginer , stiind f. bine cat de puse la punct sunt instalatiile alea , ma gandesc ca in iti ia cam doua luni ca sa fabrici din nou o instalatie in regim de urgenta , in ipoteza f. probabila ca ea a "cazut" intr-o gaurice . Doua luni de "reparatii" la o instalatie nou-nouta denota o defectare majora "nemarturisita/musamalizata/cusutacuataalba" si nicidecum una banala . Dar aceasta e parerea unui oarecare din Romania .

Cand am scris articolul initial, am crezut ca e vorba de quench-ul pe care il stiu eu de la Fermilab, anume cand un fascicul de protoni loveste un magnet superconductor si atunci acesta  nu mai este superconductor, se incalzeste, iar heliul se evapora. Apoi am primit un comentariu corect pe Hotnews ca de fapt acest quench a avut loc fara protoni in accelerator. Tot asa magnetul s-a incalzit, heliul s-a evaporat, dar nu a fost din cauza ca protonii l-au lovit, ci ca o piesa de la circuitul electric s-a stricat. Probabil ca vor trebui sa o produca din nou, vorba ta. In articol am explicat cum functioneaza in general magnetii superconductori si cum are loc quench-ul cand lovesc protonii in magnet, ceva ce se va intampla destul de des cand vor incepe coliziuile de protoni si din care se recupereaza de obicei in maxim o zi.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 21, 2008, 05:01:57 p.m.
S-ar putea sa fie un qlench , nu stiu eu ca si simplu cetatean . Dar in mod sigur nu poti avea incredere in presa care are nobilul rol de a ne (de)forma parerile de opinie si ca atare vorbeste de una singura . Cu mintea mea putina de inginer , stiind f. bine cat de puse la punct sunt instalatiile alea , ma gandesc ca in iti ia cam doua luni ca sa fabrici din nou o instalatie in regim de urgenta , in ipoteza f. probabila ca ea a "cazut" intr-o gaurice . Doua luni de "reparatii" la o instalatie nou-nouta denota o defectare majora "nemarturisita/musamalizata/cusutacuataalba" si nicidecum una banala . Dar aceasta e parerea unui oarecare din Romania .
   Buna mm,
  Daca privesti din afara domeniului ai toate motivele sa crezi ca e o defectiune majora si "nemarturisita/musamalizata/cusutacuataalba". Adevarul este ca in lume nu sunt foarte multe asemenea masini. Fiecare sistem de accelerare este unic si nu exista o specializare in prealabil pentru a manevra LHC-ul sau orice alt accelerator din lume. Manevrarea acestui sistem se invata din mers. Asa a fost si la RHIC, acceleratorul de la Brookhaven National Lab din SUA. In primul si chiar al doilea an de functionare s-au intamplat multe asemenea accidente iar pe masura ce operatorii capatau mai multa experienta totul a mers din ce in ce mai bine. Acest proces se intampla si aici si eu ma astept ca el sa fie mai indelungat decat in cazurile precedente.
   Ar mai fi o chestie pe care cei din afara domeniului nu o sesizeaza pentru ca popularizarea acestui experiment a inceput abia acum cateva saptamani cu niste neadevaruri spectaculoase. LHC-ul trebuia sa isi inceapa activitatea de vreo 2 ani cel putin, dar au fost mereu probleme datorita complexitatii proiectului si inceputul a fost amanat de mai multe ori. Asa ca astea 2 luni de amanare nu ne mira foarte mult. Sper doar sa nu mai fie mult. Pot sa va spun ca oamenii din domeniu nici nu se asteptau sa obtina date relevante fizic anul acesta asa ca luati acest accident ca pe un risc calculat.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 21, 2008, 05:21:04 p.m.
De acord cu ce a explicat Ionut. Tot asa s-a intamplat si la acceleratorul Tevatron unde lucrez eu.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 22, 2008, 08:45:44 a.m.
Citat
Fiecare sistem de accelerare este unic si nu exista o specializare in prealabil pentru a manevra LHC-ul sau orice alt accelerator din lume. Manevrarea acestui sistem se invata din mers. Asa a fost si la RHIC, acceleratorul de la Brookhaven National Lab din SUA. In primul si chiar al doilea an de functionare s-au intamplat multe asemenea accidente iar pe masura ce operatorii capatau mai multa experienta totul a mers din ce in ce mai bine.

Am lucrat 5 ani intr-o fabrica ce facea numai unicate si nu le gresea , nu dadeau rasol , etc.
Ma ingrozeste gandul ca se invata din mers . Hai sa zicem ca e o camioneta si te duci pe o pasune unde ai loc "sa inveti" . Dar nu mi se pare deloc inteligent sa iei o bomba , de ex. , si "sa inveti" , din mers , cum functioneaza . Odata cu dezvoltarea tehnico-stiintifica a lumii , gradul de crestere al periculozitatii "instalatiilor" creste exponential . Ar trebui sa creasca si gradul de supraveghere al societatii si subliniez al societatii (nu al pitpalacilor) , si de control al societatii asupra ceea ce fac niste "pasionati optimisti" . La Brasov , dar nu numai aici , nu odata s-a intamplat , ca niste "operatori cu multa experienta" , care lucrau cu explozibili , sa mai acumuleze "o ultima experienta" .

Tocmai de aceea am subliniat (in alt topic) caracterul nepredictiv al cuanticii , se merge pe : "hai sa vedem ce se intampla daca ciocnim doua grenade cuantice !"  Intrebarea , "nestiintifica" , ce fac aia acolo ? si-o pun f. multi . Musamalizata foarte a fost si "incurcatura Philadelphia" la care se pare ca s-a muncit 20 de ani pentru a o inchide . Un fel de gaura neagra . Negata ? Pai toate experientele militare sunt negate . Au dreptate perfecta acele voci care spun ca se cheltuie dincolo de imaginatie cu stiinta (militara) si deloc cu EDUCATIA iubirii aproapelui , a respectarii lui sau cu eliminarea agresivitatii ! Ba chiar , toata mas-media e pusa pe incitare la rautati . Pai ce mai conteaza un LHC la toata cursa asta nebuneasca spre rau ? Problema nu e cum sa facem si sa mai cercetam/inventam nustiuce care sa "ne ajute" ci sa ne oprim si sa ne intrebam : "ce facem noi aici ?"

Nu putem merge pe "asigurari" de genul ca totul o sa meaga din ce in ce mai bine .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 22, 2008, 12:08:30 p.m.
   mm,
  Trebuie sa-ti spun ca nu e chiar asa cum crezi tu. Aceste experimente au nevoie de finantari foarte mari comparativ cu altele si in consecinta au nevoie de aprobari nu numai de la consilii stiintifice formate din multi premianti Nobel ci si de la guverne. Apoi mai e o problema, pe cine vrei sa mai intrebe fizicienii daca e bine sa se faca acest experiment? Pe tine? Pe oamenii de pe strada? Nu ti se pare evident ca daca oamenii de stiinta zic ca e ok atunci trebuie si tu sa crezi ca e ok? Vad ca esti foarte influentat de o presa a carei bune intentii si documentare pe acest subiect este discutabila. LHC-ul nu se preteaza la zicala ca "toata lumea se pricepe la femei, politica si fotbal". Deciziile in fiecare domeniu se iau de catre persoane cu competenta nu de catre Dan Voiculescu si partidul conservator.
   Mai gandeste-te la urmatorul lucru. Exista pe lumea asta obiecte extrem de complexe, de exemplu avioanele intercontinentale de pasageri. Aceste aparate contin milioane de piese a caror standarde de calitate sunt mai ridicate decat a oricarui lucru accesibil publicului (da-mi voie sa presupun ca standardele aici sunt mai ridicate decat la fabrica la care lucrezi tu). Chiar daca ar fi si doar o sansa la un miliard ca o piesa sa cedeze/malfunctioneze, cu atatea componente probabilitatea ca una din piesele avionului sa trebuiasca a fi inlocuita e foarte mare. Drept dovada sta nevoia avioanelor mari de a merge la reparatii si teste foarte des chiar daca comparativ cu LHC ele sunt produse de serie. Acum revino la LHC si imagineaza-ti ca aici avem de-a face cu probabil de sute/mii de ori mai multe componente care mai sunt si fabricate la comanda. Unele dintre ele sunt inovatii ce vor fi preluate de industrie. Deci LHC-ul nu este o camioneta, sper ca intelegi asta.
    Dupa ce totul va fi repus in functiune si LHC-ul va livra ciocniri, o sa mai fie o problema. Cele 4 experimente sunt la randul lor de o complexitate enorma si si ele trebuie testate. Nu m-as mira sa mai apara ceva intarzieri si datorita lor. Deasemenea, toate cele 4 experimente sunt conectate la un sistem de achizitie de date care trebuie sa furnizeze o putere de calcul si o viteza a trasferului de date pe care hackerii si crackerii din lumea intreaga nu le-au visat nici in cele mai salbatice vise ale lor. Mai mult, in toata lumea, pe langa institutiile colaboratoare, s-au infiintat centre uriase de calcul si stocare de date interconectate care vor functiona practic ca un singur super-calculator ce va ajuta la analizarea datelor si obtinerea rezultatelor stiintifice. Cred ca poti gasi detalii despre chestia asta pe internet daca cauti dupa acronimul GRID.
   Acum ce zici de lucrurile astea? In experienta ta de 5 ani in fabrica de unicate unde nu se "dadea rasol" ai intalnit asa ceva?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 22, 2008, 12:40:02 p.m.
Totul merge din ce in ce mai prost pe zi ce trece si acest lucru nu scapa observatiei omului de rand . Ca putem polei realitatea si s-o prezentam drept "fericita" iar in mass-media sa dam doar "parerile specialistilor" , si acest lucru e posibil . Da nu-i bine . Activitatile tehnico-stiintifice si militare sunt scapate total de sub controlul societatii banale care suporta consecintele : poluare chimica , industriala , radioactiva , electromagnetica , in aer , apa si pe uscat , boli in crestere exponentiala numerica de toate felurile . Si asta nu-i bine . Pentru ca obstea care ar fi ponderat aceste efecte tehnico-stiintifice nefaste nu are nici o posibilitate de decizie , decid doar "varfurile" . Si pe varfuri nu le verifica nimeni .
Daca facem un bilant castiguri-pierderi , iese tot mai negativ . E rezultatul dezechilibrului tehnologic din societate (spre tehnologie condusa de o minoritate , in dauna omeniei si a preocuparilor umaniste) .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 22, 2008, 01:11:14 p.m.
    mm,
   Acuzi oamenii din cercetare dar nu dai nici o solutie. Poti sa specifici ce control ar putea face "obstea" la LHC? E in stare "obstea" sa zica daca se vor crea gauri negre la LHC si daca acestea sunt potential daunatoare? Are "obstea" habar ce e aia radiatie? Da-mi voie sa ma indoiesc. Am spus in postul precedent ca experimentele din orice domeniu se desfasoara cu aprobari atat de la consilii stiintifice cat si de la administratie/politic care daca nu ma insel reprezinta "obstea".
   Eu cred ca tu ai vazut prea multe filme in care monstri sau virusi creati in laborator scapa si distrug civilizatii. Pana una alta se investesc mai multi bani in armate/razboaie decat in cercetare si educatie. Asta ar trebui sa te preocupe mai mult. Deasemenea trebuie sa iti precizez ca oamenii de stiinta sunt oameni normali si ei, si ca impartasesc aceleasi valori morale ca toti ceilalti ba poate chiar sunt persoane mai bune? Eu zic ca un cercetator aduce un aport mai mare la dezvoltarea societatii decat un om obisnuit. Din cate am inteles din mesajele tale, filmele hollywoodiene cu savanti psihotici care vor sa distruga lumea te-au influentat cumva. Ar trebui sa stii ca adevarul e altul si sa nu te lansezi in astfel de acuze.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 22, 2008, 03:33:09 p.m.
Citat
E in stare "obstea" sa zica daca se vor crea gauri negre la LHC si daca acestea sunt potential daunatoare? Are "obstea" habar ce e aia radiatie? Da-mi voie sa ma indoiesc. Am

Este , desigur ca este in stare . EU si TU sunt creatii ale obstii si nu invers . Dar obstea are interdictie la exprimare publica fiind inlocuita in mod artificial cu tot felul de "consilii" , comitete , colective de specialisti , care , in mod ciudat sunt "singurii nostri purtatori de cuvant" , caci noi , pasa-mi-te am fi prosti , incapabili etc.
 
Citat
Deasemenea trebuie sa iti precizez ca oamenii de stiinta sunt oameni normali si ei, si ca impartasesc aceleasi valori morale ca toti ceilalti ba poate chiar sunt persoane mai bune? Eu zic ca un cercetator aduce un aport mai mare la dezvoltarea societatii decat un om obisnuit.

Am lucrat ca cercetator multi ani si cand vorbesc despre cercetare o fac pe baza experientei de lucru si nu dupa filmele (proaste) de la TV . Ce valori morale poate avea un cercetator care stie ca lucreaza implicit la 'propasirea armamentelor" ? Si eu ma consider normal dar am ajuns sa-mi dau seama ca increderea/credinta/  excesiva in stiinta naste monstri . Cu ultima afirmatie nu sunt de acord ; un cioban , un "agricol" , o mama , poate face pentru societate mult mai mult decat un cercetator .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 22, 2008, 03:48:47 p.m.
Ionut, multumesc mult pentru raspunsurile detaliate oferite. Sunt foarte corecte. Din pacate, mm este de pararea ca stiinta face mai mult rau decat bine si se pare ca nimic nu o sa ii schimbe parerea asta. Are o intelegee incompleta a progresului stiintei si nici nu vrea sa se informeze. mm, iti recomand sa citesti articolul acesta (http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/48-scurta-istorie-descoperiri-stiintifice/1522-53-de-ani-de-la-inventarea-circuitului-integrat.html) despre aniversarae a 50 de ani de la inventarea circuitului integrat de catre oamenii de stiinta, sa vezi cat a transformat in bine societata.

Inca ceva: LHC-ul nu este o bomba, nu prezinta nici un risc pentru umanitate, in cel mai rau caz s-au consumat 4 miliarde de euro degeaba. Care 4 miliarde e o nimica toata. Ai vazut ca e nevoie de 700 de miliarde ca sa salveze bursa americana? Ai vazut ca baga 1000 de miliarde in razboiul din Irak?

Dar deja LHC-ul adus lucruri concrete: Internetul acum 20 de ani si Grid Computing acum. De asta ce zici? Si asta e doar inceputul ... Tehnologiile de la LHC vor fi transmise apoi industriei, precum racirea pana la 1.9 K si magnetii foarte intensi.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 22, 2008, 06:31:24 p.m.
Citat
E in stare "obstea" sa zica daca se vor crea gauri negre la LHC si daca acestea sunt potential daunatoare? Are "obstea" habar ce e aia radiatie? Da-mi voie sa ma indoiesc. Am
Este , desigur ca este in stare . EU si TU sunt creatii ale obstii si nu invers . Dar obstea are interdictie la exprimare publica fiind inlocuita in mod artificial cu tot felul de "consilii" , comitete , colective de specialisti , care , in mod ciudat sunt "singurii nostri purtatori de cuvant" , caci noi , pasa-mi-te am fi prosti , incapabili etc.
       mm, dupa rationamentul tau toti cercetatorii sunt creatii ale obstii (sunt de acord cu tine) deci nu stiu ce te ingrijoreaza? In posturile noastre precedente ne-am referit la "obste" ca fiind publicul larg nespecialist in problemele de care discutam aici. Hai sa nu deviem discutia de la subiect.
    Nu stiu ce logica ai tu, dar daca maica-mea nu se pricepe la ce fac eu, eu nu o consider proasta sau incapabila. Nu esti de acord ca fiecare are competenta doar intr-un anumit domeniu/domenii? Vrei sa facem vot popular daca LHC-ul este periculos pentru omenire? Ce crezi ca o sa obtii? Iti dau o idee. Aici pe forum a fost creat un sondaj unde e pusa intrebarea: "Credeti ca Pamantul e plat sau sferic?". Rezultatul de acum dupa interogarea obstei este ca 40% considera ca Pamantul e plat. Sper ca intelegi ce vreau sa spun. Sunt de acord ca obstea are un cuvant de spus atunci cand se decide cu cat sa se finanteze cercetarea sau cand se interzic unele activitati periculoase dar atat. Daca o comunitate stiintifica intreaga iti spune ca nu e nici un pericol, ce doresti mai mult? Functionarea LHC nu va avea din punct de vedere fizic decat rezultate cu impact teoretic. Nu exista posibilitatea crearii nici unei arme de pe urma rezultatelor de aici. Armele nucleare oricum lucreaza la densitati de energie infinit mai mici decat ceea ce se studiaza la LHC.

 
Citat
Deasemenea trebuie sa iti precizez ca oamenii de stiinta sunt oameni normali si ei, si ca impartasesc aceleasi valori morale ca toti ceilalti ba poate chiar sunt persoane mai bune? Eu zic ca un cercetator aduce un aport mai mare la dezvoltarea societatii decat un om obisnuit.
Am lucrat ca cercetator multi ani si cand vorbesc despre cercetare o fac pe baza experientei de lucru si nu dupa filmele (proaste) de la TV . Ce valori morale poate avea un cercetator care stie ca lucreaza implicit la 'propasirea armamentelor" ? Si eu ma consider normal dar am ajuns sa-mi dau seama ca increderea/credinta/  excesiva in stiinta naste monstri . Cu ultima afirmatie nu sunt de acord ; un cioban , un "agricol" , o mama , poate face pentru societate mult mai mult decat un cercetator .
     mm, poate tu vorbesti pe baza experientei de lucru dar aici nu prea ai aratat-o. Eu lucrez in domeniul ciocnirilor de ioni grei la energii inalte (adica exact ce se face la LHC) si iti spun ca lucrurile stau asa cum iti spun eu. LHC-ul se afla in zona cercetarii deschise ("open research") iar rezultatele iti vor fi disponibile inclusiv tie daca o sa ai bunavointa sa citesti un articol stiintific din acest domeniu.
    Dupa cum observi, aici vorbim despre cercetare fundamentala, nu comentez nimic despre cei care lucreaza la "propasirea armamentelor". Daca te referi la oamenii de stiinta a caror descoperiri au si aplicatii militare, mie greu sa cred ca gandesti chiar asa. Cineva care descopera un lucru nu e responsabil pentru modul cum acest lucru este folosit mai departe de altii. Este ca si cum ai invinovati fabrica de cutite pentru toate crimele facute cu arme albe. Oricum descoperirile care au fost folosite de armate sunt folosite intens si pentru confortul din viata de zi cu zi la care sunt convins ca nu esti dispus sa renunti.
 
Citat
  Si eu ma consider normal dar am ajuns sa-mi dau seama ca increderea/credinta/  excesiva in stiinta naste monstri .
 
    Eu stiam ca somnul ratiunii naste monstri, dar fiecare are dreptul la opinie.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 22, 2008, 07:32:50 p.m.
Ionut, iarasi ai explicat foarte bine. Raspunsurile tale complete pot fi citate apoi iar oricui spune ca cercetarile de la LHC duc la creearea de armamament sau cui se intreaba de ce publicul nu a fost intrebat daca e de acord sau nu.

Cum multi se intreaba cum de au aflat abia acum de LHC, le subliniez ca LHC-ul este public de cand a fost conceput, inca de acum 20 de ani, iar CERN a facut mereu promovare si in presa si prin muzeul lor pe care il pot vizita oameni, numai ca in Romania presa nu a scris despre LHC decat acum. De ce? Pentru ca presa romaneasca nu a acordat atentie stiintei, iar cand a acordat LHC-ului, a acordat datorita tematicii Apocalipsei. De asemenea, romanii afla abia acum pentru ca nu se informeaza din presa de calitate straina, precum, BBC, ci de la televiziunile din tara, care sunt aproape toate foarte tabloidizate. Cercetarile de la LHC sunt transparente, sunt publicate si oricine, efectiv oricine, poate citi aceste articole. Nu e nici o singura fraza secreta, nici una. Sper ca oamenii sa inteleaga bine asta.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Abel Cavaşi din Septembrie 23, 2008, 07:33:16 a.m.
Apreciez şi eu ceea ce a spus Ionuţ. Mi-a plăcut mult şi comparaţia cu fabrica de cuţite. ;)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 23, 2008, 08:29:41 a.m.
  ionut , putem vorbi multe despre multe si nu ne alegem cu nimic . E sigur insa ca ca increderea excesiva in stiinta este cea care "adoarme RATIUNEA" si somnul ratiunii naste monstri , precum ai zis . Sa nu uitam ca lui Dumnezeu i se mai spune si Ratiunea , existand semnul identitatii intre cele doua nume .

In ceea ce priveste fabrica de cutite , crede-ma ca un om cu adevarat inteligent nu va lucra acolo niciodata preferand sa creasca oi , sa cultive rosii (biologice) sau alte asemenea "pasnice ocupatii" , in cel mai rau caz la fabrica de medicamente naturiste . Viata e ciudata .

Ideea de baza cu controlul obstii asupra activitatii neastamparatilor era cam aceeasi cu situatia parintelui care ii aplica o corectie severa copilului curios ce se joaca cu focul pe langa claia de fan . Trebuie sa le dea cineva peste degete la copii mari care se joaca inconstienti .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Septembrie 23, 2008, 09:50:25 a.m.
Sa nu uitam ca lui Dumnezeu i se mai spune si Ratiunea , existand semnul identitatii intre cele doua nume .
Aceasta e parerea ta, sau ti se pare ca e o parere generalizata? In orice caz, personal mi se pare o exagerare foarte mare.

Sunt curios cum se poate echivala cu Ratiunea o divinitate in numele careia s-a persecutat (si se mai persecuta) cunoasterea si cei care si-au dedicat viata avansarii stiintei. Cam asa cum hulesc unii de pe aici cercetatorii de la LHC, doar pentru ca nu intelg ce se petrece acolo.

Eu stiam ca divinitatea crestina este echivalata cu Iubirea. Sau o sa-mi spui ca pentru tine Ratiunea e echivalenta cu Iubirea ?! Halal definitie a Ratiunii. :(

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 23, 2008, 10:25:28 a.m.
Ratiune mai mare , mai buna , decat Iubirea ce poate fi ?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Septembrie 23, 2008, 10:31:41 a.m.
Vezi mm, aici se vede cat de inutila e discutia in termeni carora nu le dam aceleasi definitii. O fi frumos in filozofia ta de viata sa echivalezi Ratiunea cu Iubirea, dar la nivel practic (sau stiintific) nu se poate face asta.

Eu iti recomand sa lasi stiintei Ratiunea, si divinitatii Iubirea, si sa nu amesteci domenii acolo unde nu e cazul.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 23, 2008, 02:17:23 p.m.
mm nu a inteles nimic, din pacate ... noroc ca oameni ca el nu au nimic de spus despre finantarea in stiinta ...
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 23, 2008, 03:29:28 p.m.
Constat ca va simtiti mult prea superiori in comparatie cu mine si cu alti "inferiori" . Prin urmare , una dintre consecinte este ca nu (mai) comunicati cu o buna parte din omenire . Daca va convine situatia eu nu ma supar . Asta e filozofia voastra si v-o respect chiar daca voi nu respectati ideile pe care am incercat sa vi le comunic (si pe care mi le-ati promovat , la misto , la rangul de "filozofie") .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 23, 2008, 05:13:44 p.m.
Ideea e simpla, tu vezi stiinta ca un Dusman, pe cand ea e singura sansa a omenirii. Stiinta ne-a scos din pesteri si ne va ajut si mai departe. Intelegerea Universului este cea mai nobila activitatea a Omului. Unii insa sunt fericiti sa bea bere si sa pape mici, vazand un meci de fotbal. Pe astia vrei sa ii intrebam daca sunt de acord cu proiectele de cercetare?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 23, 2008, 07:44:12 p.m.
Dispretul pentru "mititei" nu-i bun . Nici gandirea in clisee .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 23, 2008, 08:09:28 p.m.
Dispretul pentru "mititei" nu-i bun . Nici gandirea in clisee .

Corect. Tocmai de aceea nu dispretuiesc masele, ci le respect atat de mult, ca ma aplec deasupra lor pentru a le ridica din mocirla. De aceea am sacrificat un an de zile deja pentru a promova stiinta in Romania, cu siteurile acestea, cu comentarii in ziare, cu articole in presa, cu viteza la licee, si nu numai. Desi recunosc ca incep sa obosesc, ii ridic, ii ridic, iar romanii tot in mocirla sunt ... Sincer, nu stiu nici eu, dar eu tot mai incerc. Am multe de oferit si o sa mai ofer, dar nu sunt convins ca romanii merita ajutorul meu, nu dupa toata mizeria ce am vazut-o in promovarea LHC-ului in Romania si mizeria romanilor ce cer rastignirea pe cruce a cercetatorilor.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 24, 2008, 10:55:04 a.m.
Nu ti-a cerut nimeni rastignirea ; tocmai din simpatie am schitat cateva idei ce ti-ar fi fost utile , dupa parerea mea , in caz ca le-ai fi examinat . Dar ideile principale spuse de mine au trecut nebagate in seama . Nu m-am suparat . Uita-te mai atent sa vezi pentru cine lucrezi si apoi hotarasti singur ce faci . Nu mai gandi in scheme plantate de altii in mintea ta caci mintea ta e la fel de buna ca si a lor .

Apropo de mocirla , in care ne "zbatem" , si vin unii (nu de tine e vorba Adi) sa ne scoata , iata o mica intamplare din viata mea :
Lucram la un institut si toamna ne duceau la recoltat de sfecla , porumb , cartofi , ceapa , morcovi , etc cam cate o luna . Cele numite au facut parte din "meniul meu" stiintific . Eram toti pe o tarla mare de porumb pe un deal si culegeam , depanusam , etc. La un moment dat apare seful "colectivei" , ne da binete , amabil , un taran . Colegii mei , sefii mei , fiind cam nervosi (ca tine Adi) , detectand "gradul" de sefie al taranului au inceput sa-l improaste cu imprecatii de genul ca : Ce trebuie sa venim noi sa va facem treaba ? Unde sunt taranii ?  Noi venim sa va scoatem din mocirla si voi ... ! (ca sa folosesc cuvintele tale ) . Putin surprins , taranul se indrepta spre mine imi intinse mana (intamplator era unchiul nevestei mele caci ne aflam pe tarlaua satului ei , la 100 km de Brasov) si mi-o stranse , cred ca mi-a zis ceva de genul "bine ai venit" si spuse : NU V-AM CHEMAT NOI ! . Cine v-a trimis ? Ulterior am aflat ca taranii din colectiva , care nu aveau salarii , incercasera sa "negocieze" o plata (derizorie) in schimbul culesului . Si de la "centru" i-au "suntat" prin intermediul nostru , care munceam pe gratis , suflandu-le jobul taranilor . Iata-ma ajuns in situatia de "spargator de greva" in satul nevestimii . Credeam noi cercetatorii , ca-i scoatem din mocirla pe tarani ! Si eram f. increzuti si foarte suparati ca noi cu mainile noastre fine "ii ajutam" pe acesti "inferiori inconstienti" .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Septembrie 24, 2008, 12:16:25 p.m.
mm, imi pare rau, dar nu prea vad relevanta anecdotei povestite. Daca crezi ca situatia e analoaga, as fi interesat sa explicitezi paralelele. :)

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 24, 2008, 04:14:32 p.m.
Anecdota a fost reala 100% si Adi , caruia i-am raspuns , cred ca a inteles .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: cris din Septembrie 24, 2008, 05:27:09 p.m.
Media trebuia sa dea niste explicatii simple ca lumea sa nu-si faca griji.Sa spuna ca desi acceleratorul este un colos care consuma multa energie,randamentul este asa de mic incit toata incarcatura de protoni accelerata nu stiu daca poate incalzi o oala cu apa.Iar chestia cu particula lui Dumnezeu a pus capac,oamenii cred ca cine stie ce miracole se va face cu ea.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 24, 2008, 07:09:02 p.m.
mm, am citit cel putin doua comentarii despre LHC in care unii cereau ca cercetatorii sa fie crucificati, altii sa fie asasinati. Alti cercetatori din afara au primit chiar acasa amenintari cu moartea.

mm, am inteles analogia. Nu m-a pus poporul roman sa il scot din mocirla si sa ii explic despre Universul mic si Universul mare. De aceea nu ma supar prea mult pe el, pe poporul roman. Totusi, eu voi continua sa il luminez. Acum cat mai am timp ca si student, macar, cand incepe apoi postdoc-ul si profesoratul universitar, va fi mai putin timp, dar pana atunci sper sa am o infrastructura, un brand, o echipa in spate, care sa functioneze singura, iar eu doar sa coordonez asa in mare. Si sper sa fie si finantare cumva.

Eu nu am furat slujba nimanui, caci nimeni nu popularizeaza fizica particulelor in Romania inca. Ce fac eu e pionerat! Sunt singurul din o intreaga tara care are peste 70 de cercetatori la CERN! Si eu sunt doar un student! E un sentiment minunat, sa stii ca esti cel mai bun din tara la un anume subiect. Si eu sunt, la explicarea fizicii particulelor publicului care nu stie nimic de fizica ...
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 25, 2008, 08:08:51 p.m.
Adi , iti urez succes in realizarea gandurilor tale cele bune . Cred ca nu am stiut sa ma fac inteles . Ma repet spunand ca in lumea asta e nevoie de altceva decat de mersul pe sabloanele altora . Ca stiinta fara Constiinta e crima . Ca e nevoie de paine mai mult decat de gauri negre . Ca se ofera mereu tot felul de binevoitoare tari puternice sa "ne ajute" desi nimeni nu le-a cerut ajutorul . Ca mergem cu mare viteza tehnologica avand mare spor in distrugerea mediului . Etc , etc , etc. Oare n-ar fi cazul sa vezi si aceste aspecte ? Eu am invatat la scoala ca Materia e primordiala si Constiinta secundara (Constiinta=Dumnezeu , nu se rostea acest cuvant pe atunci) , acuma voua vi se baga in cap ideea ca Stiinta e primordiala iar Constiinta .... Ce s-a schimbat ? Nimic . De aceea am zis , atentie !
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 26, 2008, 12:50:11 a.m.
Constiinta sa aiba oamenii care folosesc stiinta. Oamenii de stiinta nu au absolut nici o raspundere. Ei descopera lucruri noi si le ofera lumii. Cum le foloseste lumea, e treaba lumii. Aproape orice descoperire poate fi facuta pentru a face lumea un colt mai bun, sau unul mai rau.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 26, 2008, 07:43:36 a.m.
Citat
Oamenii de stiinta nu au absolut nici o raspundere.


Pe asta de unde ai mai scos-o ?
Pai ce , au fost declarati oficial iresponsabili ? Nu crezi ca exagerezi ? Ba ai raspundere , cu cat mai periculoasa e munca ta , cu atat mai multa raspundere .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 26, 2008, 05:57:54 p.m.
Media trebuia sa dea niste explicatii simple ca lumea sa nu-si faca griji.Sa spuna ca desi acceleratorul este un colos care consuma multa energie,randamentul este asa de mic incit toata incarcatura de protoni accelerata nu stiu daca poate incalzi o oala cu apa.Iar chestia cu particula lui Dumnezeu a pus capac,oamenii cred ca cine stie ce miracole se va face cu ea.
     Buna cris,
   Incarcatura nu e asa de mica :). Cred ca s-a mai facut comparatia asta, dar ma risc si o repet. Energia cinetica acumulata de cei aproximativ 10^11 protoni dintr-un grup ("bunch") este de ordinul energiei cinetice a unui tren care merge cu 200 km/h. Ceea ce este de retinut totusi este densitatea de energie si nu valoarea ei absoluta. O asemenea energie (macroscopica) este comprimata intr-un volum microscopic. Totusi nu trebuie sa ne temem de nimic. Am mai spus-o si o repet ca nu exista nici un fel de incident care sa afecteze populatia. Din puncti de vedere teoretic, formarea gaurilor negre (oricum inofensive) este un soi de OZN pe care o teorie marginala (teoria stringurilor) le postuleaza. Spun marginala pentru ca momentan nu avem nici un motiv sa credem ca teoria stringurilor este viabila.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 26, 2008, 06:20:32 p.m.
Citat
Oamenii de stiinta nu au absolut nici o raspundere.


Pe asta de unde ai mai scos-o ?
Pai ce , au fost declarati oficial iresponsabili ? Nu crezi ca exagerezi ? Ba ai raspundere , cu cat mai periculoasa e munca ta , cu atat mai multa raspundere .

Nu stiu de unde ai scos-o tu ca oamenii de stiinta au vreo raspundere. Ei primesc finantare de la firme sau guverne, fac rezultatele publice oricui. Oamenii folosesc rezultatele, nu oamenii de stiinta.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Septembrie 26, 2008, 11:19:10 p.m.
Citat
Oamenii de stiinta nu au absolut nici o raspundere.

Pe asta de unde ai mai scos-o ?
Pai ce , au fost declarati oficial iresponsabili ? Nu crezi ca exagerezi ? Ba ai raspundere , cu cat mai periculoasa e munca ta , cu atat mai multa raspundere
Nu stiu de unde ai scos-o tu ca oamenii de stiinta au vreo raspundere. Ei primesc finantare de la firme sau guverne, fac rezultatele publice oricui. Oamenii folosesc rezultatele, nu oamenii de stiinta.

In mod normal au o raspundere morala, totusi e greu sa definesti asta intr-un contract. Sunt multe in joc: bani, prestigiu... Efectiv, nu cred ca ai mai multa raspundere decat un sef de atelier sau director de fabrica. Unii sunt iresponsabili chiar si in privinta materialului uman...
Totusi, sunt si cercetari care nu sunt facute publice  ;)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 27, 2008, 12:35:19 a.m.
Da, sunt si cercetari militare si cercetari finantate de companii. Acestea nu sunt facute publice. Dar totul din fizica particulelor este facut public, pentru ca intregul Glob sa profite de asta. Teoretic. Practic, tot cel cu cap sa inteleaga ce se publica si cel cu puterea financiara si tehnologica sa reproduca rezultatele si sa le foloseasca are de castigat. De aceea trebuie ca Romania sa devina membra CERN, sa intram si noi in marea lume a cercetarii.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 27, 2008, 12:36:12 a.m.
LHC va fi inaugrat oficial tot pe 21 octombrie, cu sefii de stat ai tarilor membre. Romania nu este inca tara mebra!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 27, 2008, 09:53:10 a.m.
Citat
Dar totul din fizica particulelor este facut public, pentru ca intregul Glob sa profite de asta. Teoretic.

TEORETIC , da , ai pus punctul pe i . Profita cei care s-au facut stapani pe toate celea inclusiv pe bani si astfel pe viata noastra . Si ei nu ne reprezinta pe noi "parlitii" (ce se numeau odata "obstea") .

Citat
Efectiv, nu cred ca ai mai multa raspundere decat un sef de atelier sau director de fabrica.

Ai raspundere mai mare , cu atat mai mare cu cat rezultatul actiunilor tale afecteaza mai multi oameni . Cand un "instrument" cuantic poate dezvolta efecte ce "pot inghiti Pamantul" (fie ea doar o amenintare gazetareasca) , atunci raspunzi pentru planeta . Dar tu nu esti desemnat oficial la conducerea planetei si de fapt esti doar o persoana ce nu are cum , concret , sa exercite acea raspundere . De aceea am adus in discutie obstea , grupul social , si raspunderea colectiva (exprimata prin vot vizibil , nu electronic , secret , etc) . Nu-i tot una cu un sef de sectie care poate face inchisoare daca polueaza un oras , de exemplu . Caci acolo mai exista politie . Dar sa faci o bomba atomica si sa n-ai nici o raspundere e absurd si nepermis .
Atunci mai ramane propria ta constiinta , pe care ti-o poti exercita facand ceva util si nepericulos pentru tine si ptr. societate , ai simpla si sfanta alegere. (Am dat , anterior , exemplul cu medicina naturista atunci cand am deschis subiectul .)

Citat
pe el, pe poporul roman. Totusi, eu voi continua sa il luminez.

Poporul roman are nevoie de 1000 de alte lucruri prioritare , inainte de cuantica pe care i-o ofera unii "generosi" . Cu ce sa-l luminezi , cu bezna neantului ? Fi un pic mai smerit .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 27, 2008, 10:05:13 a.m.
Romanii nici nu au dat multi bani pentru LHC, fii linistit ... Au o contributie minora, periferica, atat uman cat si financiar la LHC ...
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 27, 2008, 10:25:49 a.m.
mm, iata cateva completari, sa te luminezi mai bine. Poporul roman are nevoie de multe, dar inclusiv de educatie stiintifica. Are nevoie foarte mare de mancare, de sistem de sanatate, dar are nevoie la fel de mult de educatie. Traim in o societate tehnologica, cei bogati sunt doar cei care au industrie si tehnologie. Romania nu a mai pus accent pe stiinta dupa caderea comunismului si produsele noastre sunt tot mai putin competitive. E nevoie de tot mai multi tineri sa urmeze studii de stiinta si inginerie, pentru a pune tara aceasta pe picioare. Eu le trezesc interesul pentru stiinta. Este un rol foarte important, care cere multa munca, foarte multa munca. Trebuie sute de articole scrise pana sa ajungi sa explici in asa fel incat sa captezi atentia, sa pui in context, sa inteleaga ei fara efort, sa doreasca sa citeasca mai mult. Sper ca acum te-ai luminat si intelegi mai bine ca tara asta are nevoie de stiinta, de cercetare si deci de popularizarea a stiintei. Te avertizez aici public ca imi rezerv dreptul sa nu iti mai raspund la intrebari. Pari un gica contra cu pareri preconcepute despre stiinta, etica ei, finantara ei, si asa mai departe. Si vii aici si dai lectii si tu nu stiai macar ca mecanica cuantica sta la baza intregii tehnologii de azi. Asadar, te rog frumos, mai pune mana si mai gandeste ce scrii. Eu ofer, ofer, ofer foarte mult, dar si cand incep sa ma repet ca o moara stricata tie asa cum ma repet lui Sandokhan, atunci ori ma enervez, ori nu ma mai repet. Si prefer a doua varianta. Ah, si nu uita ca sunt administrator pe acest forum. Asa ca iti lansez si un avertizment oficial ca lipsa ta de bun simt atunci cand scrii fara semne de punctuatie nu va mai fi tolerata. La trei abateri din asta vei fi respins de pe forum. Ai grija, asadar.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 27, 2008, 08:07:15 p.m.
Vad ca esti foarte indoctrinat si agresiv . Tu vrei cu forta sa-l educi pe poporul roman . Eu nu te-am oprit , atata doar ca mi-am exprimat parerea ca EL s-a plictisit de binevoitorii care tot vin sa-i spuna ce are de facut . Si ca sa nu te mai enervez , nu voi mai interveni ; poti considera ca m-ai dat afara . Esti prea mare , am inteles in sfarsit .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 27, 2008, 09:52:00 p.m.
Tot fiindca sunt eu marinimos, esti inca tolerat pe acest forum, desi vad ca inca nu pui virgula fara spatiu imediat dupa cuvant. Eu nu educ pe nimeni, cine intra pe site bine. Iar forumul are niste reguli. Daca tu iti bati joc de limba romana nerespectand punctuatia, este alegerea ta. Nu uita, esti inca la mana mea si esti inca tolerat pe forum ... Asta pentru ca inca nu ma indur sa te dau afara, desi esti incapabil sa scrii cu punctuatie corecta.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 27, 2008, 10:07:06 p.m.
Eu nu sunt agresiv, ti-am raspusn frumos la intrebari si te-am luminat. Din pacate, nu pricepi. Nici stiinta, nici nevoia poporului roman de stiinta.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 27, 2008, 10:10:11 p.m.
Din pacate, oameni ca tine incearca sa imi faca scarba de tara asta pe care o ajut din toata inima. Dar stiu ca esti sarac cu duhul si te las in prostia ta, ies sa iau o gura de aer, si voi continua sa ajut tara asta sa iasa din mocirla ...
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 27, 2008, 10:14:02 p.m.
Ia mai zi-ne mata, ce ai facut pentru poporul roman? Eu iti pot numara sute de ore sacrificate pentru poporul asta, sute de articole scrise, la cateva ore de munca fiecare. Si nu sunt platit. Ba chiar sacrific cercetarea mea. Sa iti raspund matale, sa te luminez, si pe altii la fel. In afara de a scrie cu punctuatie gresita pe forumuri si a nu crede in stiinta, mata ce ai facut pentru tara asta, nenea mm?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: panda din Septembrie 27, 2008, 10:55:37 p.m.
Vad ca esti foarte indoctrinat si agresiv . Tu vrei cu forta sa-l educi pe poporul roman . Eu nu te-am oprit , atata doar ca mi-am exprimat parerea ca EL s-a plictisit de binevoitorii care tot vin sa-i spuna ce are de facut . Si ca sa nu te mai enervez , nu voi mai interveni ; poti considera ca m-ai dat afara . Esti prea mare , am inteles in sfarsit .

Domnilor, eu am o sugestie! Haideti sa purtam discutii civilizate fara acuze si laude personale. Propun ca fiecare sa-si sustina cauza cu argumente clare. Polemicile au dus intotdeauna la progres, asa ca nu este cazul sa ne strangem jucariile si sa plecam acasa la fiecare contradictie. Domnule MM, cu tot respectul, ai spus ca poporul roman s-a plictisit de binevoitori care vin sa-i spuna ce are de facut. La ce anume te-ai referit mai exact? Pe ce te bazezi cand faci afirmatia asta? Eu cred ca romanii au nevoie de modele de succes, de oameni care sa ne ajute sa progresam. Acest popor la care te referi tu, pare (tot din afirmatia ta) ca s-a saturat doar din lene, sau orgoliu prostesc, nicidecum din cauza ca a progresat asa de mult incat orice sfaturi ar fi de prisos. As aprecia foarte mult daca mi-ai raspunde ca sa ma lamuresc! Multumesc!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 28, 2008, 03:11:19 a.m.
Iata ce argumente am si cateva din multele lucruri ce le-am facut deja pentru Tara.

tara are nevoie de modele si are nevoie de oameni care sa preia initiativa, sa faca lucruri concrete, sa arate ca merg, pentru a fi model la altii. Asta fac eu in popularizarea fizicii particulelor. Sunt un pionier, adica sunt primul (si singurul si deci cel mai bun) din tara asta, care explica fizica particulelor in mod sistematic, cu multe articole personale, cu multe traduceri, cu un portal internet dedicat, cu un forum, cu concursuri pentru elevi, cu recrutare de voluntari., si nu in ultimul rand urmarind presa de stiinta din Romania (si asta ia mult timp) si sa raspund sa clarific neclaritatile oamenilor (care ia inca si mult mai mult timp; am fost sigurul care raspunde sistematic la articole din fizica particulelor si singurul care a clarificat cum e cu LHC-ul in articolele de la Realitatea, unde am lamurit personal sute de comentarii, plus la Evenimentul Zilei si la Hotnews si TVR, mai ales cand presa comunica prost despre LHC, speriind oamenii cu Apocalipsa, si cand bravii nostri cercetatori platiti din banii romanilor nu se sinchiseau sa iasa public si sa dea explicatii ... si dadeam eu, neplatit de nimeni, din timpul meu personal).

In plus, am si generalizat aceasta la stiinta in general si am reusit sa oferim un model ziarelor mari, precum EvZ, Cotidianul, Hotnews, care au inceput sa preia articole de la noi si astfel sa vada ca articole de calitate de popularizare a stiintei fac trafic si stiinta poate vinde.

Acum il intreb eu pe mm: Ce a facut el pentru tara asta? Mai crede ca tara nu are nevoie de mine si ca nu am facut deja mult pentru tara?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: mm din Septembrie 28, 2008, 11:43:58 a.m.
Adi, imi pare rau daca te-am suparat cu ceva. Nu a existat o asemenea intentie din partea mea. De altfel, am declarat textual ca te simpatizez.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 28, 2008, 02:56:50 p.m.
Si mie imi pare rau daca te-am suparat cu ceva.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Septembrie 29, 2008, 02:57:20 p.m.
     Buna,
   Nu stiu de ce mai mereu se ajunge la discutii tensionate pe forumurile romanesti. Totul ar trebui sa se desfasoare la nivelul argumentelor cu relevanta si atat. Probabil ca asta este specificul nostru sau al grupului de natii din care facem parte ...
    Oricum, ca sa inchei si eu polemica cu mm, vreau sa spun ca in mare avem aceleasi principii. Nu cred ca vrem lucruri diferite, doar ca poate vedem putin diferit anumite aspecte. Sunt de acord cu el ca "obstea" sau poporul trebuie sa aiba controlul asupra a tot ce se face in lume si in particular in lumea stiintei. Dar nu sunt de acord cu modul in care acest control trebuie efectuat. In opinia lui mm, populatia ar trebui sa voteze daca sa se faca cutare sau cutare experiment si as fi de acord cu asta daca toata populatia ar fi cel putin absolventa a unei facultati de fizica/chimie/biologie(si toate celelalte stiinte) si poate un master in toate aceste domenii. Cum asta nu se poate si populatia ar fi influentata de articolele unor jurnalisti indolenti de la Libertatea sau Gazeta Sporturilor (si majoritatea celorlalte ziare) dati-mi voie sa cred ca doar cei in cunostinta de cauza au dreptul sa voteze. Asta daca traim intr-o societate bazata pe ratiune. I-am mai spus asta lui mm dar el a interpretat-o ca pe ingamfare si ca pe o lipsa de modestie. Imi pare rau daca asta este impresia pe care i-am lasat-o dar nu am intentionat asta. In lumea civilizata exista motive solide pentru care fiecare cetatean este specialist si responsabil doar pe un mic domeniu.
    Deasemenea mm nu face deosebirea intre cercetarea fundamentala (de obicei fara aplicatii tehnice evidente si cu rezultate disponibile oricui) si cercetarea dedicata aplicatiilor (secretizate sau nu). Experimentul LHC face parte din domeniul cercetarii fundamentale si deschise tuturor. Motivul pentru care este deschisa tuturor l-am mai spus si este din cauza ca nu se intrevede absolut nici o aplicatie practica a rezultatelor acestui experiment. Adi a spus ca poate rezultatele se vor folosi peste secole, dar eu cred ca aceste rezultate vor fi folosite doar in revizuirea unor teorii foarte abstracte comparativ cu ceea ce folosim in practica si atat.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 29, 2008, 04:51:15 p.m.
Multumesc pentru postul foarte frumos, echilibrat si clarificator.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 30, 2008, 03:08:55 a.m.
Incredibil, dar adevarat. Antena3 scrie un articol lung si bunicel despre LHC. Mai mult, preia chiar explicatia mea despre Quench de la FizicaParticulelor.ro, citeaza sursa, autorul (pe mine), pune si link (dar tehnic au gresit link-ul). Din pacate inca uitasesem sa corecteza articolul si acolo, si ei au zis ca a fost quench-ul produs de un fascicul de protoni. De fapt ce am descris eu este corect, asa are loc quenchul, doar ca de data asta a fost produs altfel decat cum s-ar pruduce in 99% din cazuri, de data asta a fost produs de o piesa ce nu a functionat bine.

http://www.antena3.ro/stiri/antena3ro/large-hadron-collider-sfarsitul-lumii-de-langa-noi-informatia-stiintifica-vs-previziunile-apocaliptice_54488.html
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: nano2k din Septembrie 30, 2008, 01:39:38 p.m.
Incredibil, dar adevarat. Antena3 scrie un articol lung si bunicel despre LHC. Mai mult, preia chiar explicatia mea despre Quench de la FizicaParticulelor.ro, citeaza sursa, autorul (pe mine), pune si link (dar tehnic au gresit link-ul). Din pacate inca uitasesem sa corecteza articolul si acolo, si ei au zis ca a fost quench-ul produs de un fascicul de protoni. De fapt ce am descris eu este corect, asa are loc quenchul, doar ca de data asta a fost produs altfel decat cum s-ar pruduce in 99% din cazuri, de data asta a fost produs de o piesa ce nu a functionat bine.

http://www.antena3.ro/stiri/antena3ro/large-hadron-collider-sfarsitul-lumii-de-langa-noi-informatia-stiintifica-vs-previziunile-apocaliptice_54488.html

Bravo.
Incet incet incep sa se vada efectele muncii tale.
Te felicit inca o data si voi continua sa o fac de fiecare data cand voi fo uimit de actiunile tale.

De asemenea, imi mai place la tine ca nu esti genul de modest (eventual fals), ci stii sa arborezi ceea ce esti si ce ai realizat.
Atata timp cat realizarile sunt reale si bune pentru romani, este bine ca "te lauzi". Eu unul nu o percep la modul asta, asa cum unii am observat ca o fac.

Eu tot timpul spun prietenilor ca modestia trebuie sa vina odata cu varsta, atunci cand tu nu mai trebuie sa trambitezi despre realizarile tale, ci deja lucrurile pe care le-ai infaptuit de-a lungul vietii vorbesc inzecit despre tine.

GO GO GO!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: nano2k din Septembrie 30, 2008, 01:41:34 p.m.
PS: nu stii de ce nu pot edita postarea de mai sus? Am gresit putin la tastare.
Imi da un runtime error de JavaScript...

Poate editezi tu pentru mine putin postarea.

Mersi.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Septembrie 30, 2008, 05:55:02 p.m.
Multumesc pt cuvintele tale, nano2k.

Poti modifica un articol pana la o ora dupa publicate. Dar ti-a dat o eroare de java script, aici trebuie sa incerci iar, nu stiu. Dupa aceea ma poti ruga pe private message sa corectez eu, daca e ceva grav, sau sa pui tu un alt post dupa cu explicatia, daca e mai putin important.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Osmiumbin din Octombrie 11, 2008, 01:58:21 a.m.
Iata o intrebare: Ce particule se folosesc (ciocnesc) la LHC si nu numai?
Am inteles ca se ciocnesc protonii de H2. De ce nu se ciocnesc electronii ca sa se vada din ce sunt alcatuiti?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Octombrie 11, 2008, 02:17:32 a.m.
Iata o intrebare: Ce particule se folosesc (ciocnesc) la LHC si nu numai?
Am inteles ca se ciocnesc protonii de H2. De ce nu se ciocnesc electronii ca sa se vada din ce sunt alcatuiti?

Nu se cionesc protonii de H2, ci protonii. Nu exista protoni de hidrogen si protoni de oxigen si protoni de azot. Tocmai aici e farmecul, toate nucleele au in componenta lor aceiasi protoni.

La LHC se vor ciocni protoni in timpul anului si ioni de plumb cateva saptamani de an.

Exista alte acceleratoare de particule care ciocnesc electroni. Acceleratorul linear de la Stanford (SLAC) care va fi inchis in curand este unul din cazuri. Acceleratorul KEKB de la KEK, Japonia, este un alt exemplu. Fiecare tip de accelerator are avantaje si deavantaje. Acceeratorul cu electroni duce la masuri de precizie, caci electronul este particula elementara, nu este formata din alte particle, in schimb are o masa de 2000 de ori mai mica decat protonii, asadar o energie mai mica pentru coliziune. Mai mult, la energii asa de mari nu merge sa fortezi electronii sa se miste pe cerc, caci atunci ar fi accelerati si atunci ar pierde energie, foarte multa energie (radiatie sincrotron se numeste) si atunci este foarte scump curentul electric pentru accelerator. Cum pierderea de energie variaza cu 1/m^5, protonii care sunt de 2000 de ori mai masivi decat electronii pierd energie de 10^16 ori mai putin! De asta merge sa accelerezi protoni in acceleratoare circulare mari ca la LHC.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Octombrie 11, 2008, 07:01:43 a.m.
 
Iata o intrebare: Ce particule se folosesc (ciocnesc) la LHC si nu numai?
Am inteles ca se ciocnesc protonii de H2. De ce nu se ciocnesc electronii ca sa se vada din ce sunt alcatuiti?
    Buna,
   In principiu fiecare tip de interactie are importanta lui dar nu toate pot fi realizate cu aceeasi masina, de aceea sunt experimente dedicate pentru ciocnirile dintre electroni, dupa cum ti-a zis si Adi. La LHC se vor ciocni protoni cu protoni, apoi plumb cu plumb si apoi se vor face si cioniri asimetrice precum proton cu plumb. Selectia interactiilor se face pe baze stiintifice. De exemplu, ciocnirile proton-proton sun tinteresante pentru cei ce lucreaza in ciocnirile de ioni grei pentru a vedea care este diferenta calitativa intre aceste sisteme. Intrebarea importanta este: sunt ciocnirile de ioni grei doar o simpla suma de ciocniri intre protonii si neutronii componenti? Raspunsul este NU. Acest fapt este dovedit de toate experimentele din ultimele decenii. Deasemenea si ciocnirile protonilor cu nuclee de plumb sunt importante pentru a discerne diferitele fenomene care apar intr-o ciocnire asa de complexa cum este ciocnirea a doua nuclee de plumb.
    Cred ca mai tarziu, la LHC se vor ciocni si nuclee cu masa atomica mai mica de plumbul dar asta este mai putin prioritar deocamdata.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Octombrie 11, 2008, 09:33:17 a.m.
Bine ca nu ciocnesc platina sa aiba masa mai mare . Dade facem o gaura neagra .
De asta cu plumbul chiar nu stiam .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Octombrie 11, 2008, 03:43:41 p.m.
Bine ca nu ciocnesc platina sa aiba masa mai mare . Dade facem o gaura neagra .
De asta cu plumbul chiar nu stiam .

Daca se va descoperi o gaura neagra microscopica, va fi un mare triumf al stiintei si Pamantul va fi complet sigur. Sper ca stiai asta si doar te-ai exprimat neclar.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Octombrie 11, 2008, 05:24:33 p.m.
Bine ca nu ciocnesc platina sa aiba masa mai mare . Dade facem o gaura neagra .
De asta cu plumbul chiar nu stiam .
    Buna,
   Platina are masa atomica mai mica decat cea a plumbului :). Ideea este folosirea celui mai greu atom disponibil dar al carui nucleu sa fie cat mai bine cunoscut. Cum majoritatea ellementelor mai grele decat plumbul sunt ori radioactive, ori au structuri cu halouri nucleare, ori sunt greu de obtinut etc., atunci s-a ales plumbul. La sectiunile eficace furnizate de teoreticieni, se asteapta ca punerea in evidenta a gaurilor negre sa se faca cam dupa aproximativ un an de achizitie de date.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Octombrie 11, 2008, 05:51:33 p.m.
Buna clarificare, Ionut ... Intr-adevar, eu nu verificasem ca Platina are numar atomic mai mic. Ma gandeam ca verificase RaduH inainte sa afirme asta ... :)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Osmiumbin din Octombrie 11, 2008, 09:28:23 p.m.
Nu se cionesc protonii de H2, ci protonii. Nu exista protoni de hidrogen si protoni de oxigen si protoni de azot. Tocmai aici e farmecul, toate nucleele au in componenta lor aceiasi protoni.

Da m-am exprimat gresit, m-am referit la atomii de hidrogen din care apoi se aleg protonii...
Multumesc pentru raspunsuri. Si daca se ciocnesc electronii, nu s-au observat nimic in alcatuirea lor?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Octombrie 11, 2008, 10:11:27 p.m.
Si daca se ciocnesc electronii, nu s-au observat nimic in alcatuirea lor?

Nu, nici un experiment vreodata nu a observat vreo structura a electronului.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Osmiumbin din Octombrie 11, 2008, 10:33:49 p.m.
Chiar daca s-au ciocnit  :-\
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Octombrie 12, 2008, 11:11:34 a.m.
Chiar daca s-au ciocnit  :-\
    Bineinteles ca observam lucruri interesante in ciocnirile dintre electroni la energii foarte mari dar aceste lucruri interesante nu sugereaza ca electronul ar avea structura. Acum sa ma si explic. Cum ne-am da seama daca electronul ar avea structura? As putea sa fac o analogie cu cazul descoperirii structurii protonului.
   La energii mici (sub masa pionului ~140MeV), interactiile dintre protoni si protoni sa zicem nu produc in principiu nici o particula noua. De la inceputul fizicii interactiilor nucleare si pana cand s-a reusit depasirea energiilor de accelerarea de 100 MeV se credea ca protonul si neutronul sunt particule elementare. Cu cresterea energiei insa s-a observat ca la ciocnirea dintre 2 protoni se mai pot forma un numar de pioni. Asta a fost momentul cand Yukawa a dezvoltat faimosul lui model pentru interactiile nucleare. La momentul respectiv se credea ca interactia tare este intermediata de pioni. Pana la energii de cativa GeV s-a observat ca se pot obtine din ce mai multi pioni pe masura ce energia creste cu un spectru de impuls destul de limitat. La energii si mai mari insa s-a descoperit ca in ciocnirile proton-proton in anumite evenimente se emit 2 jeturi opuse de particule fiecare jet fiind limitat intr-un con ingust. S-au studiat aceste jeturi in detaliu si din masurarea diverselor numere cuantice ale particulelor din jet si pe baza legilor de conservare s-a dedus ca acestea sunt rezultatul unor ciocniri ce se intampla intre niste particule "mai elementare" decat protonul. Fiecare asemenea eveniment provenea din ciocnirile diferitilor cuarci componenti ai protonului. Astfel a aparut modelul quark. Mai tarziu s-au pus in evidenta si gluonii si apoi a venit si teoria QCD.
    In ciocnirile dintre electroni nu s-a observat o asemenea schimbare drastica in tipul si distributia de impuls a particulelor emise. Teoria electrodinamicii cuantice pentru care Weinberg, Glashow si Salam au luat premiul Nobel merge de minune cu presupunerea ca electronii sunt particule elementare.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Octombrie 12, 2008, 12:32:56 p.m.
Oups imi cer scuze cred ca m-au indus in eroare densitatile materialelor .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Octombrie 12, 2008, 02:26:08 p.m.
Multumesc pentru raspunsuri. Si daca se ciocnesc electronii, nu s-au observat nimic in alcatuirea lor?

Ciocniri de "electroni" s-au facut in programele anterioare LHC-ului, LEP (Large Electron-Positron Collider) (http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Electron-Positron_Collider) tot la CERN.

 Particulele care se ciocnesc se aleg in functie de observatiile pe care vrem sa le facem. Structura protonului si a neutronului a fost pusa in evidenta prin ciocnirea electronilor si a protonilor/neutronilor; s-au ales electroni pentru ca ei nu sunt sensibili la interactiunea tare (care respinge nucleonii la distante foarte scurte), ci doar la interactiunea electromagnetica si cea slaba.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Octombrie 12, 2008, 03:36:35 p.m.
Foarte frumoase explicatii, Ionut, HarapAlb.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Octombrie 16, 2008, 08:24:54 p.m.
Iată declaraţia de presă a CERN în care anunţă analiza incidentului care a oprit oprirea acceleratorului LHC pentru câteva luni. Traducerea a fost realizată de echipa StiintaAzi.ro

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Noiembrie 09, 2008, 07:10:22 a.m.
Cercetătorii experimentului ATLAS de la acceleratorul de particule LHC (la care participă şi România) au dezvoltat un software care pleacă de la teoriile fizicii din prezent şi construieşte un "portret robot" al urmelor pe care ipoteticile găuri negre microscopice le-ar produce în detector. Cercetătorii vor cerne evenimentele ce vor fi colectate şi speră ca unele să semene acestui portret. Ar fi un prim pas spre o înţelegere cuantică a gavitaţiei şi astel a momentului Big Bangului şi a interiorului unei găuri negre. Acest software a fost descris recent în prestigioasa revistă Physical Review Letters.

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Decembrie 28, 2008, 01:09:42 p.m.
Cum comentati faptul ca Nostradamus cica nu ar fi profetit de bine experimentul asta ?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Decembrie 28, 2008, 02:45:43 p.m.
Deci eu am pretentia de la Nostradamus sa nu fi profetit nimica gresit din motive personale .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Decembrie 28, 2008, 09:29:40 p.m.
Cum comentati faptul ca Nostradamus cica nu ar fi profetit de bine experimentul asta ?

Eu nu cred ca Nostradamus a profetit ceva. Nu cred ca viitorul poate fi prevazut.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Decembrie 29, 2008, 09:30:23 a.m.
Cica ar fi ceva catren care suna cam asa :
Citat
Fugiti , fugiti din Geneva . Raza contrapozitiva va extermina tot .
Scuze daca nu l-am reprodus exact ca citez din memorie .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Decembrie 29, 2008, 10:03:20 a.m.
RaduH, poti sa dai si citatul original (adica nu tradus) ?

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Decembrie 29, 2008, 10:42:56 p.m.
Cica ar fi ceva catren care suna cam asa :
Citat
Fugiti , fugiti din Geneva . Raza contrapozitiva va extermina tot .
Scuze daca nu l-am reprodus exact ca citez din memorie .

RaduH, mesajul asta nu il consider o profetie a lui ce are legatura cu LHC-ul. A zis si el niste cuvinte aiurea care sa poata fi interpretate in fel si chip. Cat priveste raza contrapozitiva la ce se refera? La Tevatron sunt protoni si antiprotoni, la LHC sunt doar protoni si protoni ...
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 06, 2009, 07:04:14 p.m.
Citat
RaduH, poti sa dai si citatul original (adica nu tradus) ?
Din pacate nu .
Citat
la LHC sunt doar protoni si protoni ...
Nu stiam si credeam ca in general se ciocnesc particule cu antiparticule .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 06, 2009, 07:10:51 p.m.
Sa profetesc si eu ceva .
Citat
Se va putea face un perpetum mobile daca se vor putea realiza niste comutatoare care sa cupleze de 10^10 ori cel putin/secunda
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Ianuarie 07, 2009, 10:02:58 a.m.
Sa profetesc si eu ceva .
Citat
Se va putea face un perpetum mobile daca se vor putea realiza niste comutatoare care sa cupleze de 10^10 ori cel putin/secunda
    Buna RaduH,
   Se pare ca esti destul de aproape de a-ti verifica profetia :). Cavitatile de radiofrecventa care accelereaza particulele incarcate la LHC isi schimba polaritatea cu o frecventa de cel putin 2 GHz. Banuiesc ca exista cavitati de radiofrecventa cu putere mai mica care se apropie si mai mult de ceea ce ceri tu (10^10 Hz).
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 07, 2009, 01:16:35 p.m.
Citat
    Buna RaduH,
   Se pare ca esti destul de aproape de a-ti verifica profetia . Cavitatile de radiofrecventa care accelereaza particulele incarcate la LHC isi schimba polaritatea cu o frecventa de cel putin 2 GHz. Banuiesc ca exista cavitati de radiofrecventa cu putere mai mica care se apropie si mai mult de ceea ce ceri tu (10^10 Hz).
Mai trebuie multe posibile de realizat sa se poata .
Poate ca o sa fac un document de Front Page in care sa explic ce mi-o trecut mie prin cap .
Cu cavitati de radiofrecventa nu stiu ce sa zic da mie imi trebuie comutatoare .
Oricum la SLAC pentru laserul ala cu electroni liberi , frecventa cavitatilor e tot de in jur de 2GHz in timp ce frecventa impulsurilor de electroni e doar de 120Hz chiar daca in faza cu cavitatile RF . Oscileaza nu gluma in gol cavitatile alea . Si injectorul trebuie sa genereze tot 10^10 impulsuri pe secunda cel putin ca sa ocupe toate perioadele de oscilatie .
Oricum parca am citit pe undeva ca frecventa maxima ar fi de 300GHz .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 07, 2009, 01:52:08 p.m.
Sa profetesc si eu ceva .
Citat
Se va putea face un perpetum mobile daca se vor putea realiza niste comutatoare care sa cupleze de 10^10 ori cel putin/secunda
Poate ne explici si noua (macar teoretic) cum poti sa faci un perpetuum mobile in conditiile cerute de tine. :)

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Ianuarie 07, 2009, 03:05:48 p.m.
Oricum la SLAC pentru laserul ala cu electroni liberi , frecventa cavitatilor e tot de in jur de 2GHz in timp ce frecventa impulsurilor de electroni e doar de 120Hz chiar daca in faza cu cavitatile RF . Oscileaza nu gluma in gol cavitatile alea . Si injectorul trebuie sa genereze tot 10^10 impulsuri pe secunda cel putin ca sa ocupe toate perioadele de oscilatie .
Oricum parca am citit pe undeva ca frecventa maxima ar fi de 300GHz .
     Buna,
   SLAC-ul este un accelerator linear. Este nevoie de un anumit timp de extractie a electronilor inainte de a fi injectati in accelerator. Nu exista sistem de accelerare care sa injecteze cu frecventa de GHz. In acceleratorii circulari injectia se petrece cam cu aceeasi frecventa ca si la SLAC sau poate chiar mai mica pentru ca aceasta frecventa nu este asa de critica. Odata injectate, pulsurile de particule incarcate sunt stocate in acceleratorii circulari si nu se pierd ca in cazul celor liniari.
   E nevoie totusi de cavitati RF si la acceleratorii liniari pentru ca fasciculele circula si in acest caz cu viteze apropiate de viteza luminii.
   300 GHz este prin definitie frecventa radio maxima :D, deci cavitatile de radio-frecventa cam pana pe acolo merg.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 09, 2009, 12:47:08 p.m.
Citat
Poate ne explici si noua (macar teoretic) cum poti sa faci un perpetuum mobile in conditiile cerute de tine.
Bine dar pleaca de la premiza utopica a posibilitatii realizarii unui circuit de comanda care sa actioneze la o asa frecventa si nu calculeaza si cat ar consuma acest circuit de comanda .
Deci puterea care ar putea fi transferata unei tinte dupa accelerare s-ar calcula cam asa :
P(utila)=N(numarul de electroni dintr-un impuls)*W(energia la care accelereaza toate etajele de accelerare)*f(frecventa impulsurilor) .
Se observa ca teoretic acceleleratorul ar putea accelera un numar de impulsuri egal cu frecventa cu care isi schimba starea de incarcare electrozii .
Adica lungimea electrozilor depinde de frecventa .
Asta ar insemna ca frecventa poate influenta invers proportional capacitatea echivalenta a acceleratorului pentru ca se formeaza capacitori cilindrici intre electozi si peretele incintei vidate in care sunt introdusi .
Nu e un sistem de electrozi supusi unui curent alternativ sinusoidal ci un sistem de electrozi care se incarca la valoare si se descarca la zero , adica ar avea de doua ori mai multe etaje de accelerare decat cel normal .
Deci sistemul ar consuma in circuitul de forta :
P(pt.creerea campurilor)=1/2C(echivalenta)*U(etaj)^2*f(frecventa cu care au loc incarcarile)
Cum frecventa cu care au loc incarcarile reduce capacitatea echivalenta si cum ea e egala cu freventa impulsurilor accelerate ca sa nu functioneze in gol sistemul dupa calculele mele da randament supraunitar de la 10^10Hz pentru U(etaj)=1200V sau 10^9Hz pentru U(etaj)=120V , dar scaderea tensiunii pe etaj sau produce lungimi nepractice a acceleratorului prin necesitatea introducerii unui numar mai mare de etaje sau nu va mai putea compensa puterea consumata de injector adica de producere a impulsurilor de electroni .
Si acolo am facut un calcul estimativ in varianta fotocatodului adica pulsuri laser foarte scurte care forteaza catodul sa emita electroni .Cu tot cu randamentul de 0,01% al laserului si cu tot cu un eventual randament al efectului fotoelectric . Adica :
P(emisie)=N(numarul de electroni dintr-un impuls)*energia de extractie*1/randamentul laserului*1/randamentul efectului fotoelectric .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 09, 2009, 01:07:20 p.m.
Citat
Poate ne explici si noua (macar teoretic) cum poti sa faci un perpetuum mobile in conditiile cerute de tine.
Bine dar pleaca de la premiza utopica a posibilitatii realizarii unui circuit de comanda care sa actioneze la o asa frecventa [...]
Daca premiza de la care pleci e utopica, si rezultatul final e utopic, nu? Daca rezutatul final e utopic, inseamna ca admiti ca nu se poate construi un perpetuum mobile. Te contrazici cam mult ... :(

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 09, 2009, 07:27:04 p.m.
Practic s-ar putea sa fie asa .
Nu pot sa ma pronunt ca nu sunt proprietarul unui institut de cercetari .
Din pacate din cauza saraciei am dificultati inclusiv la capitolul documentatie pertinenta .
De exemplu in cazul cavitatilor de radiofrecventa nu stiu care sunt parametrii care influenteaza consumul lor de putere si nici care sunt modalitatile de producele al semnalului care le alimenteaza .
Cat am priceput eu ar fi e(tensiune electromotoare)=dFI/dt adica variatia fluxului in timp . Asta inseama ca sau avem o variatie mai consistenta a fluxului (ar trebui sa consume putere) sau avem o variatie mai rapida a fluxului , avem aceeasi "e" .
Eu am urmarit un model accesibil plecand de la discutiile anterioare .
Practic e posibil sa fie imposibil dar si sa se poata teoretic tot e ceva .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 09, 2009, 07:31:41 p.m.
Ce sa fac , eu nimeni incerc sa inventez un ppm sau sa gasesc o sursa miraculoasa de energie
ca nu pot sa conduc lumea sau s-o fi condus de cand trebuia sa se faca ce trebuia .
Oricum fac pe nebunul nici macar pe gratis ca pe banii mei in sensul ca platesc cel putin internetul .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 09, 2009, 09:20:21 p.m.
Practic e posibil sa fie imposibil dar si sa se poata teoretic tot e ceva .
Daca pleci de la alte principii decat fizica "oficiala" se poate teoretic orice. De exemplu, daca (teoretic si utopic) in jurul meu acceleratia gravitationala ar fi nula independent de prezenta maselor apropiate, as putea zbura fara consum de energie.  ;D

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 10, 2009, 09:25:02 a.m.
Pai nu am plecat de la principii nerealiste .
Atata ca practic recunosc ca nu se pot realiza comutatoare care sa percuteze asa de repede .
In rest totul e OK inclusiv timpii de descarcare incarcare ai capacitoarelor care se formeaza calculati la 100RCln2 .
Circuitul de "forta" consuma mai putin decat se poate obtine prin accelerare daca se poate reduce suficient capacitatea lui echivalenta .
Circuitul de "comanda" nici nu cred ca e realizabil "practic" .
Repet energia condensatorului e 1/2*C*U^2
Sa reduci tensiunea nu e avantajos .
Sa reduci capacitatea inseamna sa reduci lungimile electrozilor ori asta inseamna sa reduci perioada .
Cum nu trebuie sa functioneze in gol inseamna sa maresti frecventa .
Din pacate rezulta o capacitate suficient de mica de la frecvente prea mari .
Nu e antifizic e doar antitehnologic .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 10, 2009, 12:21:23 p.m.
Pai nu am plecat de la principii nerealiste .
Eu nu am vorbit de principii "nerealiste", ci de principii diferite de cele pe care s-a construit fizica pana acum. Este o diferenta.

Citat
Circuitul de "forta" consuma mai putin decat se poate obtine prin accelerare daca se poate reduce suficient capacitatea lui echivalenta .
Ai si o demonstratie pentru aceasta afirmatie? Ceva calcule concrete?

Citat
Nu e antifizic e doar antitehnologic .
Nu prea inteleg ce inseamna "antifizic" (nu am mai auzit acest termen inainte), dar daca te-ai uita putin peste termodinamica, si mai ales pe la principiile ei, ai vedea ca ce spui tu aici (ca idee de constructie a unui perpetuum mobile) este din start in afara respectivei teorii. Daca vrei doar "sa faci pe nebunul" e treaba ta, dar atrag atentia celor care mai citesc aceste discutii ca ele sunt speculatii fara vreun suport teoretic compatibil cu fizica oficiala.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 12, 2009, 07:51:40 a.m.
Citat
Ai si o demonstratie pentru aceasta afirmatie? Ceva calcule concrete?
Da am niste estimari numerice .
Eu asa calculez :
P(obtinuta)=N(numarul de electroni din spot)*e(sarcina elementara)*U(rezultata din toate etajele de accelerare)*f1(frecventa impulsurilor)*randamentul de conversie
P(consumata de accelerator)= 1/2C(echivalenta)*U^2(etaj)*f2(frecventa incarcarilor respectiv descarcarilor)
Zic ca "f" trebuie sa fie pe deplin folosita adica sa nu oscileze in gol .f1=f2
"f" e data de perioada si reducerea perioadei reduce lungimile electrozilor deci si capacitatea echivalenta .
In modelul asta nu folosesc curent alternativ ci incarc numai si descarc acele capacitati pe care le formeaza electrozii . Adica elecrozii nu se polarizeaza +si- ci doar +si0 .
Repet nu am pretentia ca se poate realiza practic circuitul de comanda care sa faca asta .
O sa incerc sa fac un fisier de Front page ca Mathcad nu cred ca aveti , cu schite cu desene si cu estimarile numerice la care am ajuns .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Ianuarie 12, 2009, 10:56:17 a.m.
  RaduH,
    Ca sa produci mai multa energie utila decat pe cea pe care o investesti trebuie sa fie undeva un proces care sa produca aceasta energie utila. Cam de unde crezi tu ca ar rezulta acea energie in exemplul tau?
    In centralele nucleare se folosesc de exemplu reactiile exoterme de fisiune nucleare, in centralele bazate pe combustibili fosili se foloseste reactia exoterma de oxidare (arderea carbunilor, gazelor etc.).
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 12, 2009, 01:21:01 p.m.
Deci eu am pus o intrebare pe topicurile mele si daca isi retrage electron afirmatia sustinuta de doua ori imi retrag si eu afirmatia ca se poate obtine un plus de putere .
Deci eu zic ca la lucrul mecanic al campului electrostatic daca ar fi principiile termodinamicii asa de inviolabile , efectuarea de lucru mecanic ar scadea din intensitatea campului sau din sarcinile care il genereaza .
Adica la modelul asta de accelerator cu electrozi nu s-ar consuma energie pentru accelerarea un sine ci doar pentru realizarea alternantei sau pentru creerea campurilor care accelereaza .
Ar avea o capacitate echivalenta(care e constructiva) si ar consuma ca un condensator in curent alternativ .Daca s-ar putea reduce capacitatea asta echivalenta suficient de mult ar accelera mai mult decat consuma sa-si faca alternanta .
Din pacate intre electrozii astia cilindrici si peretele incintei vidate se formeaza capacitati cilindrice . Pe alea nu prea le poti reduce constructiv fara sa umblii la lungimile electrozilor .
Daca ai umblat la lungimea electrozilor ai umblat la perioada sau la frecventa .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 12, 2009, 01:26:44 p.m.
Adica la modelul asta de accelerator cu electrozi nu s-ar consuma energie pentru accelerarea un sine ci doar pentru realizarea alternantei sau pentru creerea campurilor care accelereaza.

Cred ca aici te inseli, dar nu am o explicatie satisfacatoare sa ofer. Ideea e ca nu ai cum sa oferi energie cuiva accelerandu-l fara sa o pierzi tu. Deci cumva fug sarcini electrice de pe elecrozi si acestia vor avea diferenta de potential mai mica cand ceva este accelerat. Numai ca in practica sunt asa de multe sarcini electrice acolo, ca atunci cand accelerezi o singura sarcina nu se vede si e ca si cum numarul de sarcini electrice de pe electrozi ar fi constanta, dar in realitate ea tot scade pe masura ce lucruri sunt accelerate. Asa gandesc intuitiv, dar nu am vazut asta scris niciunde pana acum.

Voi ce credeti?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 12, 2009, 01:59:26 p.m.
Deci eu am pus o intrebare pe topicurile mele si daca isi retrage electron afirmatia sustinuta de doua ori imi retrag si eu afirmatia ca se poate obtine un plus de putere .
Deci eu zic ca la lucrul mecanic al campului electrostatic daca ar fi principiile termodinamicii asa de inviolabile , efectuarea de lucru mecanic ar scadea din intensitatea campului sau din sarcinile care il genereaza .
RaduH, ti-am mai explicat de cateva ori ca energia castigata de particula accelerata provine din energia folosita pentru a fi dus in pozitia din care incepe accelerarea (daca condensatorul e deja incarcat). E ca si cum ai vrea sa construiesti o cascada cu apa din cada: prima data trebuie sa o ridici si prin cadere vei putea invarti o turbina sau ceva. Dar daca nu ai apa "sus" nu vei putea sa obti cu turbina mai multa energie decat cea cosumata pentru a ridica apa din cada la nivelul de unde pica pe turbina. Asa e si cu electronii din accelerati de un condensator incarcat. Pana aici esti de acord?

Acum, daca vrei sa duci electronul "la locul de start" cand e descarcat condensatorul, lucrul mecanic necesar e evident mai mic, dar atunci, pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare. Sau ai impresia ca a incarca condensatorul nu depinde de mediul si campurile in care se afla?

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 12, 2009, 02:39:56 p.m.
Citat
pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare
Acuma spuneti altceva .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 12, 2009, 02:41:53 p.m.
Ma bucur ca s-a clarificat. Excelent raspuns, Electron.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 12, 2009, 02:50:49 p.m.
daca e asa s-a clarificat dar :
Citat
RaduH, daca nu exista contact electric intre sarcinile mobile si armaturi (adica daca nu cad electronii pe armaturi) atunci nu se descarca sarcina acumulata. Conservarea sarcinii electrice o garanteaza.
W=1/2*Q*U=1/2*(Q^2)/C-nu cred sa se modifice capacitatea .
Citat
Sau ai impresia ca a incarca condensatorul nu depinde de mediul si campurile in care se afla?
As fi deosebit de incantat sa inteleg mecanismele .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 12, 2009, 02:59:49 p.m.
Deci voi parasi acest forum definitiv pentru ca eu nu am facut decat sa urmaresc un rationament logic in urma intrebarilor puse si raspunsurilor primite .
Nu mai inteleg cine se contrazice .
Daca e asa categoric efectuarea de lucru mecanic influenteaza (scade) intensitatea campului electric .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 12, 2009, 03:23:57 p.m.
RaduH, e alegerea ta. Faptul ca sarcina electrica se conserva nu inseamna ca energia se poate crea din nimic. Apoi, chiar daca cumva cei care au dat explicatii aici s-au inselat (omeneste e posibil), datorita ta este sa verifici informatiile si in alte surse.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Ianuarie 12, 2009, 05:53:51 p.m.
   RaduH,
   Nu am urmarit topicul tau despre acceleratori foarte mult si nici nu ma prea pricep la electronica dar banuiesc ca energia necesara accelerarii fasciculelor de particule incarcate trebuie luata de undeva. Avand in vedere ca interactia dintre accelerator si particule este electromagnetica, acest "undeva" nu poate fi decat campul electromagnetic creat de accelerator. Deci cred ca asta poate insemna chiar scaderea intensitatii campului electromagnetic in elementele de accelerare. Insa nu te astepta la diferente vizibile pentru ca lucrul mecanic util accelerarii este extrem de mic comparat cu puterea consumata la un asemenea accelerator.
    Hai sa dam cateva cifre, mai mult calitativ.
    Un tren ("bunch") de protoni la LHC accelerati la 10 TeV contine cam 10^10 protoni, asta insemnand aproximativ 16kJ. Vor fi aproximativ 100 de asemenea trenuri de particule. Deci per total, la energie maxima, energia cinetica a tuturor protonilor accelerati la LHC va fi de aproximativ 1.6MJ.
Cand functioneaza, LHC-ul cu toate subansamblele consuma o putere cam de 150 MW (http://lhc-machine-outreach.web.cern.ch/lhc-machine-outreach/faq/lhc-energy-consumption.htm). Deci intr-o secunda, acceleratorul consuma cam de 100 de ori mai mult decat energia utila ridicarii tuturor protonilor la energia maxima. Daca ne gandim ca aceasta energie utila este cedata protonilor in destul de multi cicli de accelerare (tipic, ramparea la energie maxima dureaza minute), atunci putem sa ne dam seama ca aceasta intensitate a campurilor electromagnetice nu scade sensibil.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 12, 2009, 06:50:42 p.m.
Excelent raspuns si aici, Ionut.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 12, 2009, 07:08:14 p.m.
Citat
pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare
Acuma spuneti altceva .
Indica-mi te rog unde am spus altceva legat de incarcarea condensatorilor.

daca e asa s-a clarificat dar :
Citat
RaduH, daca nu exista contact electric intre sarcinile mobile si armaturi (adica daca nu cad electronii pe armaturi) atunci nu se descarca sarcina acumulata. Conservarea sarcinii electrice o garanteaza.
W=1/2*Q*U=1/2*(Q^2)/C-nu cred sa se modifice capacitatea .
Citat
Sau ai impresia ca a incarca condensatorul nu depinde de mediul si campurile in care se afla?
As fi deosebit de incantat sa inteleg mecanismele .
In primul citat de mai sus vorbeam de conservarea sarcinilor pe conductorii care alcatuiesc armaturile, in a doua de energia necesara incarcarii unui condensator. Vezi tu vreo contradictie intre cele doua?

Capacitatea C depinde de forma condensatorului si de dielectricul folosit. Stiai acest lucru? (Eu am presupus mereu ca stii).
De aici rezulta imediat ca daca schimbi dielectricul dintr-un condensator (sau caracteristicile geometrice de exemplu), schimbi si capacitatea sa. De aici rezulta imediat ca nu poti aplica formulele pentru un condensator "in gol" la cazul in care intre placi e alt dielectric (prezenta unor sarcini electrice in plus constituie tocmai alt "dielectric").


e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 13, 2009, 10:34:13 a.m.
Deci asta era intrebarea cu care am inceput .
 (http://img74.imageshack.us/img74/4615/indexxf8.th.jpg) (http://img74.imageshack.us/my.php?image=indexxf8.jpg)
asteptati putin ca mai dau cateva raspunsuri si ma retrag .
O sa postez mai multe raspunsuri ca trebuie sa dau copy paste in mai multe locuri .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 13, 2009, 11:10:01 a.m.
Citat
Indica-mi te rog unde am spus altceva legat de incarcarea condensatorilor.

Citat
Quote from: RaduH on March 01, 2008, 06:56:43 AM
Sa ma lamuresc o data , in cazul accelerarii scade sau nu din energia inmagazinata pe condensatorii aia .
Daca scade din energie scade Q si U deci si E .

Daca nu exista nici un contact intre sarcinile accelerate si condensator, si nici o descarcare de curent prin dielectric, nu vad nici un motiv sa scada energia "inmagazinata" in condensatori. Energia cinetica castigata prin accelerare se face pe baza energiei potentiale a sistemului (condensator incarcat + sarcina) si nu pe baza consumului de energie a campului electric.

Deci daca electronii aia au energie cinetica initiala si intra totusi intre electrozi ,campul electrodului din stanga nu il franeaza adica nu efectueaza lucru mecanic asupra lui ?
De acord ca trebuie sa invingem acest lucru mecanic sa putem introduce electrozii acolo .
Cand electronul iese  prin celalalt electrod iarasi ar fi franat si inteleg eu ca la infinit ar fi franat cat o accelerat intre electrozi .
Bun deci daca intre electozi accelerarea trebuie sa consume din energia de pe condensatoare franarile din afara lor ce fac incarca energie pe condensatoare ?
Daca tot va place analogia cu apa care trebuie ridicata inapoi si sunt de acord ca din caderea ei n-o sa obtinem niciodata nici suficienta energie s-o ridicam la loc ; si totusi avem izvoare la munte nu numai belti probabil datorita soarelui ; fac si eu o analogie cu sistemul motor racheta-nava; adica atunci cand o accelerez consum combustibil dar cand o franez nu cred ca sistemul creaza combustibil la loc .
Daca nu inseamna ca daca introducem un fascicol de electroni continu sa zicem de fapt descarcam condensatoarele alea fara nici un contact electric .
Altfel spus nu inteleg cine e sistemul . De exemplu la pendulul gravitational energia potentiala o fi a sitemului ca nu poti avea potential fara sa te raportezi la ceva . Da energia cinetica nu e a bilei de fapt ? Daca in cadere se ciocneste de ceva acel ceva se ciocneste de sistemul bila pamant ?
Ati spus ca aparitia electronului modifica capacitatea modificand proprietatile dielectricului .
Dupa ce electronul paraseste electrozii dielectricul nu revine la aceeasi capacitate ?
Da intre timp accelerarea o consumat din energia inmagazinata acolo . Deci nu se consuma de fapt din sarcina inmagazinata acolo ?
Imi pare rau da pentru mine asta inseamna ca la lucrul mecanic al campului electric trebuie spus ca de fapt efectuarea de lucru mecanic va diminua "E" adica va scadea din sarcinile care generaza campul .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 13, 2009, 11:16:09 a.m.
Citat
Daca ne gandim ca aceasta energie utila este cedata protonilor in destul de multi cicli de accelerare (tipic, ramparea la energie maxima dureaza minute), atunci putem sa ne dam seama ca aceasta intensitate a campurilor electromagnetice nu scade sensibil.
Eu nu sunt sigur ca scade de loc .
Poate ca scade sau poate ca totusi campul poate sa accelereze pe gratis .
Poate ca se consuma totusi numai sa se realizeze diferentele de potential .
Daca scade trebuie sa fiti de acord ca trebuie modificat si capitolul lucru mecanic al campului electrostatic .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Ianuarie 13, 2009, 12:12:04 p.m.
Citat
Daca ne gandim ca aceasta energie utila este cedata protonilor in destul de multi cicli de accelerare (tipic, ramparea la energie maxima dureaza minute), atunci putem sa ne dam seama ca aceasta intensitate a campurilor electromagnetice nu scade sensibil.
Eu nu sunt sigur ca scade de loc .
Poate ca scade sau poate ca totusi campul poate sa accelereze pe gratis .
Poate ca se consuma totusi numai sa se realizeze diferentele de potential .
Daca scade trebuie sa fiti de acord ca trebuie modificat si capitolul lucru mecanic al campului electrostatic .
    RaduH, accelerarea electronilor sau a oricarei particule necesita un lucru mecanic. Acest lucru mecanic (energie) nu poate veni de nicaieri ci de la condensator sau ce o fi. Elementul de accelerare cedeaza energie particulei accelerate altfel nu va trebui sa schimbam doar capitolul lucru mecanic al campului electrostatic ci toata fizica plecand de la conservarea energiei. Oricum problema la care te referi tu nu este de electrostatica si nici de electrocinetica ci este de electrodinamica.
    Energia se conserva la fiecare moment din timp, adica si in momentul cand electronul se deplaseaza de la positia x la pozitia x+dx in interiorul condensatorului in timpul dt. In acest timp dt, electronul primeste o energie cinetica dE de la campul electromagnetic in care este accelerat. Trebuie sa ma documentez mai mult ca sa aflu cum aceasta pierdere de energie se manifesta asupra campului din elementul de accelerare, insa te asigur se manifesta cumva. Daca vrei te poti interesa si tu intr-o carte de electrodinamica.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 13, 2009, 01:01:49 p.m.
Deci daca electronii aia au energie cinetica initiala si intra totusi intre electrozi ,campul electrodului din stanga nu il franeaza adica nu efectueaza lucru mecanic asupra lui ?
De acord ca trebuie sa invingem acest lucru mecanic sa putem introduce electrozii acolo .
Cand electronul iese  prin celalalt electrod iarasi ar fi franat si inteleg eu ca la infinit ar fi franat cat o accelerat intre electrozi .
Bun deci daca intre electozi accelerarea trebuie sa consume din energia de pe condensatoare franarile din afara lor ce fac incarca energie pe condensatoare ?
Daca tot va place analogia cu apa care trebuie ridicata inapoi si sunt de acord ca din caderea ei n-o sa obtinem niciodata nici suficienta energie s-o ridicam la loc ; si totusi avem izvoare la munte nu numai belti probabil datorita soarelui ; fac si eu o analogie cu sistemul motor racheta-nava; adica atunci cand o accelerez consum combustibil dar cand o franez nu cred ca sistemul creaza combustibil la loc .
Daca nu inseamna ca daca introducem un fascicol de electroni continu sa zicem de fapt descarcam condensatoarele alea fara nici un contact electric .
Altfel spus nu inteleg cine e sistemul . De exemplu la pendulul gravitational energia potentiala o fi a sitemului ca nu poti avea potential fara sa te raportezi la ceva . Da energia cinetica nu e a bilei de fapt ? Daca in cadere se ciocneste de ceva acel ceva se ciocneste de sistemul bila pamant ?
Ati spus ca aparitia electronului modifica capacitatea modificand proprietatile dielectricului .
Dupa ce electronul paraseste electrozii dielectricul nu revine la aceeasi capacitate ?
Da intre timp accelerarea o consumat din energia inmagazinata acolo . Deci nu se consuma de fapt din sarcina inmagazinata acolo ?
Imi pare rau da pentru mine asta inseamna ca la lucrul mecanic al campului electric trebuie spus ca de fapt efectuarea de lucru mecanic va diminua "E" adica va scadea din sarcinile care generaza campul .
Mai esti pe forum? Mai ai ceva de completat despre asta? Astepti un raspuns la cele de mai sus?

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 13, 2009, 03:39:32 p.m.
Deci intradevar n-o sa mai intru pe forum da mai am o pretentie .
Sa stearga Adi topicurile Intrebare si Desene precum si toate posturile mele .
Adevarul este ca de fapt habar n-aveti sa-mi raspundeti la intrebare .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 13, 2009, 03:42:00 p.m.
RaduH, pretentia ta este exagerata si nu va fi indeplinita. Noi te-am ajutat cum am putut, daca nu simti ca ai fost ajutat, imi pare rau. La revedere si lasa pretentiile!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 13, 2009, 03:45:08 p.m.
Mi se pare incorect sa nu pot sa sterg un topic pe care l-am creat eu .
In toate forumurile in care am activat asa ceva nu se intampla .
Oricum dupa ultimul raspuns al lui electron chiar ca la revedere .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 13, 2009, 03:47:12 p.m.
Imi pare rau, mi se pare absurd sa stergem subiectele de pe forum, doar ca asa ti s-a nazarit tie. Poate sunt deja indexate de google, asa ca trebuie pastrate. In plus, in semn de respect pentru cei ce si-au luat din timpul lor sa iti raspunda detaliat, precum Electron, eu si altii si acum la sfarsit si Ionut, discutiile trebuie sa ramana. In plus, nu uita ca ce e scris aici e proprietatea forumului StiintaAzi.ro, nu a ta. Asadar, daca doresti sa te retragi, e treaba ta, iti uram mult succes mai departe!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 13, 2009, 06:43:15 p.m.
Adevarul este ca de fapt habar n-aveti sa-mi raspundeti la intrebare .
Dupa parerea mea, adevarul este ca te exprimi foarte prost, si ca folosesti multi termeni stiintifici in mod gresit.
Ca cei care ti-au raspuns pana acum au sau nu "habar" este ceva ce mi se pare ca nu esti tocmai in masura sa apreciezi in mod relevant.

Oricum dupa ultimul raspuns al lui electron chiar ca la revedere .
In postul meu precedent, te intrebam daca te intereseaza raspunsurile mele la ce ai scris recent, dat fiind ca ziceai ca vei scrie mai multe. Te-a deranjat asta?

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: iuly_Astrofizician din Ianuarie 24, 2009, 01:20:36 p.m.
Este o abureala totala cu LHc-ul asta :( astea vor de fapt sa il foloseasca in scopuri militare acceleratorul(experimentul) pentru a descoperi antimateria=opusul materiei si din cate stiu eu antimateria este cea mai puternica sursa de energie cunoscuta de oameni :o din cate imi amintesc(poate gresesc) randamentul de eliberare a energiei este aproximativ in proportie de 100% :o Din ea se poate fabrica arme incredibil de  distructive :o daca mai retin eu bine o cutie de chibrite de antimateerie poate distruge 2 orase ca bucuresti :o ea se mai poate folosi si in scopuri economice adica 2 linguri mari de lemn de antimaterie poate alimenta cu energie o tara  ca romania timp de o saptamana :o Insa acum sa scoatem la iveala  lucruri periculoase legate de antimaterie:

1.Este extrem de instabila,de exemplu ea explodeaza cu orice intra in contact,sa dovedit ca explodeaza chiar si la contactul cu aerul(asta ar insemna sinucidere curata pentru intreaga lume)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 24, 2009, 01:39:29 p.m.
E abureala totala povestea asta cu conspiratia militara. Comportamentul antimateriei este cunoscut si producerea ei nu este deloc exclusiva LHC-ului.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 24, 2009, 06:25:40 p.m.
Este o abureala totala cu LHc-ul asta :( astea vor de fapt sa il foloseasca in scopuri militare acceleratorul(experimentul) pentru a descoperi antimateria=opusul materiei

Iulian, te inseli. In primul rand, antimateria a fost descoperita in 1932, adica acum 78 de ani. In al doilea rand, LHC este un experiment cu totul si cu totul civil, iar cercetarile sunt publicate si pe internet, incat orice om (inclusiv teroristii) le pot citi. Tu de unde ti-ai format aceasta opinie? Pe ce informatii te bazezi?

si din cate stiu eu antimateria este cea mai puternica sursa de energie cunoscuta de oameni

Apare deseori la tine expresia "din cate stii tu". Pai uite ca iarasi stii gresit. De unde stii astea?

:o din cate imi amintesc(poate gresesc) randamentul de eliberare a energiei este aproximativ in proportie de 100% :o

Sigur, materia si antimateria se anihileaza, aici ai dreptate, numai ca ... {vezi mai jos}

Din ea se poate fabrica arme incredibil de  distructive :o daca mai retin eu bine o cutie de chibrite de antimateerie poate distruge 2 orase ca bucuresti :o

Numai ca nu poti fabrica arme cu antimaterie, pentru ca ar trebui sa tii antimateria intr-o cutie ca sa faci arma, nu? Si cutia e din materie. Si atunci antimateria s-ar anihila cu peretii cutiei, care sunt din materie, si ar elibera energie si nu ai face arma.

ea se mai poate folosi si in scopuri economice adica 2 linguri mari de lemn de antimaterie poate alimenta cu energie o tara  ca romania timp de o saptamana :o Insa acum sa scoatem la iveala  lucruri periculoase legate de antimaterie:

La fel, da, daca ai antimateria si o poti stoca intr-o cutie, da, poti obtine energie iarasi. Dar intervine intai problema obtinerii de energie in mod controla, iar nu ca o explozie mare. In al doilea rand, ca sa produci si sa stochezi antimateria iti trebuie energie. Deci consumi energie ca sa faci antimateria ca apoi sa o folosesti. Asadar prin metoda asta nu poti produce energie mai multa decat ai bagat.

1.Este extrem de instabila,de exemplu ea explodeaza cu orice intra in contact,sa dovedit ca explodeaza chiar si la contactul cu aerul(asta ar insemna sinucidere curata pentru intreaga lume)

La LHC cand se ciocneste un proton si un proton este vorba de energia ciocnirii dintre o libelula si o alta libelula. Chiar daca se produce animaterie (si se produce), se dezintegreaza imediat, iar particulele produse sunt "fotografiate" de detectorul de particule. Animateria produsa nu are deci cum sa aiba energie mai mare decat cea pusa in reactie, anume cea a ciocnirii dintre doua molecule. Deci nu este nici un risc pentru umanitate.

Inca o data subliniez, intrebarea: De unde ti-ai format tu parerea asta? Nu este o intrebare retorica, chiar sunt curios si chiar este important pentru noi ca profesori ai tai sa intelegem cum de ti-ai format imaginea asta (de la ce surse si cum ai rationat pe ele) ca sa stim cum sa te facem sa vezi adevarul.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Iuly_Reloaded din Ianuarie 25, 2009, 01:52:12 a.m.
Citat
Numai ca nu poti fabrica arme cu antimaterie, pentru ca ar trebui sa tii antimateria intr-o cutie ca sa faci arma, nu? Si cutia e din materie. Si atunci antimateria s-ar anihila cu peretii cutiei, care sunt din materie, si ar elibera energie si nu ai face arma

Acum hai sa intoarcem foaia putin ::) din momentul asta eu devin profesorul tau ;D Te inseli amarnic adi antimateria poate fi protejata de coliziuni cu materie  de asazisele capcane Penning sau mai bine spus(mai pe intelesul tau) capcane magnetice în vacuum ;)

Citat
Iulian, te inseli. In primul rand, antimateria a fost descoperita in 1932, adica acum 78 de ani. In al doilea rand, LHC este un experiment cu totul si cu totul civil, iar cercetarile sunt publicate si pe internet, incat orice om (inclusiv teroristii) le pot citi. Tu de unde ti-ai format aceasta opinie? Pe ce informatii te bazezi?

Stai linistit adi ca am vazut sute de documentare la tv si pe net 8) stiam si chiar am vazut antimateria cu ochii mei prin intermediul tv-ului insa problema este alta,cu vechile  acceleratoare se producea antimaterie insa in cantitati infime.

Citat
Apare deseori la tine expresia "din cate stii tu". Pai uite ca iarasi stii gresit. De unde stii astea?

Uite aici iarasi erai intr-o eroare grosolana :-[ Daca esti asa  sigur ca eu stiu gresit ia zi mataluta o sursa de energie cunoscuta de om care  este mai puternica decat antimateria???
Scuze daca am fost prea dur cu tine.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 25, 2009, 02:15:33 a.m.
Iulian, antimateria poate fi stocata cu ajutorul unui camp magnetic intens. De acord. Dar nu poti cara cu tine o cutie care sa aiba campul asta magnetic in ea. Nu poti produce cantitati mari de antimaterie si sa o stochezi. Nu se poate tehnic acum, poate in viitor.

Apoi antimateria nu este sursa de energie, deci ca sa iti raspund la intrebarea ta, orice sursa de energie da energie mai multa. Antimateria este un fel de baterie, daca vrei. Consumi energie sa creezi antimateria. Transporti antimateria. Si apoi recuperezi energia cand anihilezi antimateria cu materia. Mai mult, vei recupera mai putina energie decat ai pus, caci pentru a produce antimaterie, mai produci si materie pe langa si se consuma energie pentru a crea acea materie (E=mc2), apoi pentru a o pune in miscare si asa mia departe. Mai mult, consumi energie cu campul magnetic care sa tina confinata antimateria.

Nu ai fost dur cu mine, esti doar prea sigur pe tine si iata te inseli, in ciuda a sute de documentare. Documentare fara fizica de liceu nu ajuta la nimic, trebuie sa ai baze solide, ceea ce inca nu le ai.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 25, 2009, 12:44:13 p.m.
Citat
Adevarul este ca de fapt habar n-aveti sa-mi raspundeti la intrebare .
Dupa parerea mea, adevarul este ca te exprimi foarte prost, si ca folosesti multi termeni stiintifici in mod gresit.
Ca cei care ti-au raspuns pana acum au sau nu "habar" este ceva ce mi se pare ca nu esti tocmai in masura sa apreciezi in mod relevant.
Sa nu se creada cumva ca ma refeream la incompetenta pentru ca sunt departe de mine orice intentii de a jignii pe cineva . Voiam sa ma refer la dezinteres .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 25, 2009, 12:48:11 p.m.
Citat
In postul meu precedent, te intrebam daca te intereseaza raspunsurile mele
Nu .
As prefera sa raspunda Adi( da sa fie si atent la discutii ) sau Ionut .
Si as prefera sa-mi raspunda la prima intrebare cu care am intrat pe forum daca nu cu garantia unui raspuns corect macar cu garantia unui raspuns consecvent .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 25, 2009, 01:24:37 p.m.
Citat din: Electron
In postul meu precedent, te intrebam daca te intereseaza raspunsurile mele
Nu .
As prefera sa raspunda Adi( da sa fie si atent la discutii ) sau Ionut .
Am inteles. Mult succes in continuare.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 25, 2009, 07:53:16 p.m.
Imi pare rau, eu nu am timp sa iti raspund. Dar parca plecasei de pe forum, ai revenit? Se poate asta tehnic?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 25, 2009, 07:55:03 p.m.
Dar parca plecasei de pe forum, ai revenit? Se poate asta tehnic?
Se poate, pentru ca nu si-a sters contul. Doar a stat cateva zile fara sa se conecteze.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 25, 2009, 09:14:37 p.m.
Citat
Imi pare rau da pentru mine asta inseamna ca la lucrul mecanic al campului electric trebuie spus ca de fapt efectuarea de lucru mecanic va diminua "E" adica va scadea din sarcinile care generaza campul .
Celora care tind sa fie de acord cu acest citat, le recomand sa revada manualul de fizica despre electrostatica si sa evita sa emita asemenea enormitati.

Lucrul mecanic efectuat de campul electric nu diminueaza nici campul, nici sarcina care genereaza campul.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 25, 2009, 09:26:22 p.m.
Lucrul mecanic va diminua energia campului si sigur nu va diminua sarcina electrica. Nu imi dau seama sigur ce inseamna a diminua campul si daca afirmatia ar fi adevarata.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 25, 2009, 10:11:48 p.m.
Adi, cel din citatul de mai sus se refera la inensitatea campului electric ( E ), care spre deosebire de impresia sa, nu este afectata de lucrul mecanic efectuat de camp. Cat despre energie, am putea vorbi de energia potentiala si/sau cinetica dintr-un sistem si variatia ei, dar energia campului electric nu vad cum s-ar modifica.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: ionut din Ianuarie 26, 2009, 10:42:48 a.m.
     Electron, problema accelerarii unei particule incarcate intr-un camp electric nu este asa de simpla precum pare, si nu este o problema de electrostatica pentru ca avem de-a face cu particule incarcate ce se misca accelerat. Deci discutia trebuie facuta in cadrul electrodinamicii. Particula incarcata este accelerata in camp, asta inseamna ca primeste energie la interactia cu campul. Daca energia sistemului de accelerare+particula se conserva si particula este accelerata, atunci pentru mine este clar ca trebuie sa se schimbe ceva. Daca sistemul ar fi izolat (fara sursa de energie din exterior) atunci energia stocata in elementul de accelerare se modifica.
In acceleratoarele reale, elementele de accelerare nu sunt izolate, ele primind mereu energie de la o sursa infinita.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 26, 2009, 06:43:52 p.m.
Deci pentru Ionut .
Asta era intrebarea:
(http://img216.imageshack.us/img216/573/indexdb2.th.jpg) (http://img216.imageshack.us/my.php?image=indexdb2.jpg)
Adica nu e nici o sursa care sa compenseze un eventual consum al energiei inmagazinate in capacitoarele alea .
Sunt curios cum ai scrie tu formulele din chenarul cu galben daca se consuma din energia inmagazinata in condensator si daca asta pentru mine inseamna ca se pierde si din sarcina inmagazinata pe el .
Sau oricum scade U deci scade E = U/d din cauza efectuarii de lucru mecanic in timpul accelerarii . Cred ca ar fi o integrala in cazul asta dar daca esti de acord ca accelerarea scade si sarcina inmagazinata acolo sa nu uitam ca sarcina e cuantificata .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 26, 2009, 06:45:38 p.m.
Citat
Imi pare rau da pentru mine asta inseamna ca la lucrul mecanic al campului electric trebuie spus ca de fapt efectuarea de lucru mecanic va diminua "E" adica va scadea din sarcinile care generaza campul .
Celora care tind sa fie de acord cu acest citat, le recomand sa revada manualul de fizica despre electrostatica si sa evita sa emita asemenea enormitati.

Lucrul mecanic efectuat de campul electric nu diminueaza nici campul, nici sarcina care genereaza campul.
De ce la condensatorul de la intrebarea mea s-ar intampla si in alte cazuri nu ?
Dupa ce principii ale cui ?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Ianuarie 26, 2009, 06:59:43 p.m.
Radu, e vorba de balansul intre energia cinetica si potentiala.cand electronul se afla in interiorul condensatorului energia potentiala este minima cu semn minus, e ca o groapa. Ca sa scoti electronul din condensator ai nevoie de energie, pentru ca el nu pleaca singur. Energia asta e data prin inversarea polaritatii armaturilor condensatorului.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 26, 2009, 08:22:18 p.m.
Iarasi ne luam de sistem .
Mie imi place ca la pendulul mecanic cica energia potentiala ( a sistemului ) se transforma in energie cinetica ( tot a sistemului ) dar la ciocniri sa zicem ca ar fi tot bile deja au ele energie cinetica .
Tot dam vina pe sistem dar de fapt tinem cont de el dupa cum avem chef .
Harap Alb e mai fain decat asa de fapt exista liniile alea echipotentiale intre electrozi si eu zic ca de fapt consumam lucru mecanic sa introducem particula in condensator si ca pleaca de acolo dar dupa ce iese din condensator o sa fie franat .
De fapt in condensator e accelerat si in afara lui e franat .
Intrebarea se limiteaza doar la a se intelge daca accelerarea consuma din ceea ce genereaza campul .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 26, 2009, 09:53:28 p.m.
     Electron, problema accelerarii unei particule incarcate intr-un camp electric nu este asa de simpla precum pare, si nu este o problema de electrostatica pentru ca avem de-a face cu particule incarcate ce se misca accelerat. Deci discutia trebuie facuta in cadrul electrodinamicii. Particula incarcata este accelerata in camp, asta inseamna ca primeste energie la interactia cu campul.
Da, particula incarcata primeste energie de la interactia cu campul, dar nu consuma din energia campului (scazand campul sau modificand sursa acestuia). E ca si cum ai spune ca, cu fiecare particula acceleata de un camp exterior, campul se "consuma" si ca la un moment dat s-ar "epuiza" si nu ar mai putea accelera nimic. Ceea ce nu pare sa respecte legea conforma careia in aceleasi conditii initiale trebuie sa obtinem aceleasi efecte.

Care e explicatia? Ei bine, un camp poate accelera o particula incarcata doar pe baza transformarii unei energii potentiale in energie cinetica (plus energia pierduta prin emiterea perturbatiilor electromagnetice datorate miscarii accelerate a particulei, de unde complicatia electrodinamicii).

Dat fiind un camp electric (cu o configuratie de sarcini care il produc), pentru a putea accelera o particula incarcata trebuie sa o aducem in "contact" cu campul. Noi stim sa calculam exact topologia campului pentru o configuratie de sarcini data (si considerand toate celelalte sarcini la infinit, adica neglijam influenta altor sarcini). Acum, in momentul in care vrem sa punem campul sa "efectueze lucru mecanic", trebuie sa aducem o sarcina (de la infinit) intr-un oarecare punct din "apropiere". In functie de semnul sarcinii si topologia campului, vom putea calcula cata energie consumam pentru a "pregati sarcina" (a o aduce in pozitia din care vrem sa o acceleram).

Ei bine, energia cinetica (plus cea pierduta prin emiterea de perturbatii electromagnetice) a particulei incarcate nu va putea depasi energia consumata pentru a o "pregati", in perfecta analogie cu apa din cada care trebuie ridicata inainte sa obtinem lucru mecanic pe baza ei. In nici un caz nu scade energia campului initial, nici intensitatea sa, nici sarcinile care-l produc.

Citat
Daca energia sistemului de accelerare+particula se conserva si particula este accelerata, atunci pentru mine este clar ca trebuie sa se schimbe ceva.
Desigur, energia potentiala a sistemului (sursa camp + particla incarcata).

Citat
Daca sistemul ar fi izolat (fara sursa de energie din exterior) atunci energia stocata in elementul de accelerare se modifica.
Ce numesti tu "element de accelerare" si ce energie e stocata in el?

Citat
In acceleratoarele reale, elementele de accelerare nu sunt izolate, ele primind mereu energie de la o sursa infinita.
Sursa infinita ?

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Ianuarie 27, 2009, 04:20:06 p.m.
Intrebarea se limiteaza doar la a se intelge daca accelerarea consuma din ceea ce genereaza campul .
Am inteles nedumerirea ta.
Trebuie sa faci bilantul total al conservarii energiei. Nu poti trata condensatorul si electronul ca sisteme independente pentru ca ele interactioneaza. Eu cred ca ai probleme in a intelege lucrul asta.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 29, 2009, 07:46:33 a.m.
Citat
Acum, in momentul in care vrem sa punem campul sa "efectueze lucru mecanic", trebuie sa aducem o sarcina (de la infinit) intr-un oarecare punct din "apropiere".
Am mai fost de acord cu asta o data . Analizeaza modelul acela de accelerator cu electrozi te rog si spune-mi daca atunci cand particula se afla intre electrozi consuma ceva din ceea ce genereaza campul care o accelereaza .
Citat
Trebuie sa faci bilantul total al conservarii energiei.
Sa zicem ca eu sunt ceva mai prostut . Poate ma ajuti si-mi arati tu cum se face .
Citat
Nu poti trata condensatorul si electronul ca sisteme independente pentru ca ele interactioneaza.
Am inteles doar cum actioneaza campul din condensator asupra electronului . Cum actioneaza electronul asupra campului si consuma din ceea ce-l genereaza nu inteleg si nu vad "parghia" . Adica daca ea exista cred ca trebuie sa se manifeste si in alte cazuri .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Ianuarie 29, 2009, 11:09:11 a.m.
Citat
Acum, in momentul in care vrem sa punem campul sa "efectueze lucru mecanic", trebuie sa aducem o sarcina (de la infinit) intr-un oarecare punct din "apropiere".
Am mai fost de acord cu asta o data . Analizeaza modelul acela de accelerator cu electrozi te rog si spune-mi daca atunci cand particula se afla intre electrozi consuma ceva din ceea ce genereaza campul care o accelereaza .
Hmm, parca ziceai ca nu te intereseaza raspunsurile mele... Sau nu mie imi este adresata rugamintea?

In orice caz, pentru cei interesati, repet afirmatia mea, argumentata mai sus: castigul de energie cinetica al particulelor accelerate nu consuma in nici un fel din "sursa campului" (adica din sarcinile electrice), ci doar din energia potentiala (electrica) a sistemului format din sursa campului (considerata imobila) si particulele incarcate (care se vor accelerate).

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 30, 2009, 07:44:01 a.m.
Citat
Hmm, parca ziceai ca nu te intereseaza raspunsurile mele... Sau nu mie imi este adresata rugamintea?
Bine imi cer scuze .
Citat
In orice caz, pentru cei interesati, repet afirmatia mea, argumentata mai sus: castigul de energie cinetica al particulelor accelerate nu consuma in nici un fel din "sursa campului" (adica din sarcinile electrice)
In cazul intrebarii mele nu vad cum ar consuma din energia inmagazinata in condensator fara sa consume si din sarcina acumulata acolo .
Citat
ci doar din energia potentiala (electrica) a sistemului format din sursa campului (considerata imobila) si particulele incarcate (care se vor accelerate).
care cred eu ca este data de pozitia particulei fata de cei doi electrozi care se schimba bineinteles , adica trece prin echipotentiale diferite .
Nu vad legatura dintre "sursa campului" si particula ci doar legatura dintre particula si diferenta de potential creata de camp .
Citat
pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare
Prin ce "pargie" sau fenomen ? Cand am citit asta n-am mai reusit sa inteleg ce sustineti .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 30, 2009, 08:43:23 a.m.
Imagineaza-ti un loc unde nu e nici o sarcina. Acum de la infinit aduci o sarcina in acel loc. Ca sa faci asta, ce energie consumi? Nici una. Apoi din alta directie si tot de la infinit aduci o sarcina intr-un loc langa acea sarcina. Ce energie consumi? Nu mai e nula. Ci e o energie. Apoi aduci din alta directie de la infinit o alta sarcina astfel incat cele trei sa formeze un triunghi echilateral. Ce energie consumi? O energie inca si mai mare decat a fost la aducerea celei de-a doua sarcini. Daca aduci alte sarcini, tot asa faci. Ei bine, ca sa aduci acele sarcini acolo consumi energie, adica daca sistemului de sarcini energie. Pentru sistem, aceasta energie este sub forma de energie potentiala. Si daca cumva dai drumul sarcinilor, ele se vor indeparta unele de altele, transformand energia potentiala in energie cinetica.

Exact asa este si cu condensatorul tau, unde pentru a se aduce sarcini pe una dintre placi (adica a se incarca condensatorul) cineva din exterior trebuie sa puna energie.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 31, 2009, 01:58:29 p.m.
Citat
Imagineaza-ti un loc unde nu e nici o sarcina. Acum de la infinit aduci o sarcina in acel loc. Ca sa faci asta, ce energie consumi? Nici una. Apoi din alta directie si tot de la infinit aduci o sarcina intr-un loc langa acea sarcina. Ce energie consumi? Nu mai e nula. Ci e o energie. Apoi aduci din alta directie de la infinit o alta sarcina astfel incat cele trei sa formeze un triunghi echilateral. Ce energie consumi? O energie inca si mai mare decat a fost la aducerea celei de-a doua sarcini. Daca aduci alte sarcini, tot asa faci. Ei bine, ca sa aduci acele sarcini acolo consumi energie, adica daca sistemului de sarcini energie. Pentru sistem, aceasta energie este sub forma de energie potentiala. Si daca cumva dai drumul sarcinilor, ele se vor indeparta unele de altele, transformand energia potentiala in energie cinetica.
De acord ca e asa daca sunt sarcini de acelasi semn .
Dar exista sarcini de semn opus care ar putea sa se atraga nu chiar de la infinit ci probabil de la distante la care fortele sa depaseasca inertia data de masa de repaus si sistemul zic eu ar efectua lucru mecanic si nu stiu ce ar consuma .
Citat
Exact asa este si cu condensatorul tau, unde pentru a se aduce sarcini pe una dintre placi (adica a se incarca condensatorul) cineva din exterior trebuie sa puna energie.
De acord dar asta nu stiu daca ne spune ca accelerarea consuma ceva din energia asta pusa in condensator .
Nu am spus ca acceleratorul ala cu electrozi nu consuma energie de loc ci am spus ca e posibil sa nu o faca pentru accelerarea in sine ci pentru a genera campuri orientate alternativ si in faza cu spoturile de particule pe care le accelereaza , adica am spus ca s-ar putea sa consume doar pentru a-si face alternanta . Adica consumul ar fi dat mai mult de capacitatea echivalenta decat de valoarea accelerarii .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 31, 2009, 05:26:51 p.m.
Un condensator nu poate avea alternanta. La o descarcare, se descarca in acelasi sens. Poate apoi sa fie incarcat in sens invers, asta e altceva. Si ce am descris mai sus se aplica si la capacitor (caci aduci energie pentru a aduce particulele de energie pe condensator, unde sunt multe de acelasi semn la un loc).

Apoi energia adusa este in sistem, nu stiu de ce campuri vorbesti tu acolo, nu vreau sa intru in detalii, dar daca conceptual intelegi ca e adusa energie in sistem, intelegi ca deci exista energie ce poate fi folosita la accelerare.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 31, 2009, 07:12:46 p.m.
Citat
Un condensator nu poate avea alternanta. La o descarcare, se descarca in acelasi sens. Poate apoi sa fie incarcat in sens invers, asta e altceva.
Da si am imaginat un model de accelerator in care doar sa se incarce capacitatile si sa se descarce . Chiar stiu cum functioneaza un condensator in curent alternativ .
Citat
Apoi energia adusa este in sistem, nu stiu de ce campuri vorbesti tu acolo, nu vreau sa intru in detalii, dar daca conceptual intelegi ca e adusa energie in sistem, intelegi ca deci exista energie ce poate fi folosita la accelerare.
Pai tocmai asta semnalam ca daca avem o capacitate echivalenta mare aducem multa energie ( sarcina ) in sistem si daca avem o capacitate echivalenta mica aducem mai putina energie ( sarcina ) in sistem si obtinem aceeasi accelerare pentru ca obtinem aceeasi intensitate "E" a campului electric . Uita-te te rog la desenul de aici de pe acest topic si scrie-mi formulele din chenarul galben pentru situatia in care pe condensator e o energie limitata care cumva se consuma .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Ianuarie 31, 2009, 07:15:40 p.m.
Adi chiar te rog mult daca tot vrei sa ma pui la punct ca vreau sa ma pun rau cu " inchizitia principiilor termodinamicii " sa urmaresti cumva toata discutia .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Ianuarie 31, 2009, 07:19:54 p.m.
Imi pare rau, nu am timp sa urmaresc toata discutia si sa scriu formule. Nu te pot ajuta mai mult decat atat.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Februarie 01, 2009, 01:28:25 p.m.
(http://img91.imageshack.us/img91/6462/dateslaczz7.th.jpg) (http://img91.imageshack.us/my.php?image=dateslaczz7.jpg)
(http://img91.imageshack.us/img91/1045/estimativcu3.th.jpg) (http://img91.imageshack.us/my.php?image=estimativcu3.jpg)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Februarie 02, 2009, 04:22:01 p.m.
Adica vreau sa spun ca indiferent la ce frecventa lucreaza injectorul , alimentarea klystroanelor ar consuma la fel .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Februarie 09, 2009, 11:42:12 a.m.
Cercetătorii de la LHC presează pentru începerea coliziunilor anul acesta la CERN Pe 6 februarie 2009, cercetătorii de la LHC au făcut recomandări oficiale conducerii CERN-ului pentru când ar trebui să aibă loc primele coliziuni de protoni la LHC, la ce energii, cât timp ar trebui să funcţioneze prima etapă şi ce se va studia. Miza este foarte mare. Pe lângă competiţia cu acceleratorul Tevatron pentru descoperirea bozonului Higgs, sute de doctoranzi nu pot să îşi termine doctoratele pentru că nu au date experimentale pe care să le analizeze, după întârzierea cu mai bine de o jumătate de an după incidentul din septembrie 2008, imediat după inaugurarea acceleratorului.

Articolul a fost preluat si de Cotidianul cu link catre noi. Dar si de Antena3.ro, care nu e cu link catre noi, l-au scris ei. Insa am oferit explicatii ample la ei la comentarii. Le puteti gasi aici. (http://www.antena3.ro/stiri/stiinta/acceleratorul-de-particule-ar-putea-fi-repus-in-functiune-in-septembrie_64207.html)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Februarie 20, 2009, 09:23:36 p.m.
Deci pana la urma cum mi-ati raspuns la intrebarea cu condensatorul ?
Nu vreau sa ma hazardez inca dar cred ca in curand o sa ne batem de la egal la egal adica nu eu neavand acces la tot ce ar trebui sa stiti voi , pentru ca o sa incerc sa va prezint ceva mecanic .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Februarie 21, 2009, 08:47:43 a.m.
Imi pare rau, eu am spus deja de cateva ori ca nu am timp ...
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Februarie 21, 2009, 12:07:45 p.m.
Poate or sa aiba timp Electron si Ionut .
Oricum o sa incerc sa-l implic si pe Grigore Nica pt. ca pe ideea lui o sa ma bazez .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: wattaman din Martie 02, 2009, 11:57:25 p.m.
Va salut pe toti, inainte de toate, caci de abia am picat pe forumul sitului... si pe sit, in general - stiintaazi.ro e ceva nou pentru mine. De fapt, stiinta in general e ceva nou pt. mine :)

Anyway, de asta vroiam sa va intreb pe voi, cei mult mai scoliti decat umila-mi persoana, are cineva o explicatie 'babeasca' a acestui accelerator? Ce anume face el, ce ar trebui sa faca, de ce? (etc)

Numele 'acceleratorul LHC' este ceva nou pt. mine si am incercat sa caut informatii despre el pe net, insa din pacate tot ce am gasit era scris in termeni mult prea stiintifici... ei, cu exceptia unui videoclip rap pe youtube, care nu spunea nimic, practic. Se pare ca se vorbeste mult despre el si din cate am inteles, va revolutiona destul de mult fizica, daca va functiona cum vor savantii, bineinteles.

Asadar, din nou, as aprecia o explicatie simple a ceea ce este acest accelerator sau niste link-uri catre acestea. Si, va rog, nu-mi reamintiti de google...

Multam' mult!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Martie 03, 2009, 12:09:15 a.m.
Ai nimerit unde trebuie. Pe siteul nostru si pe FizicaParticulelor.ro, care este tot al nostru, avem o multime de articole despre LHC. Si eu sunt doctorand in domeniu si te pot ajuta la intrebari. In general, vedeti articolele de la FizicaParticulelor.ro, plus ce s-a scris deja la acest topic si reveniti cu intrebari. Eu sunt doctorand chiar in fizica particulelor, caut bozonul Higgs, dar nu la LHC, ci la Tevatron, in SUA.

Mult succes si ne bucuram ca ne-ati descoperit!

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: particula din Martie 13, 2009, 10:41:18 p.m.
Mai stie cineva  ceva de LHC?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Martie 13, 2009, 10:44:48 p.m.
Mai stie cineva  ceva de LHC?

Nu inteleg ce vrei sa intrebi de fapt. Acest topic are 16 pagini parca, toate cu discutii despre LHC, cu stiri din presa pe masura ce apareau. Mai este un alt topic despre gaurile negre de la LHC. Mai sunt documentarele din limbi straine. Ce anume vrei sa intrebi?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Aprilie 16, 2009, 11:43:30 a.m.
Citat
Acum, daca vrei sa duci electronul "la locul de start" cand e descarcat condensatorul, lucrul mecanic necesar e evident mai mic, dar atunci, pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare. Sau ai impresia ca a incarca condensatorul nu depinde de mediul si campurile in care se afla?
Citat
Acum, daca vrei sa duci electronul "la locul de start" cand e descarcat condensatorul, lucrul mecanic necesar e evident mai mic
Eu zic ca e chiar zero .
Citat
pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare.

Lucrul mecanic efectuat de campul electric nu diminueaza nici campul, nici sarcina care genereaza campul
Nu vad prin ce legatura atunci .

Citat
Sau ai impresia ca a incarca condensatorul nu depinde de mediul si campurile in care se afla?
Asta incercam sa inteleg cum depinde .

Eu am ajuns la concluzia ca la modelul acela de accelerator cu electrozi alimentati cu alternativ cel putin nu se consuma nimic pentru accelerare ci doar pentru realizarea alternantei sau inversarea polaritatii si asta ar avea legatura cu capacitatea echivalenta care apare nu cu accelerarea . Si ar fi constructiva capacitatea asta echivalenta .
Adica un camp nu pierde nimic din ceea ce-l generaza din cauza ca efectueaza lucru mecanic .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Aprilie 16, 2009, 12:34:27 p.m.
Citat
Acum, daca vrei sa duci electronul "la locul de start" cand e descarcat condensatorul, lucrul mecanic necesar e evident mai mic
Eu zic ca e chiar zero .
Pe ce baza faci asemenea afirmatie? Cum anume deplasezi un electron fara sa consumi lucru mecanic?

Citat
Citat
pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare.

Lucrul mecanic efectuat de campul electric nu diminueaza nici campul, nici sarcina care genereaza campul
Nu vad prin ce legatura atunci .
Ce legatura nu vezi?

Citat
Citat
Sau ai impresia ca a incarca condensatorul nu depinde de mediul si campurile in care se afla?
Asta incercam sa inteleg cum depinde .
Tu ai idee ce se intampla cand se incarca un condensator, la nivel de sarcini electrice?

Citat
Eu am ajuns la concluzia ca la modelul acela de accelerator cu electrozi alimentati cu alternativ cel putin nu se consuma nimic pentru accelerare [...]
Cum ai ajuns la concluzia asta?

Citat
Adica un camp nu pierde nimic din ceea ce-l generaza din cauza ca efectueaza lucru mecanic .
Bineinteles ca nu pierde nimic din ceea ce-l genereaza. Asta tot spun de nu mai stiu cand.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Aprilie 20, 2009, 07:50:08 a.m.
Citat
Pe ce baza faci asemenea afirmatie? Cum anume deplasezi un electron fara sa consumi lucru mecanic?
Ma referam la opozitia campurilor din condensator . Bineinteles ca are masa de repaos si ca nu poate fi deplasat chiar cu lucru mecanic zero dar e zero cel impus de condensator .
Citat
Quote
pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare.

Lucrul mecanic efectuat de campul electric nu diminueaza nici campul, nici sarcina care genereaza campul
Nu vad prin ce legatura atunci
Ce legatura nu vezi?
Nu vad legatura sau fenomenul prin care ambele afirmatii ar fi adevarate .
La intrebarea cu care am venit la voi pe forum nu vad prin ce fenomen s-ar descarca energia si implicit sarcina inmagazinate pe capacitorul format intre electrozi .
Au un camp poate efectua lucru mecanic pentru ca poate dezvolta forte "pe gratis" adica fara sa se consume ceva din ceea ce-l genereaza , au nu se va mai conserva sarcina .
Lasati-ma cu transformarea energiei potentiale in energie cinetica a "sistemului" ca la modelul acela de accelerator cu electrozi nu tine figura .
La pendulul mecanic bila care cade pierde energie potentiala si castiga energie cinetica pentru ca daca in cadere se ciocneste de ceva cred ca ea are energie cinetica nu sistemul .
La intrebarea mea electronul trece prin zone de potentiale diferite ( isi schimba pozitia si deci si deci pierde energie potentiala ) si asta nu vad de ce ar consuma din ceea ce genereaza campul .
Citat
Cum ai ajuns la concluzia asta?
Bineinteles ca nu pierde nimic din ceea ce-l genereaza. Asta tot spun de nu mai stiu cand
Pai tocmai pe baza inexistentei unui fenomen prin care sa se consume din ceea ce genereaza campul .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Aprilie 20, 2009, 07:55:38 a.m.
Citat
Tu ai idee ce se intampla cand se incarca un condensator, la nivel de sarcini electrice?
Nu stiu ce idee aveti voi da eu cred ca ii zice capacitate .
Si nu vad ce legatura are cu un eventual lucru mecanic pe care l-ar efectua campul generat .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Electron din Aprilie 20, 2009, 09:30:51 a.m.
Citat
Pe ce baza faci asemenea afirmatie? Cum anume deplasezi un electron fara sa consumi lucru mecanic?
Ma referam la opozitia campurilor din condensator . Bineinteles ca are masa de repaos si ca nu poate fi deplasat chiar cu lucru mecanic zero dar e zero cel impus de condensator .
Ok, deci acum admiti ca nu se poate sa deplasezi un electron cu lucru mecanic zero. Sa stii ca daca te exprimi cu atat de putina rigoare, nu vei ajunge sa comunici in mod eficient pe teme stiintifice. Apropo, lucrul mecanic nu "se impune". Lasa exprimarile poetice pentru poezie, ok?


Citat
Nu vad legatura sau fenomenul prin care ambele afirmatii ar fi adevarate .
Asta pentru ca nu ai stat sa te uiti suficient de antent la ce studiezi.

Citat
La intrebarea cu care am venit la voi pe forum nu vad prin ce fenomen s-ar descarca energia si implicit sarcina inmagazinate pe capacitorul format intre electrozi .
RaduH, pentru a nu stiu cata oara, iti raspund: energia unui condensator nu se consuma din cauza accelerarii electronilor intre placi. Si nici sarcina nu se consuma. E normal sa nu vezi cum s-ar intampla asta, daca nu se intampla!

Citat
Au un camp poate efectua lucru mecanic pentru ca poate dezvolta forte "pe gratis" adica fara sa se consume ceva din ceea ce-l genereaza , au nu se va mai conserva sarcina .
Campul poate efectua lucru mecanic pe baza energiei potentiale. Daca ai un sistem electric in echilibru (alcatuit din sarcinile producatoare de camp, si sarcina care se vrea accelerata), atunci fara sa cresti energia sa potentiala (prin efectuarea de lucru mecanic din exterior) nu vei putea "scoate" energie cinetica din el. Ce e asa de greu de inteles?

Citat
Lasati-ma cu transformarea energiei potentiale in energie cinetica a "sistemului" ca la modelul acela de accelerator cu electrozi nu tine figura .
Lasa-ma si tu cu ignoranta ta si refuzul de a studia serios acest subiect. Daca ai impresia ca ai dreptate, de ce tot insisti cu afirmatiile tale fara sa aduci argumente? Crezi ca cineva iti va da dreptate doar pentru ca te repeti la nesfarsit? Apropo, afirmatii de genul "nu tine figura" nu sunt argumente serioase. Arata prin ceva calcule, sau ceva teorie coerenta, de ce energia potentiala nu se poate transforma in energie cinetica. Ai descoperit noi legi ale fizicii mai nou?

Citat
La pendulul mecanic bila care cade pierde energie potentiala si castiga energie cinetica pentru ca daca in cadere se ciocneste de ceva cred ca ea are energie cinetica nu sistemul .
Ceea ce crezi tu este incorect. Dar nici nu ma mir, la modul in care te exprimi. Tare sunt curios unde ai studiat (la ce nivel de scoala) aceste chestiuni...

Citat
La intrebarea mea electronul trece prin zone de potentiale diferite ( isi schimba pozitia si deci si deci pierde energie potentiala ) si asta nu vad de ce ar consuma din ceea ce genereaza campul .
Nimieni nu afirma aici ca s-ar consuma ceva din ceea ce genereaza campul (decat eventual tu). Tu chiar nu citesti ce ti se raspunde?

Nu stiu ce idee aveti voi da eu cred ca ii zice capacitate .
Si nu vad ce legatura are cu un eventual lucru mecanic pe care l-ar efectua campul generat .
Nu vezi cam multe. Iar la atitudinea pe care o manifesti aici (cu fraze de genul "lasati-ma ..."), nici nu consider ca se merita pierdut timpul cu explicatii pentru cineva care nu are bunavointa sa asculte.

e-
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Aprilie 20, 2009, 10:18:05 a.m.
Citat
RaduH, pentru a nu stiu cata oara, iti raspund: energia unui condensator nu se consuma din cauza accelerarii electronilor intre placi. Si nici sarcina nu se consuma. E normal sa nu vezi cum s-ar intampla asta, daca nu se intampla
Bun .
La acceleratorul acela cu electrozi la care am tras concluzia ca s-ar forma capacitati intre electrozi ( intre ei ) si eventual intre electrozi si peretele incintei vidate ; atunci cand electronul sa zicem se afla intre electrozii aia cicindrici si este accelerat se descarca ceva din sarcina ( energia ) inmagazinata de acele capacitati ?
Ca intr-adevar cand electronul e in interiorul cilindric al electrozilor pana ajunge intre alti doi electrozi capacitatile alea trebuie sa se descarce si sa se incarce invers , daca e semnal alternativ sau se poate imagina un model in care sa se incarce si numai descarce si sa accelereze numai la tot al doilea interval inter-electrozi si la celelalte sa nu fie camp sa poata trece fara sa fie franat . O sa detaliez cumva , o sa postez un fisier .
Unde gresesc daca afirm ca nu se consuma pentru accelerare ci pentru realizarea alternantei ?

Indarjirea asta e din cauza ca eu cred ca am gasit ceva pe baza la care "incerc" sa incalc pricipiile termodinamicii sau are alte cauze interventioniste ?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Aprilie 20, 2009, 10:32:05 a.m.
Citat
Arata prin ceva calcule, sau ceva teorie coerenta, de ce energia potentiala nu se poate transforma in energie cinetica.
N-am zis asa ceva . Am zis doar ca ideea de sistem e relativa .
La acceleratorul ala cu electrozi noi generam campurile si consumam energie sa o facem .
Daca va mai amintiti prima data am incercat sa ecranez campul care se opune accelerarii si am priceput ca nu se poate . Daca s-ar putea nu s-ar consuma nimic , numai s-ar incarca sistemul de capacitati . Adica intre electrozi se accelereaza si inaintea lor particula trebuie sa aibe energie cinetica initiala sa poata sa intre si dupa ei va fi franata .
De aceea polaritate trebuie sa alterneze . Am intrebat aici daca am fenomenul prin care se consuma ceva din ceea ce-mi genereaza campurile din cauza si in masura in care se va efectua lucru mecanic ? Am sau n-am observatia pe care sa ma bazez ?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: RaduH din Aprilie 20, 2009, 02:17:09 p.m.
Citat
Indarjirea asta e din cauza ca eu cred ca am gasit ceva pe baza la care "incerc" sa incalc pricipiile termodinamicii
Cred ca trebuie sa renunt ca la capacitati suficient de mici nu cred ca se mai pot neglija campurile generate de particulele care sunt accelerate si de aici nu mai stiu face calculele .
Daca se tine cont si de campul generat de sarcina de proba nu mai stiu cum e .
Adica in interiorul electrozilor cilindrici daca se tine cont de campul generat de particule sau de potentialele care apar astfel ma dau batut .
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: cris din Aprilie 21, 2009, 10:49:24 a.m.
Nimic nu se poate accelera fara consum de lucru mecanic.Simplificarea fenomenului ar putea fi urmatoarea;Un condensator se incarca la potentialul U si din cauza ca dielectricul este elastic se micsoreaza putin distanta dintre armaturi datorita fortelor de atractie electrostatice.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: molteanu din Mai 01, 2009, 06:41:51 p.m.
Astăzi a apărut pe TED.com o scurtă prezentare făcută în februarie 2009 de către Brian Cox, legată de motivele pentru care LHC nu a funcţionat. Durata prezentării este puţin peste 3 minute, şi poate fi găsită aici: http://www.ted.com/index.php/talks/brian_cox_what_went_wrong_at_the_lhc.html

În martie 2008, acelaşi Brian Cox a făcut o prezentare generală, tot la TED, despre LHC. Durata este de aprox 15 minute, şi poate fi găsită aici:
http://www.ted.com/index.php/talks/brian_cox_on_cern_s_supercollider.html
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Mihnea Maftei din Mai 01, 2009, 07:27:33 p.m.
Vazusem prezentarea lui Brian Cox din 2008 si am vazut-o acum si pe asta. Brian Cox e profesor de fizica particulelor la Universitatea Manchester, unde studiez eu.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Mai 01, 2009, 09:07:59 p.m.
Mersi completari, chiar sunt faine. Brian Cox e renumit pentru cum explica fizica particulelor catre public. Spre asta ar trebui sa ma indrept si eu. Nu sa explic romanilor in romana stiinta in general, ci sa explic oamenilor in general domeniul meu de studii, fizica particulelor.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Noiembrie 24, 2009, 06:54:52 a.m.
După ce cele două fascicule de protoni au făcut câteva ture cu succes în direcţii opuse de-a lungul tunelului de 27 de km circumferinţă la 100 de metri sub oraşul Geneva, ele au fost ciocnite cap în cap chiar în interiorul detectoarelor mari cât un bloc cu patru etaje denumite ATLAS, CMS, ALICE şi LHCb. 23 noiembrie 2009 este aşadar ziua istorică a primelor coliziuni proton-proton de la LHC!
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: foton01 din Noiembrie 24, 2009, 11:52:17 a.m.
Un articol foarte frumos si interesant. Ce concluzii s-au tras din urma acestui experiment pana acum? Cercetatorii inca analizeaza informatiile?
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: graethel din Noiembrie 24, 2009, 01:51:50 p.m.
@foton

Inca nu au fost ciocniri la capacitatea maxima, adica cele interesante pentru cautarea bosonului Higgs. Acum tot ciocnesc fascicule de protoni si maresc energia lor progresiv, ca sa fie siguri ca totul functioneaza corect. "Adevaratele ciocniri" o sa aiba loc pe la Craciun.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Mishulanu din Noiembrie 24, 2009, 03:50:55 p.m.
Din ce am citit pe net, bosonul Higgs ar trebui sa aiba masa de sub 200 GeV. In cazul asta, daca exista intr-adevar bosonul Higgs de ce nu a fost observat la Tevatron? Energia e mai mult decat suficienta. Tare am impresia ca nu o sa se descopere mare lucru cu LHC.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Noiembrie 24, 2009, 05:49:11 p.m.
Din ce am citit pe net, bosonul Higgs ar trebui sa aiba masa de sub 200 GeV. In cazul asta, daca exista intr-adevar bosonul Higgs de ce nu a fost observat la Tevatron? Energia e mai mult decat suficienta. Tare am impresia ca nu o sa se descopere mare lucru cu LHC.

Buna intrebare. Eu chiar la Tevatron caut bosonul Higgs. De fapt, se produce cate un boson Higgs la Tevatron la fiecare cateva zile (daca teoria este corecta). Numai ca la fiecare secunda se salveaza alte 100 de evenimente. Cu alte cuvinte, cele cu bosonul Higgs sunt foarte foarte rare, cate unul la alte miliarde de evenimente diferite. Este foarte greu de discernut acest semnal mic din acest zgomot foarte mare. Dar daca Tevatronul ar mai putea rula inca vreo 5 ani, atunci l-ar descoperi. Dar va functiona inca vreo 2 ani tot adunand date, caci apoi deja LHC-ul va fi in putere.

Uite aici pagina publica, pe intelesul tuturor, despre bosonul Higgs, de la experimentul CDF de la Tevatron.

Bosonul Higgs este particula prezisă de teoria fizicii particulelor pentru a explica de ce materia are masă. Dacă nu ar avea, s-ar plimba prin Univers doar cu viteza luminii, iar atomii nu s-ar putea forma, iar noi nu am exista. Bosonul Higgs este căutat intens la experimentele CDF şi DZero la acceleratorul Tevatron de lângă Chicago, SUA, iar în curând la cele de la acceleratorul LHC de la Geneva. Între timp, o pagină internet amplă despre povestea bosonului Higgs o puteţi găsi pe pagina pentru public lansată ieri de experimentul CDF. Adaugă un comentariu! Citeşte mai mult:
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Noiembrie 30, 2009, 09:15:52 p.m.
Acceleratorul Large Hadron Collider de la Geneva a fost repornit acum 10 zile şi a devenit astăzi în mod oficial cel mai energetic accelerator din lume, reuşind să accelereze protonii până la o energie de 1180 GeV, faţă de 980 GeV la acceleratorul american Tevatron. Spre comparaţie, masa unui proton este aproape 1 GeV. Protonii sunt acceleraţi aşadar la energii de aproape 1000 de ori mai mari decât energia lor de repaus şi la viteze cu doar aproximativ 100 metri pe secundă mai mici decât viteza luminii în vid! Detalii mai jos. Adaugă un comentariu! Citeşte mai mult:
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Mishulanu din Decembrie 01, 2009, 04:00:26 p.m.
Adi, am inteles ca lucrezi in domeniu, chiar la Tevatron. As vrea sa te intreb daca din aceste ciocniri de protoni rezulta cantitati egale de materie si de antimaterie si daca din aceste experimente a rezultat o explicatie plauzibila pentru faptul ca universul consta aproape in exclusivitate din materie.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Decembrie 01, 2009, 04:32:25 p.m.
Adi, am inteles ca lucrezi in domeniu, chiar la Tevatron.

Corect.

As vrea sa te intreb daca din aceste ciocniri de protoni rezulta cantitati egale de materie si de antimaterie

Nu neaparat, pentru ca protonii si protonii sunt materie. Cand se ciocneste materie si materie, iese mai multa materie decat antimaterie. Dar se creeaza si antimaterie, da. Mai ales odata produsa o particula masiva se descompune de obicei in cate o particula de materie si una de antimaterie.

si daca din aceste experimente a rezultat o explicatie plauzibila pentru faptul ca universul consta aproape in exclusivitate din materie.

S-au facut pasi in acest sens inca din 1964, cand a fost descoperita violarea paritatii CP in unele reactii de forta nucleara slaba. Adica exista o mica asimetrie intre materie si antimaterie, dar ea explica disparitia a dour 0.2% din antimaterie. Era vorba de reactii ce implicau mesonul K (cuarcul strange). Apoi in ultimul deceniu s-a descoperit acest lucru si pentru mezoni B (cuarcul bottom) si procentul explicat de antimaterie disparuta a crescut, dar nu cu mult. Presupunerea fizicienilor este ca vor descoperi particule noi, si mai masive, care ar prezenta acest fenomen si atunci procentul acesta ar creste. LHC-ul poate va descoperi astfel de particule, prezise de exemplu de teoria supersimetrica. Si pentru asta ii trebuie energie mare, sa poata descoperi particule eventuale ce exista cu masa mare.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Mishulanu din Decembrie 01, 2009, 09:27:47 p.m.
S-au facut pasi in acest sens inca din 1964, cand a fost descoperita violarea paritatii CP in unele reactii de forta nucleara slaba. Adica exista o mica asimetrie intre materie si antimaterie, dar ea explica disparitia a dour 0.2% din antimaterie.

Stiu ca am citit ceva despre acest fenomen. Sa inteleg ca ideea de baza este ca la inceputul universului existau aceste particule supermasive pe care inca nu le-am descoperit, si ca atunci cand s-au descompus in particule mai stabile, a ramas mereu ceva mai multa materie decat antimaterie. Daca particulele pe care le stim acum pot explica doar disparitia unei cantitati infime de antimaterie inseamna ca trebuie sa mai descoperim o multime de alte particule pentru ca acest rationament sa devina plauzibil.

Validarea supersimetriei ar dubla numarul de particule. Va deveni cam aglomerat tabelul particulelor elementare. Mi se pare ca fizica in loc sa simplifice intelegerea naturii, mai rau complica lucrurile. Mai multe particule elementare, mai multe dimensiuni, mai multe forte fundamentale, membrane n-dimensionale, etc. Fiecare raspuns naste mai multe intrebari. Parca prea ne pierdem in detalii in cautarea imaginii de ansamblu, daca o exista asa ceva. Sa speram ca LHC-ul o sa mai reduca din dileme, pentru ca deja acceleratoarele de particule au ajuns la dimensiuni si costuri foarte de mari. Cred ca este putin probabil sa se construiasca acceleratoare mai mari in urmatoarele decenii.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Decembrie 01, 2009, 09:47:58 p.m.
Ai sintetizat bine, dar nu sunt de acord ca teoria supersimetrie complica lucrurile. Doar in aparenta o face, caci introduce particule noi. Dar in realitate simplifica lucrurile, caci introduce o simetrie intre fermioni si bozoni si duce in mod natural la niste infinituri din calcule. Este foarte similar cu ce s-a intamplat in 1928, cand ecuatia lui Dirac a dublat numarul de particule, introducand antiparticulele, dar de fapt asta a dus la anularea in mod natural a unor infinituri din calcule. Adica infinit cu plus, infinit cu minus de la materie si antimaterie si se anulau si ramaneau cantitati finite pe care le puteam masura. Cam asa e si cu supersimetria, simplifica intelegerea si legile Universului, nu le complica.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Decembrie 07, 2009, 06:26:35 p.m.
VEŞTI LHC: CUM A PROGRESAT LHC SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ

Săptămâna trecută acceleratorul Large Hadron Collider (LHC) de la CERN a depăşit recordul mondial de energie pentru particule accelerate vreodată de umanitate, depăşind acceleratorul Tevatron de la Fermilab. Dar cum a progresat LHC în ultimele zile? Detalii mai jos. Adaugă un comentariu! Citeşte mai mult:
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Decembrie 10, 2009, 09:49:30 p.m.
NOU RECORD LA LHC: CELE MAI ENERGETICE COLIZIUNI OBŢINUTE VREODATĂ (http://www5.stiintaazi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4584:nou-record-la-lhc-cele-mai-energetice-coliziuni-obinute-vreodata&catid=52:fizica&Itemid=74)

Activitatea la Large Hadron Collider continuă cu succes şi marţi 08 octombrie 09 au fost realizate primele coliziuni frontale de protoni acceleraţi la recordul de energie înregistrat vreodată, anume 1.18 TeV. Spre comparaţie, acceleratorul Tevatron realizează coliziuni la doar 0.98 TeV. Detalii mai jos.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Decembrie 16, 2009, 02:29:54 a.m.
TEHNOLOGIE REVOLUŢIONARĂ DE LA CERN: RADIOGRAFIE "COLOR" PENTRU RAZE X, TEHNOLOGIE REVOLUŢIONARĂ ÎN DIAGNOSTICARE MEDICALĂ, DEZVOLTATĂ PE BAZA CERCETĂRILOR FUNDAMENTALE DE LA CERN

Cu siguranţă v-aţi văzut cel puţin o radiografie a dumneavoastră la plămâni. Era realizată cu raze X şi era alb-negru, nu? Ei bine, pentru prima dată, cercetători din Noua Zeelandă au dezvoltat tehnologia pentru a realiza fotografie în raze X "color", pe baza progreselor în materie de detectoare de particule realizate la construcţia detectoarelor acceleratorului Large Hadron Collider de la CERN. Astfel, diagnosticele medicale ale radiografiilor vor fi mai clare, corecte şi se vor salva vieţi omeneşti! Este un exemplu clar de aplicaţie concretă a cercetărilor fundamentale realizate la CERN.

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Februarie 04, 2010, 11:30:05 p.m.
Discutia cu emanuel despre accelerarea unui electron si teoria relativitatii a fost mutata aici.

http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1773.0
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Martie 20, 2010, 03:17:53 p.m.
Inca o zi istorica de la CERN.

NOUĂ ZI ISTORICĂ LA LHC: Nou record de energie pentru fiecare fascicul - 3,5 TeV
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Mishulanu din Martie 23, 2010, 10:42:43 p.m.
Puteti urmari live starea acceleratorului si desfasurarea experimentelor de la LHC la adresa:

http://op-webtools.web.cern.ch/op-webtools/vistar/vistars.php?usr=LHC1

Credeam ca lucrurile se desfasoara mai rapid, dar dureaza vreo 5-6 ore pana ca protonii sa ajunga in acceleratorul principal, trecand prin toate etapele intermediare. Astazi, dupa ce protonii au fost injectati in accelelatorul principal la energia de 450 GeV, au fost accelerati pana la 3500 GeV intr-o jumatate de ora. Foarte buna initiativa celor de la CERN ca permit publicului sa ia parte, indirect, la evenimentele care au loc acolo. Daca nu apar defectiuni, la inceputul lui aprilie ar trebui sa vedem primele ciocniri la 3.5 TeV.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Martie 23, 2010, 10:50:28 p.m.
Intr-adevar, ia mult timp sa accelerezi protonii. Odata injectati, continua coliziunile timp de multe ore, chiar o zi intreaga ...
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Martie 23, 2010, 11:12:48 p.m.
S-a anuntat data cand se vor incerca primele ciocniri de protoni la 3,5 TeV. Peste o saptamana, pe 30 martie.

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Martie 30, 2010, 10:09:07 a.m.
In jumatate de ora incepe transmisia live pe internet de la CERN. Cei de la LHC vor incerca sa obtina cele mai energetice coliziuni de particule obtinute vreodata de umanitate.

http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics/
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: graethel din Martie 30, 2010, 08:09:42 p.m.
Felicitari tuturor celor implicati in proiect pentru ziua asta! Si ma bucur ca s-a transmis pe net, am urmarit cat am avut timp cateva interviuri si conferinta de presa. Am avut astfel informatii direct din gura celor implicati in proiect.
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Martie 30, 2010, 08:40:50 p.m.
Da si de cateva ore exista deja regim stabil de coliziuni de particule la cele mai mari energii produse vreodata de umanitate ... Felicitari! Am actualizat pe articolul de la Stiinta Azi si linkuri la ce a scris presa din Romania despre asta, sa ramana consemnat in istorie.

Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Aprilie 02, 2010, 04:13:48 a.m.
Un articol bun despre LHC in EvZ.ro unde sunt citat si eu ca cercetator care explica anumite lucruri.

"CERN, la 3 ani distanta de povestea Universului" (http://www.evz.ro/detalii/stiri/cern-la-trei-ani-distanta-de-povestea-universului-891168.html)
Titlu: Re: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Aprilie 10, 2010, 11:53:13 p.m.
Articol amplu despre ziua istorica de la CERN din 30 martie scris de mine pentru ultimul numar din Zig Zag Roman Canadian.
Titlu: intrebari despre LHC
Scris de: florin_try din Noiembrie 25, 2010, 05:05:20 a.m.
Am si eu 3 intrebari din ce am mai rasfoit recent pe internet, le listez mai jos, poate vre-un expert de pe forum ma poate lamuri un pic....

1. In mai multe ziare(on line) se tot vorbeste ca in  2011 se va putea dovedi daca exista sau nu alte dimensiuni spatiale in afara de cele 3 pe care le intelegem
 ex: http://abcnews.go.com/Technology/wireStory?id=12152908

Din toate ciudateniile, chestia cu extradimensiuni mi se pare cea mai bizara, asa de bizara ca ar trebui lasata la coada, si nu subiect de mainstrem media.  O fi aparut mai recent vre-o indicatie experimentala de la LHC (fie si partiala) ca ar fi extradimensiuni?

2. In pagina oficiala LHC spune ca au atins o rata de coliziuni de 1032 coliziuni /cm2
(sursa: http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2010/PR20.10E.html )
 Ce inseamna acest numar? E mare sau mic, comparativ cu alte acceleratoare?

3. Am avut si eu curiozitatea sa navighez pe webul de la LHC dashboard (http://lhc-new-homepage.web.cern.ch/lhc-new-homepage/DashBoard/index.asp ) si da diverse grafice.
 Pe axa OY aproape mereu pune equivalent dipoles.
 Ce inseamna acesti equivalent dipoles? Ce marime fizica e? De unde vine?
Titlu: Re: intrebari despre LHC
Scris de: Adi din Noiembrie 25, 2010, 08:31:37 a.m.
Am si eu 3 intrebari din ce am mai rasfoit recent pe internet, le listez mai jos, poate vre-un expert de pe forum ma poate lamuri un pic....

Cu mare placere. Mut insa discutia la topicul de fizica particulelor, cu LHC acolo.

1. In mai multe ziare(on line) se tot vorbeste ca in  2011 se va putea dovedi daca exista sau nu alte dimensiuni spatiale in afara de cele 3 pe care le intelegem
 ex: http://abcnews.go.com/Technology/wireStory?id=12152908

Din toate ciudateniile, chestia cu extradimensiuni mi se pare cea mai bizara, asa de bizara ca ar trebui lasata la coada, si nu subiect de mainstrem media.  O fi aparut mai recent vre-o indicatie experimentala de la LHC (fie si partiala) ca ar fi extradimensiuni?

Intr-adevar, exista teorii care prezic existenta unor dimensiuni suplimentare ale spatiului. De exemplu teoria corzilor. Dar nu doar ea, ci si altele. Daca exista aceste dimensiuni suplimentare, unele particule ar putea calatori doar in acele dimensiuni si atunci nu vor aparea in dimenisunile noastre, aparand astfel ca energie lipsa in detector, asa cum apar si neutrinii astazi. Este un domeniu foarte interesant de cercetari. Dar daca se va arata in 2011 sau 2020, ramane de vazut.

2. In pagina oficiala LHC spune ca au atins o rata de coliziuni de 1032 coliziuni /cm2
(sursa: http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2010/PR20.10E.html )
 Ce inseamna acest numar? E mare sau mic, comparativ cu alte acceleratoare?

Aceasta marime se numeste luminozitate si cea mai mare din lume este la acceleratorul Tevatron din SUA unde este de cam 2-3 ori 1032 coliziuni /cm2. LHC-ul a pornit de la marime de o mie de ori mai mica decat dea din prezent, dar a tot crescut exponential si peste vreo 5-6 ani va ajunge de zece ori mai mare ca la LHC. Practic inseamna ca va produce mai multe coliziuni de particule pe secunda. Iata aici niste linkuri interesante.

Explicatia luminozitatii in 60 de secunde:
http://www.symmetrymagazine.org/cms/?pid=1000268

Situatia LHC-ului acum cateva saptamani:
http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/over_40_inverse_picobarns_delivered_lhc


3. Am avut si eu curiozitatea sa navighez pe webul de la LHC dashboard (http://lhc-new-homepage.web.cern.ch/lhc-new-homepage/DashBoard/index.asp ) si da diverse grafice.
 Pe axa OY aproape mereu pune equivalent dipoles.
 Ce inseamna acesti equivalent dipoles? Ce marime fizica e? De unde vine?

Dipolii sunt magneti. Magnetii tin protonii pe o orbita circulara, in acel tunel cu raza de 6 km. Mai sunt magneti quadrupoli (cu patru poli) care tin protonii ca un fascicul strans, ca sa nu se departeze unii de altii si sa loveasca tubul in care se rotesc.

Iata aici diverse monitoare de supraveghere ale LHC-ului explicate pe intelesul tuturor:
http://www.symmetrymagazine.org/cms/?pid=1000816

Iar aici iata un link interesant cu structura LHC-ului:
http://www.symmetrymagazine.org/cms/?pid=1000364

Lectura placuta! :)
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Aprilie 22, 2011, 07:43:24 p.m.
Astazi (22 aprilie 2011) e zi istorica pentru LHC, caci a depasit recordul de luminozitate instatanee detinut de acceleratorul Tevatron din SUA. Ce inseamna luminozitate si de ce importanta vedeti aici.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/lhc_breaks_world_intensity_record_hadron_colliders-78321
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Mai 01, 2011, 08:42:04 a.m.
Si dupa multe zile in sfarsit un articol bun in presa romaneasca, scris de prietena noastra Catalina Curceanu la EvZ.ro.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/record-de-luminozitate-la-acceleratorul-de-la-geneva-928481.html
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Mai 23, 2011, 06:25:27 p.m.
Experimentele de la LHC isi prezinta cele mai recente rezultate la conferinta Quark Matter 2011. Declaratia de presa completa aici:

http://www.interactions.org/cms/?pid=1030769

Altceva, acceleratorul LHC si-a depasit iar recordul de luminozitate, dupa ce cu ceva vreme in urma il depasise pe cel al Tevatronului.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/lhc_reaches_1033_luminosity-79257
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Sieglind din Mai 28, 2011, 01:48:51 p.m.
Rezultatele celor trei experimente prezentate la Conferinţa Quark Matter 2011:

ALICE: http://aliceinfo.cern.ch/Public/en/Chapter1/newsqm.html

ATLAS: http://www.atlas.ch/news/2011/is-nature-supersymmetric.html

CMS: http://cms.web.cern.ch/cms/News/2011/HI_Results_May/index.html
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Mai 28, 2011, 04:36:31 p.m.
Da, si rezultatul care a facut valva saptamana asta in presa (desi nu si in cea romaneasca) este rezultatul de la CMS despre cum se comporta particulele formate din cuarci atunci cand sunt in mijlocul materiei aflata in starea de agregare "plasma quarc-gluon".

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/upsilon_suppression_paper_link-79415
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Iulie 24, 2011, 01:59:40 p.m.
CERN Officials May Have Witnessed 'God Particle' (http://www.redorbit.com/news/science/2083918/cern_officials_may_have_witnessed_god_particle/index.html)
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Scientia din Iulie 24, 2011, 03:03:33 p.m.
Am publicat ceva şi pe site, http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/2166-a-fost-descoperit-bosonul-higgs.html (http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/2166-a-fost-descoperit-bosonul-higgs.html)
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Iulie 27, 2011, 02:35:05 p.m.
Salutari! Ma bucur ca a scris Catalina articolul, caci eu am fost prins chiar la conferinta aceasta mare (EPS-HEP) de la Grenoble, unde am prezentat, in numele experimentului meu, sinteza cautarii bosonului Higgs la experimentul CDF de la Fermilab. Este o mare onoare si prima mea mare conferinta. Am cunoscut multi oameni mari pe viu si se pare ca am gasit si urmatoarea slujba de postdoc. Revenind la particula Higgs, in Modelul Standard exista una sigura si este descrisa doar de masa sa, care poate fi cu o probabilitate de 95% intre 115 si 185 de GeV/c^2 (pe care le voi numit de acum incolo unitati). Acest interval poate fi impartit in masa mica, intre 115 si 135 unitati, si masa mare, intre 135 si 185 de unitati. La masa mica, bosonul Higgs este mai greu de gasit, dar teoria arata ca sunt sanse mai mari sa se gaseasca acolo. La masa mare, bosonul Higgs e mai usor de vazut si tocmai de aceea a putut fi exclus un interval mare in care bosonul Higgs nu exista cu o probabilitate de 95%.

Astfel, la masa mare, experimentul CDF de la Fermilab a exclus valori intre 157 si 174, un interval si mai mare fata de cel exclus anul trecut. Astfel, teritoriul unde se poate ascunde bosonul Higgs se miscoreaza si mai mult. In plus, pentru prima data, experimentul CDF a exclus si o parte din teritoriul la masa mica exclus deja de experimentul LEP de la CERN. Anume CDF a exclus acum intre 100 si 105 unitati, in timp ce LEP exclusese acum 10 ani de la 0 la 115 unitati. Graficul final de la LHC, pe care l-am prezentat in numele experimentului meu, este

(http://www-cdf.fnal.gov/physics/new/hdg/Results_files/results/cdfcombeps2011/figures/cdflim17july2011.gif)

Acelasi rezultat este aratat si pe acest grafic, care arata multele analize independente care au intrat in rezultatul final de la CDF.

(http://www-cdf.fnal.gov/physics/new/hdg/Results_files/results/cdfcombeps2011/figures/cdfcollectedsm17july2011.gif)

Scopul este de a duce acele linii cat mai aproape de 1, iar atunci cand trec sub 1, acele valori ale masei bosonului Higgs sunt excluse. Analiza pe care am condus-o in ultimul an de zile este cea in care un boson Higgs este produs impreuna cu un boson W, unde bosonul W se dezintegreaza intru-un electron (sau muon) si un neutrino, iar bosonul Higgs intr-o pereche de quarci de tip bottom (materie si antimaterie, deci bottom si antibottom). Analiza aceasta (cu rosu pe grafic) este cea mai aproape de 1 pe acel grafic, ceea ce inseamna ca este cea mai "sensitive" (cum se zice in romana? precisa? performanta?) pentru cautarea bosonului Higgs la masa mica dintre toate aceste analize de la CDF. De asemenea, se intampla sa fie mai precisa decat toate analizele de la celalalt experiment de la Fermilab, anume DZero, precum si de la orice analiza de la ATLAS sau CMS la LHC. Asadar, rezultatul echipei din care fac parte, rezultatul meu de la doctorat, este in prezent cel mai bun din lume la masa mica.

Trecand acum la LHC, atat experimentul ATLAS cat si experimentul CMS de la LHC au exclus un teritoriu inca si mai mare decat CDF la masa mare. In loc de 157-174 cat a exclus CDF, ATLAS a exclus 149-190, iar CMS inca si mai mult, 145-209! Asadar este acum clar ca bosonul Higgs, daca exista, este la masa mica. In acest context, cautarea bosonului Higgs la masa mica devine inca si mai importanta. Si daca va reusi cu noua slujba, voi continua aceasta la experimentul ATLAS de la LHC.

Care e situatia la masa mica? Sa laum masa de 115 unitati, anume limita pusa de LEP inainte. Limita analizei mele la CDF este de 2.6 ori predictia teoriei curente. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca daca bosonul Higgs ar fi de 2.6 ori mai abundent decat prezice de fapt teoria, atunci noi l-am putea vedea la 95% probabilitate. Cu alte cuvinte, valori mai mari de 2.6 sunt excluse de noi. Dar cum teoria prezice valoarea 1 (relativ la teoria insasi) inseamna ca bosonul Higgs nu este exclus. Tocmai de aceea valorile unde linia trece sub 1 de pe grafice corespund pentru valori ale masei ce sunt excluse. Atunci cand combinam analiza mea cu celelalte analize la masa mica de la CDF, valoarea aceasta de 2.6 devine 1.55, asadar mult mai mica si mai aproape de 1. Vedem asadar motivatia de a plati atatia oameni pentru a analiza toate acele analize caer sunt mai putin performante decat cea mai performanta dintre ele. Pentru ca puterea sta in combinatie. Iar astazi, in cam o ora, se va anunta oficial si combinarea tuturor analizelor de la CDF si de la DZero, celalalt experiment de la Tevatron. Rezultatele nu sunt inca publice, dar vor fi dupa prezentare, la linkul acesta.

http://www-cdf.fnal.gov/physics/new/hdg/Results.html (http://www-cdf.fnal.gov/physics/new/hdg/Results.html)

Bun, care este situatia la LHC? Analiza cea mai buna la masa mica de la Tevatron, WH, cu limita deci de cam 2.6, nu este cea mai buna de la LHC, datorita faptului ca fizica se schimba un pic, pentru ca la LHC se ciocnesc protoni si protoni la energii de 7 ori mai mari (in loc de protoni si antiprotoni la energii de 7 ori mai mici). Ori continutul in particule elementare al protonului se schimba in functie de energia la care se afla si astfel particulele elementare ce se ciocnesc difera de la un caz la altul. Limita la experimentele de la LHC este de cam 10 ori predictia teoriei in cazul acesta. Totusi, analizele in care bosonul Higgs se descompune in doi fotoni sunt considerate analizele de aur la LHC, pentru ca foarte putine coliziuni de particule pot produce evenimente asa curate, cu doar doi fotoni, cum ar produce bosonul Higgs. Astfel, ar fi un background foarte mic si un semnal, chiar si mic, s-ar vedea usor. Astfel de analize au limita de cam 4 ori predictia teoriei atat la ATLAS, cat si la CMS.

Acum, pana la sfarsitul anului, acceleratorul LHC va oferi date de 4 ori mai multe, iar precizia analizelor creste cu radical din cresterea numarului de date, adica cu sqrt{4}, adica 2. Adica de la limita de 4, analizele vor trece la limita de 2. Asta e doar daca adaugi noi date. Dar fizicienii vor imbunatatii si analizele, asadar poaet vor obtine mai putin. In plus, ATLAS si CMS vor combina rezultatele, astfel incat e ca si cum ar fi date duble, deci rezultatul combinat va fi mai bun cu radical din 2, adica 1.4. Apoi acesta va fi combinat cu rezultatul din WH, care din 10 va deveni 5, apoi poate cu imbunatatiri 4. Si astfel in cam un an de zile sau mai putin ne vom apropia substantial de precizia necesara pentru a exclude bosonul Higgs in toate intervalelel posibile de mase.

Nici experimentele de la Tevatron nu vor sta degeaba, ci vor include 20% mai multe date, precum si imbuntatiri de analize care vor putea aduce 10-15% in precizia analizelor.

Cursa poentru bosonul Higgs se arata asadar interesanta. Dar pana acum, putem vorbi doar de un interval mare exclus la masa mare, si nimic la masa mica. Aceste "excese" de care se vorbeste in presa nu merita luate in calcul in acest moment in mod serios. Cel mai probabil sunt modelizari imprecise ale backgroundurilor.

Sper ca pe forum aceasta istorisire la cald a rezultatelor e de folos. Voi incerca sa sriu un articol mai concis si mai formal pentru EVZ.ro, dar sa vad, ca e inca o perioada aglomerata, cu o conferinta la Paris in urmatoarele zile, si sustinerea tezei la Montreal in zilele care urmeaza.

Sper sa fie multe intrebari si comentarii, voi incerca sa raspund la ele.

Adi
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Scientia din Iulie 28, 2011, 05:49:59 p.m.
Sper ca pe forum aceasta istorisire la cald a rezultatelor e de folos. Voi incerca sa sriu un articol mai concis si mai formal pentru EVZ.ro, dar sa vad, ca e inca o perioada aglomerata, cu o conferinta la Paris in urmatoarele zile, si sustinerea tezei la Montreal in zilele care urmeaza.

Multumim pentru analiza si explicatiile detaliate. Pentru mine a lamurit multe lucruri cu privire la ceea ce presupune cautarea unei particule elementare...

Cand am vazut mesajul tau atat de amplu chiar m-am intrebat de ce nu ai scris si un articol...Cred ca nu ar mai fi prea mult de lucru pe textul de aici pana la a ajunge la o forma potrivita pentru un post de blog.

Cand am ajuns la finalul mesajului am vazut si explicatiile...

Noi asteptam si articolul, sa stii:)

Pana una alta, succes la conferinta de la Paris si la sustinerea tezei !

_____
Florian
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Iulie 28, 2011, 06:23:51 p.m.
Apreciez mult raspunsul tau. Este prima confirmare ca a folosit cuiva explicatia detaliata. A fost cam dezorganizata si intr-adevar peste o saptamana sper sa fac un articol mai organizat, mai clar, cu aceleasi informatii, dar prezentate mai clar, pe intelesul tuturor. Multumesc de urari, pe curand!
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Iulie 30, 2011, 01:14:38 a.m.
Nature, iulie 2011: Hint of Higgs, but little more (http://www.nature.com/news/2011/110725/full/475434a.html?WT.ec_id=NATURE-20110728)
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Iulie 30, 2011, 12:05:09 p.m.
Nature, iulie 2011: Hint of Higgs, but little more (http://www.nature.com/news/2011/110725/full/475434a.html?WT.ec_id=NATURE-20110728)

Mersi, dar nu pot sa il vad, ca nu sunt la McGill si ma gandesc ca nici cei din tara nu il vad.

Eu de doua zile tot raspund la comentariile la articolul recent de la EvZ.ro al Catalinei Curceanu despre noile rezultate despre Higgs.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-vis-al-fizicienilor-semne-care-anunta-descoperirea-bosonului-higgs-939447.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-vis-al-fizicienilor-semne-care-anunta-descoperirea-bosonului-higgs-939447.html)
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: HarapAlb din Iulie 31, 2011, 01:43:26 a.m.
Nature, iulie 2011: Hint of Higgs, but little more (http://www.nature.com/news/2011/110725/full/475434a.html?WT.ec_id=NATURE-20110728)
Mersi, dar nu pot sa il vad, ca nu sunt la McGill si ma gandesc ca nici cei din tara nu il vad.
Nu inteleg ce se intampla, eu am putut la inceput accesa articolul urmand un link pe care l-am primit pe e-mail de la Nature. Dupa aceea am vazut ca nu mai este posibil.

Completare: Acum vad, ca sa puteti vizualiza o parte din articole aveti nevoie de inregistrare (gratuita) pe site-ul Nature. Dupa ce m-am identificat mi-a aparut articolul despre bosonul Higgs.
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din August 08, 2011, 04:54:21 p.m.
Astazi mi-a aparut la EvZ.ro un nou articol de popularizare, dupa mai bine sase luni de pauza din cauza lipsei de timp. Tema este situatia la zi in vanatoarea bosonului Higgs, dupa acest an fabulos care a trecut, cu primele rezultate despre Higgs despre LHC. Estimarea este ca intr-un an de zile de acum vom sti sigur daca bosonul Higgs exista sau nu.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/2011-an-fabulos-pentru-cautatorii-bosonului-higgs-940963.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/2011-an-fabulos-pentru-cautatorii-bosonului-higgs-940963.html)
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Sieglind din Octombrie 17, 2012, 01:49:59 a.m.
Pentru cei interesaţi:


Anyone in the world with a computer can contribute to research at CERN. Through the LHC@Home project, volunteers can offer up spare computing power to simulate and process collisions happening inside the Large Hadron Collider.

CERN recently improved the program with a new feature that helps scientists monitor the system that distributes work among volunteers’ computers. But the new feature is not the work of a CERN employee; it is the work of a college undergraduate who had the chance to work with CERN through the 2012 Google Summer of Code.

Google Summer of Code started in 2005 and is available to any organization that makes their code free for all. Google accepted CERN as a mentoring organization in 2011. It was the only physics laboratory that participated in 2012.

http://www.symmetrymagazine.org/article/october-2012/a-summer-of-physics-code (http://www.symmetrymagazine.org/article/october-2012/a-summer-of-physics-code)

Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Sieglind din Februarie 16, 2013, 11:07:15 p.m.
Pe 14 februarie, LHC a fost oprit pentru o perioadă de 2 ani. A "Long Shutdown 1" (LS1).


http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/4655-lhc-oprit-pentru-2-ani-aflati-de-ce.html (http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/4655-lhc-oprit-pentru-2-ani-aflati-de-ce.html)

http://home.web.cern.ch/about/updates/2013/02/long-shutdown-1-exciting-times-ahead (http://home.web.cern.ch/about/updates/2013/02/long-shutdown-1-exciting-times-ahead)
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii despre LHC
Scris de: Adi din Martie 14, 2013, 01:35:02 p.m.
Pe 14 martie 2013, CERN anunta ca noua particula nu mai este o particula "ca si un boson Higgs", ci o particula "un boson Higgs". Mai multe la topicul despre bosonul Higgs.

http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,204.msg58567.html#msg58567 (http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,204.msg58567.html#msg58567)