Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Cosmologie => Subiect creat de: adryan din Februarie 15, 2014, 11:24:49 PM

Titlu: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 15, 2014, 11:24:49 PM
Salut!poate cineva sa imi dea raspunsul la o intrebare pe care mi o pun de mult timp?

  Daca peste tot in univers exista un Prezent si galaxia in care ne aflam se afla la 13,7 miliarde ani (Big Bang) iar o alta galaxie aflata la 5 miliarde ani(Big Bang) acum cat timp a fost  Big Bang?..Multumesc!
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Februarie 15, 2014, 11:36:56 PM
Citat din: adryan din Februarie 15, 2014, 11:24:49 PM
peste tot in univers exista un Prezent
Ce inseamna asta pentru tine?


e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Februarie 16, 2014, 12:15:49 AM
Timpul absolut exista doar in teoria Newtoniana care la nivel cosmologic nu este adevarata, cu o aproximatie rezonabila.In TRR si TRG nu doar spatiul ci si timpul este relativ.Nu exista "un loc anume" unde s-a produs "BIG-BANG" pentru ca BIG-BANG a creat spatiul si timpul.Ca sa intelegi mai bine toate acestea poti incepe prin a studia TRR (Teoria relativitatii restranse).
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 16, 2014, 01:23:10 AM
Adica oriunde in Univers in acest moment..iar daca noi ne dam seama  ca Big Bang a fost acum 13,7 miliarde ani datorita lumini care acum a ajuns la noi...alta galaxie mai indepartata(ex.15 miliarde ani) la care lumina a ajuns mai tarziu.....Exact in momentul asta pentru noi Big Bang a fost acum 13,7 miliarde ani iar pt.cealalta galaxie acum 15 miliarde ani...sau varsta universului este aceeasi peste tot in univers? nu stiu prea multe despre Astronomie dar ma pasioneaza foarte tare...asa ca daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati :)Ms1
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 16, 2014, 01:26:00 AM
Ms pentru raspuns... Valangjed!
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: puriu din Februarie 18, 2014, 11:06:07 PM
Teoria BB pleaca de la observatia ca galaxiile se indeparteaza de noi cu o viteza cu atat mai mare cu cat sunt mai indepartate. Cei mai indepartati quasari vizibili se indeparteaza de noi, conform deplasarii spre rosu a luminii lor, cu o viteza apropiata de c. Acestia se aflau in momentul emisiei luminii analizate la o distanta de cca. 13,7 mld a.l. si din acel moment au mai trecut peste 13 mld de ani. Daca se considera ca in momentul BB toate punctele din Univers erau apropiate unul de altul si ca expansiunea a avut loc cu viteza constanta intre doua puncte, varsta Universului rezulta de cel putin 27 mld de ani. Daca, conform altor observatii, expansiunea este accelerata, varsta Universului rezulta mult mai mare.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Februarie 19, 2014, 09:51:17 AM
Citat din: puriu din Februarie 18, 2014, 11:06:07 PM
Cei mai indepartati quasari vizibili se indeparteaza de noi, conform deplasarii spre rosu a luminii lor, cu o viteza apropiata de c.
Interesant. Care e sursa acestei informatii? Ce deplasare spre rosu corespunde indepartarii cu viteza apropiata de c?

CitatAcestia se aflau in momentul emisiei luminii analizate la o distanta de cca. 13,7 mld a.l. si din acel moment au mai trecut peste 13 mld de ani.
Care e sursa acestei informatii?

CitatDaca se considera ca in momentul BB toate punctele din Univers erau apropiate unul de altul si ca expansiunea a avut loc cu viteza constanta intre doua puncte, varsta Universului rezulta de cel putin 27 mld de ani.
Intre care "doua puncte"?

CitatDaca, conform altor observatii, expansiunea este accelerata, varsta Universului rezulta mult mai mare.
De ce ar fi varsta mai mare?


e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Februarie 19, 2014, 11:42:22 AM
Citat din: adryan din Februarie 16, 2014, 01:23:10 AM
Adica oriunde in Univers in acest moment..
Serios, nu inteleg ce intelegi tu prin "Prezent" asa cum l-ai folosit in postarea initiala. Iar raspunsul tau nu imi clarifica nimic. Defineste ce inseamna "Prezent" pentru tine, intr-ul loc din Univers, sau in toate, sau in anumite parti sau unde crezi tu ca e important.

Citatiar daca noi ne dam seama  ca Big Bang a fost acum 13,7 miliarde ani datorita lumini care acum a ajuns la noi...
Tu crezi ca lumina care a ajuns la noi are o eticheta pe care scrie "am plecat de la Big-Bang acum 13,7 miliarde de ani si vin direct si fara vreun ocolis spre voi"? Cum anume intelegi tu ca s-a determinat valoarea aceea de 13,7 miliarde de ani? Te intreb pentru ca nu inteleg de ce formulezi asa intrebarea.

Citatalta galaxie mai indepartata(ex.15 miliarde ani) la care lumina a ajuns mai tarziu.....
Mai indepartata de ce anume?

CitatExact in momentul asta pentru noi Big Bang a fost acum 13,7 miliarde ani iar pt.cealalta galaxie acum 15 miliarde ani...
Nu are sens ce spui aici, in special din cauza ca nu inteleg cum ai ajuns la cifrele astea.

Citatsau varsta universului este aceeasi peste tot in univers?
Asta e o intrebare la care se poate raspunde doar daca stabilim inainte in ce context vorbim, deoarece TRG arata ca notiunea newtoniana de timp absolut nu este tocmai corecta.

Citatnu stiu prea multe despre Astronomie dar ma pasioneaza foarte tare...asa ca daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati
E greu sa te corecteze cineva inainte sa devina mai clar ce stii deja. De aceea iti pun intrebari, nu pentru ca as evita sa-ti raspund.


e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 20, 2014, 11:08:03 PM
13,7 miliarde a.l se presupune ca ar fi varsta universului...nu am ajuns eu la cifra asta ci oameni de stiinta care oricum nu are cum sa fie cu exactitate ..si au dat seama de varsta universului banuiesc datorita lumini pe care au emis o cele mai indepartate galaxii care s-au format imediat dupa BB...Prezentul pentru mine inseamna oriunde in Univers in orice galaxie in orice loc exact in momentul cand citesti acum..si vroiam sa stiu daca pentru orice vietate din univers.. BB-ul a avut loc  tot acum 13,7 mil a.l indifferent cat de departe s-ar afla una de cealalta?MS!
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Februarie 20, 2014, 11:45:22 PM
a.l. inseamna ani lumina?
In ani lumina se masoara distanta nu timpul.
Ca sa nu spui ca sunt carcotas, citeste "Scurta istorie a timpului" scrisa de Steve Hawking, acolo o sa afli si despre timp si despre spatiu.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Februarie 20, 2014, 11:47:12 PM
Citat din: adryan din Februarie 20, 2014, 11:08:03 PM
13,7 miliarde a.l se presupune ca ar fi varsta universului...
Nu este adevarat. Varsta universului nu poate fi exprimata in unitati de masura pentru distante.

Citatnu am ajuns eu la cifra asta ci oameni de stiinta
Nu, tu singur ai ajuns la cifra aceea. Oamenii de stiinta nu confunda distantele cu duratele. In plus, eu te-am intrebat despre valoarea de 15 miliarde de ani, la care in mod cert este produsa de tine.

Citatcare oricum nu are cum sa fie cu exactitate ..
Pana nu stii cum s-a obtinut valoarea varstei Universului, cum poti tu sa faci asemenea afirmatii despre cat de exacta poate fi? Pe ce te bazezi cand faci astfel de afirmatii?

Citatsi au dat seama de varsta universului banuiesc datorita lumini pe care au emis o cele mai indepartate galaxii care s-au format imediat dupa BB...
Nu, nu asa si-au dat seama de varsta Universului.

CitatPrezentul pentru mine inseamna oriunde in Univers in orice galaxie in orice loc exact in momentul cand citesti acum..
Ei bine, asa ceva nu exista. Simultaneitatea este ceva mai complicata in Univers decat ar dicta intuitia.

Citatsi vroiam sa stiu daca pentru orice vietate din univers.. BB-ul a avut loc  tot acum 13,7 mil a.l indifferent cat de departe s-ar afla una de cealalta?
Te asigur ca pentru foarte putine vietati din Univers (printre care se pare ca si pentru tine) BB-ul a avut loc acum o ... distanta. Pentru majoritatea vietatilor rationale care si-au pus aceasta problema, BB-ul a avut loc acum o ... durata de timp.

In ipoteza ca ai incurcat din neatentie unitatile de timp (ani) cu cele de distanta (a.l.), ipoteza destul de firava dat fiind ca repeti greseala asta de mai multe ori, raspunsul la intrebarea ta este: nu, atata timp cat vietatile se misca una fata de alta.

e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 20, 2014, 11:54:26 PM
ok ms!) si daca nu ai vedea lumina emisa de ele cum ti ai da seama de varsta universului?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Februarie 21, 2014, 12:08:18 AM
Intrebarea e destul de ciudat formulata. E ca si cum ai intreba cum iti dai seama de varsta unui cal, daca nu ii vezi capastrul.

Pana clarifici putin intrebarea, eu sunt curios tu cum ti-ai da seama de varsta Universului daca ai vedea lumina emisa de primele galaxii formate dupa Big-Bang (respectiv cum iti dai seama de varsta calului daca ii vezi capastrul)? Si de unde stii tu ca exista galaxii care s-au format imediat dupa Big-Bang?

e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 21, 2014, 12:21:01 AM
ok .. am gresit sorry nu tre sa fii ironic..vreau sa mi rsp la intrebare fara sa iei in calcul ca am gresit..daca vrei ..daca nu ..MS Oricum
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 21, 2014, 12:34:54 AM
Mi as da seama ca lumini I au trebuit 13 mil.ani sa ajunga la mine ca eu sa vad aceea galaxie care sa format acum 13 mil ani...acum vroiam sa te intreb..Daca tu nu ai vedea lumina emisa de primele galaxii formate dupa big bang tu cum ti ai da seama de varsta universului?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 21, 2014, 12:48:52 AM
cand am spus imediat dupa big bang..ma refer la cateva sute de milioane de ani dupa BB
http://www.puterea.ro/special/astronomii-au-descoperit-o-galaxie-formata-la-700-de-milione-de-ani-dupa-big-bang-80266.html (http://www.puterea.ro/special/astronomii-au-descoperit-o-galaxie-formata-la-700-de-milione-de-ani-dupa-big-bang-80266.html)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Februarie 21, 2014, 12:54:18 AM
adryan dumneata nu intelegi ca , dupa ultimele masuratori, spatiul, retinespatiul se "intinde" mai repede decat lumina.Iti recomand , inca odata, "Scurta istorie a timpului" de Stephen Hawking.O gasesti, on line, gratuit, la o simpla cautare pe "Gogu",dupa ce citesti acea carte (are doar 127 de pagini) mai vorbim.(am vrut sa scriu vb dar regulamentul nu da voie,cand scrii pe acest forum respecta regulamentul, te rog!)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 21, 2014, 01:01:36 AM
oK MS!
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Februarie 21, 2014, 01:12:49 AM
@adryan   Ce "spui" eu si ce intelegi mata?  MS? Asta e "limbaj" de forum?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 21, 2014, 01:19:49 AM
Aaa scuze nu mi am dat seama..Ok Multumesc!
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Februarie 21, 2014, 02:15:44 AM
Ai auzit de semne  de punctuatie, "gen", virgula, cratima(liniuta), doua puncte, etc.?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 21, 2014, 10:31:47 AM
Aaa, scuze! Nu mi-am dat seama!
Ok, multumesc! :)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Februarie 21, 2014, 11:01:02 AM
Citat din: adryan din Februarie 21, 2014, 12:21:01 AM
ok .. am gresit sorry nu tre sa fii ironic..
Nu sunt ironic, stai linistit. Pe aici se perinda foarte multi foarte sensibili, adica cu niste orgolii cat china, ca atare evit ironia din oficiu. Tot ce spun eu spun la modul serios, si daca glumesc o spun clar ca sa nu fie dubii.

Citatvreau sa mi rsp la intrebare fara sa iei in calcul ca am gresit..
Asta nu pot sa fac, pentru ca atata timp cat pleci de la premise gresite, si insisti in eroare, nu prea avem cum sa dialogam in mod constructiv. Iar daca tu nu vrei sa ti se corecteze greselile ci doar sa ti se raspunda, eu cred ca ai gresit forumul. Aici se incearca popularizarea stiintei, nu doar in sensul de a explica rezultatele stiintifice, ci mai ales in sensul explicarii metodei si demersului corespunzator. A incerca sa obtii concluzii pertinente plecand de la premise gresite este ceva ce eu combat in acest context. Mai sunt si altele, dar sa nu o lungim pe langa subiect prea mult.

Citat din: adryan din Februarie 21, 2014, 12:34:54 AM
Mi as da seama ca lumini I au trebuit 13 mil.ani sa ajunga la mine ca eu sa vad aceea galaxie care sa format acum 13 mil ani...
Cum anume ti-ai da seama? Esti constient ca spre noi vine lumina de la o gramada de galaxii, nu doar de la primele formate? Deci, sunt de fapt 2 intrebari: cum distingi lumina de la cele mai vechi de lumina care vine de la celelalte, si cum determini timpul care i-a trebuit luminii de la cele mai vechi sa ajunga la noi?

Citatacum vroiam sa te intreb..Daca tu nu ai vedea lumina emisa de primele galaxii formate dupa big bang tu cum ti ai da seama de varsta universului?
Iar intrebarea cu capastrul si calul ...
Varsta Universului rezulta din modelul Big-Bang. Inca nu stiu cat de multe stii tu despre acest model, intrebarile tale sunt foarte confuze, deci nu inteleg nici macar cum gandesti, de aceea iti pun aceste intrebari. Hai sa ne lamurim: ce stii tu despre Big-Bang la ora actuala?

Citat din: adryan din Februarie 21, 2014, 12:48:52 AM
cand am spus imediat dupa big bang..ma refer la cateva sute de milioane de ani dupa BB
http://www.puterea.ro/special/astronomii-au-descoperit-o-galaxie-formata-la-700-de-milione-de-ani-dupa-big-bang-80266.html (http://www.puterea.ro/special/astronomii-au-descoperit-o-galaxie-formata-la-700-de-milione-de-ani-dupa-big-bang-80266.html)
Aha, atunci te rog ca de acum ianinte sa explicitezi la ce te referi, ca sa putem purta un dialog eficient. Daca tu te referi la altceva ("dupa sute de milioane de ani")  decat spui ("imediat dupa"), eu nu pot sa ghicesc la ce te referi.


e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 22, 2014, 11:07:17 PM
Suprafata, s, in metri patrati, a unei sfere cu raza r, in metri, este

s = 4 x pi x r2

Astfel, pentru o sfera cu raza = 1 metru,
suprafata = 4 x pi x 12
= 4 x pi
= 4 x 3.14159
= 12.56636 metri patrati.

Daca un bec are luminozitate de 100 wati, atunci la distanta zero de bec, luminozitatea este 100 wati. La distanta de 1 metru de bec, lumina merge in toate directiile, asa ca acopera suprafata unei sfere cu raza de 1 metru cu becul in centrul sferei, asa ca la distanta de 1 metru de sursa luminii, luminozitatea de 100 wati se imparte pe suprafata sferei de 12.56636 metri patrati, asa ca luminozitatea aparenta a unei surse de 100 wati la distanta de 1 metru =

= L / s
= L / ( 4 x pi x r2 )
= 100 wati / 12.56636 metri patrati
= 7.95775 wati/metru patrat.

Asadar, luminozitatea absoluta a becului este 100 wati, iar luminozitatea aparenta la distanta de 1 metru de bec este 7.95775 wati/metru patrat.
Spre exemplu, distanta medie intre soare si planeta noastra, r, este 149597870691 metri, iar la aceasta distanta, luminozitatea aparenta a soarelui, a, este 1367.6 wati/metru patrat. Care este luminozitatea absoluta, L, a soarelui?
s = 4 x pi x r2
a = L / s
L = a x s
L = a x (4 x pi x r2)
L = 1367.6 x (4 x 3.14159 x 1495978706912)
L = 3.8 x 1026wati, luminozitatea absoluta a soarelui.




distanta de sursa luminii sau
raza sferei in metri  2 x 4 x pi =  suprafata sferei in metri patrati

Incearca si tu! Introduci o distanta fata de sursa de lumina (adica raza sferei, in metri, sursa de lumina fiind centrul sferei) sa vezi suprafata unei sfere care corespunde cu o anumita raza,
sau alternativ
introduci suprafata sferei, in metri patrati, sa vezi raza care corespunde cu o anumita suprafata sferica in aceste campuri (casute) apoi apesi enter sau dai clic in afara casutei sa vezi cealalta valoare care corespunde celei pe care ai introdus-o. Daca cealalta valoare nu se seteaza imediat inseamna ca javascript nu este activat in programul de navigare pe retea.

luminozitatea aparenta
in wati/metru patrat  = luminozitatea absoluta  wati / suprafata sferei in metri patrati

Apoi introduci o luminozitate absoluta a sursei de lumina, in wati, sa vezi luminozitatea aparenta in wati / metru patrat la distanta de sursa luminii (raza sferei) aratata in casuta de sus,
sau
introduci luminozitatea aparenta observata, in wati / metru patrat, la distanta de sursa (raza sferei aratata mai sus) sa vezi luminozitatea absoluta, in wati, a sursei de lumina in centrul sferei.
Acum poti schimba raza sferei (distanta de sursa luminii) sa vezi ce efect are asupra luminozitatii aparente la acea distanta.




Cele mai departate stele Cepheid-variabile identificate sunt in roiul de galaxii Virgo, in directia constelatiei zodiacale Virgo (Fecioara) la distanta de 60 milioane ani lumina. Cu cat este o galaxie mai indepartata, cu atat e mai dificil sa vezi stele individuale in acea galaxie, fiindca lumina stelelor din galaxiile indepartate arata ca o pata difuza. Stelele Cepheid-variabile sunt numite dupa prima stea descoperita avand aceasta calitate, anume steaua delta Cepheus. Stele Cepheid-variabile vizibile cu ochiul liber si avand variatii mari de luminozitate sunt eta Acvila, zeta Gemeni, si delta Cepheus, toate trei vizibile din Romania, si beta Dorado, vizibila din emisfera sudica, adica din Peru spre exemplu. Si steaua polara, alfa Ursa Minor, este o stea Cepheid-variabila. Asadar, pana la distanta de cateva sute ani lumina, distanta poate fi masurata exact folosind metoda paralaxa trigonometrica. Pana la distanta de cateva milioane ani lumina, distanta poate fi masurata exact gasind o stea Cepheid-variabila si obtinand distanta pana la ea prin observarea perioadei de variabilitate.

Paralaxa fotometrica pentru distante intergalactice 

Distanta pana la obiecte mai indepartate, spre exemplu galaxii si obiecte cvasistelare (cvasari) se calculeaza observand lumina emisa de aceste obiecte si cat a fost trecuta spre rosu pe spectrul electromagnetic. Obiectele care se departeaza au lumina tot mai rosie cu cat se departeaza mai repede, si deci se afla mai departe, iar obiectele care vin spre noi au lumina tot mai albastra cu cat se apropie mai repede si deci se afla mai aproape. Majoritatea obiectelor din univers se departeaza fiindca universul este in expansiune.

Astfel, pentru obiecte mai departate, aflate la mai multe milioane ani lumina distanta si pana la capatul sau inceputul universului, se foloseste metoda numita paralaxa fotometrica. Aceasta metoda de fapt nu are nimic de a face cu paralaxa stelara trigonometrica, ci este pur si simplu observarea spectrului unui obiect departat, o galaxie sau un cvasar de exemplu, situat la sute de milioane, sau miliarde ani lumina distanta.
Se stie ca universul se mareste in continuu, chiar cu viteza tot mai mare, asadar datorita efectului doppler, lumina obiectelor mai departate este mutata spre rosu (redshift) pe spectrul luminii si cu cat sunt mai departate cu atat apar mai rosii fiindca se departeaza de noi cu viteza mai mare daca sunt la distanta mai mare. Daca un obiect vine spre noi, atunci lumina sa este mutata spre albastru (blueshift), dar majoritatea obiectelor din univers se departeaza unele de altele datorita expansiunii universului.

Astfel stim ca o galaxie care apare foarte rosie este de fapt probabil alba, dar foarte departe. Calcularea distantei folosind paralaxa fotometrica nu este precisa fiindca depinde de diferenta intre cat de rosie pare o galaxie, si cat de rosie se estimeaza ca este ea de fapt, dar nu se stie cat de rosie este de fapt, asa ca nu se stie cat de mult a fost mutata lumina ei spre rosu pe spectru. Asa ca folosind paralaxa fotometrica, o distanta pana la o galaxie situata la 10 miliarde ani lumina departare este masurata plus/minus cateva sute de milioane de ani lumina. Comparativ, diametrul galaxiei noastre este doar 100 mii ani lumina.

Aplicare practica 

Satelitul Hipparcos a masurat cu precizie directia, deplasarea aparenta, culoarea (clasa spectrala) si luminozitatea (magnitudinea vizuala) pentru aproape 118218 stele (cateva nu au putut fi masurate corect) in toate directiile pana la cateva sute de ani lumina distanta. Comparativ, galaxia noastra are 100 de mii de ani lumina diametru, iar centrul galaxiei noastre este la distanta de 26-30 de mii de ani lumina de planeta noastra in directia constelatiei Sagittarius, asadar, lista de peste 100 mii stele obtinuta de satelitul Hipparcos reprezinta un procent mic din cele vreo 200 miliarde stele din galaxia noastra.

Distanta si numarul stelelor indica dificultatea realizarii unei harti stelare cu toate stelele din galaxie, astfel, o harta stelara contine stelele care pot fi observate relativ usor pe cer pana la distanta de cateva sute de ani lumina de soarele nostru, pentru care se poate aplica si metoda de masurare precisa a distantei folosind paralaxa trigonometrica. Satelitul Hipparcos a functionat intre luna brumar, anul romanesc 7497 (noiembrie 1989, pe vremea lui Ceauşescu) si martisor 7501 (martie 1993)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 22, 2014, 11:12:01 PM
Am dat copy paste..banuiesc ca asa afli si cat timp ia luat lumini sa ajunga pana la noi de la alta galaxie
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 22, 2014, 11:19:12 PM
Iar cum disting lumina de la o galaxie fata de lumina celorlalte galaxii...Atata timp cat privesc acea galaxie banuiesc ca este lumina acelei galaxii.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Februarie 23, 2014, 10:37:31 PM
Citat din: adryan din Februarie 22, 2014, 11:12:01 PM
Am dat copy paste..
Ai si citit cu atentie ceea ce aduci aici cu copy-paste? Ce ai inteles din acel fragment?

Citatbanuiesc ca asa afli si cat timp ia luat lumini sa ajunga pana la noi de la alta galaxie
Asa cum? In fragmentul acela se vorbeste despre mai multe lucruri. Fii mai precis.

Citat din: adryan din Februarie 22, 2014, 11:19:12 PM
Iar cum disting lumina de la o galaxie fata de lumina celorlalte galaxii...Atata timp cat privesc acea galaxie banuiesc ca este lumina acelei galaxii.
Da, dar cum stii ca "acea galaxie" este una din primele formate, sau una mai recenta?

e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 23, 2014, 11:13:36 PM
 Astfel stim ca o galaxie care apare foarte rosie este de fapt probabil alba, dar foarte departe. Calcularea distantei folosind paralaxa fotometrica nu este precisa fiindca depinde de diferenta intre cat de rosie pare o galaxie, si cat de rosie se estimeaza ca este ea de fapt, dar nu se stie cat de rosie este de fapt, asa ca nu se stie cat de mult a fost mutata lumina ei spre rosu pe spectru. Asa ca folosind paralaxa fotometrica, o distanta pana la o galaxie situata la 10 miliarde ani lumina departare este masurata plus/minus cateva sute de milioane de ani lumina.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 23, 2014, 11:23:38 PM
Vroiam sa te mai intreb..Daca putem vedea galaxiile din cealalta parte a Universului,daca Universul este in expansiune lumina lor ar putea fii vizibila?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Februarie 24, 2014, 12:21:44 AM
Ce inseamna cealalta parte a universului?
Ca sa fac "economie de scris" :D , ai auzit sau ai citit despre motorul Alcubierre?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Februarie 24, 2014, 11:52:56 AM
Citat din: adryan din Februarie 23, 2014, 11:23:38 PM
Vroiam sa te mai intreb..Daca putem vedea galaxiile din cealalta parte a Universului,daca Universul este in expansiune lumina lor ar putea fii vizibila?
Nu inteleg intrebarea ta. Poti fi mai explicit?

e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 25, 2014, 10:02:30 PM
Salut!nu stiam de motorul Alcubierre am citit acum. :)...iar referitor la intrebarea mea o sa fiu mai explicit.
  BB ma gandesc ca a aruncat materie in toate directiile..si cand am zis din partea cealalta a universului m am referit la material aruncata in partea opusa noua.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 25, 2014, 10:04:55 PM
E gresita intrebarea?Are vreo relevanta?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Februarie 25, 2014, 10:34:41 PM
Cred ca inca mai traiesti cu ideea ca universul are un centru.BB nu este o explozie asa cum o cunoastem noi.In urma acestei "explozii" se "creaza" spatiul si timpul.Nu este ca si cum am avea un spatiu gol in care s-ar imprastia materia ci insusi spatiul se extinde.Este destul de greu de inteles fara un temeinic studiu preliminar al TRR si TRG."Inainte" de BB nu exista nimic, nici spatiu nici timp deci nu putem vorbi despre "inainte de BB" pentru ca inainte este un reper temporal si neexistand timp nu putem vorbi nici de repere temporale.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 25, 2014, 11:42:42 PM
Da am inteles in mare parte dar este greu sa dai o definitie cuvantului NIMIC.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Februarie 25, 2014, 11:50:29 PM
O sa studiez si eu TRR si TRG ca sa pot pune intrebari mai pe intelesul vostru. :)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: ion adrian din Martie 01, 2014, 11:40:58 PM
Din legea lui Hubble: v=H0*D unde H0 este o constanta aprox egala cu 71 km/sec/Mpc rezulta ca timpul de cand cele doua galaxi adica a observatorului(a mea) erau una adica la Big Bang este inversul constantei H0 cam de cca 13,7 mlrd ani.
BB ar la baza ipoteza ca legea de miscare spatiu timp a tuturor galaxiilor este aceaiasi de la BB si pana in prezent, adica pe oricare galaxie s-ar afla observatorul tot 13,7 mlrd de ani ar obtine.
O galaxie care se misca la 180 grade fata a noastra ar cam trebui sa fie si ea tot la o varsta de 13,7 mlrd de ani si atunci daca s-ar considera ca de la momentul zero a aparut si lumina atunci raza universului actual ar fi de 13,7 mlrd ani lumina fost cand a plecat lumina .
De fapt pe baza masuratorii deplasarii spre rosu noi putem afla urmatoarele: viteza de recesie intre galaxia noastra si cea de unde primim lumina, durata pe care a facut-o lumina de la momentul plecarii si pana la noi adica distanta in ani lumina de la noi si pana unde era galaxia cand a emis lumina pe care azi o primim si prin diferenta fata de 13,7 mlrd ani distanta la care se afla galaxia respectiva fata de BB daca noi ne aflam la 13,7 mlrd ani lumina.
Acum insa daca consideram ca lumina nu a aparut chiar de la momentul zero si ca pana la aparitia ei nu era nici vre-o limitare de viteza pentru expansiunea spatiului anterior fotonilor, habar nu avem la ce distanta fata de BB suntem si nici cu ce viteza ne indepartam noi si toate celelalte galaxii de acel punct care nu se poate spune ca era pe peste tot, odata ce in modelul nostru inflationist cel putin in faza de inceput,accepotam ca era o singularitate infinit mica.

Daca exista si alte pareri mi-ar place sa le aflu.
Multumesc.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: ion adrian din Martie 14, 2014, 10:44:09 AM
Vad ca nu exista si alte pareri.:)

@adryan
Am recitit cele scrise pe acest fir deschis de tine, caci am vrut sa vad daca nu cumva este deja dat raspunsul la o intrebare care ma framanta si se pare ca nu este.

Dar inainte, fiindca am recitit, pot spune ca m-a amuzat scolarizarea la care ai fost supus si rabdarea de care ai dat dovada caci un experimentat combatant scrie cu buna dreptate:

"Pe aici se perinda foarte multi foarte sensibili, adica cu niste orgolii cat china, ca atare evit ironia din oficiu. Tot ce spun eu spun la modul serios, si daca glumesc o spun clar ca sa nu fie dubii."

Ce nu spune respectivul este daca a fost uns si cum a fost uns cu titlul de SuperSpecialist cum laudae a acestui forum(acum glumesc) caci nu simt ca ar avea indoieli asupra acestei calitati deosebite si desigur ca nici orgolii nu are.
Acum faptul ca am primit o prima apreciere pozitiva(multumesc celui care a crezut ca poate sparge ghiata) m-a facut sa vad ca poti judeca un user din acest p.d.v. facand fie diferanta de scor fie raportul dintre scoruri.
Probabil ca dupa un timp un user cu vechime si care are o diferenta sau un raport foarte bun adica care sa depaseasca de cateva ori numarul 1 ar putea pretinde sau am putea considera ca blogul i-a acordat aceasta magna cum laudae :)

adryan, eu cred ca ti-am raspuns mai sus cu seriozitate dar voi mai adauga cateva plus respectiva intrebare:
1) Deplasarea spre rosu a galaxiilor foarte indepartate indica viteze care corectate relativist(caci altfel depasesc de cateva ori viteza luminii) sunt foarte apropiate de c. Adica este vorba de redshifturi mari de peste 8 .
2) Intradevar daca ne referim la legea lui Hubble si atat, adica daca ne imaginam balonul care se dilata, punctele de pe el(galaxiile) evident indepartandu-se si neacordand spatiului calitatea de reper absolut ci doar creat odata cu expansiunea universului va rezulta ca spatiul se poate dilata cu orice viteza iar redshifturile masurate indica cum spuneam, daca nu se corecteaza adica daca nu se impune relativist  ca viteza de recesie sa nu depaseasca viteza luminii, astfel de viteze
3) Dar in acelasi timp parca uitand de acest aspect BB considera ca Universul pleaca dintr-o singularitate pe care (asta este supozitia implicita) am putea-o regasi daca am derula filmul inapoi.
Intrebarea mea este: <b>ce stim despre viteza (sau vitezele) cu care s-au miscat galaxiile fata de momentul initial sau poftim mai corect fata de momentul cand au aparut observabile adica producand lumina, ce stim macar despre aceasta(aceste) viteze azi</b>?

Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Martie 14, 2014, 11:02:29 AM
Citat din: ion adrian din Martie 01, 2014, 11:40:58 PM
[...] la ce distanta fata de BB suntem si nici cu ce viteza ne indepartam noi si toate celelalte galaxii de acel punct care nu se poate spune ca era pe peste tot, odata ce in modelul nostru inflationist cel putin in faza de inceput,accepotam ca era o singularitate infinit mica.
In numele cui vorbesti, adica cine sunteti voi cu modelul acela inflationist care ignora relatia dintre existenta spatiului si Big Bang din modelul oficial?

e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: ion adrian din Martie 14, 2014, 03:18:24 PM
adryan,
Eu sunt convins ca m-am exprimat destul de clar dar daca cineva ar crede ca introduc in discutie un grup anume indicat de mine cu "noi" cred ca da dovada de rea credinta caci nu cred ca asa se intelege.
Vezi la ce ma refeream cand vorbeam de modelul "nostru" inflationist in :
http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_(cosmology) (http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_(cosmology))
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Martie 14, 2014, 04:49:44 PM
Citat din: ion adrian din Martie 14, 2014, 03:18:24 PM
[...] daca cineva ar crede ca introduc in discutie un grup anume indicat de mine cu "noi" cred ca da dovada de rea credinta caci nu cred ca asa se intelege.
Vezi la ce ma refeream cand vorbeam de modelul "nostru" inflationist in :
http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_(cosmology) (http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_(cosmology))
Trebuie sa fie un grup special, care foloseste un model inflationist diferit de cel oficial.

Daca te referi la modelul inflationist descris pe link-ul de pe wikipedia, te invit sa prezinti parte care corespunde ideii tale cum ca "singularitatea nu se poate spune ca era peste tot", idee pe care o atribui grupului "voi".


e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: ion adrian din Martie 14, 2014, 06:15:02 PM
Admin,
De cand este dl Electron anchetator pe acest blog . Sunt oare obligat sa-i raspund?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: ion adrian din Martie 14, 2014, 06:33:43 PM
De vazut si:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hubble%27s_law (http://en.wikipedia.org/wiki/Hubble%27s_law)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Martie 14, 2014, 09:31:04 PM
Geneza Universului dupa valangjed  ;D
"La "inceput" nu era nimic.Nici timp, nici spatiu, nici materie, nici energie.Era doar ideea "devenirii" in afara timpului, un "ocean" de particule virtuale concentrate intr-o singularitate perfecta care insemna nimic.Nimic din acest nimic a oscilat atemporal creand astfel temporalitatea.Atunci a "aparut" Big Bang." De aici inainte intrebati pe domnii Albert Einstein, Stephen Hawking, Brian Green, Steven Weinberg, Richard Feynman, etc. , ca stiu mai bine decat mine. ;D
Pentru cei care nu au inteles:"Era o gluma.Educativa, sper." ;)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Martie 14, 2014, 10:39:13 PM
Citat din: ion adrian din Martie 14, 2014, 06:15:02 PM
De cand este dl Electron anchetator pe acest blog .
Nu sunt anchetator, iar acesta nu este un blog, ci un topic pe un forum public.

CitatSunt oare obligat sa-i raspund?
Nimeni nu e obligat sa-mi raspunda, nici aici si nici in alta parte. Lipsa raspunsurilor tale este insa cea mai graitoare.

Asa cum tu, ca si oricare alt membru al acestui forum, aveti dreptul sa postati orice opinie va trece prin cap (care nu incalca regulamentul), tot asa eu, ca si orice alt membru al acestui forum, am dreptul sa demasc faptul ca nu ai nici un fel de argumente in afara propriilor tale opinii pe care le propagi cu tactici de troll ignorant.

Asta e tot.


e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: ion adrian din Martie 14, 2014, 10:44:44 PM
Dar crezi ca fiind mascat poti demasca ceva?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: adryan din Martie 15, 2014, 12:09:36 AM
Salut!..inainte sa apara Lumina eu ma gandeam daca  materia  a avut o limita a vitezei atata timp cat nu exista lumina ?
Ms!pentru raspuns Ion Adrian.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: Electron din Martie 15, 2014, 09:55:37 AM
Citat din: ion adrian din Martie 14, 2014, 10:44:44 PM
Dar crezi ca fiind mascat poti demasca ceva?
Nu stiu in ce sens ma consideri mascat, dar demascarea lipsei argumentelor se face foarte simplu, prin adresarea intrebarilor care cer explicatii la afirmatiile tale nejustificate. Repet, lipsa raspunsurilor (chiar si incercarile de a devia discutia aiurea, tactica numita "red herring") sunt graitoare exact in acest sens. Eu iti spun pe fata ca asta e rolul intrebarilor mele, iar faptul ca tu continui sa nu raspunzi e suficient. Acum e mai clar?


e-
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: ion adrian din Martie 24, 2014, 12:44:16 AM
adryan,
Se pare ca ultima determinare cosmologiva privind undele gravitationale cam confirma ce spuneam si eu inainte de a fi anuntat acest rezultat. Ma bucur deci ca si tu ai pus o ntrebare cu sens dar ca si eu ti-am raspuns cam tot asa.
Restul e tacere :)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: mircea_hodor din Martie 01, 2015, 07:34:50 PM
    Cred ca as putea incerca sa va dau eu un raspuns(probabil cit se poate de tardiv,dar sint nou pe forum,iar subiectul asta imi suscita in egala masura interesul).Daca judeci liniar aceasta teorie,e intr-adevar firesc sa vezi lucrurile in  acest fel,galaxia de la 5 miliarde de ani distanta sa para ca are virsta de 8,7 miliarde de ani(13,7-5=8,7).In realitate insa trebuie sa judeci tinind cont de expansiunea universului,adica de faptul ca  toate reperele din univers se indeparteaza unul de altul....Ca sa fiu si mai explicit am sa-ti sugerez ideea a doua puncte aflate pe un balon care se umfla;punctul A  este la distanta de 5 miliarde de ani lumina de punctul B,ambele puncte fiind la 13,7 ani lumina distanta de centrul balonului.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Martie 01, 2015, 11:12:22 PM
Dle Hodor, raspuns corect.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Martie 01, 2015, 11:25:12 PM
PS. Dar doresc sa mai adaug si o informatie interesanta in domeniul numit Big -Bang si anume niste ultime ipoteze care consuc la o idee destul de conforma cu ratiunea matematica si logica si anume ca Universul nu are nici inceput si nici sfarsit.

Acestea sunt in  linkurile:

In romana: http://playtech.ro/2015/teoria-care-ar-putea-schimba-perceptia-asupra-universului-avut-loc-sau-nu-big-bang-ul/ (http://playtech.ro/2015/teoria-care-ar-putea-schimba-perceptia-asupra-universului-avut-loc-sau-nu-big-bang-ul/)
si cel original:
http://phys.org/news/2015-02-big-quantum-equation-universe.html (http://phys.org/news/2015-02-big-quantum-equation-universe.html)

Nota: In opinia mea acestea nu schimba ce stim azi caci pot considera ca momentul Big-Bang nu este un inceput al existentei ci doar  un inceput al primirii de catre receptor a informatiei. Adica un fel de moment t=0 si un Univers asociat egal cu 1.
Intru-un sistem natural de unitati de masura acest 1 ar putea fi unitatea de masura pentru distanta sau poate pentru volumul unei sfere initiale
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: 123 din Martie 02, 2015, 01:04:13 PM
Citat din: mircea_hodor din Martie 01, 2015, 07:34:50 PM
    ....Ca sa fiu si mai explicit am sa-ti sugerez ideea a doua puncte aflate pe un balon care se umfla;punctul A  este la distanta de 5 miliarde de ani lumina de punctul B,ambele puncte fiind la 13,7 ani lumina distanta de centrul balonului.

Singura problema e ca centrul balonului nu exista (sau se afla intr-o alta dimensiune ;)).
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Martie 03, 2015, 04:34:43 PM
Ce te face sa crezi asta?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: 123 din Martie 03, 2015, 09:22:22 PM
Probabil nu ai inteles la ce se refera analogia cu balonul. La scara cosmologica, toate "punctele" din Univers se indeparteaza unele de altele (la nivel local galaxiile se pot si apropia sub influenta fortei gravitationele, dar asta nu schimba imaginea de ansamblu). Nu exista un "centru", adica un punct fix de la care sa fi pornit expansiunea, asa cum nu exista asa ceva nici pe suprafata 2D a unui balon care se umfla.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Martie 03, 2015, 09:59:05 PM
 Si unde erau astea care acum sunt pe balon, acum 13,7 miliarde de ani?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Martie 03, 2015, 10:54:22 PM
Probabil, exact in "centrul" "balonului", un "balon" 3D.Nu putem intoarce timpul ca sa vedem "centrul balonului".
P.S. @atanasu, iti poti "inchipui" un balon 3D?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Martie 04, 2015, 09:47:36 AM
@valangjed,
multumesc pentruca vazand ca abc nu raspunde il ajuti dta, dar abc vorbea de 2D si dta vorbesti de 3D si deci nu stiu daca va fi de acord cu ce spui. Cat despre "inchipuiri " ce sa spun ? Cred ca imi inchipui destule si stiu ca ce exista sau a existat, nu este rezultatul inchipuirilor nimanui, excluzandu-l desigur pe Creator caruia unele doctrine ii atribuie calitatea de Mare Inchipuitor(sintagma asta am gasit-o acum cu ajutorul tau,  asa ca nu stiu daca a mai fost folosita)
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Martie 04, 2015, 10:20:22 AM
Erata cu scuze: a se citi 123 in loc de abc.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: 123 din Martie 04, 2015, 01:23:14 PM
@atanasu:

Analogia cu balonul este doar o...analogie, deci nu e perfecta. Universul nostru 3D se comporta analog cu suprafata 2D a unui balon care este umflat, adica se "intinde". Aici nu e vorba de cresterea volumului din interiorul balonului ci de intinderea/extinderea membranei balonului. Pe suprafata balonului nu exista un "centru". Sper ca acum am fost mai clar.

Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: valangjed din Martie 04, 2015, 02:56:05 PM
@atanasu, nu cred ca ai vazut vreodata un electron, prin urmare doar iti imaginezi(inchipui) cum arata.La fel se intampla si cu universul , nu-l poti vedea deci trebuie sa-ti imaginezi cum arata.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Martie 04, 2015, 03:34:37 PM
@123,
Nu cred ca cineva s-a referit la un punct de pe suprafata balonului, caci era cu adevarat o stupizenie ci la un punct care desi nu este determinabil a existat la momentul t=0 asezat conventional undeva(nedeterminabil) intre -infinit si + infinit pe axa timpului.
Oricum iti multumesc, ca desi ai spus initial ca centrul balonului nu exista (asta m-a facut sa intervin ) esti de acord cu valangjed care crede ca si mine ca centrul balonului exista si  crede(asa am inteles) ca este de nedeterminat.
PS. Ii multumesc deasemeni si lui valangjed care m-a luminat in ceea ce priveste  eresurile folosibile.
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: HarapAlb din Martie 08, 2015, 10:44:40 PM
Citat din: atanasu din Martie 04, 2015, 03:34:37 PM
@123,
Nu cred ca cineva s-a referit la un punct de pe suprafata balonului, caci era cu adevarat o stupizenie ci la un punct care desi nu este determinabil a existat la momentul t=0 asezat conventional undeva(nedeterminabil) intre -infinit si + infinit pe axa timpului.
Oricum iti multumesc, ca desi ai spus initial ca centrul balonului nu exista (asta m-a facut sa intervin ) esti de acord cu valangjed care crede ca si mine ca centrul balonului exista si  crede(asa am inteles) ca este de nedeterminat.

Centrul balonului ar exista daca luam in consideratie un spatiul cu numar de dimensiuni mai mare decat 3. Intrebarea este ce legatura are "centrul balonului" cu "locul" unde s-a produs Big Bang ?
Datele experimentale actuale ne arata ca Universul este plan la scala mare, in cazul asta Universul este mai degraba o foaie de cauciuc care se intinde in toate directiile. Universul sferic este doar o posibilitate, ar putea fi la fel de bine un tor (inel). In cazul cand are alta forma decat cea sferica  unde este "centrul balonului" ?
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Martie 09, 2015, 09:08:26 AM
@123
Nu stiu pe ce ton miauna  un munte care nu este o pisica
Titlu: Răspuns: Big Bang
Scris de: atanasu din Iunie 16, 2015, 11:40:28 AM
@Mircea Hodor,
Erata si precizare : La o intrebare de a ta de mai sus am gresit spunand ca cele doua  puncte A si B sunt la o dist de 13,7 mlrd al de "centru". Corect este sa spun ca se afla la cam la aceiasi distanta, dar pe care dupa mine nu o cunoastem si dupa unii ar fi 46 mlrd al (din acuza inflatiei initiale etc). Astea voi incerca sa le lamuresc pe firul deschis de tine si care in nici 4 luni are un numar impresionant de vizualizari. Este ceva, tinand cont de timpul scurt scurs .
Astept ceva de la tine si de la oricine pe acel fir cu Hibele....