... Exista multe experimente in derulare in acest sens http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_wave
Citind link-ul dat (desi in general evit wikipedia, eventual consider informatiile date ca punct de plecare) mi-am gasit raspunsul la una din nenumaratele mele intrebari mai vechi. Chiar am pus o intrebare in urma cu citiva ani pe site-ul de la Cornell University (
http://curious.astro.cornell.edu/) la care mi-au raspuns pe mail. Sigur ca de multe ori intrebarea mea nu e formulata 100% stiintific ceea ce poate fi un impediment, dar la baza are ceea "ce simt" cu mintea si poate nu reusesc intotdeauna sa exprim intocmai ceea ce vreau.
Intr-un sistem solar de ex. planetele se rotesc in jurul stelei si totul se pare ca se produce fara "pierdere" de energie din moment ce lucrul mecanic efectuat este zero (traiectorie inchisa intr-un camp gravitational). Nu era insa ceea ce simteam in "strafund"...simteam ca cumva, pe undeva "se scurge" o parte de astfel de energie, eu am intrebat daca acest lucru nu se face sub forma unui lucru mecanic, ceea ce mi s-a infirmat.
Acum, iata ca un astfel de sistem radiaza energie si pierde energie prin radiatie gravitationala. Mica, e adevarat ... dar diferita de zero! E in concordanta cu ceea ce intuiam dar nu puteam sa dovedesc intr-un fel (iarasi lipsa teoriei...)
"
Imagine for example a simple system of two masses — such as the Earth-Sun system — moving slowly compared to the speed of light in circular orbits. Assume that these two masses orbit each other in a circular orbit in the x-y plane. To a good approximation, the masses follow simple Keplerian orbits. However, such an orbit represents a changing quadrupole moment. That is, the system will give off gravitational waves.
Suppose that the two masses are m_1 and m_2, and they are separated by a distance r. The power given off (radiated) by this system is:
P = \frac{dE}{dt} = - \frac{32}{5}\, \frac{G^4}{c^5}\, \frac{(m_1m_2)^2 (m_1+m_2)}{r^5} ,[7]
where G is the gravitational constant, c is the speed of light in vacuum and where the negative sign means that power is being given off by the system, rather than received. For a system like the Sun and Earth, r is about 1.5×1011 m and m_1 and m_2 are about 2×1030 and 6×1024 kg respectively. In this case, the power is about 200 watts. "
Acum vreau sa lansez o noua intrebare:
cum se explica conservarea intensitatii energiei (de ex. cea gravitationala) cu spatiul? acest lucru s-ar putea traduce cu faptul ca intensitatea gravitatiei scade cu patratul distantei (...hmm, nici macar cu puterea a 3 a distantei, cum m-as grabi sa spun ca ar fi logic din moment ce discutam despre un volum)
Chiar daca n-ar orbita nici un obiect, simplul fapt ca prezenta masei distorsioneaza structura "fabric space-time" deci arata o interactiune intre structura spatiului si materia concentrata intr-o "masa" (obiectul ce are masa calatoreste prin structura spatiului, iar in calatoria sa "distorsioneaza, curbeaza spatiul respectiv - sa o faca "gratis"?). Numai acest lucru in perspectiva mea echivaleaza cu o "cheltuiala" de energie pentru a deforma structura spatiului, care altfel ar ramane neafectat. Filozofic vorbind, stim ca natura echilibreaza procesele. Nu poti sa ai doar un proces unilateral...