Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Originea si evolutia vietii

Originea vietii, proces complet natural si firesc?

(1/18) > >>

Adi:
O nouă ipoteză despre originea vieţii Doi cercetători finlandezi oferă un nou răspuns la întrebarea când şi unde a apărut Viaţa. Într-un studiu publicat în International Journal of Astrobiology ei propun că întrebarea este ... lipsită de sens, pentru că Viaţa nu ar fi apărut la un anumit moment în spaţiu şi timp, ci ar fi rezultatul unor procese naturale, moleculele s-au organizat în aşa fel încât să respecte legile termodinamicii, minimizând energia şi crescând entropia, ducând în final la sisteme complexe precum cele pe care noi le denumim ca fiind vii.   



Ce parere aveti?

Coesite:

--- Citat ---Fosile ale unora din primele formă de viaţă. Acum 3,5 miliarde de ani erau alge verzi sau albastre (cianobacterii). Astăzi, fosilele lor formează stromatoliţi. Iată un câmp de stromatoliţi din Australia. Credit: Physorg.
--- Terminare citat ---

Stromatolitele nu sunt fosile ci sunt structuri bio-construite sau bio-acretionale. Astazi inca mai exista cyanobacterii ce construiesc stromatolite. Este gresit sa spui ca fosilele creaza stromatolite, e oarecum si ilogic. Ca sa nu mai spun ca alea din poza sunt Foarte vii.


--- Citat ---A întreba când a început Viaţa este ca şi cum ai întreba când şi unde a bătut pentru prima oară vântul pe Pământ
--- Terminare citat ---

Mie nu mi se pare o intrebare atat de lipsita de sens... Este foarte logic ce zic ei cu o exceptie ce este atat de lipsit de sens in a intreba cand materia a ajuns la o stare relativa de echilibru, concretizata in ceea ce numim noi acum viata?
Totul are un inceput, si universul a avut un inceput, deci si viata a avut in inceput si trebuie sa il aproximam intr-un fel sau altul. Ei nu au rezolvat problema ci au decis sa o ignore. Asta e parerea mea.

Adi:
Multumesc pentru comentarii, Coesite. Poti sa sugerezi exact ce fraza sa o inlocuiesc cu ce fraza ca sa fie corect despre stromatolite?

Ce au spus ei este ca nu exista o tranzitie brusca, ci lenta. E ca si cum ai avea schimbari de faza progresiva si nu brusc in starea unei materii. Adica momentul aparitiei vietii nu e un moment bine definit. In sensul asta intrebarea nu are rost.

Electron:
Probabil mai corect ar fi sa zicem ca ce au facut cercetatorii finlandezi a fost sa "banalizeze" aparitia vietii, in sensul ca dupa ei, aparitia vietii e ceva foarte putin "spectaculos", nu e nici macar un "accident" ci poate ceva obisnuit si chiar inevitabil.

Daca am descoperii viata in afara Pamatnului, si mai mult, viata inteligenta, am fi probabil mult mai dispusi sa acceptam ca nu suntem chiar asa de speciali cum ne credem. ;)

e-

adrian:
“Sa banalizeze”!? Chiar si in forma cea mai simpla, viata este extrem de complexa. Ca sa nu mai spun de forma “evoluata”. De exemplu, o singura gena din AND-ul uman codifica informatii care transpuse pe hartie ar umple 3000 (treimii) de volume a cate 1000(unamie) pagini. Cam cate zeci de miliarde de ani ar fi fost nevoie sa se ajunga aici prin procese lente??? Multe… mult mai multe miliarde de ani decat are Pamantul. 
Mai este un aspect care contrazice ipoteza, aminoacizii nu au tendinta de a se lega in secvente pentru a forma proteine functionale necesare vietii. Aminoacizii se leaga in secvente precise doar pentru ca sunt directionati de informatia din ADN.
Deci, cum putea sa apara viata, daca nu exista AND-ul??


--- Citat ---Daca am descoperii viata in afara Pamatnului, si mai mult, viata inteligenta, am fi probabil mult mai dispusi sa acceptam ca nu suntem chiar asa de speciali cum ne credem.
--- Terminare citat ---

Uite niste articole interesante despre probabilitatea ca viata sa aibe origini extraterestre:
http://www.descopera.ro/dnews/2714654-cercetatorii-confirma-suntem-extraterestri
http://www.descopera.ro/dnews/3646561-pe-enceladus-s-au-descoperit-substante-organice

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă