Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Intrebare

(1/6) > >>

mihaineken:
De curand mi-a venit in minte o chestie.daca e o prostie ceea ce zic va rog sa stergeti cat mai curand posibil.
treaba sta in felul urmator: se stie ca mareele sunt provocate de catre atractia Lunii.Deci Luna tinde sa bombeze Pamantul din cauza fortei de atractie.
Intrebarea este daca Luna tot are asa o mare influenta de ce obiectele nu se ridica de la sol din moment ce are puterea de a misca mii de metri cubi de apa.
ori cel putin ar trebui sa se cunoasca o diferenta, obiectele nu ar trebui sa aiba aceeasi greutate.
ce-mi raspundeti?

Adi:
Cred ca tine de faptul ca oceanul este lichid si deci poate sa isi modifice mai usor forma. Adica apa cand creste, se ia din partea cealalta a Pamantului. Ca sa ia din sol solid sa creasca, nu are de unde lua materia, materia solida e si mai strans legata cu materia de sub ea si nu isi poate schibma forma usor. Dar da, efectul se simte la invel de microni sau milimetri si la sol, dar nu de metri. Cam asa vad eu, e diferenta intre lichid si solid.

mihaineken:
nu sunt convins.
tu imi spui ca apa resimte mai usor acest efect pentru ca nu se leaga cu solul.
dar un obiect care sta pur si simplu pe sol ... nu stiu... sa luam un bob de mazare care il aruncam pe pamant, trece Luna in dreptul lui... apa se misca dar bobul de mazare nu pateste nimic.nu stiu daca m-am facut perfect inteles...

Adi:
Confuzia pe care o faci este ca compari bobul de grau si picatura de apa. De fapt, trebuie comparat bobul de grau si oceanul intreg. Bobul e doar intr-un loc, deci forta cu care este atras spre Pamant bobul de la un capat este aceeasi cu care este atras de la capatul opus. Pentru ca bobul e foarte mic. In schimb forta cu care este atras oceanul pe partea cu luna este mai mica decat forta cu care este atras oceanul pe partea opusa lunii si atunci apa din intreagul ocean se misca crescand in partea cu luna si scazand in partea opusa lunii. Trebuie sa vezi lunea ca un intreg vas comunicat.

Sper ca e mai clar acum.

<Admin> "Trebuie sa vezi lunea ca un intreg vas comunicat". Trebuie citit "Trebuie vazut oceanul ca un imens vas comunicant" </Admin>

mihaineken:
Scuze dar tot nu sunt convins, poate sunt mai greu de cap si tre sa gandesc mai mult.Cand voi gasi o solutie o voi posta aici.
Vin cu alta intrebare: acelasi Pamant, aceeasi Luna, fiecare atrage pe celalalt.De ce Luna se indeparteaza de Pamant?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă