Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Originea si evolutia vietii

Viata extraterestra

<< < (2/4) > >>

HarapAlb:

--- Citat din: Coesite din Septembrie 29, 2008, 02:27:55 p.m. ---Cred ca trebuie sa lamurim o chestie, de ce atunci cand vorbim sau ne gandim la viata pe alte chestii in afara de Pamant, ne gandim neaparat la Carbon Based Life?! Si bineinteles ca facem greseala sa cautam conditii propice vietii de acest tip... Siliciul este un candidat excelent, dar nimeni nu cauta o silice vorbitoare :((

--- Terminare citat ---
Citisem undeva despre posibilitatea asta. Concluzia era ca inlocuind carbonul cu siliciu rezultau organisme cu mobilitate (agilitate) redusa.
Intrebarea "Cum ar arata formele de viata din afara Pamantului?" nu are un raspuns simplu.  Numai privind niste imagini, daca ceva este viu sau e numai vorba de auto-organizare de natura chimica/fizica (sunt greu de diferentiat chiar si pe Pamant).

--- Citat ---ps: Mi-am adus aminte, eu am scris mai demult un articol despre Carbon Life vs Silicon Life, daca il mai gasesc si vreti puteti sa il puneti pe aici pe undeva, sa imi ziceti cui sa il trimit daca sunteti de acord. Daca nu il mai gasesc dar sunteti totusi doritori pot sa il rescriu.

--- Terminare citat ---
Cred ca ar fi interesant materialul, chiar si asa ca informatie. Acum depinde ce scrie in el...  :)

Coesite:
Nu are legatura cu mobilitatea ci cu metabolismul, dar daca schimbam conditiile fizice (adica ne imaginam o lume diferita de Terra) atunci este foarte probabil.

Articolul nu este demn de vre-o publicatie de renume dar este suficient cat sa iti faci o idee. Si nu e scris cu diacritice  ::), ca eu nu le folosesc cand scriu ceva in format digital.

HarapAlb:

--- Citat din: Coesite din Septembrie 29, 2008, 02:58:47 p.m. ---Nu are legatura cu mobilitatea ci cu metabolismul, dar daca schimbam conditiile fizice (adica ne imaginam o lume diferita de Terra) atunci este foarte probabil.

--- Terminare citat ---
Imi imaginez ca-s multe diferente, eu am amintit ideea cu care am ramas.

--- Citat ---Articolul nu este demn de vre-o publicatie de renume dar este suficient cat sa iti faci o idee. Si nu e scris cu diacritice  ::), ca eu nu le folosesc cand scriu ceva in format digital.

--- Terminare citat ---
Pentru inceput pune-l atasat la un mesaj si iti spunem noi ce e bine si ce nu  ;D

Adi:

--- Citat din: Coesite din Septembrie 29, 2008, 02:27:55 p.m. ---ps: Mi-am adus aminte, eu am scris mai demult un articol despre Carbon Life vs Silicon Life, daca il mai gasesc si vreti puteti sa il puneti pe aici pe undeva, sa imi ziceti cui sa il trimit daca sunteti de acord. Daca nu il mai gasesc dar sunteti totusi doritori pot sa il rescriu.

--- Terminare citat ---

Daca este bun articol si tu esti de acord, il publicam si direct pe site, la StiintaAzi.ro. Avem 500 de cititori zilnic si este in crestere .... iar numele tau va aparea desigur la autori.

Este o discutie foarte frumoasa, aceasta despre viata extraterestra.

Coesite:
Il postez intai aici, si daca e ok poti sa il pui pe site.

Viata pe Terra, in ciuda diversitatii sale, are la baza aceasi caramida fundamentala,carbonul . Orice
fiinta este defapt o aglomerare de macromolecule formate din carbon, hidrogen, oxigen putine
oligoelemente si cateva din restul elementelor. Adevarata magie consta in modul in care aceste
molecule interactioneaza intre ele pentru a crea un animal sau o planta.
Toata informatia legata de modul in care aceste molecule trebuie sa interactioneze este stocata in
A.D.N. Acidul dezoxiribonucleic este una dintre cele mai complexe molecule organice. Acesta este
format din 4 tipuri de baze azotate (adenina, citozina, guanina, timina) ce se unesc doua cate doua
pentru a forma o scara elicoidala, reprezentand astfel un cod foarte complex.
ADN-ul ca si celelalte molecule organice are la baza legatura C-H.
Legatura C-H este o legatura covalenta, adica fiecare atom
isi pune in comun electronii de pe ultimul strat pentru a-si
realiza structura stabila de de octet (8 electroni pe ultimul
strat) sau de duet (2 electroni pe ultimul strat). Carbonul are
valenta 4, iar hidrogenul are valenta 1. CH4 , molecula de
metan, este cea mai simpla molecula organica. Carbonul este
coordonat tetraedric de 4 atomi de oxigen, avand astfel o
aranjare spatiala sub forma de tetraedru.
Datorita ordinului 4 de valenta al carbonului acesta poate
forma legaturi complexe cu alti atomi de carbon sau alte
elemente. Se pot forma acizi complecsi, hidrocarburi
aromatice ajungadu-se pana la formarea proteinelor.
Proteinele sunt macromelecule organice formate din
aminoacizi, aranjati linear. Ordinea aranjarii aminoacizilor
dintr-o proteina este dictata de codul genetic. Proteinele sunt esentiale vietii bazate pe carbon, deoarece
ele participa la fiecare reactie si proces din interiorul unei celule.
Siliciul este foarte asemanator carbonului, se gaseste in aceasi grupa cu
acesta, imediat sub carbon. Deci ambele elemente vor avea aceasi
valenta, si o oarecare similitudine intre proprietati.
Carbonul se combina cu oxigenul pentru a da monoxid de carbon sau
bioxid de carbon, ambele gaze, oxidarea siliciului va da un solid,
cuartul daca acesta va lua o forma cristalina sau calcedonie daca acesta
este cryptocristalin.
La fel cum carbonul se leaga de hidrogen pentru a forma metanul un
gaz destul de stabil in prezenta aerului dar inflamabil, siliciul se leaga
de hidroneg pentru a forma silanul ( SiH 4 ) un gaz stabil in absenta
aerului dar care se apride imediat in prezenta acestuia. Legatura Si-H
din silan este de asemenea o legatura covalenta. La fel ca si in chimia
organica, silanul este doar molecula fundamentala ce poate evolua pentru a
forma un intreg sir echivalent alichinelor din chimia carbonului. Silanul este
urmat de disilan, trisilan, tetrasilan etc.
Un organism viu trebuie sa fie capabil sa imagazineze energie. In cazul
vietii bazate pe carbon energia este inmagazinata in carbohidrati. Pentru
eliberarea acestei energi carbohidratul se oxideaza.
Oxidarea unui compus organic al siliciului in conditii normale de presiune si temperatura duce la
solidificarea acestuia. Daca am continua analogia intre compusii organici ai
carbonului si cei ai siliciului, ar trebuii sa gasim o noua metoda de eliberare a
energiei stocate.
Pana azi nu s-au descoperit silicati sau compusi ai siliciului capabil sa se comporte precum carbohidrati sau o alta forma de inmagazinare a energiei.
Avand in vedere abundenta siliciului in univers, exista chiar si cea mai mica posibilitate ca acesta sa
fie fundamentul unei forme de viata, dar este foarte posibil ca aceasta sa nu functioneze dupa aceleasi
reguli ca viata bazata pe carbon.
Terra este dominata de doua regate, lumea vie dominata de carbon si lumea minerala care este
dominata de siliciu si de compusi acestuia.

Scuze pentru aranjarea in pagina dar l-am copiat dintr-un .pdf, nu am mai adugat imaginile.

Eu nu ma pricepl la chimie organica sau bio-chimie. Informatiile despre aceasta parte le-am luat de pe wikipedia (parca). Daca depistati greseli, va rog sa ma corectati.

ps: Scuzati greselile de scriere daca exista.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă