Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

tranzitii de faza

<< < (6/6)

chimistul:

--- Citat ---nu este in aceeasi stare
--- Terminare citat ---

Care sunt parametrii de stare pt o cana cu apa aflata la o anumita temperatura?

 

Electron:
Daca temperatura din cana e omogena, atunci e suficient sa stim temperatura. Daca temperatura nu e omogena atunci masurand temperatura intr-un punct (cu un termometru) nu e suficient. Ar trebui sa avem distributia (campul) de temperaturi pentru fiecare punct din lichid.

e-

chimistul:
Evident ca temperatura nu este omogena altfel nu am mai avea transfer de caldura. Dar fiindca temperatura se transfera printr-o suprafata a unui corp cilindric (cana) la 15 grade aceleasi legi ale transferului termic se aplica ambelor cazuri (  modelul matematic al transferului de caldura prin corpuri cilindrice) deci ar trebui sa se raceasca dupa aceeasi lege respectiv grafic Qcedat = f (timp) =  ct pt ambele cazuri. Nu crezi?

ionut:
      Cred ca in conditii ideale se pot rezolva niste ecuatii si afla variatia temperaturii in apa din cele 2 cani. Nu este chiar usor, dar cel putin numeric cred ca se poate daca cineva este indeajuns de interesat in chestia asta(si analitic si numeric cred ca ia ceva timp). Imi mentin parerea, ca in conditiile problemei, apa aflata initial la 15C va ingheta prima.  Totusi, cred ca si Adi si Electron au intr-un fel dreptate. Apa mai fierbinte (cea aflata initial la o temperatura omogena de 90C) in cursul racirii nu va trece prin starea de temperatura omogena de 15C in care se afla cealalta cana in starea initiala. De aceea rationamentul meu din postul precedent este doar un soi de aproximare. Asa ca cine are ceva cunostinte de EFM (ecuatiile fizicii matematice) si de ecuatiile transferului termic, si e si interesat de problema, ar putea incerca sa rezolve aceasta problema.
     

Electron:
Nu e tocmai o "problema de rezolvat" aici, ci e vorba de a explica calitativ ceea ce se observa in anumite experimente.

Daca temperaturile la orice moment in cani ar fi omogene (omogenizate) atunci eu personal nu cred ca apa care incepe la 90 va ingheta prima (tocmai pentru ca prin omogenizarea temperaturii va trece prin starea celeilalte de 15 grade).

Daca se observa cazuri in care cel putin apa de la periferia canii care incepe experimentul la 90 ingheata prima (desi volumul total ingheata dupa cealalata), eu cred ca explicatia sta in neomogeneitatea temeperaturilor din cani.

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă