Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)
Motor inertial
princehansolo:
--- Citat din: atanasu din Decembrie 30, 2022, 07:04:05 p.m. ---Si cum pastrezi pozitia descentrarii neschimbata fata de ax caci ea se invarte odata cu roata. Sau cel putin asa mi se pare.
Ps Nu am avut timp sa caut textul cu masa universului.
--- Terminare citat ---
Am atașat un fișier: 1.jpg. Avem o morișcă care se învârte în sensul acelor de ceasornic. Axul central este punctul O. Avem articulații mobile în punctele 1,2,3,4. Avem greutăți în punctele A, B, C, D. Acestea sunt figurate în fig. 1.jpg
Dacă legăm cu o sfoară greutatea B de axul O și o tragem în timp ce se învârte morișca, rezultă o forță care trage de axul O (fig. 2.jpg)
princehansolo:
continuare de la mesajul anterior:
fig. 3.jpg arată descentrarea ghidată: se exercită forța de tracțiune pe greutatea B doar în cadranele I și IV (din coordonatele carteziene), greutatea B revine la forța centrifugă în cadranele II și III.
Prin rotație, greutatea A va fi trasă spre axul O când ajunge în cadranul I, apoi în cadranul IV. și lăsată liberă în cadranul II și III.
Aștept întrebări dacă nu am fost destul de clar.
Virgil:
Sa presupunem ca bratele sunt telescopice si au posibilitatea sa se apropie sau sa se departeze de centrul de rotatie. In momentul scurtarii bratelor din partea dreapta, centrul de greutate al ansamblului tinde sa se deplaseaza spre stanga, dar forta care trage greutatea spre centru trebuie sa fie mai mare decat forta centrifuga pentru acea greutate si tinde sa traga morisca spre dreapta, in timp ce greutatile din stanga tind sa traga morisca spre stanga datorita fortelor centrifuge asimetrice. Suma fortelor asimetrice spre stanga se compenseaza cu suma fortelor care trag greutatile spre axa de rotatie.
Acelasi experiment se poate construi cu un lant de bicicleta care se roteste in jurul a trei roti dintate din care una cu diametrul de doua ori mai mare pe stanga si doua roti cu diametrul mai mic situate pe dreapta. Astfel zalele lantului sunt ca niste greutati, care au raza de rotire mai mare spre stanga si cand ajung in partea dreapta vor avea razele de rotire mai mici trecand peste cele doua roti postate pe partea dreapta, una sus si una jos. Avand razele mai mici fortele de inertie vor creste pentru ca Fdr=m1.v^2/r;, Dar timpul de actiune al fortelor din stanga este mai mare avand raza mai mare si traseul curb mai lung, cu forte centrifuge mai mici deoarece raza de curbura este mai mare, comparativ cu timpul de actiune a fiecarei zale din partea dreapta care are un traseu curb mai scurt rotile avand o raza mai mica. Fstg=m2.v^2/R;
Continuand rationamentul daca raza din stanga este de exemplu de doua ori mai mare decat raza rotilor din dreapta,adica R=2r; atunci in fiecare moment la doua zale din stanga corespunde o zala din dreapta, pentru ca vitezele unghiulare sunt mai mari cu cat raza este mai mare, asa ca viteza unghiulara din stanga este de doua ori mai mare decat viteza unghiulara din dreapta. Deci se poate scrie ca pentru o masa activa din stanga este de doua ori mai mare decat o masa activa din dreapta ;adica; m2=2m1;
si fortele ;Fstg=m2.v^2/R =2.m1.v^2/2r=m1.v^2/r=Fdr;
Concluzia este ca cele doua forte sunt egale si sistemul sta pe loc.
valangjed:
Dacă citești "Fizica distractivă" a lui Perelman, mai vorbim, altfel ... nu are rost.
princehansolo:
--- Citat din: valangjed din Decembrie 31, 2022, 05:55:32 p.m. ---Dacă citești "Fizica distractivă" a lui Perelman, mai vorbim, altfel ... nu are rost.
--- Terminare citat ---
Am descărcat acuma pdf-ul cu "Fizica distractivă". Mă bucur pentru sugestie. Chiar dacă nu am citit-o, eu cred că are rost să vorbim.
M-a distrat când am gândit fig.1, fig.2 și fig.3 de mai sus - am văzut că morișca de care am vorbit poate fi un simbol foarte vechi...
Navigare
Du-te la versiunea completă