Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica
EINSTEIN si HUBBLE
princehansolo:
Recomand citirea articolelor de pe wikipedia:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tahion si https://ro.wikipedia.org/wiki/Efectul_Cerenkov.
Efectul Cerenkov explica (intr-un fel) viteze superluminice (cel putin in medii cu densitati mai mari decat a vidului).
Am postat aici pentru a explica detectia neutrinilor cu ajutorul detectorilor cu argon lichid. (apropo de experimentele OPERA si ICARUS pomenite de atanasu)
atanasu:
Daca bazele relativitatii ar fi zdruncinate de efectul Cerenkov asta ar face un mare scandal si asa ceva nu s-a produs si nici cand cu OPERA intrucat nu am vazut ca se cheama in ajutor acest efect, asa ca...
Am spus ca nu am cunostinte in domeniu.
Ipoteza mea fiind nu numai fizica ci si fiozofica acolo la nivelul fundamentului celui mai fundamental, al relatiei energie-materie care de fapt una sunt, ma multumeste si nu sunt dispus sa urmaresc speculatii adica le pot afla dar nu si aprofunda sau contrazice....
Experimentul decide asupra unei speculatii mai ales daca a devenit o ipoteza.
Eu de exemplu am emis ipoteza ce confirma stiintific legenda biblica a aparitiei omului pe Terra prin nasterea de gemeni homozigoti de sex diferit la creerea unei noi specii. Si repet aparitia unei noi specii este un salt dialectic adica un eveniment iar evolutia de tip darwinist este un proces in care se exprima mai degraba rasele, specia asteptand cuminte momentul saltului(evenimentului)
atanasu:
Recitind, eu insumi sunt chiar inmarmurit de frumusetea ipotezelor mele propuse in primul text al firului dar nu in premiera aici, pentru momente ante Einstein si post Hubble. Si repet zicerea de acolo: Cine a citt pana aici si a si inteles bravo lui!
Nota: a intelege nu impune si a fi de acord. :)
Virgil:
Nu vreau sa te supar dar de la inceput ai spus ca fizicienii s-au impartit in doua, o parte credeau ca neutrinii ar depasi viteza luminii, iar cealalta parte au sustinut ca viteza luminii nu poate fi depasita. Deci un numar mare de fizicieni au sustinut ca si tine acelasi lucru.
Si acum un experiment mental desapre viteza luminii; sa presupunem ca in acelasi timp se emite o raza de lumina, si o nava cu viteza subluminica pornesc prin spatiu pe aceiasi directie. Evident ca frontul de unda a razei emise are viteza constanta egala cu "c", iar viteza navei este "u". Viteza relativa a frontului de unda fata de nava va fi v=c-u ; Desigur ca cei de pe nava nu pot masura viteza relativa a frontului de unda emis, dar teoretic viteza relativa nu poate fi decat diferenta c-u. La un moment dat raza de lumina se reflecta de o suprafata perpendiculara pe directia razei si se intoarce inapoi spre nava. De data aceasta viteza luminii masurate de nava va fi; v'=c+u; adica la viteza luminii se adauga viteza navei. Dar postulatul lui Einstein spune ca in orice sistem de referinta viteza luminii este o constanta. Cum explicati acest fenomen ?
atanasu:
a) Nu inteleg de ce ar trebui sa ma supar pentruca tu imi spui ca am spus ceva ce chiar am spus!? :)
b) Referitor la experimentul Opera nu stiu daca aia au spus doar ca viteza luminii 300000km/sec ar puta fi depasita si poate ca nu au contrazis constanta ei si teoria TRR la care ajunge si Ilasus.
Adica eu eu cunosc implicatiile posibile asupra TRR sau TRG pe care le0ar fi avut Opera daca era reala concluzia sa.
De fapt eu sustin ca cu advarat viteza luminii este o constanta universala aceiasi oriunde in univers si in orice timp , ca materia neformatata este lumina compusa din fotoni si care se propga ondulatoriu cu viteza constanta prin fotoni cu viteza de repaos zero si de miscare cat o masuram noi cu relatia lui Planck valabila.
Materia formtata este compusa in particular din prticule elementare si apoi din atomi organizati in molecule cu relatia lui Einstein valabila.
Despre exemplul tau cu avionul poate alta data.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă