Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Originea si evolutia vietii

Cercetarea stiintifica despre originea vietii facuta de romanii

(1/8) > >>

Geb:
Buna seara,

In ultimul timp, am fost interesat de studiile realizate de (sau in colaborare cu) laboratoarele si universitatile din Romania, sau de oamenii de stiinta romani care lucreaza in strainatate in domeniul originea vietii pe Pamant. Mi-as dori sa stabilim impreuna istoria stintei in acest domeniu in contextul exclusiv romanesc: cand a inceput, unde se afla acum si cine este implicat.

As vrea sa precizez ca din pacate romana nu e limba mea nativa. Doar sper sa-mi iertati greselile ortografice si gramaticale. Sa stiti ca ar fi o mare placere pentru mine sa-mi corectati atunci cand trebuie.

Cu prietenie,

Geb.

07Marius:

--- Citat din: Geb din Decembrie 23, 2013, 05:19:00 a.m. ---In ultimul timp, am fost interesat de studiile realizate de (sau in colaborare cu) laboratoarele si universitatile din Romania, sau de oamenii de stiinta romani care lucreaza in strainatate in domeniul originea vietii pe Pamant. Mi-as dori sa stabilim impreuna istoria stintei in acest domeniu in contextul exclusiv romanesc: cand a inceput, unde se afla acum si cine este implicat.

--- Terminare citat ---

...va fi destul de greu acest lucru in lipsa implicarii persoanelor avizate.
Aici, un prim link pe acest subiect - poate daca vei contacta autorul prin email, vei obtine mai multe informatii pe acest subiect.
http://www.obiectivbr.ro/aurora-simionescu-descopera-originea-vietii-umane-_id87602

O poti gasi pe linkedin

07Marius:
O alta teorie interesanta lansata de un roman:
http://www.bzi.ro/experimentul-mileniului-a-fost-initiat-la-iasi-103074
sau http://www.newscientist.com/article/dn4174-plasma-blobs-hint-at-new-form-of-life.html#.UrinmbSLXIU
http://www.dapla.org/pdf/Lozneanu1.pdf

iar aici o chestiune cu adevarat interesanta in ceea ce priveste cum se credea pina in acest moment ca viata poate aparea si autosustine. Asta demonstreaza inca o data daca mai era necesar, ca imaginatia noastra este foarte saraca...
http://www.worldwideromania.com/2013/09/04/pestera-movile-primului-ecosistem-din-lume-al-carui-viata-se-bazeaza-pe-chemosinteza-viata-fara-oxigen/

Geb:
Multumesc pentru ajutor Marius.

Treaba Aurorei Simionescu mi-a parut interesant, dar doar spune (daca am inteles bine) ca fierul a aparut mai devreme decat credeam inainte. Este un rezultat important, dar nu se refera la un mecanism, sau la niste mecanisme pentru a explica originea vietii, ci evolutia concentrarii a unui atom din ce este compusa.

Din punctul meu de vedere, referinta la aparitia vietii este doar un "atragator de interes" destinat la cititori eventuali, ca sa citeasca articolul.

Articolul stiintific se poate afla aici : "A uniform metal distribution in the intergalactic medium of the Perseus cluster of galaxies" (Werner et al., 2013)

Niciodata nu am auzit de "teoria celulei gazoasa" a lui Mircea Sanduloviciu. Din punctul asta de vedere, ma bucur ca am descoperit-o datorita tie. Dar chiar acum, desi nu sunt un specialist, mi se pare prea ciudata ca sa fie corecta. Sunt de acord cu articolul de la New Scientist. Pentru mine, daca este corecta, ar reprezenta in cazul cel mai bun, o noua forme de viata, dar nu cred ca ar putea explica originea vietii noastre (ca organism terestru).

Voi incerca sa gasesc mai multe publicatii de-ale lui, precum articolul "Minimal-cell system created in laboratory by self-organization" (Lozneanu & Sanduloviciu, 2003) care mi-ai trimis deja, pentru a avea mai multe detalii.

Din contra, deja am auzit de Pestera Movile dar nu cred ca ne invata mai mult despre aparitia vietii, ci despre rezistanta ei dupa ce s-a stabilit undeva.

Intre primii cercetatori romani care au propus macar o publicatie stiintifica, sau chiar o carte, in domeniul originii vietii pe Terra, eu am gasit Cristofor I. Simionescu (1920-2007). Nu cred ca este strabunicul Aurorei... Simionescu si colegii lui au inceput sa se intereseaza la acest subiect, din cate am observat, in 1976:

- C. I. Simionescu, M. I. Totolin, F. Denes (December 1976). "Abiotic synthesis of some polysaccharide-like and polypeptide-like structures in cold plasma", Biosystems, Volume 8, Issue 3, , Pages 153-158.

Sigur nu era chiar prima data cand un cercetator roman s-a interesat la subiectul respectiv, dar este un inceput. Apoi, au scris patru capitole a unei cartii despre originea vietii:

Origin of Life, Proceedings of the Third ISSOL Meeting and the Sixth ICOL Meeting, Jerusalem, June 22–27, 1980.

Cartea asta se poate gasi si pe site-ul editurei Springer : Origin of Life.

- C. I. Simionescu, S. Dumitriu and Al. Constantinescu (1981). "Abiotic synthesis of Phosphoric Esters of Monosaccharides According to the "Cold Model"", Pages 165-172.

- C. I. Simionescu, B. C. Simionescu, M. Leanca, C. Ananiescu and R. Mora (1981). "Porphyrin-like Compounds Genesis under Simulated Abiotic Conditions", Pages 189-196.

- C. I. Simionescu, F. Dénes (1981). "The Cold Theory of the Origins of Life. Assumptions for the Theory and Experimental Evidence", Pages 255-262.

- C. I. Simionescu, F. Dénes and M. Totolin (1981). "The Appearance of Protobiopolymers and Protomembranes in Accordance with the “Cold Theory” of the Origins of Life", Pages 263-269.

Poate in alte rapoarte ale conferintelor ISSOL (International Society for the Study of the Origin of Life), vom mai gasi cercetatori romani.

Dupa articolul despre el pe Wikipedia, Cristofor Simionescu a scris in 1983, cu Ferencz Dénes, o carte intitulata pur si simplu: "Originea vietii".

Geb.

07Marius:

--- Citat din: Geb din Decembrie 24, 2013, 04:02:25 a.m. ---Treaba Aurorei Simionescu mi-a parut interesant, dar doar spune (daca am inteles bine) ca fierul a aparut mai devreme decat credeam inainte. Este un rezultat important, dar nu se refera la un mecanism, sau la niste mecanisme pentru a explica originea vietii, ci evolutia concentrarii a unui atom din ce este compusa.

Din punctul meu de vedere, referinta la aparitia vietii este doar un "atragator de interes" destinat la cititori eventuali, ca sa citeasca articolul.

--- Terminare citat ---

Intr-adevar nu este o lucrare care sa contribuie asupra intelegerii mecanismului de aparitie a vietii, insa aduce noi informatii referitor la originea unor elemente indispensabile vietii complexe asa cum o intelegem in prezent. Are legatura cu subiectul, in contextul in care asa cum un puzzle nu-l poti termina fara sa ai toate piesele, poate tot asa viata complexa nu putea aparea fara toate elementele necesare...


--- Citat din: Geb din Decembrie 24, 2013, 04:02:25 a.m. ---Niciodata nu am auzit de "teoria celulei gazoasa" a lui Mircea Sanduloviciu. Din punctul asta de vedere, ma bucur ca am descoperit-o datorita tie. Dar chiar acum, desi nu sunt un specialist, mi se pare prea ciudata ca sa fie corecta. Sunt de acord cu articolul de la New Scientist. Pentru mine, daca este corecta, ar reprezenta in cazul cel mai bun, o noua forme de viata, dar nu cred ca ar putea explica originea vietii noastre (ca organism terestru).

--- Terminare citat ---

Faptul ca anumite functii care le observam la celulele biologice sunt "imitate" de aceste formatiuni gazoase nu le transforma automat in precursorii celulelor biologice, insa poate merita investigat aceste fenomene pentru a intelege mai bine mecanismele care probabil au condus la aparitia lor.


--- Citat din: Geb din Decembrie 24, 2013, 04:02:25 a.m. ---Din contra, deja am auzit de Pestera Movile dar nu cred ca ne invata mai mult despre aparitia vietii, ci despre rezistanta ei dupa ce s-a stabilit undeva.

--- Terminare citat ---

Posibil. Dar, pe de alta parte daca viata poate inflori intr-un astfel de mediu, atunci este posibil ca viata sa APARA intr-un astfel de mediu. Asta cred, este cea mai importanta informatie care o ofera acest caz.


--- Citat din: Geb din Decembrie 24, 2013, 04:02:25 a.m. ---Intre primii cercetatori romani care au propus macar o publicatie stiintifica, sau chiar o carte, in domeniul originii vietii pe Terra, eu am gasit Cristofor I. Simionescu (1920-2007). Nu cred ca este strabunicul Aurorei... Simionescu si colegii lui au inceput sa se intereseaza la acest subiect, din cate am observat, in 1976...

--- Terminare citat ---

Acum am inteles mai bine obiectivul tau asupra acestui subiect si mi se pare laudabila initiativa, cu atat mai mult cu cat vine din afara spatiului mioritic. In acest context, cred ca Emil Palade desi nu s-a axat pe originea vietii, insa a avut contributii importante in intelegerea functionarii acesteia, merita cu prisosinta sa fie amintit in acest studiu.

"De la primele cercetări făcute de George Emil Palade, ca bursier în laboratorul Institutului Rockefeller din New York, în 1946, până când a fost recompensat cu premiul Nobel, în 1974, au trecut 28 de ani. Interval în care a revoluţionat biologia celulară, arătând lumii harta sofisticată a celulei, o lume în sine, cu structuri ale căror funcţii s-au dovedit indispensabile"
http://www.historia.ro/exclusiv_web/portret/articol/emil-palade-fabuloasa-poveste-primului-nobel-romanesc

Geb, iti doresc succes in demersul tau si sper sa primesti ajutor de la cat mai multi din participantii acestui forum.
Marius

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă