Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Originea si evolutia vietii

Meteoritii "martieni" si cercetarile exobiologice

(1/7) > >>

ariel55:
De multe ori atat in presa comuna cat si in cea stiintifica, se mai aude despre analiza spectaculoasa a cate unui meteorit "venit de pe Marte".Iata si aici un exemplu:

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/86-terra/4082-misterul-sticlei-negre-martiene-elucidat.html

Daca cineva, dintre dumneavoastra , are argumente asupra originii unui meteorit, ce isi sfarseste peregrinarea pe suprafata Pamantului, as fi tare bucuros sa le aflu.

Ne gasim in situatia in care o sonda pamanteana, cerceteaza structura geochimica de 3 luni de zile pe Marte.
Deci, nu cunoastem aceasta structura , dar, oameni de stiinta (?) eticheteaza cu usurinta originea unor meteoriti.

In general vorbind, cele mai multe etichete ce sunt puse sunt: Luna si Marte.
Este evident ca , aparitia unor astfel de corpuri sunt rezultat al unui proces catastrofal pe o planeta sau un satelit, cele doua avand gravitatie redusa.De ce nu ar fi acesti meteoriti resturi protoplanetare sau resturi ale satelitilor neptunieni, de exemplu?

Sunt astfel de etichetari credibile, sau sunt simple speculatii si in cazul cercetatorilor avem de a face cu pseudo-stiinta?

Sieglind:
Hi !  :)

Răspuns valabil doar pentru meteoritul ăsta: Tissint (Morocco) is the fifth Martian meteorite collected after it was witnessed falling to Earth.

http://www.sciencemag.org/content/early/2012/10/12/science.1224514

Căutându-i "martorii"  (fără Iehova, fiindcă a căzut în Maroc! ;D) am găsit asta: The Tissint meteorite fell in the desert in southern Morocco on 18 July 2011. Witnesses heard 2 sonic booms and saw a bright fireball trace through the night sky.

Acelaşi articol menţionează că meteoriţii de origine marţiană sunt extrem de rari:

There have only been 4 other witnessed Martian meteorite falls, the last one in Nigeria in 1962. Just 61 out of the 41,000 meteorites known to science come from Mars, a mere 0.15% of meteorites in collections around the world.

http://www.nhm.ac.uk/about-us/news/2012/february/mighty-martian-meteorite-lands-at-natural-history-museum108167.html

Ceilalţi ... nu ştiu.

Câte ceva despre provenienţa meteoriţilor am citit în capitolul "Kalliope şi Kaaba" [Carl Sagan, Creierul lui Broca]: studiindu-le proprietăţile fizice în laborator, au concluzionat că provin "dintr-o zonă de temperaturi corespunzătoare principalei centuri de asteroizi" (dintre Marte şi Jupiter) - asta după ce-au stabilit corelaţiile dintre tipurile specifice de asteroizi şi de meteoriţi. Dar, cum adaugă el:

"S-ar putea să existe şi meteoriţi care să nu provină din asteroizi. Poate că există fragmente din comete tinere sau din sateliţii lui Marte sau provenite de pe suprafaţa lui Mercur sau din sateliţii lui Jupiter, care somnolează acoperite de praf şi uitate în vreun muzeu obscur."

meteor:

--- Citat din: ariel55 din Octombrie 27, 2012, 03:32:48 a.m. ---Sunt astfel de etichetari credibile, sau sunt simple speculatii si in cazul cercetatorilor avem de a face cu pseudo-stiinta?

--- Terminare citat ---
Din cite tin minte, din cauza unei viteze extrem de mare si contactul cu atmosfera, face ca sa creasca considerabil de mult temperatura pina ajunge pe Pamint, la astfel de corpuri (presupun).
Acei aminoacizi, si ce o mai fi, dupa o astfel de temperatura, ajung oare in aceeasi stare?!
Insa, probabil poate depinde si din cauza altor factori.

ariel55:
 ;D Hi SiegliNd.

Precis il stiai............. :-[

--- Citat ---"Acelaşi articol menţionează că meteoriţii de origine marţiană sunt extrem de rari" TARE!

--- Terminare citat ---
Rari, rari, dar ma repet, ce anume garanteaza ca sunt "martieni". Si eu am gasit mai de mult un fragment feros si nimeni nu ma poate combate ca a venit de pe Titan (contine si 24% Titan - deci, nu? Sigur este de pe Titan! :D)
Si totusi, cum stim ca sunt....martieni? Sunt mai vineti sau au eticheta Made in Marte?  8)

P.S. Am dat o cautare si iata argumente "stiintifice": http://www.lifeinuniverse.org/MMorigin-06-01-06-03.html

Iar acestea sunt fosile(cred ca rame) martiene:

http://www.meteoritemarket.com/ USD only  8)

8.388 grame o pomana de numai 6500USD

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Sieglind:
Ariel, dacă nu-mi restitui n-ul vezi că mă supăăăăr!!! (just kidding: îmi acorzi un "cântec de victorie" de care n-am habar)  ;)

Ţi-am zis că am fost curioasă să cercetez cum a fost cu martorii ăia  :D

Our integrated mineralogical, petrological, and geochemical study shows that it is a depleted picritic shergottite similar to EETA79001A. Highly magnesian olivine and abundant glass containing Martian atmosphere are present in Tissint. Refractory trace element, S and F data for the matrix and glass veins in the meteorite indicate the presence of a Martian surface component. Thus, the influence of in situ Martian weathering can be unambiguously distinguished from terrestrial contamination in this meteorite. Martian weathering features in Tissint are compatible with the results of spacecraft observations of Mars. Tissint has a cosmic ray exposure age of 0.7 ± 0.3 Ma, consistent with those of many other shergottites, notably EETA79001, suggesting that they were ejected from Mars during the same event.

Mersi de lămurire: By default ... (TARE!)

P.S. ăia căzuţi şi adunaţi (de pe jos), mah!

P.P.S. MULŢUMESC pentru n. "lind"= soft, tender  :)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă