Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica
Spatiul curb in varianta Feynman
07Marius:
--- Citat din: Adi din Iulie 15, 2012, 06:15:03 p.m. ---Eu as adauga ca teoria campului Higgs ne spune ca masa inertiala este data de o alta proprietate tot a spatiului, anume faptul ca acesta, chiar si cand e vid, e umplut de un camp Higgs care ofera vascozitate particulelor astfel incat acestea se freaca cu campul si sunt incetinite.
--- Terminare citat ---
Discutand pe forum despre gravitatie ca fenomen mecanic (postat de virgil 48), intr-o anumita masura problema ridicata de virgil se aseamana cu modelul standard in care masa particulelor si a materiei este data de interactiunea lor cu campul Higgs, in topicul creat de el incerca o idee asemanatoare, dar prin prisma unor interactiuni mecanice cu un flux ipotetic de particule.
Prezentand argumentele mele impotriva acestei teorii, imi dau seama ca problema ridicata de mine pe acel topic, ar trebui sa aiba un raspuns satisfacator si in varianta modelului standard cu campul Higgs. Pe moment nu am un raspuns care sa ma satisfaca.
Asa ca incerc urmatoarea intrebare: cum interactioneaza campul Higgs cu o gaura neagra ? Gaura neagra avand dimensiune zero, practic ar trebui sa treaca nestingherita printre particulele Higgs, cam ca si neutrinii prin atomi. Numai daca distorsiunea produsa asupra spatiului de gaura neagra nu produce acelasi efect si asupra campului Higgs, distorsionandu-l in aceeasi masura ca si spatiul. In felul asta ma gandesc ca intensitatea interactiunii dintre campul Higgs distorsionat si gaura neagra ar putea explica masa imensa concentrata in gaura neagra.
Pe de alta parte daca acest camp Higgs ar putea fi astfel comprimat (practic la infinit ca sa interactioneze cu singularitatea - respectiv gaura neagra) ar putea fi si diluat? Logic ar fi ca in vecinatatea gaurii negre, daca campul Higgs este comprimat, sa avem o "intindere" a acestuia daca campul Higgs "se conserva".
AlexandruLazar:
Nu e o întrebare la care știu să răspund, dar sunt tentat de ideea că e o falsă dilemă. Dimensiunea zero a găurii negre este consecința unui model macroscopic; nu cred că poate fi "trasă" în cadrul unui model care cuprinde interacțiuni cuantice fără riscul de a obține astfel de contradicții.
HarapAlb:
E o falsa dilema in sensul ca ipotetica dimensiunea zero a gaurii negre nu inseamna ca nu interationeaza cu nimic din exterior. Spatiul curbat din exteriorul ei are grija sa absoarba orice flux incident.
07Marius:
Alexandru, Harap
mersi de raspunsuri. Cautand solutii la intrebarile puse, am gasit si o parte dintre raspunsuri. Nu era ce ma asteptam, dar cel putin am mai invatat cite ceva. Campul Higgs nu da masa gaurii negre. Intrebarea care urmeaza desigur: atunci cine sau ce da masa gaurii negre?
va invit la lectura ca sa intelegeti mai bine.
http://profmattstrassler.com/2012/10/15/why-the-higgs-and-gravity-are-unrelated/
si astept sa comentam pe urma impreuna.
HarapAlb:
--- Citat din: 07Marius din Octombrie 23, 2012, 04:38:23 p.m. ---Campul Higgs nu da masa gaurii negre.
--- Terminare citat ---
Asta ai inteles tu din materialul respectiv? De ce nu da campul Higgs masa unei gauri negre ?
--- Citat din: 07Marius din Octombrie 23, 2012, 12:47:32 p.m. ---Asa ca incerc urmatoarea intrebare: cum interactioneaza campul Higgs cu o gaura neagra ? Gaura neagra avand dimensiune zero, practic ar trebui sa treaca nestingherita printre particulele Higgs, cam ca si neutrinii prin atomi.
--- Terminare citat ---
Electronii sunt particule punctiforme, adica au volum zero ca de altfel toate particulele elementare, cine le confera masa ?
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă