Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

Spatiul curb in varianta Feynman

<< < (3/3)

07Marius:

--- Citat din: HarapAlb din Octombrie 23, 2012, 05:37:56 p.m. ---Asta ai inteles tu din materialul respectiv? De ce nu da campul Higgs masa unei gauri negre ?

--- Terminare citat ---

Autorul articolului, un fizician teoretician (profesor la Rutgers University, studiaza teoria stringurilor) explica in materialul citat de mine inainte, ca campul Higgs nu da masa tuturor particulelor, iar unora doar partial. Mai mult, el spune ca intre campul Higgs si gravitatie nu este nici o legatura asa cum cei neavizati (aici intru si eu) ar crede la prima analiza.

Diferenta de masa pentru care campul Higgs nu este responsabil provine din energia particulelor datorita miscarii lor relativiste (cu viteze f. mari). In cazul gaurilor negre, care exercita campuri gravitationale f. mari, autorul explica ca campul gravitational are spinul 2 si face parte din structura spatiu-timp, in vreme ce campul Higgs are spinul 0 si interactioneaza doar cu particulele sau campurile produse de fortele electromagnetice sau nucleare (forta slaba nucleara).

citez:
"Finally, you can ask more technically whether, in the equations that physicists study, there is any mathematical connection between gravity and the Higgs field. The answer is no. Gravitational fields have spin 2 and are described as part of space and time; they interact with all particles and fields in nature. The Higgs field, which has spin 0, only interacts directly with elementary particles and fields that also participate in the electromagnetic and weak nuclear forces.

So — the guess that the Higgs has something to do with gravity is natural for a non-expert, but I am afraid it is naive; it comes from misunderstanding both.

    the Higgs field, which is not universal: it gives masses to most of the known elementary particles but not to the Higgs particle itself, and not to protons and neutrons, dark matter (most likely), or black holes,
    and Einstein’s gravity, which is universal and has to do with energy and momentum but not mass directly, and most certainly does pull on protons and neutrons, dark matter and black holes even though their masses don’t come entirely from the Higgs field.
It’s really true: despite appearances at first glance, the relation between gravity and the Higgs is just skin deep."

Masa detinuta de gaura neagra este convertita in energie si aceasta manifesta deformarea spatiului-timpului, ceea ce percepem noi ca gravitatie. Gaura neagra are si miscare de spin (a nu se confunda cu proprietatea cuantica spin de la particulele elementare) si de-aici rezulta efectul de "masa" sau gravitatie pe care noi putem sa-l observam indirect din miscarea stelelor din jurul gaurilor negre.

Apropo de asta am gasit un alt material interesant, anul viitor vom putea vedea "live" cum gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei noastre inghite materie (un nor gigantic de materie).

http://phys.org/news/2012-06-gas-cloud-collide-galaxy-black.html
sau aici:
http://www.youris.com/Environment/Space/A_Black_HoleS_Dinner.kl


--- Citat ---Electronii sunt particule punctiforme, adica au volum zero ca de altfel toate particulele elementare, cine le confera masa ?

--- Terminare citat ---

Electronii nu sunt particule punctiforme - diametrul lor este de ordinul 10E-15 (m), iar masa lor este data de campul Higgs

HarapAlb:

--- Citat din: 07Marius din Octombrie 23, 2012, 08:17:53 p.m. ---Autorul articolului, un fizician teoretician (profesor la Rutgers University, studiaza teoria stringurilor) explica ...

--- Terminare citat ---
Pe scurt, campul Higgs confera masa de repaus a particulelor, nu si masa de miscare sau cea provenita din equivalenta cu energia. O parte din masa gaurilor negre este data de campul Higgs, prin urmare gaura neagra interactioneaza cu campul Higgs.


--- Citat ---Electronii nu sunt particule punctiforme - diametrul lor este de ordinul 10E-15 (m), iar masa lor este data de campul Higgs

--- Terminare citat ---
Diametrul respectiv provine din asa numita raza clasica a electronilor obtinua in baza unui model necuantic. In schimb in teoria cuantica (implicit cea campului Higgs) electronul este considerat punctiform. Incearca sa citesti mai mult despre conceptul de sectiune eficace (cross-section).

07Marius:

--- Citat din: HarapAlb din Octombrie 23, 2012, 11:13:50 p.m. ---Pe scurt, campul Higgs confera masa de repaus a particulelor, nu si masa de miscare sau cea provenita din equivalenta cu energia. O parte din masa gaurilor negre este data de campul Higgs, prin urmare gaura neagra interactioneaza cu campul Higgs.

--- Terminare citat ---
Partea a 2-a a afirmatiei, se pare ca nu este adevarata. Gaura neagra pare sa fie definita de ceea ce este la interiorul razei Schwarzschild. In aceasta faza, materia inghitita nu mai este structurata asa cum stim, atomi, particule elementare etc. In acea stare comprimata, probabil ca este convertita in energie sau dezintegrata in particule ELEMENTARE care nu mai pot fi "dezmembrate" (stringuri?), nu stiu. In aceasta stare, interactia cu campul Higgs se pare ca nu exista, conform celor afirmate de Matt Strassler in articolul citat.


--- Citat ---Diametrul respectiv provine din asa numita raza clasica a electronilor obtinua in baza unui model necuantic. In schimb in teoria cuantica (implicit cea campului Higgs) electronul este considerat punctiform. Incearca sa citesti mai mult despre conceptul de sectiune eficace (cross-section).

--- Terminare citat ---

OK, am verificat - asa este. Mersi de corectie. Aici (http://www.physlink.com/education/askexperts/ae191.cfm) explica de ce atunci electronul nu este o gaura neagra. (fiind o singularitate).

HarapAlb:
In final autorul spune: (...) gravity (...) pulls on protons and neutrons, dark matter and black holes even though their masses don’t come entirely from the Higgs field.

La cealalta intrebare ai raspunsul in materiarul citat de tine.

barbuionut403:
Daca comparam universul cu o Sfera cum curbam doua margini ale universului pentru a le uni si cine le trage la loc cand ne-am plictisit de curbat spatiu mi se pare o teorema banala si foarte proasta. Universul este compus zone cu mase, densitati, inertie, camp gravitational si viteze mai mari sau mai mici si asta e nimeni nu impatureste o minge sau universul ca pe un cerceaf dupa bunul plac ca sa devina mari cercetatori si sa mai lanseze o carte. Orice inchipuire la care inca nu sa putut demonstra prostia printr-o formula matematica nu e o lege fizica.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă