Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

[1] Apa din cilindru in vid

(1/7) > >>

Electron:
Salutari,

Ma gandeam sa propunem aici o serie de "experimente teoretice", nu neaparat experimente care nu se pot face practic, dar care sa fie "dezbatute" si analizate teoretic, calitativ si nu cantitativ, pentru a "antrena neuronii" celor pasionati de fenomenele fizice, ciudate sau banale.

Voi incepe eu cu unul, dar oricine are o idee interesanta e invitat(a) sa participe cu idei noi. De asemenea, ideal ar fi sa analizam un experiment o data, iar cand am terminat cu unul sa ne apucam de urmatorul. (O alta solutie ar fi sa avem o categorie speciala pentru acestea, si sa pornim un topic pentru fiecare experiment, dar asta e decizie de luat de catre un admin).


Asadar, eu propun pentru inceput urmatoarea situatie:

Intr-un container din material izolator termic in forma camera cu piston, punem APA distilata la temperatura camerei, sa zicem 22 de grade celsius. (Nu e esentiala temperatura exacta, ci faptul ca nu e nici foarte aproape de 0 ºC nici de 100 ºC). De asemenea, presiunea atmosferica e Normala.
Containerul este inchis ermetic, si contine doar APA, adica pistonul e in contact total cu apa din camera interioara.
Fiind vorba de o camera cu piston, volumul ei este deci variabil. In plus, pistonul nu este fixat, el se poate misca liber de-a lungul axei cilindrului, si poate chiar iesi complet din cilindru, neavand nici un mecanism care sa-l impiedice sa iasa.
Sa nu uit, containerul este prevazut cu o sursa de caldura (un termostat), care mentine temperatura constanta, egala cu cea initiala.
Acum vine intrebarea:
Daca transportam containerul in spatiul cosmic, intr-o zona unde campul gravitational este neglijabil, si vidul poate fi considerat "perfect", ce se va intampla cu apa din interior?
(pentru inceput neglijam fortele de adeziune a apei cu peretii camerei si cu pistonul, imaginati-va ca e un material special "uleios" ;) )

Ia sa vedem ce idei aveti! (Daca e nevoie de lamuriri pentru a clarifica anumite conditii ale experimentului pe care nu le-am explicat destul de clar, intrebarile sunt binevenite) :)

e-

Adi:
Super idee, Electron. Deocamdata sa discutam problema asta aici si daca ideea prinde, facem un "board" special pentru asta. O sa revin curand cu un raspuns, acum sunt pe drum spre Europa :).

Electron:
Hey, drum bun! :)

Nu e prea devreme pentru Sarbatorile de Craciun? :P

e-

Adi:
Inainte de sarbatori, voi petrece doua saptamani facand prezentari de fizica particulelor la licee din tara, voi incepe subiecte de discutii unde elevii sa ofere feedback la astea, precum si intrebari ce le vin in minte dupa discutie.

Electron:
Psst, intr-o pauza de prezentare despre "abstractele" particule, intreaba-i si despre alte lucruri, cum ar fi anumite experimente teoretice ...  ;D

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă