Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

Campanie pentru salvarea telescompului romanesc TELEROM din fonduri europene

(1/2) > >>

Adi:
Dragi colegi de la stiinta azi, de peste sase luni am urmarit prin emailuri private situatia telescopului astronomic romanesc TELEROM care urma sa fie construit de Institutul Astronomic al Academiei Romane pe baza unui proiect european formulat de acesta, care a castigat concursul de proiecte si care urma sa primeasca 1,5 milioane de euro din fonduri europene in acest sens. Fara telescopul TELEROM, Romania este nu numai in urma Europei de Vest, dar in urma a mai toate tarile din Europa de Est! Ei bine, proiectul este acum foarte aproape mort din cauza birocratiei, indiferentei si relei vointe romanesti. Acum trei luni un grup de 69 de astronomi si pasionati de stiinta din Romania (intre care si eu) am trimis o scrisoare catre autoritati (document atasat), dar nu s-a ajuns la nici un rezultat, ba situatia este si mai rea. Asa ca acum noi am demarat o campanie de promovare in presa (comunicat de presa atasat). Voi ca pasionati de stiinta si de situatia din Romania sunteti invitati sa cititi si sa intelegeti in primul rand si apoi sa trimiteti mai departe spre prietenii jurnalisti pe care ii aveti. Daca telescopul nu poate fi salvat, povestea trebuie sa ii fie cunoscuta (cum a pierdut iarasi Romania trenul la partea stiintifica, ba inca si bani europeni foarte multi!). Sub presiunea presei, trebuie ca sa fie investigatie si sa fie demisi oamenii vinovati din sistem, ca pe viitor sa nu se mai intample aceasta.

Va multumesc,
Adi

Adi:
Va voi tine la curent cu ce apare in presa sau pe bloguri de stiinta. Deocamdata.

Vot de Blam

ePitesti.ro

Comunicate media - declaratia de presa si semnatarii

ComunicateMedia.ro - scrisoarea catre autoritati

Interviu din nov 2010 cu Doru Suran despre Telerom pe Ziarul Stiintelor

Adi:
Doar ce a aparut un articol detaliat la EvZ.ro despre proiectul Telerom. Este prima sursa mare de stiri care vorbeste despre caz. Va invit sa il cititi si sa comentati. Sper sa scrie si altii din presa.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/director-de-institut-platit-cu-3000-EUR-sa-piarda-proiecte-937551.html

Adi:
A aparut pe youtube emisiunea video de la Columna TV in care intra in direct oameni direct implicati in telescopul romanesc Telerom. Acum ca proiectul a fost oficial inchis, e foarte important sa intelegem de ce. Pentru un viitor mai bun in astronomia romaneasca.
Va rog vizionati emisiunea si dati mai departe!

Adi

ariel55:
http://www.astro.ro/HarryMinti.pdf

http://www.ovidiuv.ca/TELEROM/

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă