Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Originea si evolutia vietii

Evolutia creierului uman?

<< < (2/6) > >>

Virgil:

--- Citat din: ionut din Iunie 16, 2008, 05:57:48 p.m. ---
--- Citat din: Adi din Iunie 15, 2008, 06:42:21 p.m. ---Memoria umana e asociativa, adica plecand de la un lucru faci legaturi cu acel lucru si ajungi la alt lucru pe care ti-l amintesti. Memoria calculatorului e altfel, stie exact unde e fiecare informatie. Abia acum, cu memoristorul, se vor putea face calculatoare care au memorie ca si oamenii, se pare.
http://www.stiinta.info/news/438/

--- Terminare citat ---
   Cred totusi ca de la acest fenomen din electronica pana la analogia cu memoria oamenilor este totusi o cale lunga :)

--- Terminare citat ---
  Referitor la modul cum functioneaza memoria omului, din propria analiza am observat ca atunci cand te intereseaza ceva, mai intai se creaza o stare de spirit, o stare sufleteasca, (ex; cand ti-e dor de cineva), apoi incepi sa depeni amintiri si prin asociatie de imagini, idei, si ganduri, apar chiar propozitiile de raspus. Orice stare sufleteasca aparuta, indreapta atentia, si o focalizeaza spre subiectul interesat. Atunci cand esti in repaus, starea sufleteasca este "neutra", gandurile zboara aiurea fara o adresa precisa, atentia fiind nula. Daca mergi pe strada si cineva te injura, nemotivat simti mai intai o stare sufleteasca de revolta apoi iti vin in minte tot felul de raspunsuri pe masura, dupa care analizezi situatia si iei decizia finala, in functie de imprejurari. daca esti la un examen, simti o stare de stres, pana consulti biletul, apoi daca stii subiectul iti focalizezi atentia asupra zonei din memorie legata de subiect, si atunci cand concentrarea este destul de mare, nu mai auzi nimic in jurul tau. Daca nu-ti amintesti subiectul, starea de stres continua, chiar dupa examen.
  Calculatorul nu cred ca stie ceva de starea sufleteasca.

ionut:

--- Citat din: Virgil din Iunie 25, 2008, 03:22:34 p.m. ---  Calculatorul nu cred ca stie ceva de starea sufleteasca.

--- Terminare citat ---
  Buna,
   Calculatorul nu stie nimic de starea sufleteasca pentru ca nu e programat sa stie si dupa parerea mea nu cred ca va sti vreodata. Deocamdata toate calculatoarele si programele din lumea asta functioneaza "determinist" ca sa zic asa adica comportamentul acestora poate fi prevazut de persoana(le) care le-a construit. Chiar si in cazul retelelor neuronale se poate deocamdata determina comportamentul unui program/calculator pentru ca acestea folosesc pana la urma algoritmi matematici care converg catre o solutie prin pasi total calculabili. Asa ca pana la primul calculator "spontan" mai este ceva timp.

miki triki:
Hm... imi pare rau ca nu am intrat pe forum atunci cand a aparut articolul.
Oricum... imi exprim si eu ideea...

Cred ca de fapt creierul uman este cea mai buna memorie existenta pe planeta in momentul de fata.
Nu cred ca este atat de imperfect pe cat sugera articolul (numai faptul ca-mi aduc aminte fara sa-l fi recitit ar trebui sa spuna ceva).

Din punct de vedere al marimii comparat cu capacitatea de stocare nu cred ca exista o memorie mai eficienta.
In ceea ce priveste viteza de acces comparata cu capacitatea de stocare si dimensiunea... la fel... nu exista egal.

Deci... creierul uman este cea mai buna memorie de pe planeta. Este perfectibila ca orice pe lumea asta... dar nu e depasita momentan de nici o tehnologie cunoscuta (poate extraterestra :)) ).

In ceea ce priveste accesul la informatie... acesta este variabil, dar proportional cu intensitatea emotiilor provocate de anumite evenimente aflate in legatura directa cu informatia stocata.
La un computer accesul se face functie de un anumit algoritm. Pentru computer nu conteaza relevanta informatiei, cu alte cuvinte iti gaseste cu aceeasi viteza (functie de algoritmul folosit) si circumstantele in care ti-a murit pisica si reteta ultimei ciorbe de legume mancate.
Pentru om... conteaza releventa informatiei functie de caracterul lui. Daca este iubitor de animale atunci isi va duce aminte de pisica in detaliu si mult mai repede decat orice computer cu aceeasi cantitate de date stocate. In schimb s-ar putea sa nu mai stie reteta ciorbei de legume (mai ales daca nu i-a placut). Dimpotriva, daca e bucatar isi va aduce aminte instant reteta ciorbei de legume. Cu alte cuvinte, memoria umana nu este doar asociativa ci si selectiva.
Io as spune ca memoria umana e al naibii de buna si ca mai avem multa mamaliga de mancat pana vom realiza una cel putin la fel de buna, dar nu cu tehnologia actuala.
 

Adi:
Foarte frumos postul tau, Miki, la fel precum si articolul original al lui Cristi. Creierul uman este intr-adevar cel mai reusit de pe Planeta si ar fi minunat daca am face calculatoare care sa gandeasca la fel, daca am reusi asadar inteligenta artificiala.

Coesite:
Esti sigur ca e o idee buna sa ai un calculator care sa gandeasca ca un om? Poate zici ca e doar o problema marunta de care ar trebuii sa ocupe filozofii, eu zic ca nu e asa. 

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă