Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

expansiunea universului ...o problema

(1/15) > >>

andreip13:
Va salut!
De ceva vreme ma framanta un aspect foarte evident.
Se presupune ca la origini a fost big bang si ca a avut loc aprox. acum 14,5...... 15mld ani.
Se cunoaste viteza luminii (ca viteza maxima de propagare a oricarui fenomen ,inclusiv a informatiei).
Se presupune ca cele mai indepartate obiecte cosmice (galaxii) observate apar la la cca 13 mld ani lumina pe cand universul avea cateva sute de milioane de ani vechime.

Intrebare:
Cum se poate explica discrepanta majora intre faptul ca viteza luminii este limita si faptul ca in cateva sute de milioane de ani (de la big bang) universul s-a expandat cu cel putin 13 miliarde de ani lumina.(tinand cont de faptul ca fenomenele si/sau galaxiile observate  azi sunt cele de acum 13 mld de ani)
Oare universul se  poate exanda mai repede decat c   ???????????


<Adi: am scos bold-ul de la text. Te rugam pe viitor sa nu mai scrii cu bold>

Adi:

--- Citat din: andreip13 din Mai 04, 2010, 01:58:09 a.m. ---Va salut!

--- Terminare citat ---

Bine ai venit la Stiinta Azi!


--- Citat din: andreip13 din Mai 04, 2010, 01:58:09 a.m. ---De ceva vreme ma framanta un aspect foarte evident.
Se presupune ca la origini a fost big bang si ca a avut loc aprox. acum 14,5...... 15mld ani.

--- Terminare citat ---

13.7 plus sau minus 0.2 miliarde de ani, mai precis.


--- Citat din: andreip13 din Mai 04, 2010, 01:58:09 a.m. ---Se cunoaste viteza luminii (ca viteza maxima de propagare a oricarui fenomen ,inclusiv a informatiei).

--- Terminare citat ---

Este viteza de propagare a materiei si a energiei relativ la spatiu. Nu cunoastem alte tipuri de transmitere a informatiei decat prin sport de materie si/sau energie, deci da, ai dreptate aici.


--- Citat din: andreip13 din Mai 04, 2010, 01:58:09 a.m. ---Se presupune ca cele mai indepartate obiecte cosmice (galaxii) observate apar la la cca 13 mld ani lumina pe cand universul avea cateva sute de milioane de ani vechime.

--- Terminare citat ---

Asa este.


--- Citat din: andreip13 din Mai 04, 2010, 01:58:09 a.m. ---Intrebare:
Cum se poate explica discrepanta majora intre faptul ca viteza luminii este limita si faptul ca in cateva sute de milioane de ani (de la big bang) universul s-a expandat cu cel putin 13 miliarde de ani lumina. (tinand cont de faptul ca fenomenele si/sau galaxiile observate  azi sunt cele de acum 13 mld de ani)

--- Terminare citat ---

Informatia ta este gresita. Din ce ai zis mai sus nu rezulta ce ai zis acum. Dar este drept ca Universul s-a extins foarte mult intr-un interval de timp foarte scurt. Este vorba de inflatie. Viteza materiei este limitata fata de spatiu. Viteza de expansiune a spatiului nu este limitata de nimic. Asta rezolva contradictia ta.


--- Citat din: andreip13 din Mai 04, 2010, 01:58:09 a.m. ---Oare universul se  poate exanda mai repede decat c   ???????????

--- Terminare citat ---

Da, desigur ca poate. Sau altfel spus, viteza de expansiune a Universului nu are limita. Dar oricum nu s-ar masura in metri pe secunda de fapt.<Adi: am scos bold-ul de la text. Te rugam pe viitor sa nu mai scrii cu bold>

laurentiu:
Am si eu o intrebare relativ la acest subiect .S-a demostrat si teoretic ca viteza de expansiune a spatiului nu este limitata de c?Si daca da mai intervine o intrebare...cred ca putem presupune ca universul este ca o sfera tinand cont ca s-a pornit in expansiune dintr-un punct .Sa presupunem ca o raza de lumina a plecat in momentul big-bang-ului de la locul in care s-a produs acesta .Inseamna ca pana astazi nu a ajuns mai departe de 13,7 mld ani lumina ,nu-i asa? Pai cum materia nu depaseste viteza luminii inseamna ca acolo nu exista niciun pic de materie ,nu-i asa?Pai atunci nu putem vedea decat pana la maxim 27,4 mld de ani lumina daca presupunem ca noi ne aflam aproape de capatul universului.Deci universul in care exista materie ,lumina etc. nu are diametrul mai mare de 27,4 mld ani lumina plus ,minus ceva.Am dreptate in rationamentul meu?

ibagus:
 Eu nu ma pricep la lururile astea ..dar cred ca nu conteaza daca universul e infinit sau nu , ceea ce ar fi cu adevarat important e sa putem parasi bariera terestra si colonizam alte planete sa atingem viteza luminii :D vise?

Mishulanu:
@laurentiu
Raza universului observabil este de 46.5 miliarde de ani lumina conform ultimelor estimari. Big Bang-ul a aparut dintr-o singularitate sau un punct, dar nu poate fi identificat un punct in spatiu astazi in care sa zici a fost Big Bang-ul. Toate punctele din spatiu au originea in Big Bang, in singularitate. Daca alegi in punct oarecare din Univers si dai timpul inapoi in acel punct vei ajunge la Big Bang. Nu prea are sens sa vorbim depre un capat al Universului, pentru nu are asa ceva, cel putin nu de natura spatiala. Capetele Universului pot fi considerate momentul t=0 si timpul prezent.
Lumina venita de la cele mai indepartate galaxii a avut nevoie de 13.7 miliarde a ani pentru a ajunge la noi, dar pentru ca Universul este in continua expansiune, galaxiile respective sunt deja mult mai departe de cele 13.7 miliarde de a.l. parcurse de lumina care a calatorit pana la noi.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă