https://www.sperietori.ro/cioara-si-inteligenta-ei- impresionanta/#:~:text=Multitudinea%20de%20teste%20si%20experimente,egalitate%20cu%20delfinii%20si%20cimpanzeii.Am dat cele 2 exemple pentru a arăta că există păsări care
gândesc. Pe youtube există o grămadă de filmulețe cu gândirea animalelor și cu aptitudinea animalelor de a folosi unelte. Cât despre starea de conștiență - cred că orice animal care are gândire, are și conștiență.
Etologia fiind
sociologie, ar trebui să discutăm comportamentul individual și comportamentul de turmă.
Nene atanasu, ai zis că să nu discutăm despre oameni (care sunt omnivori). Eu îi includ și pe userii forumului în categoria "oameni", deci frumos ar fi să nu discutăm despre ei. Rămâne să discutăm despre măgarul lui Buridan (că-i vegetarian)

După ce moare de foame, măgarul ar trebui să aibă pe cineva care să-l reintroducă în circuitele naturii. Ar putea fi un leu (carnivor) sau ciori sau alte animale care mănâncă carne. Ciorile se exclud (pentru că sunt omnivore). Și uite așa circuitele materiei în natură șchioapătă din cauza omnivorelor.
Oricum, comportamentul individual este dictat de tipul de hrană și de structura anatomică a individului. Comportamentul individual este influențat și de mediul în care trăiește - mediul înconjurător pentru un măgar poate fi o turmă de măgari. Fiind turmă - apar comportamente individuale care favorizează posesorii comportamentelor. Societățile de obicei sunt competitive pentru o resursă limitată și atunci indivizii mai bine specializați sunt favorizați. Dacă avem o turmă de măgari de-a lui Buridan putem dormi pe amândouă urechile deodată, ei fiind în competiție cu ei înșiși.