Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule
Despre acceleratoare de particule in general
constantin.a:
Pune intrebarile concret si am sa incerc sa iti raspund cat mai bine!
Adi:
Comentariu ulterior, ca introducere la acest topic de discutii. L-am creat pentru a uni posturile depre acceleratoare de particule care nu se refera la acceleratoarele Tevatron sau Large Hadron Collider. Exista o multime de alte acceleratoare mai putin cunoscute si totusi importante in cercetare fundamentala, ca sa nu mai vorbim de miile de acceleratoare de mici dimensiuni folosite in spitale pentru imagistica medicala si tratamentul cancerului. De asemenea, aici se va discuta despre tehnici de accelerare ale particulelor, adica cercetari despre acceleratorarele viitorului.
Postul original:
O veste istorică vine de la un alt mare accelerator de particule al omenirii, Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) de la Brookhaven, SUA, care ne relevă nici mai mult nici mai puţin decât o nouă stare de agregare a materiei, anume cum este materia la temperaturile cele mai mari reuşite de oameni vreodată şi cum erau ele în Univers la doar o milionime de secundă după Big Bang: un lichid aproape perfect în care protonii şi neutronii sunt "topiţi" în elementele lor constituente, adică cuarci şi gluoni.
Mai multe despre starea de plasma cuarc-gluon aici.
Adi:
Iar o alta veste importanta vine de la acelasi accelerator si despre aceeasi stare de agregare a materiei: plasma cuarc-gluon, unde se pare ca s-a descoperit si o asimetrie intre materie si antimaterie. Aceasta asimetrie este esentiala: fara ea noi nu am exista. Afla mai mult aici.
constantin.a:
Ca sa nu las acest post sa moara am atasat un poster despre accelerarea particulelor prin interactii laser-plasma. Posterul e in engleza si a fost prezentat la coneferinta pentru popularizarea fizicii in randul liceenilor. Daca aveti intrebari nu ezitati sa ma intrebati!
Adi:
Acceleratorul RHIC din SUA si detectorul STAR au produs si detectat pentru prima data antimateria corespunzatoare atomului de heliu! Este un salt urias fata de antimateria atomului de hidrogen ce a fost produsa in ultimul deceniu la laboratorul CERN din Europa.
http://www.bnl.gov/rhic/news2/news.asp?a=1259&t=pr
Navigare
Du-te la versiunea completă