Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule

Despre acceleratoare de particule in general

<< < (3/5) > >>

Adi:
Ciclotronul a fost inventat in 1929 de Lawrence la universitatea Berkeley in Statele Unite. Cu ajutorul lui s-a produs o revolutie in fizica nucleara. Iata un applet Java despre cum functioneaza un astfel de accelerator.

http://www.phy.ntnu.edu.tw/ntnujava/index.php?topic=33

Adi:
Construcţia acceleratorul japonez de particule J-PARC a fost finalizată LHC-ul nu este singurul accelerator de particule din lume. În Japonia a fost finalizată construcţia unui mare accelerator de protoni ale cărui fascicule vor ciocni o ţinţă fixă pentru a produce fascicule foarte intense de muoni, neutrino, mezoni şi alte particule pentru a studia legile fundamentale ale Universuri complementar la modul în care le va studia LHC-ul. Este vorba de acceleratorul J-PARC, care este acum finalizat după un deceniu de design şi construcţie. Mai jos vă oferim traducerea declaraţiei de presă a oficialilor J-PARC.

Skolon:
Plasma-Wakefield Acceleration (PWA) este o tehnologie uimitoare în plină dezvoltare de către cei de la SLAC şi care va permite existenţa unor noi tipuri de acceleratoare mult mai ieftine şi mai ales mult mai puţin complexe (a se citi "mult mai scurte") pentru că permite accelererea pe distanţe foarte scurte.
Primele experienţe par să indice faptul că acele acceleratoare vor putea funcţiona până la energii de câţiva GeV (Giga electron-volţi) pentru lungimi de câţiva zeci de centrimetrii!

Principiul se bazează pe introducerea unui fascicol ("wake") încărcat electric (un fascicol de electroni, dar nu numai) într-un gaz puternic ionizat sau într-o plasmă. Acest fascicol este apoi autoaccelerat printr-un proces care se aseamănă cu cel al surferilor pe un val, care accelerează prin coborârea valului.

Mai multe informaţii despre această tehnologie puteţi vedea aici.

Deci, dacă PWA va deveni o realitate vor putea fi realizate experimente pe care azi nici măcar nu se îndrăzneşte a crede că sunt posibile.

constantin.a:
Da, ai dreptate.Este un domeniu nou, dezvoltat in ultimii 25 de ani. Este si subiectul lucrarii mele de doctorat insa eu folosesc o radiatie laser de foarte mare intensitate in locul fascicolului de electroni. Mediul tinta este o plasma cu mare grad de ionizare sau un jet supersonic de hidrogen. In urma accelerarii sarcinilor din plasma se obtin surse compacte si foarte intense de radiatie X si gamma.

Skolon:
Cam care este nivelul la care a ajuns această teorie?

Adică este doar la stadiul de teorie, existând sporadic experimente precum cel descris mai sus, sau chiar s-a început dezvoltarea (evident conceptuală mai întâi) a acceleratoarelor de care se vorbeşte în acel articol?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă