Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Statie de monitorizare a fondului de radiatii in Timisoara

Creat de radhoo, Octombrie 29, 2012, 03:33:15 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

radhoo

Va salut,

Pentru primul meu post am sa intru in forta. Am realizat o statie de monitorizare a radiatiilor de fond. Aparatul e montat intr-o carcasa rezistenta la ploaie, si e montat in exteriorul locuintei. Doua cabluri, curent si retea sunt tot ce ii trebuie. Elementul de detectie e construit in jurul unui tub geiger muller rusesc, SBM-19, excelent pentru scopul propus. Datele sunt culese din minut in minut si trimise online, pe serverul meu, unde sunt stocate intr-o baza de date. L-am pornit pe 20 Octombrie. De atunci functioneaza continuu.

Pentru a ne distanta de detaliile tehnice, iata o prezentare, in Romana, pe youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=cn0CYrqPAmw

Detaliile proiectului sunt disponibile aici:
http://uradmonitor.pocketmagic.net

Nota: nu rulez reclame pe blogul meu, deci linkurile vi le dau pentru valoarea stiintifica - a fi tratate ca atare!

Si acum partea interesanta. Graficele cu datele culese! Pe langa monitorizarea radiatiei, aparatul vegheaza si la alti parametri: temperatura, umiditate, luminozitate. Pozele de mai jos sunt dinamice! Adica continutul lor e generat de fiecare data cand sunt accesate. Ele vor prezenta date in timp real, conform descrierii din fiecare poza - ultimele 48 de ore (2 zile), cu o integrare a datelor (medie) fixata la o ora:







Era bine sa pot pune graficele mai mari, sa se poata citi valorile. Poate ma ajuta un moderator sa schimbe tagul [img].

De la momentul pornirii, radiatia de fond in timisoara e la 0.12uSv/h, fara variatii considerabile. O valoare normala, sa speram ca ramane asa.

Pentru intrebari tehnice sau alte detalii, va stau la dispozitie. Toate detaliile proiectului meu sunt disponibile online, si oferite gratis.

Cu Stima,
Radu Motisan
Timisoara

Electron

Care e scopul concret al acestei monitorizari? Faci cumva o analiza a evolutiilor pe diversele canale de detectie? Ce se intampla daca detectezi o variatie "mare" fata de "normal"? In afara de istoricul de date, care e interesul acestui proiect?

Legat de poze, daca postezi doar link-urile, fara sa le pui in tag-uri "IMG", cei care sunt interesati vor vedea imaginea respectiva cand acceseaza link-ul, si daca merge cum spui, vor vedea imaginea actualizata.


e-
Don't believe everything you think.

radhoo

Electron,

Scopul acestui aparat e de a monitoriza nivelul de fond al radiatiei gamma, pentru a observa modificari fine si eventuale tipare in aceste modificari, corelate cu datele celorlalti senzori. Cu alte cuvinte intra la categoria cercetare, sub forma unui experiment desfasurat pe termen lung.

O variatie "mare" este improbabila. Sper sa nu se ajunga la asa ceva, pentru ca ar insemna un lucru rau. Foarte rau.

Exemple de legaturi intre date:
- variatii in radiatia de fond pe parcursul a 24 de ore; variatia ar trebui sa aminteasca de functia sinus. Fenomenul este tratat in aceasta lucrare: On the Interpretation of the Diurnal Variation of Cosmic Rays, http://journals.sfu.ca/coaction/index.php/tellusb/article/download/12552/14322
- variatii in primele minute de ploaie, datorita radonului dizolvat de ploaie, si adus "aproape de noi"
- variatii intre cresteri bruste ale nivelului de luminozitate si nivelul de radiatie (eg explozii solare), corelate cu coordonatele de timp in care astfel de evenimente majore sunt semnalate.
- o legatura intre variatia fondului natural radioactiv si presiunea barometrica - pentru ca urmeaza sa adaug si un senzor de presiune

Acestea sunt doar cateva puncte de plecare. Ca si in cazul altor domenii de cercetare, iepurele sare de multe ori de unde nu te astepti, asa ca e bine ca acum putem sa stam cu ochii si pe campul cu iepuri :)

Datele sunt disponibile oricui, va invit sa participati. Voi implementa un script pentru exportul lor in format CSV. Orice sugestii sunt binevenite.

07Marius

Interesanta realizare, felicitari. Nu este la indemana oricui sa faca ceva similar si cu resurse proprii.
Referitor la clipul video postat, raspund la intrebarea din final cu cel mai scurt raspuns posibil: "!"

Situatia: "Today there are some 435 nuclear power reactors operating in 31 countries plus Taiwan, with a combined capacity of over 370 GWe. In 2011 these provided 2518 billion kWh, about 13.5% of the world's electricity." (sursa: http://www.world-nuclear.org/info/inf17.html)

Problema: Excelent prezentata in documentarul INTO ETERNITY (http://www.intoeternitythemovie.com/nuclear-facts-2/), este link si pe youtube: Into Eternity - In alle Ewigkeit

Sugestii: creati o pagina web, unde cei interesati sa poata subscrie la un mesaj alert (e-mail) cand nivelul de radiatii depaseste un prag setat. In php nu cred ca ar ridica probleme prea mari.

Cele bune,
07
The imagination is the prisoner of our mind.

Sieglind

Radhoo, am o curiozitate: de ce filmuleţul creat de tine are pe generic imaginea lui World Financial Center? Ceva special legat de nivelul radiaţiilor în Shanghai?

Poate m-am înşelat. E Japonia?

radhoo

@07 : marius, nu am avut intentia sa starnesc panica, sa speram ca acele 435 reactoare nucleare o sa functioneze conform parametrilor. Am sa adaug si la descrierea filmuletelor de pe youtube ca sunt DRAMATIZARI. Aparatul meu este o unealta stiintifca cu un scop simplu dar precis de cercetare a VARIATIILOR PE TERMEN LUNG.

@Sieglind: este chiar Shanghai World Financial Centre , felicitari pentru observatie. Nu este nimic special, e doar un cadru care imbina convenabil soarele la apus cu imaginea unor cladiri simbol a progresului tehnologic. Mi s-a parut potrivit pentru a pune accentul pe lumina , care nu are gust. Cumva intregul cadru incearca sa transmita asta.

Cadrul cu merele , e defapt o imagine normala cu mere, peste care am suprapus acei pixeli in mod aleator. Sugereaza interferentele cauzate de radiatia ionizanta asupra CCD-ului unei camere. Asa ar iesi o poza intr-un mediu puternic radioactiv. Nu miroase...dar exista.

IAr primul cadru reprezinta o camera cu ceata, care dupa cum se stie se poate folosi pentru a ilustra vizual traiectorii ale particulelor.

07Marius

Citat din: radhoo din Octombrie 30, 2012, 11:42:56 PM
@07 : marius, nu am avut intentia sa starnesc panica, sa speram ca acele 435 reactoare nucleare o sa functioneze conform parametrilor. Am sa adaug si la descrierea filmuletelor de pe youtube ca sunt DRAMATIZARI. Aparatul meu este o unealta stiintifca cu un scop simplu dar precis de cercetare a VARIATIILOR PE TERMEN LUNG.

Nu sunt un tip alarmist, dar nici nu vreau sa iau atitudinea strutului. Macar sa stiu ce ma loveste... De fapt din materialele pe care le-am indicat, rezulta mai bine spus cu ce "lovim" noi in generatiile urmatoare...pentru urmatorii 100.000 ani...
Chiar daca au fost razboaie, molime sau alte dezastre naturale, nu prea se compara cu "bomba" ecologica pe care o amorsam intr-o perioada asa de scurta din existenta omului. (ultimele decenii) Si sunt absolut convins ca lumea in general nu este constienta de acest lucru. Nici stiintific si nici moral.

Dramatizarea vine in mod real, nu neaparat pe dezastre gen Cernobil sau Fukushima ci in modul cum se gestioneaza deseurile nucleare, care sunt o adevarata bomba ecologica nu numai ptr. om, ci pentru orice forma de viata. Acest aspect este dupa parerea mea f. bine ilustrat in documentarul INTO ETERNITY. Asta este cu adevarat o mostenire grea...si judecand dupa cum se inmultesc centralele nucleare in lume, o problema cat se poate de reala si ...mare!

The imagination is the prisoner of our mind.

ariel55

Intai FELICITARI! (sincere) pentru realizare.Mai cunosc si alte aplicatii asemanatoare, dar faptul ca ai pus-o in practica este important
Apoi vin intrebarile:
1.cum ai etalonat sistemul?(daca nu, o poti face, cred si sper, la o universitate apropiata, daca mai dispun de surse etalonate in zilele noastre.Daca nu , devine o observatie calitativa...).Neplacut ceste ca acel tub iti ofera numai un spectru limitat.
2.care este link-ul catre achizitia in timp "real"? (eu nu am gasit-o...mea culpa) am vazut numai niste poze.
3.de ce iti pierzi timpul cu bobina aceea Tesla, care nu are nici o utilitate practica, decat aceea de a murdarii spectrul electromagnetic? Este pacat, aceasta achizitie de date este cu mult mai utila decat impresionarea fetelor cu descarcari electrice....in fine, punctul meu de vedere.(am lucrat de mult cu GU81, in alte scopuri si pot sa iti spun ca vei avea surprize...hai sa zicem neplacute)
4.te-ai gandit ca sistemul tau sa faca achizitionarea altor date? (luminozitate solara, camp magnetic, etc...)
Suces in continuare!
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

radhoo

@07: asa e, deseurile sunt o problema. valabil si pt combustibilii fosili: comsumam mult prea repede ceea ce s-a acumulat in sute de mii de ani. probabil ideal ar fi sa putem folosi cat primim de la soare intr-o zi.


@ariel: etalonarea in uSv/h am facut-o in mai multi pasi;
- folosind o sursa de Cs137, e mult spus sursa, dar e vorba de un tub electroic eclator, fabricat pt tehnologia radar a anilor 50-70, care contine cantitati infime de Cs137.
- folosind o sursa de Am241, din nou termenul e augmentat fara intentie, fiind vorba de o pastila dintr-un detector de fum, o cantitate infima si din nefericire de energie mult prea joasa pentru scopul propus.
- folosind indicatiile unor dozimetre comerciale, prin comparatie
Am avut ocazia sa discut cu mai multe persoane din domeniu, care au activat la institutele din tara. Nu am numele lor, si nici nu m-am straduit sa-l aflu, axandu-ma pe partea tehnica a discutiei, pe forumuri tehnice ca si acesta.

La ce te referi prin "spectrul limitat"? Indicatiile mele cu pragul de 150keV, indica doar o sensibilitate crescuta a tubului la radiatii de energie inferioara acestui prag. Adica tubul ar fi mai sensibil si raspunsul nu ar fi liniar. In acest scop se confectioneaza scuturi metalice, care acopera complet sau partial tubul detector, intr-un proces numit "compensarea raspunsului la energie". Eu nu am cum sa fac aceasta compensare, dar pentru ca masor doze mici , parte a radiatiei de fond, care are energii ridicate, estimarile masuratorilor mele sunt acceptabile.

2) Iata un astfel de link:
http://www.pocketmagic.net/uradmonitor/public.php?param=usvh&interval=10&integration=3&size=xlarge

Schimband parametrii din link (param, interval, integration sau size) vei obtine rezultatul dorit. Parametrii sunt explicati aici:
http://www.pocketmagic.net/?p=3155
La sectiunea "data access".
Accesand un astfel de link vei obtine un grafic cu datele solicitate. Daca ai nevoie de alte date, da-mi de stire. Voi implementa si o functie de export in format CSV, cu acces la datele numerice.
Eu stochez date cu o rezolutie de timp de 1 minut, pentru ca datele sunt primite la fiecare minut. Sistemul a pornit pe 20Octombrie. Exista aproximativ 13000 de inregistrari in acest moment. Baza de date am gandit-o in asa fel incat sa pot stoca datele pe parcursul a mai multi ani, fara a consuma extrem de mult spatiu de stocare.

3) Ai perfecta dreptate.

4) Sistemul achiztioneaza in prezent: nivelul radiatii, temperatura, umiditate si luminozitatea solara de care ai vorbit. Voi adauga si un senzor de presiune barometrica. Idea a fost sa observ legaturi pe termen lung intre aceste date. Senzorul de camp magnetic care l-am avut, un A1302 prezentat aici; http://www.pocketmagic.net/?p=936 , nu se preta pentru a monitoriza campul magnetic natural. Dar mi-ar placea sa gasesc o alternativa.
uRADMonitor permite atasarea unor senzori suplimentari. Sunt deschis la orice sugestii.



radhoo

O noua versiune, 3.3.130

SERVER:
- am adaugat grafice noi, pt presiune barometrica (senzorul bmp085) si temperature 3 (senzorul bmp085)
CLIENT:
- dht11 (senzor temperatura+umiditate)  a fost inlocuit cu dht22 (mai performant)
- am adaugat senzorul bmp085 , de presiune si temperatura (acum 3 senzori indica temperatura: DS1820, DHT22 si BMP085)
- o noua placa PCB pentru senzori
- un scut impotriva soarelui, pentru a nu influenta datele citite de senzori
- cod pentru BMP085 , DHT22, si interfata I2C folosita de BMP085
- atmega168 a fost inlocuit cu atmega328p, din cauza softului care a crescut in dimensiuni (Atmega168 are 16KB de memorie, Atmega328p are 32K)

Trecerea de la mega168 la 328p a fost fara probleme. Sunt putin ingrijorat de datele privind umiditatea, cele inregistrate pana acum cu DHT11, par sa fie la alta scala decat DHT22. Pentru a nu pierde intervalul integistrat, probabil va trebui sa fac o compensare.
BMP085 e grozav, cu toate ca mi-a dat batai de cap cu interfata I2C care o foloseste. Pe baza presiunii se poate estima altitudinea, bine de stiut pe cand voi incerca sa lansez baloane in atmosfera.

Schema 3.3.130


Noul grafic de temperatura cu datele de la BMP085:


Si graficul de presiune barometrica cu datele de la BMP085, afisat in pascali (pe siteurile meteo veti gasi adesea in hPa, adica HectoPascali)


Valorile par corecte  :da

ariel55

#12
Salut! Daca te poate ajuta pentru dezvoltarea in continuare, uite un link catre o multitudine de proiecte:
http://k3uh.com/test/Other.htm
Referitor la campul magnetic terestru, cu un detector Hall nu o sa ajungi la nici un rezultat, fiind vorba de nT (nano tesla).
Un alt link sa iti calculezi valorile la Timisoara: http://www.ngdc.noaa.gov/geomagmodels/struts/calcIGRFWMM
Iata si un articol mai simplist despre fluxgate magnetometre:
http://www.geotech1.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=mag&file=/projects/cheeseman/index.dat
Exista la vanzare fluxgate triaxial.Nu imi aduc acum aminte fabricantul si pretul , dar, daca te intereseaza pot cauta.
In postarea mea, ma refeream la sêctrul de energie (chestie pe care un CGM nu o poate furniza.
Iata si inregistrari in timp real din Germania(camp magnetic terestru) http://www.dk0wcy.de./magneto/magnet.htm
oricum, magnetometrul tau (viitor) , amplasat fiind in oras va fi afectat de tot soiul de perturbatii din pacate.
Succes!
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

radhoo

Multumesc, Ariel.

S-au intamplat multe, recent.

Dupa impactul pe care proiectul meu l-a avut in presa locala, am raspuns invitatiei lui Andrei Borosovici, si astfel am participat la emisiunea lui din 16.11.2012, pe TVR3 , unde am avut ocazia sa prezint, in linii mari, detalii din spatele acestui proiect:

Radu Motisan despre uRadMonitor - Regional Cafe TVR3

Celor interesati le doresc vizionare placuta :)

Electron

Don't believe everything you think.