Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule

Statie de monitorizare a fondului de radiatii in Timisoara

<< < (6/6)

thunder:
Salut! Felicitari pentru preocupari si realizari!

As fi interesat daca aceasta monitorizare permite si o analiza intre activitatea electrica a atmosferei si nivelul de radiatii? Se stie ca s-a depistat producerea de antimaterie de catre fulgere, sau mai bine zis deasupra fulgerelor de pe pamant, de catre cercetatorii de la telescopul Fermi al NASA http://www.2012en.ro/2011/01/antimaterie-produsa-de-fulgere/, http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/jan/HQ_11-008_Fermi_Thunderstorms.html.

Ar fi interesant de analizat si comparat cu rezultatele Retelei Nationale de Detectie a Descarcarilor Electrice Atmosferice http://www.meteoromania.ro/anm/?page_id=1124, daca aceasta analiza nu exista deja si nu stiu eu.

Probabil ar fi mai bine daca ar exista un senzor de detectie mai aproape de dumneavoastra.

Numai bine!

radhoo:
La un an dupa ce constructia initiala a fost finalizata, am avut in sfarsit timpul necesar pentru cateva imbunatatiri. Placa de test a fost inlocuita cu un PCB nou nout, realizat prin metoda transferului de toner. Am pierdut o zi doar pentru design, alta pentru realizare, si inca una pentru repararea micilor probleme si pentru implementarea modificarilor in software:

Arata mult mai bine, nu credeti? Iata o comparatie. Ma mir ca a functionat bine timp de un an!

Transformatorul de ferita a fost reutilizat, pentru ca a demonstrat o buna eficienta. Desigur ca nici nu m-am grabit sa rebobinez altul, cand secundarul are 600 de spire , sarma 0.1 - nu e tocmai usor, avand in vedere ca le fac manual. Dar aproape ca am ajuns sa il refac, deoarece am avut cateva probleme cu invertorul. Pana la urma am gasit problema - tranzistorul invertorului a fost in oglinda, din cauza unui simbol gresit in eagle (varianta CBE in loc de EBC). Dar s-a remediat usor, fara a strica placa.

Am adaugat trei senzori aditionali pentru a detecta ploaia si pentru calitatea aerului (MQ9B pentru gaze inflamabile, si Sharp GP2Y1010 pentru cantitatea de praf/particule in aer). MQ9  s-a dovedit o sursa semnificativa de caldura (din cauza sistemului de detectie cu filament), asa ca a trebuit sa-l mut mai de parte de senzorii de temperatura:


Au fost probleme si pe partea de soft: modificarile pentru noii senzori, modificarile pentru noul PCB (schimbari in ordinea pinilor, nou cristal de 8mhz fara de cel de 16mhz, alti timpi, tensiunea de lucru schimbata si ea la 3.3V de la 5V - probleme la conversiile ADC din cauza Vref-ului, etc),  si alte modificari si pe partea de server pentru a adapta baza de date mysql la noile citiri,  dar si pentru a desena graficele datelor noi. Dar iata ca in sfarsit totul functioneaza si graficele snzorilor noi se pot vedea aici, in timp real:

Detector ploaie (0 nu ploua, 1 ploua):


MQ9, gaze combustibile in aer: metan, vapori hidrocarburi, alcool, etc:


Sensor de praf:


Acesta e modul meu de a ura "la multi ani acestui proiect", acum , la un an dupa prima implementare  :101 , in care a strans 22MB de date .

radhoo:
Dupa cateva zile in care statia a fost oprita, am gasit timpul necesar sa investighez cateva probleme grave de stabilitate a noului circuit.

Din fericire am gasit problema si am reparat-o, si pe langa asta am imbunatatit softul, si am finalizat codul pentru ultimii trei senzori adaugati, de ploaie, de praf si de gaze combustibile. Asa ca de cateva ore , statia e din nou funcitonala, iar datele masurate in timp real, sunt disponibile aici: http://uradmonitor.pocketmagic.net/

Azi e 1 Decembrie. La multi ani, Romani!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă