Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule

Statie de monitorizare a fondului de radiatii in Timisoara

(1/6) > >>

radhoo:
Va salut,

Pentru primul meu post am sa intru in forta. Am realizat o statie de monitorizare a radiatiilor de fond. Aparatul e montat intr-o carcasa rezistenta la ploaie, si e montat in exteriorul locuintei. Doua cabluri, curent si retea sunt tot ce ii trebuie. Elementul de detectie e construit in jurul unui tub geiger muller rusesc, SBM-19, excelent pentru scopul propus. Datele sunt culese din minut in minut si trimise online, pe serverul meu, unde sunt stocate intr-o baza de date. L-am pornit pe 20 Octombrie. De atunci functioneaza continuu.

Pentru a ne distanta de detaliile tehnice, iata o prezentare, in Romana, pe youtube:


Detaliile proiectului sunt disponibile aici:
http://uradmonitor.pocketmagic.net

Nota: nu rulez reclame pe blogul meu, deci linkurile vi le dau pentru valoarea stiintifica - a fi tratate ca atare!

Si acum partea interesanta. Graficele cu datele culese! Pe langa monitorizarea radiatiei, aparatul vegheaza si la alti parametri: temperatura, umiditate, luminozitate. Pozele de mai jos sunt dinamice! Adica continutul lor e generat de fiecare data cand sunt accesate. Ele vor prezenta date in timp real, conform descrierii din fiecare poza - ultimele 48 de ore (2 zile), cu o integrare a datelor (medie) fixata la o ora:







Era bine sa pot pune graficele mai mari, sa se poata citi valorile. Poate ma ajuta un moderator sa schimbe tagul [img].

De la momentul pornirii, radiatia de fond in timisoara e la 0.12uSv/h, fara variatii considerabile. O valoare normala, sa speram ca ramane asa.

Pentru intrebari tehnice sau alte detalii, va stau la dispozitie. Toate detaliile proiectului meu sunt disponibile online, si oferite gratis.

Cu Stima,
Radu Motisan
Timisoara

Electron:
Care e scopul concret al acestei monitorizari? Faci cumva o analiza a evolutiilor pe diversele canale de detectie? Ce se intampla daca detectezi o variatie "mare" fata de "normal"? In afara de istoricul de date, care e interesul acestui proiect?

Legat de poze, daca postezi doar link-urile, fara sa le pui in tag-uri "IMG", cei care sunt interesati vor vedea imaginea respectiva cand acceseaza link-ul, si daca merge cum spui, vor vedea imaginea actualizata.


e-

radhoo:
Electron,

Scopul acestui aparat e de a monitoriza nivelul de fond al radiatiei gamma, pentru a observa modificari fine si eventuale tipare in aceste modificari, corelate cu datele celorlalti senzori. Cu alte cuvinte intra la categoria cercetare, sub forma unui experiment desfasurat pe termen lung.

O variatie "mare" este improbabila. Sper sa nu se ajunga la asa ceva, pentru ca ar insemna un lucru rau. Foarte rau.

Exemple de legaturi intre date:
- variatii in radiatia de fond pe parcursul a 24 de ore; variatia ar trebui sa aminteasca de functia sinus. Fenomenul este tratat in aceasta lucrare: On the Interpretation of the Diurnal Variation of Cosmic Rays, http://journals.sfu.ca/coaction/index.php/tellusb/article/download/12552/14322
- variatii in primele minute de ploaie, datorita radonului dizolvat de ploaie, si adus "aproape de noi"
- variatii intre cresteri bruste ale nivelului de luminozitate si nivelul de radiatie (eg explozii solare), corelate cu coordonatele de timp in care astfel de evenimente majore sunt semnalate.
- o legatura intre variatia fondului natural radioactiv si presiunea barometrica - pentru ca urmeaza sa adaug si un senzor de presiune

Acestea sunt doar cateva puncte de plecare. Ca si in cazul altor domenii de cercetare, iepurele sare de multe ori de unde nu te astepti, asa ca e bine ca acum putem sa stam cu ochii si pe campul cu iepuri :)

Datele sunt disponibile oricui, va invit sa participati. Voi implementa un script pentru exportul lor in format CSV. Orice sugestii sunt binevenite.

07Marius:
Interesanta realizare, felicitari. Nu este la indemana oricui sa faca ceva similar si cu resurse proprii.
Referitor la clipul video postat, raspund la intrebarea din final cu cel mai scurt raspuns posibil: "!"

Situatia: "Today there are some 435 nuclear power reactors operating in 31 countries plus Taiwan, with a combined capacity of over 370 GWe. In 2011 these provided 2518 billion kWh, about 13.5% of the world's electricity." (sursa: http://www.world-nuclear.org/info/inf17.html)

Problema: Excelent prezentata in documentarul INTO ETERNITY (http://www.intoeternitythemovie.com/nuclear-facts-2/), este link si pe youtube:

Sugestii: creati o pagina web, unde cei interesati sa poata subscrie la un mesaj alert (e-mail) cand nivelul de radiatii depaseste un prag setat. In php nu cred ca ar ridica probleme prea mari.

Cele bune,
07

Sieglind:
Radhoo, am o curiozitate: de ce filmuleţul creat de tine are pe generic imaginea lui World Financial Center? Ceva special legat de nivelul radiaţiilor în Shanghai?

Poate m-am înşelat. E Japonia?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă