Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre filamentele de materie obisnuita (barionica) dintre grupuri de galaxii

Creat de Adi, Mai 28, 2011, 07:21:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Din continutul de materie si energie al Universului, doar 4% este formata din materie obisnuita, adica materie formata din atomi. I se mai spune si materie barionica, pentru ca masa atomilor este peste 99% formata din masa nucleelor, iar nucleele sunt formate din protoni si neutroni, care fac parte din familia particulelor subatomice compuse din cate trei cuarci, cunoscute colectiv sub numele de barioni (adica particule grele, grele relativ la electroni, de exemplu).

Cum masa intregului sistem solar este peste 99% formata din masa Soarelui, putem spune ca acesti 4% din masa barionica din Univers este formata din masa stelelor. Iar stelele le vedem prin lumina pe care o emit. E drept ca din afara galaxiei noastre nu vedem stele, ci suma totala a luminii emisa de alte galaxii. Iar cum galaxiile sunt grupate in grupuri mari de galaxii, vedem lumina de la toate stelele din acel grup de galaxii grupate impreuna intr-un punct pe cer.

Ei bine, in ultimii 20 de ani s-au facut masuratori precise ale luminii primite de la grupuri de galaxii si acestea nu dau 4%, ci cam 1.5-2%. Astfel, exista materie obisnuita in Univers dar nu continuta in grupurile mari de galaxii. S-a emis ipoteza ca ar exista materie care formeaza legatura intre grupuri mari de galaxii. Telescoapele de pe sateliti le-au cautat si le-au descoperit, atat in spectrul vizibil, cat si cel al razelor X. Presa i-a zis "masa lipsa", dar atentie, este masa lipsa din cea asteptata pentru materia barionica, caci mai este si masa lipsa data de materia intunecata, care reprezinta cam 24% din Univers (iar pentru aceasta cautarile experimentale inca continua). Aceste filamente galactice arata asa (fisier atasat).

Poate ati auzit de Aurora Simionescu, o romanca care a devenit celebra in presa romaneasca in 2008, atunci cand ziarul Cotidianul i-a oferit premiul de omul anului 2008 pentru cercetarea sa alaturi de o echipa de la Max Planck Institut din Germania care a descoperit un filament cosmic intre doua grupuri precise de galaxii (informatii aici). Presa vorbea de o descoperire a masei lipsa din tot Universul, ca si cum atunci se descopereau primul filament cosmic. De fapt, filamente cosmice fusesera descoperise si masurate in ultimii 20 de ani. Echipa ei nu anunta nici macar descoperirea unui filament nou. Era vorba de observarea in raze X a unui filament deja descoperit prin metoda de lentila gravitationala, dar si dupa faptul ca erau mai multe galaxii "singure" pe drumul intre doua grupuri mari de galaxii. O cercetare foarte importanta, desigur, numai ca nu prezentata corect de presa, care s-a multumit cu a spune ca echipa a descoperit masa lipsa. E ca si cum noi stim ca in padure in general exista ursi, ba ca unii din ei au fost deja descoperiti de padurari care le-au atasat un numar de identificare in ureche, pe cand alti ursi inca nu au fost identificati, iar apoi noi urmarim un urs deja descoperit si il privim noaptea in infrarosii si astfel confirmam printr-o noua metoda ca ursul exista. Este un lucru important in stiinta asta, dar nu este o noua descoperire. Articolul poate fi citit aici. A fost foarte important pentru pntru doctoratul sau, iar acum este cercetatoare la NASA. Insa nu era cum sugera presa, ca atunci a fost descoperit primul filament cosmic.

Tot despre filamente cosmice a aparut astazi in presa mondiala (nu inca si in Romania) despre aceeasi descoperire a masei lipsa de la galaxii. Am studiat vreo 2 ore azi articolele din presa si articolul original si va spun de la inceput ca este o cercetare importanta, dar iarasi presa a gresit. Nu a fost descoperit nimic, ci este vorba de un studiu al unor filamente cosmice deja cunoscute, carora le-au fost masurate precis niste proprietati. Este un studiu care foloseste tot razele X si tot telescopul pe care l-a folosit si echipa Aurorei in 2008. Numai ca echipa de cercetatorii este din Australia, ba mai mult, de la o mica universitate "no name" si a fost realizata de o studenta la ... licenta! Un undergraduate, cum se zice in engleza. Studenta a luat un catalog de filamente cosmice deja descoperite, carora le stia pozitia, si apoi a cautat in baze de date a telescopului si a vazut ce raze X veneau din acea zona a spatiului. Pe baza acestor date, ea a determinat care este densitatea de electroni in acele filamente si cat de multa lumina emit ele. Toate astea intr-un internship (stagiu) de 6 saptamani. A scris apoi un articol care a fost publicat de o mare revista internationala de astronomie. Ea a ajuns celebra.

Si stirea e calda, de azi. Am lasat si eu un comentariu la acest articol. Articolul original stiintific este aici. L-am citit tot si am invatat multe. Este foarte bine scris si repet, de o cercetatoare care e inca studenta!

Sper ca v-a placut articolul. Poate fi pus si pe site la Scientia.ro. Si sper sa dezbati aici acest subiect, punand intrebari sau raspunzand la intrebarile mele, ca impreuna sa intelegem mai bine despre Univers, dar mai ales despre cum anume cercetatorii au aflat aceste lucruri despre Univers. E important sa intelegem asta, sa nu ne duca de nas presa care de fiecare data anunta o descoperire, cand de fapt e vorba de a masura mai precis o proprietate a unor lucruri deja descoperite.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Scientia

Am scris si noi un articol pe tema asta acum vreo 4 saptamani: Aurora Simionescu si Universul lipsa, i-am zis noi...

Later edit:

Banuiesc ca am putea cumva incorpora observatiile tale lamuritoare...poate printr-un comentariu ori chiar un articol nou...

Adi

Multumesc pentru completare. Am citit articolul vostru si e bine scris, am citit si articolul mentionat de voi pe blogul 2.0 si e si el bine scris. Numai ca ambele spun ca s-a facut o descoperire, pe cand nu e vorba de o descoperire. Si presa de atunci a mentionat la fel si eu nu am investigat atunci mai mult si am crezut. Abia azi cand vazui noua stire cu studenta din Australia care a descoperit masa lipsa a Universului, sistemul meu de gandire critica s-a alarmat: cum si ea, nu a descoperit deja echipa Aurorei? Asa am ajuns sa ma interesez detaliat de amandoua: intelegerea mea acum e ca ambele studii sunt foarte importante, dar nici unul nici altul nu au descoperit experimental filamentele cosmice, ci ele fusesera deja descoperite. Acum voi trece sa ascult interviurile cu Aurora, mersi mult de linkuri in articol.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Scientia

Multumesc si eu pentru eforturi, Adi.

Am inteles la ce se refera observatiile tale.

Cand am scris articolul m-am bazat doar pe alte articole de popularizare, pe care le-am pomenit in marea lor majoritate prin articol. Plus interviul de la radio al Aurorei...

Poate ar fi bine de pus la tine pe blog un mini-articolas lamuritor cu privire la istoria, atat teoretica, cat si a observatiilor astronomice si descoperirilor legate de aceste asa-numite filamente de gaz dintre roiurile de galaxii. Asta daca crezi ca ai avea timp sa definitivezi o documentare in aceasta directie, lucru de care inteleg ca te-ai ocupat inainte de a deschide acest topic.

Cum ti se pare ideea?

Adi

E o idee buna. Voi incerca sa scriu un articol scurt si concis, dar de popularizare pe tema aceasta. Intre timp ma mai documentez un pic. Ma intereseaza sa aflu intai cand au fost prezise aceste filamente teoretic, cand au fost descoperite experimental, de cine si cum, si apoi sa ajungem cu istoria la Aurora si studenta asta din Australia.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am ascultat fragmentele din interviurile Aurorei. Sunt intr-adevar foarte instructive. In primul rand, ea insasi spune ca acel filament a fost deja descoperit de un alt cercetator de la universitatea lor, folosind o anumita metoda. Apoi ei au dorit sa detecteze acel filament prin alta metoda, anume emisiile de raze X ale filamentului. Ea insasi admite astfel ca nu e vorba de o descoperire, dar apoi tot vorbeste despre descoperirea lor. Termenul de descoperire este foarte confuz pentru publicul larg si pentru mass-media. Corect spus, ei au fost primii care au observat acel filament in raze X. Asta e clar. Intrebarea este daca au mai fost alte filamente observate in raze X inainte de asta. Aurora nu precizeaza acest lucru si astfel se poate subintelege ca ei au fost primii. Atunci ar fi o descoperire mai importanta. Totusi, citez din articolul stiintific publicat acum de studenta din Australia, ca

Citat
"Scharf et al. (2000) was one of the first to detect a
filament in both the optical and X-ray bands. Using data from the ROSAT Optical/X-ray survey, a low density, diffuse structure of ∼ 12 h−1 50 Mpc in length was detected in the CL 1603 field. The observed X-ray emission component of this structure was found to have a surface brightness of ∼ 1.6 × 10−16 erg cm−2s−1arcmin−2
in the 0.5–2 keV energy band, comparable to estimates for intercluster gas."

Asadar inca de acum 11 ani fusesera detectate filamente in raze X.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Si totusi, articolul echipei Aurorei spune ca pentru prima data a fost detectat un filament in raze X atunci cand ei au observat acel roi in raze X. Poate asta a fost descoperirea.

Cu aceasta, imi inchiei investigatia jurnalistica de azi. Nu voi scrie un articol pentru blogul meu, caci nu vreau sa se interpreteze ca un atac la cercetarea Aurorei. Am scris aici cat de onest am putut ce am descoperit si oricine poate sa investigheze mai departe. Forumul e parte completa din proiectul Scientia.ro, asadar daca exista aici exista si pe site indirect.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro