Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Acceleratoare de particule şi detectoare de particule => Subiect creat de: radhoo din Iulie 08, 2013, 06:43:54 PM

Titlu: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 08, 2013, 06:43:54 PM
Oct 8, 2013 uRADMonitor Modelul A e complet
Am terminat o a doua unitate, si astfel primele doua dispozitive uRADMonitor sunt disponibile. Ultima sarcina a fost finalizarea carcasei pentru a face loc conectorului Ethernet si a celui pentru alimentare. Sunt multumit de rezultat, iata dispozitivul finalizat:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_3-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_3.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_8-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_8.jpg)
Jurnalul constructiei e disponibil aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#1301008 (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#1301008)

Jul 08, 2013 Primul post
Cu cateva luni in urma, v-am facut cunoscut unul din proiectele mele - o statie de monitorizare a radiatiei de fond; detalii asupa proiectului sunt disponibile pe pagina mea personala in engleza: http://www.pocketmagic.net/2012/10/uradmonitor-online-remote-radiation-monitoring-station/ (http://www.pocketmagic.net/2012/10/uradmonitor-online-remote-radiation-monitoring-station/) si in romana: http://www.pocketmagic.net/2012/10/statie-de-monitorizare-a-fondului-de-radiatii-gamma-in-timisoara/, (http://www.pocketmagic.net/2012/10/statie-de-monitorizare-a-fondului-de-radiatii-gamma-in-timisoara/,) inclusiv doua inregistrari video de la TVR3, unde am participat prin amabilitatea lui Andrei Borosovici pentru a discuta pe scurt despre aceasta tehnologie.
Elementul detector e un tub geiger muller.  Aparatul functioneaza din octombrie 2012, si pot spune ca si-a dat testul in ce priveste fiabilitatea. De asemenea am imbunatatit ceea ce am considerat necesar. Datele colectate sunt disponibile la adresele amintite mai sus.
Dar asta nu e nimic nou. Ce e nou , e ca am reusit in sfarsit sa termin un design imbunatatit, pe care sper sa-l pot distribui, pe plan global, pentru a construi o retea de astfel de aparate si a centraliza datele. Aceste informatii vor fi disponibile gratuit oricui, si la orice ora, prin intermediul unei pagini web, unde voi prezenta grafice.
Ca sa pot duce la implinire un proiect de o astfel de dimensiune, m-am hotarat sa folosesc Kickstarter, un site de "crowd project funding"  dar secretul reusitei consta in valoarea proiecutlui dar si expunerea care i se face.
Vedeti si:  http://www.pocketmagic.net/2013/07/first-kickstarter-project-is-closing-in/ (http://www.pocketmagic.net/2013/07/first-kickstarter-project-is-closing-in/)

De acea planuiesc sa va prezint treptat, detaliile implicate in realizarea aparatului. Pentru inceput sunt curios cum vi se pare idea?
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 09, 2013, 09:47:26 AM
Acum ca sa continui cu cateva detalii tehnice, initial am dorit sa construiesc un aparat care functioneaza exclusiv ca si monitor, intr-o carcasa de aluminiu, frumos finisata, nu mai lunga de 11cm.
Dar apoi m-am gandit ce util ar fi ca aparatul sa poata fi folosit si mobil, dar asta inseamna adaugarea unui afisaj, care "sparge" integritatea carcasei, si a unor butoane. De aici alte probleme cu intemperiile . Cum vi se pare idea utilizarii unei huse de exterior, in cazul montarii aparatului afara, pentru uz exclusiv in monitorizare? Ar fi mai bine sa realizez doua aparate, unul de interior cu afisaj si unul gandit exclusiv pentru exterior?

Pentru cazul utilizarii mobile, fara o conexiune la internet, m-am gandit sa dotez aparatul cu o memorie externa, un microSD, care sa pastreze datele. La conectarea la internet, aparatul va transmite acest buffer, si il va goli.
Pentru ca vorbim de supraveghere, locatia e importanta, si avem doua variante: localizarea prin IP si localizarea prin GPS. Ce sfaturi imi puteti da pentru montarea GPS-ului, avand in vedere carcasa care e din aluminiu? In cazul utilizarii mobile, datele culese vor putea fi localizate doar daca aparatul dispune de modulul GPS.

Primul prototip l-am terminat ieri, si functioneaza bine. E modulul de baza cu microcontroler , numarator, invertor tub GM, si afisaj. Am gasit cateva greseli, le-am corectat, pana la varianta finala voi realiza probabil vreo alte 6-7 versiuni.

Urmeaza sa adaug restul modulelor. Poze in curand.
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: Electron din Iulie 09, 2013, 12:21:09 PM
Salut, tin sa te felicit pentru realizarile tale si sa te incurajez sa continui, asemenea spirit practic e binevenit, in oceanul acesta de ignoranta si neputinta ... ;)

Spor in continuare si la cat mai multe realizari!

e-
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 09, 2013, 11:25:45 PM
Multumesc electron! Ma voi stradui sa-l duc la bun sfarsit, pentru ca e cu adevarat o provocare pentru mine.

Un mic update. Domeniul pentru pagina de acces date este acesta: http://www.uradmonitor.com/ (http://www.uradmonitor.com/)

Aici utilizatorii vor putea interactiona cu sistemul pentru vizualizare de date. Notificari prin email vor fi de asemenea posibile (poate si SMS), pentru nivele periculoase sau variatii atipice.
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 11, 2013, 02:28:33 PM
Inca un update, cam asta am pana in acest punct
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_kickstarter_mockup.jpg)
Softul pe care l-am scris utilizeaza la maxim ecranul grafic 84x48 pixeli. Am definit caractere speciale pentru micro, cpm , semnul radiatiei ionizante sau nivelul bateriei. Ca si afisaj text , am realizat un font care permite un numar de 14x6 charactere. In aceasta versiune, se afiseaza timpul intern, nivelul bateriei (cu 4 stari:incarcare, plina, la jumatate sau consumata). Linia urmatoare prezinta doza acumulata pe perioada inregistrata de aparat (in micro, mili sau Sieverts, in functie de marimea valorii), valoarea bateriei in volti, doza echivalenta (in micro, mili sau Sieverts per ora, tot in functie de marimea valorii - reglaj care se face automat), o descriere in format text a pericolului (LOW, NORMAL, HIGH, DANGER, cu praguri setate la <0.10uSv/h, <0.20uSv/h, <0.30uSv/h respectiv >0.30uSv/h), si in fine, ultima linie care afiseaja voltajul pe tubul geiger (mentionut constant la 400V +-5V), factorul de umplere al semnalului pentru invertor (pe la 34%), si doza masurata in CPM (sau KiloCPM, MegaCPM, tot in functie de valoare).
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uRADMonitor_digital_geiger_radiation_monitor_5b.jpg)
Pana in acest punct functioneaza foarte bine. Mai multe detalii sunt postate aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/ (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/)

Pentru a sustine proiectul va invit sa vizitati pagina: http://www.facebook.com/uRADMonitor (http://www.facebook.com/uRADMonitor)
Un like / share ar fi excelent pentru a-l face cunoscut. E un efort mare, avand in vedere ca trebuie sa arate impecabil si sa fie gata de o utilizare... la nivel global. Dar urmaresc sa lansez proiectul pe Kickstarter in aproximativ o luna, unde daca va fi acceptat il vom vedea devenind realitate.
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 15, 2013, 02:12:35 PM
Pentu cei care nu cunosc toate detaliile acestei tehnologii, le voi spune ca un contor Geiger–Müller, numit pe scurt si contor Geiger, este un tip de detector de particule, care masoara radiatia ionizanta -  alfa, beta, sau gamma . Mecanismul de detectie implica masurarea ionizarilor produse intr-un tub de presiune scazuta, numit tub Geiger–Müller (de unde provide si numele instrumentului). Este probabil, cel mai cunoscut instrument de masurare a radiatiei.

Revenind la uRADMonitor, vreau ca aparatul sa poata fi folosit si ca un dosimetru portabil dar si ca si o statie de monitorizare. Adica el se pune in afara imobilului, se trag doua cabluri: de curent (3V) + conexiune la routerul de internet (cablu UTP), iar datele colectate sunt centralizate pe server. Utilizatorul poate apoi, din fata calculatorului sa verifice nivelul de radiatie (sau ceilalti senzori) de la propriul aparat, dar si de la celelalte aparate din sistem. Convenabil si usor de utilizat.
Dar idea mea a fost sa-i permit utilizatorului sa ia aparatul de pe perete, si cu el in buzunar sa se poata deplasa in zona de interes unde vrea sa faca alte masuratori. Pentru asta, aparatul trebuie sa functioneze si ca si statie , dar si ca si aparat mobil.
Aceasta natura duala duce la cateva probleme cum ar fi: dosimetrul portabil are nevoie de ecran, statia nu, are nevoie de baterii, statia de un cablu de curent, ca sa fie portabil trebuie sa fie mic, ca si statie dimensiunea nu ne prea intereseaza. Si multe alte diferente, nu o sa va plictisesc cu ele aici.
Dar din punct de vedere al dimensiunii, conteaza foarte mult tipul de tub Geiger folosit. Intregul ansamblu trebuie adaptat la dimensiunea tubului geiger. Astfel daca era sa-l fac doar statie fixa, foloseam probabil SBM-19, un tub de 19cm lungime, foarte sensibil. In contextul actual voi folosi probabil SBM-20, care desi nu la fel de sensibil, are doar 11cm lungime.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/geiger_tubes_SBM19_SBM20-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/geiger_tubes_SBM19_SBM20.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/geiger_tubes-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/geiger_tubes.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/geiger_tubes_SBM19-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/geiger_tubes_SBM19.jpg)
Mai multe detalii aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/ (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/)
Pagina de facebook: http://www.facebook.com/uRADMonitor (http://www.facebook.com/uRADMonitor)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 15, 2013, 02:22:51 PM
Iata unul din testele blocului de numarare, la un numar de impulsuri usor mai mare decat nivelul de fond, folosind un tub electronic vechi, din tehnologia RADAR, si anume 1B24, care contine o cantitate infima, dar detectabila de Ra-226:

uRADMonitor 1B24 tube test (http://www.youtube.com/watch?v=c8MfIJc8uo4#ws)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Septembrie 03, 2013, 04:37:15 PM
Au sosit tuburile Geiger care vor fi folosite in primele aparate , precum si cateva alte module necesare. Ma gandesc sa realizez 3 versiuni, diferite ca grade de complexitate si cost. Am sa postez mai multe detalii in curand.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/geiger_tubes_SBM20_uradmonitor-300x199.jpg) (https://www.facebook.com/uRADMonitor)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Octombrie 05, 2013, 11:13:43 AM
Am decis sa construiec trei variante de montaj, de la simplu la complex, pentru a putea oferi si variante mai accesibile din punct de vedere a pretului. Fiecare din cele trei vor putea fi conectate la reteaua uRADMonitor pentru a centraliza datele.
- Modelul A:  un detector mic si compact, care contine un tub detector (SBM-20), un senzor de temperatura si o interfata de retea. Incapsulat intr-o cutie de aluminiu, expune doar conectorul de CC de 5V, si un port de retea (Ethernet). Scopul lui e de a fi folosit ca si statie de monitorizare fixa, se monteaza undeva in exterior si ramane acolo, pentru supraveghere continua a nivelului de radiatie.
- Modelul B: cu aceasi dimensiune compacta ca si anteriorul, mai ofera si un LCD si o baterie pentru a putea fi folosit atat ca si statie de monitorizare (cand e conectat la retea prin cablul Ethernet), dar si ca si dosimetru mobil, afisand nivelul campului de radiatie pe LCD. Datele masurate sunt centralizate in reteaua uRADMonitor, numai daca modelul B e conectat la retea (prin cablul Ethernet).
- Modelul C: varianta cea mai complexa, pe langa LCD ca si modelul B, vine cu optiuni suplimentare: un receptor GPS, pentru a mapa nivelul de radiatie la locatie dar si ca si un Tracker GPS de sine statator (pentru drumetii / expeditii), un slot pentru SDCard folosit pentru a inregistra datele cand o conexiune la internet nu e disponibila, si  un modul de conectare wireless la retea, pentru a evita instalarea de cabluri UTP/Ethernet (care nu e la indemana pentru toata lumea). Asadar, doar un singur cablu care furnizeaza 5V e necesar. Modelul C, inregistreaza datele pe SDCard cand nu este prezenta o conexiune la internet, si apoi transmite datele locale automat, cand conexiunea devine disponibila. Conexiunea la retea se face printr-un modul wireless, pe 2.4GHz, care transmite la un receptor local, conectat prin cablu direct la Routerul/Modemul de internet. Astfel statia uRadmonitor se poate monta afara, si trasnmite convenabil datele prin eter la receptorul din interiorul locuintei, conectat la routerul internet printr-un cablu Ethernet scurt. Detaliile de conectare sunt exemplificate in aceasta imagine: http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/wireless_data_link_diagram.jpg (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/wireless_data_link_diagram.jpg)

Am finalizat placa PCB pentru Modelul A, iata cateva poze:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_pcb_geiger_radiation_monitor_1-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131003) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_pcb_geiger_radiation_monitor_2-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131003) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_pcb_geiger_radiation_monitor_3-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131003)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Octombrie 05, 2013, 12:16:42 PM
Primul prototip pentru modelul A, de care am vorbit mai sus, e gata!  :101
Placa PCB se potriveste perfect in carcasa si culizeaza frumos pe sinele laterale. Softul e si el aproape de final, dispozitivul deja trimite date la serverul uRADMonitor. Sunt foarte multumit cu dimensiunea acestui aparat, si senzatia data de carcasa rezistenta de aluminiu. Pare o constructie solida, de calitate.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_model_a_4.jpg) (https://www.facebook.com/uRADMonitor)
Pentru acest contor, am proiectat un invertor de 400V extrem de mic, in totalitate cu componente SMD, inclusiv miezul de ferita. Nu va mai fi nevoie sa bobinez sute de spire pe oale de ferita, cum faceam la modelele anterioare. Astfel sunt sigur ca voi economisi timp pretios.
Simpla si eleganta, placa mai are suficient spatiu pentru a adauga optiunile suplimentare in modulul B, pentru ca doresc ca utilizez acelasi tip de carcasa. Modelul B va avea in plus si un afisaj LCD.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_model_a_1-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131004) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_model_a_2-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131004) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_model_a_3-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131004) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_model_a_5-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131004)
Poza a doua prezinta invertorul de care am vorbit, imediat la dreapta conectorului Ethernet, pe fundalul luminii rosii.

Mai multe detalii pe blog: http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131004 (http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131004)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Octombrie 05, 2013, 08:27:41 PM
Masuratori exacte pentru a determina combinatia optima de parametrii la care sa functioneze invertorul din uRADMonitor var.A . Asta ca sa pot seta in software valorile corespunzatoare - si desigur ca efortul de constructie nu se incheie aici.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_inverter_performance-300x181.png) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_inverter_performance.png)

Mai mult aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131005 (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131005)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Octombrie 09, 2013, 12:13:53 AM
Am finalizat o a doua unitate, si acum am primele doua aparate uRADMonitor (Model A) complete. Ultimul pas pe azi a fost sa finalizez carcasa, mai exact cele doua gauri pentru mufa de retea si pentru mufa de alimentare. Burghie, pile, si spray cu vopsea... dar pentru ce va urma de acum, sper sa pot muta sarcina la un producator chinez care sa se ocupe de toate aceste detalii, mai repede si mai bine. Asa ca, aceste doua unitati sunt realizate complet manual (pcb+lipire inclusiv SMD, etc). Sunt multumit de rezultat, dimensiunea si greutatea sunt placute, daca voi reusi sa fac si Modelele B+C la aceeasi dimensiune, va fi grozav.
Cum acest ultim pas a fost relativ usor, am avut timp de niste poze in cortul de lumina (alunele+nucile doar pentru a da o idee asupra dimensiunii):
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_1-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_1.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_2-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_2.jpg)

(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_3-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_3.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_4-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_4.jpg)

(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_5-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_5.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_6-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_6.jpg)

(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_7-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_7.jpg)  (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_8-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_geiger_counter_sbm20_8.jpg)

Mai departe mai am de verificat calitatea, stabilitatea si comportamentul la diversele surse de radiatie. Poate reusesc sa gasesc un laborator care sa ma ajute cu niste teste de calibrare, ramane de vazut. Toate acestea vor putea necesita inca cateva modificari in software.

Jurnalul constructiei e disponibil si aici (in Engleza):  http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#1301008 (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#1301008)
Exista si o pagina pe Facebook, in caz ca prezinta vreun interes (dar suportul comunitatii e apreciat): http://www.facebook.com/uRADMonitor (http://www.facebook.com/uRADMonitor)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Octombrie 11, 2013, 12:07:57 AM
Rulez testele de stabilitate pentru cele doua aparate. M-am gandit sa va prezint si voua datele, pentru ca sunt accesibile deja online. Pozele de mai jos sunt in timp real (ele sunt generate pe serverul uRADMonitor si prezinta ultimele date). E interesant de comparat cum se comporta cele doua aparate unul fata de celalalt, in acest moment sunt pe biroul meu, in interiorul locuintei, deci datele indicate ar trebui sa fie apropiate:

Dispozitivul "#2":
(http://www.pocketmagic.net/uradmonitor/public.php?id=2&param=usvh&size=medium)
setat pe 376V
Dispozitivul "#3":
(http://www.pocketmagic.net/uradmonitor/public.php?id=3&param=usvh&size=medium)
setat pe 390V

Mai sunt cativa parametrii monitorizati: temperatura (senzorul e in carcasa, deci temperatura putin mai mare de la caldura circuitelor), voltajul pe tubul geiger (in curand voi muta pe 376V ambele aparate), factorul de umplere la invertor (variabil, pentru a tine tensiunea pe tub constanta).

Acesti parametrii aditionali ii puteti vedea aici, pusi frumos intr-un tabel: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131010 (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131010)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Octombrie 13, 2013, 01:31:33 PM
Privind numerele inregistrate pana acum, am observat ca desi exista o diferenta neglijabila intre nivelul mediu al celor doua aparate (probabil din cauza unor diferente intre cele doua tuburi SBM-20 folosite), ambele aparate inregistreaza acelasi trend (graficele urca/coboara in acelasi ritm). Asa ca am creat un nou tip de grafic, care reprezinta simultan datele despre radiatie asa cum au fost inregistrate de cele doua detectoare (#2 in rosu, #3 in albastru):
(http://www.pocketmagic.net/uradmonitor/public_comp.php?id1=2&id2=3&param1=cpm&param2=cpm&size=large&start=24&stop=0&integration=30) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131013)
Se pare ca si cele mai mici schimbari in campul de radiatie din locatia mea sunt inregistrate in acelasi mod de cele doua aparate, vesti grozave avand in vedere cat sunt de mici valorile implicate (nivelul radiatiei de fond):
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uRADMonitor_geiger_counters_tandem_parallel2.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uRADMonitor_geiger_counters_tandem_parallel2.jpg)

In curand voi rula un mic experiment, pe care o sa-l anunt si o sa va invit sa-l urmariti in timp real. Voi incerca sa plasez o sursa radioactiva la distanta egala de cele doua aparate, pentru a urmari datele culese. Graficele care acum sunt integrate la intervale relativ mari (cel de sus e la 30de minute), le voi modifica pentru integrare la minut pentru a face vizionarea cat mai usoara.
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Noiembrie 22, 2013, 01:38:22 PM
Pe langa SBM-20U, planuiesc sa folosesc si SI-29BG, un tub Geiger surprinzator de sensibil considerand dimensiunile sale reduse:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/11/geiger-tube-SI29BG-1-s-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131122)
Mai multe imagini aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131122 (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131122)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Ianuarie 10, 2014, 01:53:25 AM
Am reusit sa fac progrese pe partea de server:
Folosind datele de la cele cateva statii uRADMonitor deja operationale, am reprezentat datele pe o harta Google maps:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_google_maps_radiation_data_geiger_counters_s-300x187.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140109)
E doar o versiune de inceput, dar m-am gandit sa v-o arat si voua asa cum e ea acum. In lunile ce vor urma, voi finaliza acest portal pt monitorizarea nivelului de radiatie, si pagina va trece prin schimbari majore.
Datele vor putea fi accesate de acum pe http://uradmonitor.com/ (http://uradmonitor.com)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Ianuarie 11, 2014, 09:51:32 PM
Prima statie pe continentul american a intrat in functiune azi, in Chicago, Ilinois. Datele pot fi vazute pe http://www.uradmonitor.com (http://www.uradmonitor.com)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Ianuarie 14, 2014, 01:20:55 PM
Cum tocmai ma pregateam sa trimit inca doua unitati, #11000003 si #11000004, in Danemarca, respectiv SUA, am realizat inca un test ca sa ma asigur ca cele doua unitati sunt calibrate corespunzator. Planul a fost sa verific masuratorile (integrate pe o durata lunga) pentru doua scenarii: (1) expunere la o sursa radioactiva de test si (2) expunere la fondul natural de radiatii. Pentru ambele, am folosit si doua dosimetre comerciale calibrate, ca si referinta. Unul a fost Terra-P MKS-05 si al doilea Radex 1706.
Rezultatele obtinute au fost excelente, atat ca si consistenta a valorilor inregistrate de cele doua unitati uRADMonitor (aparatele au inregistrat valori similare, cu o medie aproximativ egala), dar si
la compararea cu valorile afisate de Terra-P sau Radex 1706, pentru ambele scenarii!
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/11000003_11000004_cpm.png) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140113)
Valorile mari din prima parte a graficului corespund expunerii la radiatia emisa de cristalul natural de Torit, folosit ca si sursa, exact cum se poate vedea in pozele de pe blog. Ambele unitati uRADMonitor au inregistrat valori consistente, 0.40uSV/h pentru expunerea la Torit, respectiv 0.12uSV/h pentru radiatia de fond (scadere vizibila in partea dreapta a graficului, unde sursa radioactiva a fost inlaturata conform scenariului de test numarul 2).
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uRADMonitor_calibration_test_1-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140113) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uRADMonitor_calibration_test_2-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140113) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uRADMonitor_calibration_test_3-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140113)
Detaliile complete ale experimentului si mai multe poze se pot vedea aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140113 (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140113) (in engleza!)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Ianuarie 25, 2014, 10:26:04 PM
Iata noutatile:
Inca doua statii au intrat in functiune, in Danemarca , respectiv Germania:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/2014_01_22_uradmonitor_denmark-300x187.jpg) (http://www.uradmonitor.com) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/2014_01_23_uradmonitor_germany-300x187.jpg) (http://www.uradmonitor.com)

Am realizat un nou PCB, in care am trecut de la un microcontroller DIP (modelele precedente), la unul SMD. In acest fel ma pregatesc pentru designul modelului B, care va avea si LCD, pentru a putea fi folosit nu doar ca monitor fix, dar si ca si dosimetru portabil.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/geiger_counter_atmega_3-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140124) .
Detalii aici (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140124) (in engleza).

Si in cele din urma, iata ca mi-am gasit timp si sa imbunatesc portalul unde sunt centralizate datele. Deocamdata doar schimbari mici, dar de efect.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/infowindow.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140125)
Am afisat datele intr-o maniera mai potrivita pentru utilizatorul obisnuit, lasand in urma numerele fara sens. Astfel se afiseaza statusul online/offline al unei statii (daca a transmis sau nu date in ultimele 5 minute) , cele mai noi valori citite : radiatie + temperatura interna (fiecare statie are un senzor de temperatura intern), dar si graficul pe ultimele 24 de ore.
Detalii complete aici (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140125).

Ca si pana acum , datele se pot vedea pe http://www.uradmonitor.com (http://www.uradmonitor.com)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Februarie 08, 2014, 01:21:35 PM
Daca reteaua e globala , iata ca o noua unitate uRADMonitor a intrat in functiune in New York, USA:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/2014_02_08_ny_unit-300x187.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140208)
Masuratorile in timp real se pot accesa pe portal: http://www.uradmonitor.com (http://www.uradmonitor.com)

Si iata si noile cutii de aluminiu care le voi folosi pentru modelul A de acum incolo (Modelul A, folosit exclusiv ca statie de monitorizare, fixa). Spre deosebire de cutiile negre pe care le-am postat pana acum, cele argintii au urechi pentru montare pe perete si sunt putin mai mici. Se poate pune o garnitura de cauciuc la capatul fara conectori, si daca se monteaza cu garnitura in sus, e rezolvata problema expunerii la ploaie. Modelul B e cel portabil, cu baterie si LCD, va folosi in continuare cutiile negre, pentru ca fiind mai mari, voi avea nevoie de spatiul aditional:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_case_2-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_case_3-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140208)
Placa modificata pentru noile carcase e gata. Sper sa am timp sa postez mai multe detalii in curand.
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Februarie 17, 2014, 12:31:20 AM
Iata si varianta care suporta prindere pe perete:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_wall_mount_5-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_wall_mount_7-300x199.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140216)

Mai multe poze  aici (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140216).

De vanzare:
Pentru cei interesati sa-si instaleze un astfel de monitor automat, pentru a monitoriza continuu nivelul radiatiei de fond  (similar cu datele inregistrate prezentate aici http://www.uradmonitor.com (http://www.uradmonitor.com) ) ,  am in sfarsit cateva unitati care le pot scoate la vanzare. Scopul acestui anunt e de a permite extinderea retelei pentru o mai buna acoperire, orice profit e  destinat achizitionarii de noi piese si echipamente. Pentru detalii ma puteti contacta pe PM.

Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Februarie 22, 2014, 08:21:01 PM
Am finalizat mai multe unitati, toate verificate si calibrate de curand. Cine e interesat poate sa ma contacteze pe PM, cat mai am unitati disponibile.
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Februarie 26, 2014, 11:13:45 PM
O noua statie uRADMonitor, 1200000A, a intrat in functiune azi in Arad.
Inainte de a trimite aparatul, a fost calibrat si verificat cu atentie prin teste in paralel cu o alta unitate uRADMonitor asemanatoare, atat expunere la o sursa radioactiva (un cristal natural de torit) cat si expunere la fondul natural:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/12000009_1200000A_4.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140226)
Nivelul de fond in Timisoara a fost masurat de catre 1200000A, la valoarea aproximativa de 0.11uSv/h.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/1200000A_Timisoara_radiation.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140226)
(Prima parte a graficului corespunde la expunerea la torit, parte a procesului de calibrare, dat nivelul de fond poate fi vazut in partea dreapta, unde materialul radioactiv a fost inlaturat).
Cand 1200000A a ajuns la destinatie , in Arad, Romania, si primele date au inceput sa curga, am fost surprins sa vad o crestere a nivelului masurat, la 0.14uSv/h:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/1200000A_Arad_radiation.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140226)
Detalii complete si masuratori  aici (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140226) .

Arad e la doar 50km catre Nord fata de Timisoara. Toate statiile si datele in timp real pot fi vazute aici:
http://www.uradmonitor.com (http://www.uradmonitor.com). Ce parere aveti de aceste fluctuatii?
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Martie 11, 2014, 11:24:15 PM
A doua unitate pe teritoriu German a intrat in functiune azi in Augsburg. Am scris un raport pe blogul meu la adresa: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140310 (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140310)
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/11000008_augsburg_Germany-300x208.jpg) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/11000008_augsburg_Germany.jpg)
Statia masoara o medie de 0.15uSv/h, valoare mai mare decat celelalte rezultate intalnite in reteaua uRADMOnitor. Inainte de a o trimite, testele de calibrare rulate pe 11000008, in Timisoara, au dus la rezultate apropiate de valoarea 0.12uSv/h, mai mici decat cele inregistrate acum. De asemenea fondul natural de radiatie gama din Augsburg, pare sa fie mai ridicat decat cel masurat la 100km catre Sud-Est, in Schechen, Germania, de catre cealalta unitate uRADmonitor , 12000008:
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/germany_comparison_cpm-300x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140310) (http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/germany_comparison_usvh-300x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140310)
Unitatea 11000008 din Augsburg estimeaza 0.15uSv/h pentru ultimele 24 de ore, in timp ce 12000008 din Schechen a inregistrat doar 0.13uSv/h. Datele in timp real se pot vedea  aici (http://www.uradmonitor.com).
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Martie 12, 2014, 12:11:16 AM
Unitatea uRADMonitor din Arad, cu numarul de serie 1200000A indica in prezent 0.14uSv/h, aceeasi valoare o indica si Gamma Scout, diferenta intre cele doua: aparatul meu e construit in regim de amator, iar Gamma Scout un dosimetru profesional facut cu investitii serioase si cu un pret de vanzare mare. Se pare ca se poate..
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_1200000a_gamma_scout_comparison_2-300x199.jpg) (http://www.uradmonitor.com)

(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_1200000a_gamma_scout_comparison_3-300x199.jpg) (http://www.uradmonitor.com)

(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/uradmonitor_1200000a_gamma_scout_comparison_4-300x140.jpg) (http://www.uradmonitor.com)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Martie 20, 2014, 09:24:57 PM
Un nou detector uRADMonitor a intrat in functiune azi in Washington, SUA. Unitatea #11000006.
(http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/11000006_washington-300x132.jpg) (http://www.uradmonitor.com)
Datele in timp real se pot vedea aici (http://www.uradmonitor.com).
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 10, 2014, 12:03:38 PM
Salut,

De cand nu am mai postat aici, multe s-au schimbat. In bine, proiectul a mers inainte. A ajuns si pe prima pagina pe HackADay, unde si participa la consursul organizat de acestia. Ar conta enorm un vot din partea voastra. Puteti vota dand un "Skull" (echivalentul unui Like), aici: http://hackaday.io/project/1662--Global-radiation-monitoring-network (http://hackaday.io/project/1662--Global-radiation-monitoring-network)

O noua unitate a intra recent in functiune in Praga. Datele se pot vedea aici:
http://www.uradmonitor.com (http://www.uradmonitor.com)

Si exista si o comparatie cu datele inregistrate in ROmania, inainte de a trimite unitatea spre destinatia actuala. Le puteti vedea aici:
http://www.uradmonitor.com/new-unit-in-prague-czech-republic/ (http://www.uradmonitor.com/new-unit-in-prague-czech-republic/)

(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/14_07_10_header.jpg) (http://www.uradmonitor.com)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 11, 2014, 01:18:17 AM
I​mediat dupa Cehia, iata ca a intrat in functiune prima unitate uRADMonitor din Marea Britanie. Reteaua isi mareste acoperirea.
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/14_07_11_header.jpg) (http://www.uradmonitor.com/the-first-unit-in-the-united-kingdom/)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 16, 2014, 03:48:22 AM

A fost un drum lung sa ajung pana aici cu acest proiect, un drum pavat cu obstacole dar si cu solutii si inovatie. Si e un drum lung si de aici incolo.
Primul uRADMonitor (http://www.pocketmagic.net/2012/10/uradmonitor-online-remote-radiation-monitoring-station/) a fost un prototip elementar, realizat pe o placa de test cu fire flotante in toate directiile. La o revizie a ajuns sa primeasca un design si o placa PCB cum se cuvine. Urmatoarele modele/url] au fost complet diferite, mai compacte folosind tuburile SBM-20 si SI-29BG, cu multe imbunatatiri: s-au schimbat multe aspecte legate de circuit, ca urmare a experimentelor facute in ultimii doi ani cu invertoare mai compacte, tuburi Geiger si circuite de contorizare si discriminare a pulsurilor.
[url=http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/](http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/uradmonitor_1-150x150.jpg) (http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/) (http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/uradmonitor_4-150x150.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/) (http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/uradmonitor_5-150x150.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/) (http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/uradmonitor_8-150x150.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
Dupa ultimele 5 unitati trimise in diferite colturi ale lumii, un nou set se pregateste de drum. Si cat timp astept sa finalizez discutiile cu o fabrica pt carcase / pcb, acest set a fost realizat manual. Iata cateva poze cu pasii parcursi cu aceasta constructie. Totul incepe cu o placa cu cupru frumos lustruita:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/building_uradmonitor_01-600x398.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
Dupa corodare, daca totul merge bine, raman niste trasee curate:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/building_uradmonitor_02-600x398.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
Urmeaza gaurile pentru cele cateva componente non-smd:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/building_uradmonitor_03-600x398.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
Modulul de retea (Ethernet) se monteaza ca si "addon", asa ca tai placa pentru ai face loc:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/building_uradmonitor_04-600x398.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
Urmeaza cositorirea componentelor. Majoritatea sunt smd 805 , un exercitiu epuizant pentru mana si ochi. Atentie si o mana ferma sunt esentiale:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/building_uradmonitor_05-600x398.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/building_uradmonitor_06-600x398.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
Si iata cum dupa cateva ore inca o placa e gata. Tubul e adaugat la urma pentru ca e fragil.
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/building_uradmonitor_07-600x398.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
Si mai sunt multe de facut: carcasa de aluminiu care trebuie prelucrata: gaurita, taiata, pilita, vopsita.
Apoi softul care trebuie scris in microcontroller si toate testele de calibrare ale contorului Geiger. Toate acestea vor manca inca o zi.

Dar pentru azi e suficient:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/building_uradmonitor_08-600x398.jpg) (http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: valangjed din Iulie 16, 2014, 11:54:24 AM
Sincere felicitari!Ca electronist amator imi dau seama cata munca munca este necesara.Chiar arata superb!
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 18, 2014, 03:55:28 PM
Multumesc!

Dar sa stii ca sunt totusi nerabdator sa le vad facute intr-o fabrica, fara defecte. PAna atunci, iata noutatile: :)

O noua statie a intrat in functiune in Arizona, US: http://www.uradmonitor.com/first-unit-in-arizona-usa/ (http://www.uradmonitor.com/first-unit-in-arizona-usa/)

Statia inregistreaza niste variatii ciclice destul de interesante, cum se poate vedea in graficele atasate. E cam devreme pentru concluzii, dar poate cineva are o idee care ar putea fi cauzele. Nu exclud nici probleme tehnice, dar ce ar putea cauza asa un efect?
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 19, 2014, 02:43:29 PM
O noua unitate a intrat in functiune azi , din Noua Zeelanda!
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/14_07_18_header_new_zealand.jpg) (http://www.uradmonitor.com/new-zealand-unit-up-and-running/)

Datele in timp real se pot vedea aici: http://www.uradmonitor.com (http://www.uradmonitor.com)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Iulie 29, 2014, 09:04:49 PM
O noua unitate a intrat in functiune in Japonia. Primele masuratori au fost neasteptate:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/14_07_29_header_japan.jpg) (http://www.uradmonitor.com)


Valorile masurate aici: http://www.uradmonitor.com/first-unit-in-japan-measures-low-background-radioactivity/ (http://www.uradmonitor.com/first-unit-in-japan-measures-low-background-radioactivity/)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din August 01, 2014, 01:20:53 AM
Cei mai multi dintre voi probabil cunosc deja reteaua de monitoare de radiatii uRADMonitor, prezentata in acest lung thread. Unitatile de monitorizare sunt autonome, de putere mica, de dimensiuni compacte si greutate redusa, si folosesc o conexiune directa la internet, deci nu au nevoie sa fie conectate la un calculator.

Dar poate cea mai interesanta caracteristica in aceste detectoare e ca folosesc acelasi tip de tuburi Geiger, si unitatile sunt testate cu o referinta comuna. Deci numerele care rezulta din masuratori si sunt vizibile pe harta globala, pot fi comparate cu orice alte inregistrari din retea. Valorile in CPM capata astfel o semnificatie clara.

(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/14_07_31_header.jpg) (http://www.uradmonitor.com/new-unit-in-massachusetts-usa/)
Reteaua e in continua expansiune si iata ca o noua unitate a intrat in functiune in SUA, Massachusetts.
Iata inregistrarile initiale (de test) si cele curente din noua locatie de pe continentul american:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/12000006_initial-600x300.png) (http://www.uradmonitor.com/new-unit-in-massachusetts-usa/)
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/07/12000006_ma_values-600x300.png) (http://www.uradmonitor.com/new-unit-in-massachusetts-usa/)

Interesul si suportul vostru pentru acest proiect e bine venit. Aceasta retea se vrea a fi primul sistem civil distribuit, de monitorizare a fondului de radiatii. E un efort in desfasurare, in folosul nostru, al tuturor.

Puteti ajuta raspandind vorba (aceasta e pagina de facebook (https://www.facebook.com/uRADMonitor)),  sau votand (apasati icoana "skull")  pe hackaday.io pentru uRADMonitor (http://hackaday.io/project/1662--Global-radiation-monitoring-network).
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din August 02, 2014, 06:34:35 PM
Trecerea de la  placi si carcase realizate in regim propriu la o linie de productie industriala e un pas destul de mare pentru un proiect in faza incipienta, asa cum e acesta. Si totusi, cu suficienta determinare, obstacolele tind sa se minimizeze. Si uite ca am facut si pasul acesta, si mai multe unitati uRADMonitor sunt in productie in China. Si asta pentru a deschide calea catre prima retea civila de supraveghere a fondului natural de radiatii, proiect care pune datele la dispozitia celor interesati in orice moment, fara restrictii, pentru a putea observa fluctuatiile nivelului de radiatii oriunde pe glob.
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/08/14_08_02_header.jpg) (http://www.uradmonitor.com)
Una din caracteristicile esentiale e ca unitatile care formeaza reteaua, folosesc acelasi tip de detector, si sunt verificate catre o referinta comuna. Astfel numerele rezultate din masuratori, vizibile pe harta, se pot compara intre ele. Astfel valorile in CPM capata o semnificatie clara,.
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/08/uradmonitor_a_box-600x325.jpg) (http://www.uradmonitor.com)

Mai multe informatii sunt disponibile aici: http://www.uradmonitor.com/the-uradmonitor-aluminium-enclosure/ (http://www.uradmonitor.com/the-uradmonitor-aluminium-enclosure/)

Nu uitati sa votati proiectul uRADMonitor  pentru competitia Hackaday.io (http://hackaday.io/project/1662) si sa vizitati si pagina de  facebook (https://www.facebook.com/uRADMonitor).
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din August 05, 2014, 10:18:35 PM
O noua varianta, modelul A2 tocmai ce a vazut lumina zilei. Va fi disponibil in paralel cu modelul anterior, A, dar in numar redus. Inlocuieste sensorul de temperatura folosit initial, DS18B20 (ca senzor intern), cu senzorul BMP180, pentru a putea monitoriza mai bine si fluctuatii in factorii de mediu.
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/08/14_08_05_header.jpg) (http://www.uradmonitor.com/uradmonitor-a2-with-barometric-sensor/)
Astfel pe langa nivelul de radiatii, aceste statii vor putea masura temperatura si presiunea barometrica. Vremea poate influenta nivelul radiatiilor de fond, iar in cazul incidentelor nucleare e responsabila de raspandirea prafului radioactiv prin vant si ploaie. Datele suplimentare pot fi deci foarte utile.
Mai multe poze aici (http://www.uradmonitor.com/uradmonitor-a2-with-barometric-sensor/). Va invit sa urmariti si pagina de facebook (https://www.facebook.com/uRADMonitor) a proiectului.
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din August 08, 2014, 02:57:51 PM
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/08/14_08_08_header.jpg) (http://www.uradmonitor.com)
Prima statie uRADMonitor din Australia a intrat recent in functiune: http://www.uradmonitor.com/unit-in-australia-up-and-running/ (http://www.uradmonitor.com/unit-in-australia-up-and-running/)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din August 13, 2014, 02:14:46 AM
Primul set de PCB-uri realizat profesional in China:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/08/uradmonitor-pcb-1-600x350.jpg) (https://www.facebook.com/uRADMonitor)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din August 27, 2014, 01:59:28 PM
O poza spune mai multe decat 1000 de cuvinte. asa sa fie? :)

(https://static.hackaday.io/images/1363271409136834100.jpg) (http://www.uradmonitor.com)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Septembrie 02, 2014, 12:11:31 AM
Uite cum au iesit primele unitati realizate in China. Asamblarea (tubul geiger), testele si softul le-am facut eu, manual:
(http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/09/uradmonitor_model_A_4-300x199.jpg) (http://www.uradmonitor.com/model-a-production-ready/) (http://www.uradmonitor.com/wp-content/uploads/2014/09/uradmonitor_model_A_3-300x199.jpg) (http://www.uradmonitor.com/model-a-production-ready/)
Mai multe poze am pus aici:
http://www.uradmonitor.com/model-a-production-ready/ (http://www.uradmonitor.com/model-a-production-ready/)
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: radhoo din Decembrie 08, 2016, 02:47:59 PM
M-am tinut de treaba si proiectul a mers inainte. Acum am intrat in competitia Chivas The Venture si am trecut de semifinale. Daca vreti detalii am postat pe blog: http://www.uradmonitor.com/uradmonitor-concureaza-pentru-1-milion-de-dolari/ (http://www.uradmonitor.com/uradmonitor-concureaza-pentru-1-milion-de-dolari/)

In acest concurs am sansa sa castig 1 milion de dolari. E o sansa care ar ajuta dezvoltarea proiectului intr-un ritm mult mai alert, cu impact direct asupra reducerii poluarii si a unei vieti mai sanatoase.

Exista un sistem de vot public, va rog sa ma ajutati cu un vot pe http://theventurevote.ro/urad-monitor/ (http://theventurevote.ro/urad-monitor/)

Multumesc!
Titlu: Răspuns: O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
Scris de: sumalan dorin din Decembrie 12, 2016, 02:33:35 PM

Multe succese in actiunile tale tehnice.