Diverse > Discuţii pe diverse teme

ET si posibilitatea existentei lor

(1/12) > >>

Osmiumbin:
Deschid un topic unde vorbim despre civilizatiile extraterestre si despre psibilitatea existentei lor.
De mult aceasta problema "Daca suntem singuri sau nu in univers" a reprezentat una dintre cele mai mari enigme ale secolului, insa, odata cu descoperirea de noi planete orbitand in jurul altor stele din galaxie, multe in aceasta conceptie s-au schimbat!

O buna aproximatie este data de Ecuatia lui Drake!
Ecuatia a fost formulata de Dr. Frank Drake (profesor Emeritus de Astronomie si Astrofizica la Universitatea California - Santa Cruz) in anul 1960 incercand sa estimeze numarul de civilizatii extraterestre din galaxia noastra care ar putea intra in contact cu noi. Principalul scop a fost sa cuantifice indoielile asupra unor factori care determina numarul unor astfel de civilizatii extraterestre.
Iata ecuatia!N=numarul de civilizatii ce pot transmite mesaje radio
R=rata de formare a stelelor în galaxie
(aceastã variabilã este cel mai bine cunoscutã. Acum astronomii considerã cã în medie într-un an se formeazã o stea nouã în Galaxia noastrã - ceea ce mie mi se pare cam putin )
fp=procentul de stele ce pot avea planete
(se pare cã între 20 si 50 % dintre stele pot avea planete. Deci fp=0,2 pâna la 0,5)
ne=procentul de planete locuibile
(acesta poate avea valoarea între 1 si 5 desi astronomii au devenit din ce în ce mai sceptici, azi considerându-se ca sistemul nostru solar cu cele 9 planete învârtindu-se pe orbite aproape circulare, ar fi mai degrabã o exceptie de la regulã )
fl=procentul de planete pe care a apãrut viata
(aici biologii sunt foarte optimisti considerând aceastã variabilã egalã cu 1 spunând cã dacã toate conditiile sunt îndeplinite viata trebuie sã aparã )
fi=procentul de planete pe care viata a evoluat pânã la o formã inteligentã
(si aici este luatã în considerare valoarea 1 cãci se pare cã inteligenta este o treaptã fireascã în evolutia vietii )
fc=procentul de inteligente ce au evoluat pânã la capacitatea de a comunica prin unde radio
(desi inteligenta este o treaptã fireascã a evolutiei asta nu înseamnã cã toate formele de viata inteligente au capacitatea de a comunica prin unde radio (delfinii, de exemplu, nu pot). Aici se ia în calcul o valoare între 0,1 si 0,2 )
L=durata de viatã a unei civilizatii
(durata de viatã a unei civilizatii este evaluatã între 1000 si 100000000 de ani. Acesta este dupã pãrerea mea cel mai nesigur termen cãci o civilizatie poate fi întreruptã din dezvoltare de cãtre un meteorit de exemplu )

Daca facem un calcul simplu conform celor spuse de astronomi, avem asa:
N=1x0.2x1x1x1x0.1x1000=20(galaxie) (am luat cazul cel mai pesimist din cele spuse la fiecare variabila).
Nu sunt insa sigur despre prima variabila (R). Cred ca trebuie inmultita cu numarul de stele din galaxie in prezent...

Avand in vedere acestea, ar trebui ca universul sa fie "full" de aceste civilizatii?
Insa unde sunt? De ce nu le interceptam...
Personal cred ca este de vina distanta mare dintre stele...
Astept si pareri de la voi...

Daca este cineva din alta parte decat de pe Terra sa ne anunte va rog! Se vor schimba multe in ecuatia lui Drake!  :D

Adi:
O sa mut topicul la Chat pe teme diverse. Dar dincolo de aceasta, este un topic interesant si este binevenit.

Abel Cavaşi:
Eu consider că există extratereştri de tot felul, unii foarte avansaţi, care vin chiar din galaxii îndepărtate, alţii foarte primitivi care încă nu au reuşit să iasă din atmosfera lor.

Mai cred că printre cei avansaţi care au ajuns până la noi există foarte mulţi care au dezvoltat o tehnologie atât de avansată încât sunt invizibili pentru noi sau se micşorează foarte mult când intră în sistemul solar pentru ca noi să nu-i putem detecta.

S-ar putea ca o civilizaţie bătrână să nu poată apărea decât departe de centrul instabil al galaxiilor. Prin urmare, dacă vrem să găsim civilizaţii avansate, cred că ar trebui căutate la periferia Galaxiei.

Adi:
Raspunsul lui Abel este foarte plauzibil. Si eu cred ca ar fi firesc sa existe viata in Univers, nu sa fim noi un simplu accident. Dar pana nu avem dovezi experimentale ca exista viata extraterestra, nu cred ca exista. Dar cred ca este una din cele mai nobile cautari stiintifice aceea de a cauta forme de viata in afara planetei noastre.

Osmiumbin:
"Dar pana nu avem dovezi experimentale ca exista viata extraterestra, nu cred ca exista." Lol, pai tu crezi numai ce se dovedeste experimental? Cred ca esti un pic cam "aspru" din privinta asta!  :) Eu sincer, pentru ca avem o posibilitate mai mare de a exista viata extraterestra in univers decat sa pierd la loto, cred ca exista si fara dovezi. Ar fi absurd sa nu cred ca exista. Bine acum de acord cu Adi ca nu pot sa afirm ca exista...insa de crezut.... macar atat  ;)
Si bine zis Abel, posibilitati mai mari sunt pe la periferia galaxiei, in locuri mai retrase de obicei.... :)
Inca nu s-a dovedit acest lucru, insa aud si vad multe emisiuni despre posibile intalniri, "fenomenul la chupacabra" chiar si SETI poate ascunde cate ceva... Sau nu numai SETI cat guvernul SUA si nu numai... cine stie ce ne rezerva viitorul :)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă