Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce sunt BANII? Cine și ce dă valoare banilor?

Creat de princehansolo, Noiembrie 02, 2022, 04:57:20 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

princehansolo

Firul de discuții "A Treia Cale" (https://forum.scientia.ro/index.php?topic=4672.0) mi se pare șchiop fără o discuție privind BANII.

Propunerea de dividende care să fie împărțite echitabil oamenilor care locuiesc într-o arie geografică bine specificată (o Țară) nu va rezolva crizele care apar din cauza BANILOR. Războaiele cred că sunt inevitabile pentru a marca răsturnări de valori ale valutelor de schimb. A Treia Cale nu m-a convins deoarece utilizează Banii ca fundament, dar nu dă soluții la stabilitatea valorii banilor (sau n-am înțeles eu din cât am citit).

Nu am citit din Marx și Engels (https://www.marxists.org/romana/index.htm) decât puțin, dar am văzut că problema banilor este abordată într-o mulțime de pagini. "Capitalul" (https://www.marxists.org/romana/m-e/1867/capitalul-vol1/index.htm) analizează această problemă a valorii banilor.

Am deschis acest fir de discuții în speranța că cantitatea de informații necesară explicării banilor este mai mică pe forum decât în cărțile lui Marx, Engels și Lenin.

Sper că forumiștii să dialogheze cu mine și întrebările din titlu să se clarifice din dialogul nostru.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Cand dai pamant in arenda nu ceri o suma de bani calculata intr-un anume fel ? Acesta  este UBI o suma de bani platita de arendas arendatorului care nu are efctiv in administrare resursele naturale care i s-ar cuveni si pe care cei ce exploateaza resursa naturala ar trebui sa  o dea proprietarului(arendatorului) .
Banii sunt greutatea care evalueaza o marfa in economie. Iar piata este cantarul. Asta este valabil si in capitalism dar si in modul de productie al caii a treia.
Nu rezolv eu stiinta econoimca prin care se aplica Cala a treia si am spus ca asta este treaba economistilor, eu nu fac ce face Marx eu am dat si disutat doar principiile fundamentale care nu au legatura cu elementele subalterne de ordinul doi sau trei.
Dar liber la construit o asemenea stiinta economia daca accepti principiile ei.

princehansolo

Propun o problemă simplă ca să exemplific utilizarea banilor:

un producător de mazăre (agricultor) pune la vânzare mazăre:
- 1 kg la 10 lei
- 10 kg la 80 lei (discount 20%)
- 100 kg la 500 lei (discount 50%)

Care este prețul unui kilogram de mazăre?

Cât reprezintă 10 lei dacă mazărea expiră (se alterează) - deci se aruncă?
Toate-s vechi și noi sunt toate

princehansolo

Este o epidemie de emisiuni la TV (toate posturile de știri au mai multe emisiuni cu subiect financiar). De aceea încerc să explic cum văd eu Banii.
În problema de mai sus apar 2 feluri de bani (în funcție de durata de viață a produselor):
a) bani care se utilizează pentru produsele alimentare (perisabile)
b) bani care se utilizează pentru imobiliare (cu durată lungă de viață)

Nu am reușit să văd nici o emisiune care să prezinte felul diferit de utilizare a banilor: pentru produsele perisabile și pentru imobile.

Alte aspecte pe care aș vrea să le clarific sunt: inflația, deflația și stagflația, dar pentru asta mai trebuie să mă documentez (dacă nu se oferă vre-un forumist să mă lămurească). Atanasu am văzut că are cunoștințe vaste, sper ca un dialog cu el să fie constructiv.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#4
La  ce ar folosi? Economistii cunosc aestea si deci ne-am afla in treaba. Eu ti-am spus ceva fundamental necitit nicaieri si are r fi un fel de definitie metafora-postulat si rept:
By me: "Piata este cantarul si banii sunt greutatile folosite cel mai bine! "
Si eu dar nu cred ca sunt singurul am spu: "Banii sunt sangele ce curge prin sistemul circultor al economiei " si am mai spus ceva ce nu am gasit-o spus asa ferm desi atacurile bursiere speculative incorecte de tipul celor  facute de Soros ar trebui considerate crime contra unui stat daca nu, in sistemul globalizat de azi,  chiar contra umanitatii. si ca medic poti avea o parere mai profesionista analogic vorbind?
Dar care vor fi fiind  cele corecte si deci poate si benefice?


PS: Gandeste-te la altceva foarte interesant
Odata ce la nivel foarte inalt, UFO(OZN)  exista(vezi rev Magazin si ASFAN,  dar nu se stie ce sunt, ce ar putea fi ele? Un inventar aici la aceasta problema de tipul celui facut la bani si postat pe un fir legat de OZN(UFO) si cine stie si de extratrestri poate ca ar fi  mai de folos.???

princehansolo

Citat din: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 09:47:07 AM
... "Banii sunt sangele ce curge prin sistemul circultor al economiei "...
Atanasu, și eu sunt de acord cu afirmația de mai sus. În schimb
Citat din: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 09:47:07 AM
"Piata este cantarul si banii sunt greutatile folosite cel mai bine! "
aparent este adevărată, dar punctul ăsta de vedere duce la problema cu mazărea (un kg de mazăre de la același producător poate avea prețuri diferite în funcție de cantitatea cumpărată).

Am deschis firul ăsta de discuții pentru că "A Treia Cale" - de fapt UBI - este o discuție incompletă fără o înțelegere serioasă a răspunsului la întrebarea "Cine și ce dă valoare banilor?".

Citat din: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 09:47:07 AM
Economistii cunosc aestea si deci ne-am afla in treaba.
Nu mă deranjează să mă aflu în treabă :) Filmul "Les trois rois mages" analizează într-un mod superb relația bani - mâncare. Am găsit pe Youtube o secvență din film: https://www.youtube.com/watch?v=lbnt6TdPnCI. Nu am găsit tot filmul, dar merită văzut. Economiștii poate știu ce ai spus și tu, dar cum am spus: mi se pare incompletă analiza.

Așa cum LINCOS m-a făcut să văd altfel relația dintre Comunicația dintre persoane și Educația școlară, poate firul ăsta de discuție să îi facă și pe alții să vadă altfel relația Bani - Marfă sau Bani - Servicii.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Deschide un fir pe tema asta si desigur ca-l voi urmari si u si daca am ceva de spus voi spune dar nu eu sa fiu un pion principal pe acolo.
Am spus ca la Calea a treia trebuie sa lucreze mari eonomisti specialisti in tehnica si filozofia economica si deci si in poblma masurarii valorii ca altfel cum s-ar putea face calcule cat de cat sustenbile pentru evluarea UBI.
Sa zicem ca Ion Adrian continuat de mine a facut suficient  pentru acest al Treilea mod de productie (termenul imi aparine) adica cam  ce a facut si Einstein pentru TRR si ar fi putut face la nivel de ipoteza(si la Einstein era aelasi nivel) si  cred ca v-am aratat-o intr-un fir de fizica ca si din timpul lui Eminescu un bun elev ce termina liceul sau facea fizica la o universite adevarata din Germania-Viena  si citea si ceva filozofie cabalistica sau esoterica cunoscandu-l si pe Paracelsus la nivelul lui Marguerite Yourcenar in cartea ei superba :"Piatra Filozofala" in care Paracelsus (Zenon) spune intr-o fraza destul de misterioasa(dupa Yourcenar in notele ei : Fraza despre identitatea materiei , a luminii si a fulgerului rezuma doua pasaje ciudate semnate de Paracelsus. (a se vedea: das Buch Meteororum, Colonia, 1566)

atanasu

Ps:  De fapt Firul este deschis dar poate ca-i dai un titlu care sa se lege de Al treilea mod de prductie(cale a treia)  de xemplu: "Rolul banilor in cadrul Modului de productie denumit Calea a treia socio-economica a omenirii" Ar fi mai atractiv si poate l-ar freventa mai multi

princehansolo

Am pus întrebarea "ce sunt banii? cine și ce dă valoare banilor?" pe site-ul https://chat.openai.com/. Mi-a răspuns:
CitatBanii sunt mijloace de schimb și măsură a valorii într-o economie. Ei facilitează tranzacțiile economice, permițând oamenilor să cumpere și să vândă bunuri și servicii fără a trebui să efectueze schimburi directe de bunuri sau servicii între ei. Prin utilizarea banilor, tranzacțiile devin mai eficiente și mai convenabile.

Valoarea banilor provine din încrederea și acceptarea generală a unei comunități sau a unei societăți în capacitatea monedei respective de a fi utilizată ca mijloc de schimb și depozit de valoare. Există câteva elemente cheie care conferă valoare banilor:

Reprezentare a valorii: Banii reprezintă o cantitate convenită de valoare. Deși în sine pot fi doar hârtie, metal sau cifre digitale, ei au capacitatea de a fi schimbați pe bunuri și servicii cu o valoare reală.

Acceptabilitate generală: Banii trebuie să fie acceptați de majoritatea persoanelor și comercianților într-o comunitate sau într-o regiune. Dacă oamenii au încredere că pot folosi banii pentru a cumpăra ceea ce au nevoie, atunci banii își mențin valoarea.

Scăzut cost de tranzacționare: Banii elimină nevoia de a efectua schimburi directe sau de a căuta cumpărători potriviți pentru bunurile sau serviciile pe care le deținem. Acest lucru face tranzacțiile mai eficiente și reduce costurile asociate.

Stabilitate: Valoarea banilor ar trebui să fie relativ stabilă în timp. Inflația sau deflația semnificativă poate submina încrederea în monedă și poate afecta capacitatea sa de a servi drept depozit de valoare.

Controlul și reglementarea: De obicei, guvernul sau o entitate centrală are controlul emiterii și reglementării banilor. Acest control asigură că oferta de bani rămâne gestionabilă și că se evită falsificarea.

În esență, valoarea banilor se bazează pe încrederea colectivă a oamenilor în capacitatea acestora de a servi drept mijloc de schimb și depozit de valoare în economie. Această încredere este susținută de stabilizarea valorii monedei, de acceptarea generală și de sistemul de reglementare și control.

Pe mine mă interesa "Controlul și reglementarea". O să întreb OpenAI detalii... Poate îmi răspunde acceptabil.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#9
E ok sa discuti aici despre bani, dar desigur ca nu si pe firul dedicat Caii a treia .
Repet ca:  "Banii sunt greutatile utilizate in cantarul numit piata libera si initial aveau o valoare in sine( etalonull aur sau alt produs care se puta teauriza) iar in condiitile pietii libere dar cu o forta coercitiva numai pentru a asigura libertatea aceasta, banii se valorizeaza in procesul de schimb prin echivalent de principiu intre valorile acceptate de participanti in mod liber in procesul schimbului.  Daca exista o forta imperialista si totalitara si o piata decisa de ea, adica e vorba de un dolar sau  o rubla a unei tari care ea singura are arma atomica sau un echivalent la aceasta si deci dicteaza ce doreste atunci este lipsit de sens sa facem acesta discutie si asta vrea imperiul raului adica Rusia, sovietica sau nu, vrea santajul atomic nemultumindu-se cu echilibrul existent si pe care il perturba fiind un imperiu despotic totalitar altfel impotent

atanasu

Printule , nu gasesti raspunsuri la ce te intereseaza ?
Banul este grantat de forta, de nimic altceva .Daca nu se intemiau state banii nu puteau exista. Mai departe iti dai seama si singur..

princehansolo

Citat din: atanasu din August 19, 2023, 12:28:29 PM
Printule , nu gasesti raspunsuri la ce te intereseaza ?
Banul este grantat de forta, de nimic altceva .Daca nu se intemiau state banii nu puteau exista. Mai departe iti dai seama si singur..
Atanasu, am reusit să-mi clarific cât de cât cine și ce dă valoare banilor. ChatGPT nu mi-a dat răspuns mulțumitor. dar mi-am răspuns mie însămi.

1. Dacă nu circulă - nu au nici o valoare. Valoarea lor este dată de acceptarea schimburilor comerciale (vânzătorul dictează, cumpărătorul este de acord). Aici este relația de forță de care pomeneai?

2. Trebuie să fie un echilibru între schimburile de mărfuri și prestările de servicii. O muncă prestată într-un interval de timp trebuie să aibă corespondent o anumită cantitate de mâncare (sau o altă marfă).

Este mai ușor de făcut o modelare a circulației banilor în cazul existenței unei singure bănci centrale. Dacă avem mai multe bănci centrale și mai multe monede - este mai complicat. Este un adevărat război (alt gând la care m-a dus relația de forță de care pomeneai).

Rămân deschise subiectele:
- lanțurile de magazine multinaționale (care dictează până la urmă prețurile) au înțelegeri cu Băncile Centrale?
- cine hotărăște câți bugetari sunt acceptabili ca să fie sponsorizați de Bugetul statului, având în vedere că un hectar de cultură de grâu dă o recoltă de 1000 de RON (cifră discutabilă)?
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Nu te contraic dar ce spui tu tine de utilitate si nu de existenta  Vad a ocolesti ce spun eu si anume ca in afara unei organizari ierarhice cu o forta centrala, banii altfel decat sub foma unui bun necesar teaurizabil adica non perisabil nu pot exista(mtal pretias sau minrale la fl, petol, a ost si sara pe vremuri) . Banca fara o arma atomica in spatele ei  in lumea de azi nu poate garanta moneda. Dolarul exista nu numai pentru ca USA este o economie puternica mondial ci si o supraputere militara.

princehansolo

Atanasu, rușii au arme atomice. Nu au fost suficiente pentru a păstra cursul rublei la nivelul de dinaintea războiului cu Ucraina. Războiul economic este diferit de războiul clasic. Mi se pare că românii au pierdut în războiul economic.

Una dintre cauzele pierderii războiului economic de către români este educația deficitară privind circulația banilor.

Mulțumesc pentru menținerea în viață a acestui fir. Am nevoie de dialog pentru a reuși să fac public felul în care văd eu subiectul acestui topic.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#14
Daca nu ar fi decat ei astfel si nu ar exista USA se intampla ce spun eu dar asa evident ca la paritati nucleare similare contaza puterea economica .