Diverse > Discuţii pe diverse teme

Ce sunt BANII? Cine și ce dă valoare banilor?

<< < (2/14) > >>

princehansolo:

--- Citat din: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 09:47:07 a.m. ---... "Banii sunt sangele ce curge prin sistemul circultor al economiei "...

--- Terminare citat ---
Atanasu, și eu sunt de acord cu afirmația de mai sus. În schimb

--- Citat din: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 09:47:07 a.m. ---"Piata este cantarul si banii sunt greutatile folosite cel mai bine! "

--- Terminare citat ---
aparent este adevărată, dar punctul ăsta de vedere duce la problema cu mazărea (un kg de mazăre de la același producător poate avea prețuri diferite în funcție de cantitatea cumpărată).

Am deschis firul ăsta de discuții pentru că "A Treia Cale" - de fapt UBI - este o discuție incompletă fără o înțelegere serioasă a răspunsului la întrebarea "Cine și ce dă valoare banilor?".


--- Citat din: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 09:47:07 a.m. ---Economistii cunosc aestea si deci ne-am afla in treaba.

--- Terminare citat ---
Nu mă deranjează să mă aflu în treabă :) Filmul "Les trois rois mages" analizează într-un mod superb relația bani - mâncare. Am găsit pe Youtube o secvență din film: . Nu am găsit tot filmul, dar merită văzut. Economiștii poate știu ce ai spus și tu, dar cum am spus: mi se pare incompletă analiza.

Așa cum LINCOS m-a făcut să văd altfel relația dintre Comunicația dintre persoane și Educația școlară, poate firul ăsta de discuție să îi facă și pe alții să vadă altfel relația Bani - Marfă sau Bani - Servicii.

atanasu:
Deschide un fir pe tema asta si desigur ca-l voi urmari si u si daca am ceva de spus voi spune dar nu eu sa fiu un pion principal pe acolo.
Am spus ca la Calea a treia trebuie sa lucreze mari eonomisti specialisti in tehnica si filozofia economica si deci si in poblma masurarii valorii ca altfel cum s-ar putea face calcule cat de cat sustenbile pentru evluarea UBI.
Sa zicem ca Ion Adrian continuat de mine a facut suficient  pentru acest al Treilea mod de productie (termenul imi aparine) adica cam  ce a facut si Einstein pentru TRR si ar fi putut face la nivel de ipoteza(si la Einstein era aelasi nivel) si  cred ca v-am aratat-o intr-un fir de fizica ca si din timpul lui Eminescu un bun elev ce termina liceul sau facea fizica la o universite adevarata din Germania-Viena  si citea si ceva filozofie cabalistica sau esoterica cunoscandu-l si pe Paracelsus la nivelul lui Marguerite Yourcenar in cartea ei superba :"Piatra Filozofala" in care Paracelsus (Zenon) spune intr-o fraza destul de misterioasa(dupa Yourcenar in notele ei : Fraza despre identitatea materiei , a luminii si a fulgerului rezuma doua pasaje ciudate semnate de Paracelsus. (a se vedea: das Buch Meteororum, Colonia, 1566)

atanasu:
Ps:  De fapt Firul este deschis dar poate ca-i dai un titlu care sa se lege de Al treilea mod de prductie(cale a treia)  de xemplu: "Rolul banilor in cadrul Modului de productie denumit Calea a treia socio-economica a omenirii" Ar fi mai atractiv si poate l-ar freventa mai multi

princehansolo:
Am pus întrebarea "ce sunt banii? cine și ce dă valoare banilor?" pe site-ul https://chat.openai.com/. Mi-a răspuns:

--- Citat ---Banii sunt mijloace de schimb și măsură a valorii într-o economie. Ei facilitează tranzacțiile economice, permițând oamenilor să cumpere și să vândă bunuri și servicii fără a trebui să efectueze schimburi directe de bunuri sau servicii între ei. Prin utilizarea banilor, tranzacțiile devin mai eficiente și mai convenabile.

Valoarea banilor provine din încrederea și acceptarea generală a unei comunități sau a unei societăți în capacitatea monedei respective de a fi utilizată ca mijloc de schimb și depozit de valoare. Există câteva elemente cheie care conferă valoare banilor:

Reprezentare a valorii: Banii reprezintă o cantitate convenită de valoare. Deși în sine pot fi doar hârtie, metal sau cifre digitale, ei au capacitatea de a fi schimbați pe bunuri și servicii cu o valoare reală.

Acceptabilitate generală: Banii trebuie să fie acceptați de majoritatea persoanelor și comercianților într-o comunitate sau într-o regiune. Dacă oamenii au încredere că pot folosi banii pentru a cumpăra ceea ce au nevoie, atunci banii își mențin valoarea.

Scăzut cost de tranzacționare: Banii elimină nevoia de a efectua schimburi directe sau de a căuta cumpărători potriviți pentru bunurile sau serviciile pe care le deținem. Acest lucru face tranzacțiile mai eficiente și reduce costurile asociate.

Stabilitate: Valoarea banilor ar trebui să fie relativ stabilă în timp. Inflația sau deflația semnificativă poate submina încrederea în monedă și poate afecta capacitatea sa de a servi drept depozit de valoare.

Controlul și reglementarea: De obicei, guvernul sau o entitate centrală are controlul emiterii și reglementării banilor. Acest control asigură că oferta de bani rămâne gestionabilă și că se evită falsificarea.

În esență, valoarea banilor se bazează pe încrederea colectivă a oamenilor în capacitatea acestora de a servi drept mijloc de schimb și depozit de valoare în economie. Această încredere este susținută de stabilizarea valorii monedei, de acceptarea generală și de sistemul de reglementare și control.
--- Terminare citat ---

Pe mine mă interesa "Controlul și reglementarea". O să întreb OpenAI detalii... Poate îmi răspunde acceptabil.

atanasu:
E ok sa discuti aici despre bani, dar desigur ca nu si pe firul dedicat Caii a treia .
Repet ca:  "Banii sunt greutatile utilizate in cantarul numit piata libera si initial aveau o valoare in sine( etalonull aur sau alt produs care se puta teauriza) iar in condiitile pietii libere dar cu o forta coercitiva numai pentru a asigura libertatea aceasta, banii se valorizeaza in procesul de schimb prin echivalent de principiu intre valorile acceptate de participanti in mod liber in procesul schimbului.  Daca exista o forta imperialista si totalitara si o piata decisa de ea, adica e vorba de un dolar sau  o rubla a unei tari care ea singura are arma atomica sau un echivalent la aceasta si deci dicteaza ce doreste atunci este lipsit de sens sa facem acesta discutie si asta vrea imperiul raului adica Rusia, sovietica sau nu, vrea santajul atomic nemultumindu-se cu echilibrul existent si pe care il perturba fiind un imperiu despotic totalitar altfel impotent

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă