Diverse > Discuţii pe diverse teme

Ce sunt BANII? Cine și ce dă valoare banilor?

(1/2) > >>

princehansolo:
Firul de discuții "A Treia Cale" (https://forum.scientia.ro/index.php?topic=4672.0) mi se pare șchiop fără o discuție privind BANII.

Propunerea de dividende care să fie împărțite echitabil oamenilor care locuiesc într-o arie geografică bine specificată (o Țară) nu va rezolva crizele care apar din cauza BANILOR. Războaiele cred că sunt inevitabile pentru a marca răsturnări de valori ale valutelor de schimb. A Treia Cale nu m-a convins deoarece utilizează Banii ca fundament, dar nu dă soluții la stabilitatea valorii banilor (sau n-am înțeles eu din cât am citit).

Nu am citit din Marx și Engels (https://www.marxists.org/romana/index.htm) decât puțin, dar am văzut că problema banilor este abordată într-o mulțime de pagini. "Capitalul" (https://www.marxists.org/romana/m-e/1867/capitalul-vol1/index.htm) analizează această problemă a valorii banilor.

Am deschis acest fir de discuții în speranța că cantitatea de informații necesară explicării banilor este mai mică pe forum decât în cărțile lui Marx, Engels și Lenin.

Sper că forumiștii să dialogheze cu mine și întrebările din titlu să se clarifice din dialogul nostru.

atanasu:
Cand dai pamant in arenda nu ceri o suma de bani calculata intr-un anume fel ? Acesta  este UBI o suma de bani platita de arendas arendatorului care nu are efctiv in administrare resursele naturale care i s-ar cuveni si pe care cei ce exploateaza resursa naturala ar trebui sa  o dea proprietarului(arendatorului) .
Banii sunt greutatea care evalueaza o marfa in economie. Iar piata este cantarul. Asta este valabil si in capitalism dar si in modul de productie al caii a treia.
Nu rezolv eu stiinta econoimca prin care se aplica Cala a treia si am spus ca asta este treaba economistilor, eu nu fac ce face Marx eu am dat si disutat doar principiile fundamentale care nu au legatura cu elementele subalterne de ordinul doi sau trei.
Dar liber la construit o asemenea stiinta economia daca accepti principiile ei.

princehansolo:
Propun o problemă simplă ca să exemplific utilizarea banilor:

un producător de mazăre (agricultor) pune la vânzare mazăre:
- 1 kg la 10 lei
- 10 kg la 80 lei (discount 20%)
- 100 kg la 500 lei (discount 50%)

Care este prețul unui kilogram de mazăre?

Cât reprezintă 10 lei dacă mazărea expiră (se alterează) - deci se aruncă?

princehansolo:
Este o epidemie de emisiuni la TV (toate posturile de știri au mai multe emisiuni cu subiect financiar). De aceea încerc să explic cum văd eu Banii.
În problema de mai sus apar 2 feluri de bani (în funcție de durata de viață a produselor):
a) bani care se utilizează pentru produsele alimentare (perisabile)
b) bani care se utilizează pentru imobiliare (cu durată lungă de viață)

Nu am reușit să văd nici o emisiune care să prezinte felul diferit de utilizare a banilor: pentru produsele perisabile și pentru imobile.

Alte aspecte pe care aș vrea să le clarific sunt: inflația, deflația și stagflația, dar pentru asta mai trebuie să mă documentez (dacă nu se oferă vre-un forumist să mă lămurească). Atanasu am văzut că are cunoștințe vaste, sper ca un dialog cu el să fie constructiv.

atanasu:
La  ce ar folosi? Economistii cunosc aestea si deci ne-am afla in treaba. Eu ti-am spus ceva fundamental necitit nicaieri si are r fi un fel de definitie metafora-postulat si rept:
By me: "Piata este cantarul si banii sunt greutatile folosite cel mai bine! "
Si eu dar nu cred ca sunt singurul am spu: "Banii sunt sangele ce curge prin sistemul circultor al economiei " si am mai spus ceva ce nu am dasit-o spus asa ferm desi atacurile bursiere speculative incorete de tipul celor  facute de Soros ar trebui considerate crime contra unui stat dca nu in sistemul globalizat de azi nu chiar contra umanitatii. si a medic poti avea o parere mai profesionista analogic vorbind.?
Dar care vor fi fiind  cele corecte si deci poate si benefice?


PS: Gandeste-te la altceva foarte interesant
Odata ce la nivel foarte inalt UFO(OZN)  exista(vezi rev Magazin si ASFAN,  dar nu se stie ce sunt ce ar putea fi ele? Un inventar aici la aceasta problema de tipul celui facut la bani si postat pe un fir legat de OZN(UFO) -si cine stie si de extratrestri poate ca ar fi  mai de folos.???

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă