Diverse > Discuţii pe diverse teme
modelarea lipiturilor
HarapAlb:
sa le luam pe rand:
1) pentru simularea oricarui circuit electric, deci si a unui model pentru lipituri, se obisnuieste sa se folosesca programul SPICE; eu aveam pe aici niste versiuni mai vechi, dar se gaseste liber pe internet.
2) desigur ca valorile componentelor modelului (rezistenta, condensator, bobina) depind de multi factori: tipul de aliaj cu care se face lipitura, modul cum se realizeaza lipitura (adica tipul lipiturii, de ex: o lipitura pentru SMD nu e identica cu una facuta in aer sau cu doua fire legate prin rasucire), si posibil de frecventa semnalului ce trece prin lipitura. De fapt nu tipul de model in sine este important ci determinarea valorilor componentelor modelului, sa ma explic: poti avea un model foarte sofisticat care ia in calcul multi factori, insa daca nu poti preciza care-i sunt parametrii atunci modelul nu se poate folosi in practica.
Oricum, nu va fi usor sa masori in practica parametrii unei lipitura electrica.
3) nu am gasit nici o referinta pe internet despre modele de lipituri electrice; de fapt nici nu stiu cat de folositor ar fi un astfel de model. De fapt lipiturile manuale se executa dupa niste "retete empirice".
adriana:
eu m-am gandit,din ceea ce am citi pana acuma,ca modelul asta ar putea sa ia in calcul rezistenta lipiturii si neliniaritatea curent-tensiune.Ar mai fi ceva parametri pe care i-am omis?
HarapAlb:
... neliniaritatea curent-tensiune, proiectul in care vrei sa incorporezi modelul lipiturilor este unul din aria electronicii de putere ?
adriana:
...............pentru mine este un proiect pentru scoala :),dar alte persoane studiaza serios chestia asta.Nu pot sa spun prea multe dar am vazut ca adezivii pentru lipit prezinta neliniaritati mari.........oricum trebuia sa mai citesc pe tema asta
HarapAlb:
in cazul asta rezistenta din model o faci neliniara (componenta asta se va numi varistor).
unde ai vazut ca lipiturile se comporta neliniar ? acolo trebuie sa spuna si valorile tensiunilor/curentilor la care neliniaritatea devine importanta.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă