Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Staţia spaţială internaţională, sonde spaţiale şi călătorii spaţiale
Cum a demontat stiinta teoriile conspiratiilor privind misiunile lunare?
morpheus:
E de notorietate faptul ca exista o serie de teorii ale conspiratiei care au incercat, inca din anii '70, sa acrediteze ideea ca misiunile Apollo au fost falsificate, in totalitate ori macar partial. Au fost folosite o serie de "argumente" de catre adeptii acestor teorii, plecand de la dificultatea traversarii centurilor de radiatii Van Allen, a imposibilitatii supravietuirii formelor de viata in spatiul cosmic sub actiunea razelor cosmice si ajungand pana la analize de-a dreptul paranoide ale imaginilor si filmelor prezentate de NASA.
Deschid acest topic pentru pasionatii in domeniu, ca un loc in care fiecare sa poata discuta, analiza si, in cele din urma, demonta ideile despre care au auzit vorbindu-se in contextul atat de "atragator" pentru publicul larg al teoriilor conspiratiei. As vrea deci sa fie un soi de cruciada stiintifica, una a bunului simt, impotriva tuturor revendicarilor venite din partea celor care refuza sa accepte ca oamenii chiar au pasit pe Luna.
Argumentele conspirationistilor care sunt de natura politica ori financiara, de genul: "era nevoie de o distragere a atentiei de la razboiul din Vietnam" ori "Nasa a iesit mult mai ieftin falsificand aselenizarile, decat daca le-ar fi realizat cu adevarat", nu fac obiectul acestei discutii.
Mi-as dori sa fie un dialog purtat exclusiv in termeni stiintifici si care sa demonteze exclusiv idei cu pretentie de rigoare stiintifica.
Asadar: ce "argumente" ati auzit/citit/vazut in diverse discutii cu privire la falsificarea misiunilor lunare si cum le-ati demonta?
Amenhotep:
In primul rand deoarece este primul meu post pe acest forum doresc sa salut toti membrii colectivului scientia.ro. Felicitari pentru calitatea articolelor de pe site cat si a topicurilor de pe forum.
Intr-adevar este deja celebra teoria conspiratiei conform careia omul a ajuns sau nu pe Luna in 1969-1972. Adevarul in privinta aceasta este dificil de aflat in primul rand datorita lipsei posibilitatii de a verifica cele mai multe informatii. Totusi pentru a trata subiectul obiectiv trebuie sa pornim de la premisa ca ambele ipoteze pot fi adevarate.
Pentru a avea un punct de pornire propun sa vedem care sunt principalele aspecte pe care le sustin adeptii teoriei conspiratiei si sa incercam apoi sa le analizam din punct de vedere stiintific, sa le argumentam sau sa le demontam dupa cum e cazul. Pentru a asocia cuvintele cu imaginile am dat un search pe google unde am gasit acest filmulet:http://www.peteava.ro/id-87126-a-ajuns-oare-omul-pe-luna-sau-nu-documentar Il voi folosi in continuare pentru a ilustra anumite aspecte.
Asadar aceste aspecte sunt:
a. care tin de analiza imaginilor:
- modul in care merg astronautii: la gravitatia lunii care este doar o sesime din cea a Terrei astronautii dau impresia ca se deplaseaza ca si cum ar fi mers pe Pamant dar la o viteza incetinita la jumatate (min. 2:37 din filmulet)
- steagul care flutura intr-un mediu lipsit de atmosfera (min 3:20)
- umbrele neparalele. In conditiile in care exista o singura sursa de lumina, umbrele ar trebui sa urmeze aceeasi directie toate, fapt care nu reiese din pozele efectuate (min 5:16)
- Desi in umbra modulului lunar nu se distinge nimic altceva, totusi astronautul care sta acolo este vizibil integral (min 5:55)
- Imagini complet lizibile chiar cu soarele in fata (min 6:49)
- Liniile aflate pe obiectivul aparatului de filmat ar trebui sa fie logic vizibile intotdeauna, sa fie peste imagine. In cateva cazuri nu este asa. (min 9:21, 9:34, 9:43)
- Stelele nu se vad in poze desi luna nu are atmosfera care sa obstructioneze vizibilitatea.
- Cu un aparat foto care era fixat pe piept astronautii au reusit foarte bine sa incadreze pozele.
- In momentul aselenizarii jeturile de la motorul modulului ar fi trebuit ori sa sufle praful pana la stanca solida ori sa sape un crater poate mai adanc decat chiar modulul.
b. aspecte legate de protectia antiradiatii:
- Desi este cunoscut ca cel mai eficace material antiradiatii este plumbul iar din calcule ar fi reiesit ca era nevoie de un strat de apoximativ 2 metri, misiunile Apollo au reusit in opinia NASA sa treaca de centura Van Allen intr-o nava protejata de un invelis din aluminiu, astronautii folosind costume alcatuite din fibra de sticla, fibra de aluminiu si folie siliconata.
- Conform teoriei, peliculele pe care s-a inregistrat filmul nu ar fi putut sa reziste efectelor radiatiilor fara sa se deterioreze.
valangjed:
Pentru cei ce cred in teoria conspiratiei:
Daca cineva chiar ar fi vrut sa se creada ca s-a ajuns pe luna , fara ca aceasta sa se intample , nu credeti ca ar fi avut mai multa grija ca aceste "nepotriviri" sa nu apara in film?
HarapAlb:
--- Citat din: Amenhotep din Aprilie 07, 2011, 06:51:59 p.m. ---- steagul care flutura intr-un mediu lipsit de atmosfera (min 3:20)
--- Terminare citat ---
E suficient sa misti un pic steagul ca el sa para ca "flutura", dupa cum se vede in film dupa ce l-a fixat nu mai "flutura". La momentul 2:56 e o secventa cu drapelul fixat, nu il tine nici un astronaut in mana si prin urmare nu "flutura". :P
--- Citat ---Desi in umbra modulului lunar nu se distinge nimic altceva, totusi astronautul care sta acolo este vizibil integral (min 5:55)
--- Terminare citat ---
Suprafata Lunii reflecta multa lumina si prin urmare nu este o zona de umbra completa.
--- Citat ---- Cu un aparat foto care era fixat pe piept astronautii au reusit foarte bine sa incadreze pozele.
(...)
- Desi este cunoscut ca cel mai eficace material antiradiatii este plumbul iar din calcule ar fi reiesit ca era nevoie de un strat de apoximativ 2 metri, misiunile Apollo au reusit in opinia NASA sa treaca de centura Van Allen intr-o nava protejata de un invelis din aluminiu, astronautii folosind costume alcatuite din fibra de sticla, fibra de aluminiu si folie siliconata.
- Conform teoriei, peliculele pe care s-a inregistrat filmul nu ar fi putut sa reziste efectelor radiatiilor fara sa se deterioreze.
--- Terminare citat ---
Era de asteptat ca n-or sa zboare in costume de plumb si ca vor fi expusi radiatiilor, asta face parte din riscul misiunilor. Cat despre radiatia din centurile Van Allen ar fi bine sa vina cu niste cifre... in documentarul respectiv nu se aduc argumente stiintifice, se alatureaza imagini cu explozii solare si oameni arsi de radiatie probabil de la Hiroshima sau Nagasaki. Ca idee avem un tabel al dozelor de radiatie, cam in ce zona se situeaza radiatia din centurile Van Allen ?
Echipamentele foto si video au fost special pregatite pentru misiunile spatiale, pe langa radiatie au fost si alte probleme care au trebuit depasite, am gasit un rezumat destul de interesant pe pagina web de la NASA http://history.nasa.gov/apollo_photo.html
AlexandruLazar:
Pe lângă cele spuse de HarapAlb, mai adaug și eu câte ceva (o să le adun și eu în rate -- sunt atât de multe și le-am mai scris de atâtea ori încât sincer să fiu m-am cam plictisit de ele ;D).
--- Citat ---- Stelele nu se vad in poze desi luna nu are atmosfera care sa obstructioneze vizibilitatea.
--- Terminare citat ---
Pozele au fost făcute în condiții de expunere foarte scurtă fiindcă în condiții de dimineață selenară, luminozitatea e foarte mare. Pe de altă parte, neexistând atmosferă care să ducă la efectul de scattering, stelele apar cu un aspect foarte caustic. Nici nu au cum să fie prinse pe film în condițiile astea.
--- Citat ---- Cu un aparat foto care era fixat pe piept astronautii au reusit foarte bine sa incadreze pozele.
--- Terminare citat ---
Au reușit să încadreze foarte bine numai un număr mic de poze -- majoritatea cu care s-au întors erau evident proaste, dar cele care circulă acum prin presă sunt (logic) cele bune -- doar nu era să se apuce să publice pozele cu degetul lui Aldrin sau cele zece încercări ale lui Armstrong de a poza cum trebuie bolovanii.
--- Citat ---- In momentul aselenizarii jeturile de la motorul modulului ar fi trebuit ori sa sufle praful pana la stanca solida ori sa sape un crater poate mai adanc decat chiar modulul.
--- Terminare citat ---
Nu văd de ce ar face asta. Elicopterele care aterizează în deșert nu sapă ditamai craterul nici dacă țin tot timpul elicele pornite. Se face desigur un praf zdravăn și trebuie dotate motoarele cu filtre corespunzătoare ca să poată ateriza așa dar totuși nu sapă până dau de apă.
Legat de centurile van Allen: cei doi metri de plumb sunt calculați pentru expuneri de lungă durată, și de fapt nu sunt atât pentru centurile van Allen (care nici măcar nu sunt radiații ionizante) ci pentru restul de radiații cosmice. Pentru cele câteva zile cât durează o misiune lunară nu e așa grav.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă