Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Staţia spaţială internaţională, sonde spaţiale şi călătorii spaţiale

Sistem de navigatie in spatiu

(1/2) > >>

sumalan dorin:
Salutari


Am si eu o intrebare,daca o naveta spatiala pleaca de pe Terra in cautarea unor alte planete din galaxia noasta ,cum o sa stie cum o sa intoarca inapoi pe Terra? De unde stie ca este pe drumul de intoarcere spre Terra?Dupa ce se ghideaza o naveta in spatiu?

Adi:
Foarte buna intrebare. Pe messenger ma intrebasei si ce fel de sistem de coordonate vor fi folosite, caci nu exista Nord, Sud in spatiu. Ei bine, oamenii au covenit asupra unui Nord si Sud galactic, dat de directia de rotatie a Soarelui in jurul axei sale (care e acelasi sens in care se roteste si Pamantul in jurul Soarelui si a Pamantului in jurul axei sale). Acestea sunt coordonate galactice, parca. Nu sunt specialist in asta, asa ca trebuie verificat ce am zis.

Dar in general cred ca sondele ar privi spre Soare atunci cand circula in sistemul solar si ar comunica prin unde radio cu sonde de pe Pamant si ar merge spre Pamant asa cum navele pe mare merg noaptea spre farul de la tarm.

Daca vorbim de calatorii spre alte sisteme solare, probabil ca se vor orienta dupa pozitia stelelor, dar nu stiu daca s-a gandit cineva serios la asta, pentru ca inca nu am ajuns acolo cu calatoriile spatiale.

Imi mai vine in minte Star Trek, serial pe care il urmaresc chiar acum si de cativa ani si acolo ei zic ca se orienteaza dupa pozitia stelelor.

Foarte buna intrebare, sper sa comenteze si altii.

mercur:
Niste repere foarte bune (precum farurile) pot fi si pulsarii, eventual si alte surse puternice de radiatii gamma sau X.

sumalan dorin:
multumesc de raspuns.

Exact ce spune Mercur ,la asta ma gandeam si eu dar nu eram sigur ca,gandesc corect.Niste surse foarte puternice ,gen radiatii care sa arate directia.

Dar daca o navata spatiala din sistemul nostru solar paraseste galaxia si intra intr-o alta galaxie,atunci  o sa fie valabila sursa de radiatie foarte puternica emisa? Apropo din punct de vedere matematic ar fii posibil ceea ce spunea Mercur mai sus,si intr-o alta galaxie?

Adi:
Cred ca din afara galaxiei s-ar vedea clar galaxiile separate, tot asa cum din avion s-ar putea vedea diferite oaze din desert.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă