Diverse > Discuţii pe diverse teme

Comunicarea cu ETI - LIMBAJUL COSMIC

<< < (15/15)

princehansolo:

--- Citat din: atanasu din Aprilie 09, 2023, 10:51:45 a.m. ---Nimic nu-si propune sa fie realizabil .Nu abordez problema. Este o intreaga cercetare dar ideea de baza ramane problema limbajului fara metalimbaj eu explicand ce  este asa ceva in lucrarea mea si aici si in  alta parte.
Daca vrei sa vezi ceva mai detaliat cauta linkul asta:
http://www.brunobassi.it/scritti/lincos.html
desi cred ca l-am mai dat.

--- Terminare citat ---
Atanasu, m-am uitat și pe link-ul http://www.brunobassi.it/scritti/lincos.html. Ce-am înțeles eu este că LINCOS poate fi folosit la operații matematice de bază. Dar de aici până la realizarea unei comunicări între specii extraterestre este o cale lungă. Nu-mi pot imagina o discuție în LINCOS despre altceva decât aritmetică de bază.

Cum vor comunica 2 specii diferite dacă
- pe o planetă există o forță gravitațională mare și specia inteligentă trăiește într-o atmosferă gazoasă, folosind ochi asemănători cu cei ai oamenilor
- iar pe cealaltă planetă specia inteligentă trăiește într-un mediu acvatic, în care gravitația este anulată de forța arhimedică, folosind în loc de ochi un sonar ca și al liliecilor sau al delfinilor sau balenelor
?

Mă gândesc și la felul în care englezii au distrus aproape total aborigenii din Australia. Am auzit o generalizare: cei care sunt mai avansați tehnologic îi vor decima pe cei mai slabi. Eu nu sunt de acord cu această generalizare.

atanasu:
Este mai mut deca aritmetica si matematica
Personal cred ca punctul, dreapta, cercul, limita, torema Pitagora si teza de doctorat a lui Riemann ar putea fi niste elemente utile si pe care le-ar putea astepta si deci intelege si receptorii ETI primitori ai unor mesaje LINCOS.
Poate ca aici era necesar un raspuns mai amplu dar doar o discutie mai stricta  pe acest subiect ar putea fi utila din acest punct de vedere  si cunostinte  generale si vaste in vecinatatea problemei fiind, cred eu, absolut necesare.

Altfel o lalaim si nu intelegem ca AOA nu este mesajul a1 egal cu mesajul A2 asta ai adaugat-o tu de la tine,ci indica ca semnul O este identicul, egalul, caci intradevar ce este in stanga egalului este ce este si in dreapta adica acel A fara sa stim deocamdata ce a smnifica ne indica identitatea dintr cei doi membri si niul mod in care se citeste propozitia AOA si cu asta incep LINCOS dar tu nici macar asta se pare ca nu inteleg si atunci ce astepti de la mine ca nu prin tine vrei sa intlegi ci prin ceilalti. Tu speriindu-te de simplitate vrei sa inventezi pentru moment  tampenii complexe
Adica imi cam pierd vremea cu voi pe aici.

atanasu:
PS Referitor la textul lui Bassi : Ce se arata sunt evenimente comunicative între actori. Receptorul trebuie să realizeze că se întâmplă evenimente fictive și să se comporte interpretativ ca și cum s-ar întâmpla de fapt, într-o dispoziție asemănătoare cu cea a unui spectator la teatru. La început actorii vorbesc despre matematică, care este deocamdată singura temă disponibilă.
Este fantastic sa se desfasoare o dicutie despre oice ar fi ea si care sa fi purtata si inteleasa de ambele persoane .
Daca la capitolele anterioare sarcina de a exprima concepte matematice sau de timp  putea fi văzută ca fiind relativ simplă pe baza formalismelor logice; aici la comportment  se încearcă să se descrie comportamentul uman, inclusiv, de exemplu, conversația, judecata, dorința și jocul.
Se introduc termenii „de ce”, „pentru că”, „cum”, „dacă”, „a ști”, „a dori” și „a juca (un joc)”.
Se introduc deasemni cu multa greutate notiunile de bine- rau, adevar -fals

IN cocluzie: Desigur ca in cadrul LINCOS in varianta SETI un limbaj minimal cu cateva propozitii primite care sa fie rationale ne informaza ca undeva in Univers  si poate ca se poate si preciza si unde adica pozitia dar in cazul in are ar fi un limbaj inteligibil si sansa ca sa fie inteligibil este sa fie de tipul Lincos atunci am ajunge in filmul Contact . Este sigur ca un contact OZN cu intelegere rationala de ambele parti ar depasi toate aceste probleme, deci una este OZN si posibilul contact de acest fel si alta este comunicarea intergalactica sau chiar si extragalactica (ca primitori).

princehansolo:
Mi se pare că LINCOS este mai degrabă un test Turing între 2 civilizații inteligente care nu au un alt limbaj comun.

atanasu:
E frumos spus astfel!
PS:Si daca masinile in urma tuturor programarilor ar putea avea legea identitatii ca element constitutiv primordial poate ca si o AI va putea exista in sensul ca ar trece un text Turing care ar insemna sa-i rapunda emitatorului in LINCOS corect si deci inteligibil.

Tuturor Pasti Luminat!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă