Diverse > Discuţii pe diverse teme

VITEZA LUMINII

<< < (2/5) > >>

Electron:
Si vitezele relativiste se compun, doar ca nu se foloseste formula simplificata v=v1+v2.

Timpul se modifica de la un sistem de referinta la altul, in mod precis, nu doar teoretic ci si practic. :)

e-

viorel.petre:
gata m-am  lamurit http://ro.wikipedia.org/wiki/Teoria_relativit%C4%83%C5%A3ii_restr%C3%A2nse

Electron:
viorel.petre, ma bucur ca ai gasit o sursa care sa te lamureasca. :)

Acum ca ai inteles ce si cum, am si eu o intrebare pentru tine, daca nu te deranjeaza.

E legata de acest subiect, si de experimentul propus de tine la inceput:

Daca avem un calator, intr-o nava spatiala, astfel incat masa totala (nava+calator) nu depaseste 100 Kg, si aceasta calatoreste la 1/2 din viteza luminii, ce cantitate de energie e necesara pentru a ajunge sa calatoreasca cu viteza luminii? (O data ajuns la vinteza dorita, va putea aprinde lanterna ;) )
Intrebarea e mai mult calitativa, adica nu e nevoie sa calculezi exact numarul de Jouli, ci sa descrii cam ce metoda de calcul ai folosi, si sa faci o estimare a rezultatului.

e-

viorel.petre:
banuiesc ca se aplica faimoasa formula E = mc2 si necesita o energie imensa

Electron:
Faimoasa formula da o relatie intre masa corpului si echivalentul in energie, sau daca vrei, este energia inmagazinata in corpul in repaus.

Ideea cu calculul propus de mine este ca masa corpului depinde de viteza cu care se misca. Pentru viteze mici (nerelativiste) efectul este complet neglijabil (pentru legi de conservare de masa si energie), dar pentru viteze mari (relativiste), variatia masei este foarte importanta, pentru ca tinde la infinit cu cat se apropie de viteza luminii.

Concluzia este ca, cu cat viteza e mai mare, cu atat masa creste, si cu atat e mai greu de accelerat mai departe. Cu alte cuvinte, oricat de mare ar fi consumul de energie, tot nu se poate ajunge prin accelerare pana la viteza luminii, oricat de usor ar fi corpul material in repaus. Deci, energia necesara nu e "imensa" ci este "infinita".

Doar fotonii se deplaseaza (se propaga) cu viteza luminii, iar ei au masa de repaus Zero!

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă