Laza- Daca tu, cel care traeste in secolul 21, de ce nu mi-ai raspuns la intrebarea :"Cum sa calculam distanta pina la Luna, doar cu creonul, raportorul, rigla, etc...."?
Eu (styhl), ti-am pus in fata, chiar mai multe metode, si iti mai pun, daca nu tii de ajuns. Unii zic ca e mai mult teoretic, si cu greu s-ar putea efectua practic, ei fie, dar TU DE CE NU AI DAT RASPUNS, daca esti in secolul 21, sau ratiunea cam nu tii de folos.... Daca un grec, a putut rezolva problema cu ~2000 ani in urma.
Apropo, am gasit ca un grec a calculat, distanta pina la Luna, pe baza eclipsei de Pamint (asta am spus-o ca se poate de calculat cu asa metoda, mai demult). Unii greci considerau ca Soarele e centrul Pamintului, ei, oricum ar fi, insa de ce nu au calculat-o?
Laza, spune-o drept, din momentul in care ai auzit problema pusa de Sandockan (curbura pamintului), cit timp a trebuit sa treaca pina sa gasesti greseala?!
Electron si ceilalti- inainte sa discuti, trebue sa faci deosebire intre intrebare si explicatie. In acest subiect eu am facut o generalizare (cu unele neclaritati) la pleada de mesaje care s-au acumulat aici, si nu cred ca cineva nou venitle va citi de la inceput pina la capat.
De ce punctul 3) ti-am spus ca nu e de ajuns pentru a explica ca Pamintul e Sferic? Pentru ca in unele forumuri am gasit ca cei cu teoria pamintului plat (TPL), spun ca bordul navei dispare din cauza presiunii atmosferice. Tot ei, neaga teoriile lui Einstein (adica disparitia bordului navei nu dispare din cauza gravitatiei terestre, si ca nu corpurile cu gravitatie mare "torsioneaza" imaginile).
Am vazut unele forumuri, bazate chiar numai pe astronomie ca astronomia.ro. Din momentul cind Sandockan a enuntat problema, pina la "eliminarea" sa completa, a trecut o buna bucata de timp, raspunsul la problema nu am mai gasit...