Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Metoda stiintifica de cautare a adevarului

Reguli pentru teoriile alternative

(1/5) > >>

Abel Cavaşi:
Din punctul meu de vedere, o lucrare ce scoate la iveală o teorie alternativă ar trebui:
-1). Să fie redundantă, adică să repete orice afirmaţie de câte ori este necesar şi să explice atât de clar fenomenele încât cititorul să nu-şi piardă interesul pentru continuarea lecturii.
-2). Să definească bine termenii cu care operează şi să nu dea alte definiţii termenilor deja cunoscuţi şi bine definiţi.
-3). Să aibă o structură ce conţine un rezumat, definiţii, postulate, concluzii, aplicaţii.
-4). Să scoată în evidenţă prin cât mai multe exemple cum explică ea faptele importante şi explicate deja în prezent.
-5). Să arate ce previziuni face şi cum pot fi verificate experimental atare previziuni.
-6). Să aibă o formă literară impecabilă pentru ca un eventual cititor pretenţios să nu poată concluziona că subcultura literară a autorului denotă şi o subcultură ştiinţifică.
-7). Teoria să poată fi bine şi uşor înţeleasă de către o persoană având cunoştinţe medii în domeniul respectiv. Aceasta va demonstra că este elaborată pe baza unei concepţii clare despre lume.
-8). Să răspundă anticipat la majoritatea întrebărilor ce s-ar putea pune în legătură cu subiectul abordat.
-9). Să nu conţină propoziţii false.


Mai adăugaţi sau modificaţi şi voi.

Electron:
Teoriile alternative nu trebuie sa se supuna altor reguli decat teoriile oficiale. Regulile si standardele stiintifice trebuie aplicate peste tot in stiinta, fara discriminari.

e-

AlexandruLazar:
Sunt de acord cu Electron. Nu crec că o ipoteză aşa-zis alternativă ar trebui să aibă alte standarde decât cele "încetățenite". Atâta vreme cât sunt corect formulate şi testabile, nu văd care-i problema. Majoritatea celor pe care le-am văzut -- şi mă refer la cele propuse de pasionații de ştiință cu prea multă imaginație şi prea mult timp liber -- suferă de alte probleme, între care pasiunea pentru conspirații împletită cu lipsa de cunoştințe solide ale autorilor.

HarapAlb:

--- Citat din: Electron din Octombrie 18, 2008, 03:21:08 p.m. ---Teoriile alternative nu trebuie sa se supuna altor reguli decat teoriile oficiale. Regulile si standardele stiintifice trebuie aplicate peste tot in stiinta, fara discriminari.

--- Terminare citat ---
Corect. Dupa ce este testata suficient, o teorie alternativa poate deveni "oficiala" (adica acceptata).

Poate car fi interesant de facut o cronica a teoriilor alternative care au fost formulate in momentele de cotitura ale fizicii. Aici am scris putin despre o teorie a electromagnetismului invarianta la transformarile de tip Galilei si formulata de H. Hertz ca alternativa la teoria lui J.C. Maxwell: Interactiunea prin particule de schimb

Adi:
As mentiona si eu teoria steady-state a Universului ca si concurent al teoriei exansiunii Universului. Pana la urma a invins expansiunea Universului. A invins pentru ca datele experimentale au aratat ca e cea adevarata, nu altcumva.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă