Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor
Cea mai mica particula de materie?
Osmiumbin:
Care este cea mai mica particula de materie descoperita pana in prezent?
Eu unul stiu ca este quark-ul, desi nici neutrinul sau fotonul nu este pe departe?
Cum se poate ajunge la cea mai mica totusi? Excludem teoria corzilor!
Pareri?
Adi:
--- Citat din: Osmiumbin din Septembrie 27, 2008, 04:15:29 a.m. ---Care este cea mai mica particula de materie descoperita pana in prezent?
Eu unul stiu ca este quark-ul, desi nici neutrinul sau fotonul nu este pe departe?
Cum se poate ajunge la cea mai mica totusi? Excludem teoria corzilor!
Pareri?
--- Terminare citat ---
Salut, te referi la mici ca dimensiune sau mici ca si masa? Toate particulele elementare sunt atat de mici, incat pot fi considerate ca si puncte, deci toate ar fi la fel de mici: si cuarcii (eu zic cuarc, nu quark) si neutrinii si electronii, muonii si leptonii tau. Si fotonul, ca si el e tot particula elementara. Si bozonul W si bozonul Z si gluonii.
Osmiumbin:
ca dimensiune, pentru ca daca stam sa ne gandim fiecare particula ar putea fi alcatuita din altele mai mici...dar marea intrebare este pana cand? :)
Virgil:
Judecand dupa sectiunea eficace, cred ca cea mai mica particula cunoscuta este neutrino, dar nimeni nu stie adevarul, motiv pentru care savantii fac cercetari in acceleratoarele de particule.
Adi:
Sectiunea eficace inseamna probabilitate de a se produce un anumit proces (o interactiune a unei particule cu alte particule, de exemplu). Este altceva decat dimensiunea unei particule. Asadar, toate particulele elementare sunt la fel de mici, dupa cum pare in prezent.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă