Vă mulţumesc pentru răspunsurile prompte şi interesante!
Mă îndoiesc. Una, pentru că Steaua Polară e mult prea departe (430 ani-lumină, asta face mai bine de o sută de parseci) ca să se poată vedea vreo variație. A doua, chiar dacă ar fi mai aproape, variațiile datorate precesiei Pământului cred că ar fi mult prea mici ca să fie observabile.
M-am referit la mişcarea aparentă a stelei polare, mişcare datorată precesiei, acea mişcare de vreo 50 de secunde de arc pe an. Iartă-mă că nu m-am exprimat mai clar şi că am crezut că vei citi articolul de pe blogul meu ca să înţelegi despre ce este vorba.
Miscarea aparenta al stelelor este independenta de motivele precesiei axei de rotatie.
Probabil că tu te referi aici la mişcarea aparentă a stelelor datorată rotaţiei. Într-adevăr, mişcarea aparentă a stelelor datorată rotaţiei este independentă de mişcarea lor aparentă datorată precesiei (căci rotaţia însăşi este independentă de precesie). Însă eu m-am referit aici la mişcarea aparentă a stelei polare, căci steaua polară nu are mişcare aparentă de rotaţie, ci doar mişcare aparentă de precesie.
Am citit si postarea din trimiterea din link si daca am inteles corect esti de parere ca motivele precesiei (si nu precesia in sine) ar afecta cumva miscarea stelei polare. Motivele nu au nimic de a face cu miscarea aparenta a stelei polare, ci precesia in sine.
În articolul de pe blog am adus în discuţie mişcarea aparentă a stelei polare pentru că observaţiile asupra mişcării sale aparente pe bolta cerească ne permit să înţelegem cum se mişcă axa de rotaţie a Pământului şi, implicit, ne permit să facem o estimare cantitativă a precesiei. Mai precis, dacă ar fi corectă explicaţia actuală, atunci la echinocţii ar trebui să observăm oprirea completă a mişcării aparente a stelei polare, iar la solstiţii ar trebui să observăm că steaua polară are viteza maximă posibilă pentru mişcarea sa aparentă. Tocmai de aceea vă întreb dacă tehnologia actuală permite evidenţierea unor asemenea variaţii.
La ce te referi cand intrebi daca se poate masura o variatie de 50% in viteza stelei polare pe bolta? In primul rand, pozitia stelei polare este una fixa. Nordul ceresc se deplaseaza, intradevar, din directia stelei ploare, dar o face in 26 000 de ani, datorita miscarii de precesie.
Da, mă refer la mişcarea în 26.000 de ani a nordului ceresc faţă de steaua polară (doar că eu am spus că nordul stă şi steaua polară se mişcă, asta într-un reper solidar cu Pământul).
Când mă refer la cele 50 de procente, mă refer la posibilitatea actuală de a face o comparaţie între viteza aparentă a stelei polare la echinocţii şi viteza aparentă a stelei polare la solstiţii. Teoria spune că la echinocţii influenţa Soarelui ar fi nulă, deci viteza stelei polare ar trebui să fie mult mai mică primăvara şi toamna decât iarna şi vara. Se pot face asemenea comparaţii cu tehnologia actuală?